تکنولوژی نرم افزار

هارد و آموزش ارتقا هارد لپ‌تاپ-بخش اول

نوشته شده توسط آزاده مختاری

ممکن است پس از مدتی استفاده از لپ‌تاپ با مشکلاتی مواجه شوید که به هارد سیستم برمی‌گردد. که یکی از اصلی‌ترین دلایل ارتقا یا تعویض هارد خراب شدن و یا از کار افتادن هادر دیسک لپ‌تاپ است که ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. هارددیسک‌ بعد از مدتی از کار می‌افتد یا خراب می‌شود زیرا قطعاتی مکانیکی هستند و سرانجام فرسوده خواهند شد ولی شایع‌ترین دلیل برای از کار افتادن یک هارددیسک قبل از اتمام عمر طبیعی آسیب‌های فیزیکی مثل ضربه و تکان خوردن در زمانی که فعالیتی انجام می‌دهد می‌باشد.

در ادامه در دیجی اسپارک به معرفی هارد و آموزش ارتقا هارد لپ‌تاپ می‌پردازیم.

امروزه بیشتر افراد از کامپیوترهای شخصی استفاده میکنند. یکی از تصمیماتی که در هنگام خرید باید گرفت این است که SSD را انتخاب کرد یا HDD ؟ در ابتدا به معرفی هاردهای HDD و SSD می‌پردازیم وسپس به ارتقا هارد با توجه به نیاز به نوع کارکرد سیستم آن می‌پردازیم.

هارد HDD چیست؟

دیسک سخت یا HDD اولین بار در سال ۱۹۵۶ توسط شرکت IBM به دنیا معرفی شد و حدوداً ۶۰ سال از عمر آن میگذرد. این دیسک‌های سخت توسط مغناطیس اطلاعات را روی صفحات گردان ذخیره میکنند. یک Head بالای این صفحات گردان معلق بوده و اطلاعات را میخواند و می‌نویسد. هرچه این صفحات سریعتر بچرخند HDD سریعتر کار میکند.

هارد SSD چیست؟

SSD مخفف عبارت Solid State Disk است و به منبع های ذخیره سازی که از نیمه رساناهای حالت جامد تشکیل می شوند، اطلاق می شود. هارد دیسک های حالت جامد  SSD به حافظه هایی گفته می شوند که در آنها از حافظه های مبتنی بر فلش یا SD Ram ها استفاده شده و هیچ قطعه متحرکی بکار نرفته باشد.

حال که تفاوت هارد را بررسی کردیم به علل خرابی می‌پردازیم.

همان طور که گفتیم هارد پس از مدتی خراب می‌شود و این خراب شدن می‌تواند به آسیب‌های فیزیکی مثل ضربه و تکان خوردن در زمانی که فعالیتی انجام می‌دهد برگردد که منظور از فعال بودن زمانی است که Headها در حال خواندن یا نوشتن اطلاعات هستند. این لحظه زمانی است که Head به صفحه بسیار نزدیک است و ایجاد تکان یا ضربه باعث تماس با صفحه میشود و این نقطه آغازی برای خرابی هارد سیستم می‌باشد . از موارد دیگری که باعث خراب شدن هارددیسک می‌شوند می‌توان به نوسانات برق، قطع یک‌بار منبع تغذیه، حرارت بالا و همچنین فرسودگی و خرابی کابل‌های اطلاعات اشاره کرد که معمولا با صداهای ناهنجار و خطاهای مختلف خود را نشان می‌دهند.

 ازرایج‌ترین مشکلات هارد می‌توان بد سکتور را نام برد که سیستم‌هایی با عمر بالا ممکن است با آن روبرو شوند.

بد سکتور چیست؟

بخشی از سطح پلاترهای هارددیسک غیر قابل دسترسی می‌شوند که باید از فضای آن قسمت‌ها صرفنظر کنیم. و گاهی این مشکل به قدری شدید است که با پارتیشن بندی مجدد نیز نمی‌توان هارد را تعمیر کرد و کاربر مجبور به عوض کردن هارد خود می‌شود زیرا راه حل دیگری ندارد.

با توجه به گسترده شدن علم کامپیوتر و آگاهی عمومی نسبت به قطعات سخت افزاری لپ‌تاپ یاد آور می‌شوم که تنها دو قطعه‌ی هارددیسک و فن لپ‌تاپ اصولاً دارای صداهای خفیفی در هنگام کار هستند، بنابراین اگر با صداهای غیر معمولی در این قطعات مواجه شدید برای تعمیرات آن اقدام کنید زیرا باعث بوجود آمدن هزینه‌های سرسام آور می‌شود. در بسیاری از مواقع سرویس کارهای می‌توانند مشکل بد سکتور شدن هارددیسک‌ها را برطرف کنند ولی اگر در شرایطی قرار گرفتید که نیاز به تعویض هارد دیسک داشتید حتماً قبل از تعویض آن به حافظه‌های SSD که روز به روز در حال گسترش هستند توجه کنید.

اگر از خرابی مکرر هارددیسک خود خسته شده‌اید به دلایلی همچون سرعت بالای خواندن و نوشتن اطلاعات که موجب بوت شدن سریع‌تر سیستم‌عامل می‌شود، کاهش مصرف برق و به تبعیت از آن کاهش مصرف باتری لپ‌تاپ،  بی سر و صدا بودن و تولید گرمای بسیار کمتر در انتخاب یک حافظه SSD شک به دل راه ندهید. البته این نکته را هم به یاد داشته باشید که حافظه‌های  solid state drives هنوز آن طور که باید در حجم‌های بالا تولید نمی‌شوند از این رو بدون شک با انتخاب آن‌ها هزینه بالایی را باید پرداخت کنید.

با توجه به اینکه هارددیسک‌ها به دلایلی از جمله خرابی مکرر به صورت جداگانه ای از برد اصلی لپ‌تاپ قرار گرفته‌اند، تعویض آن‌ها به راحتی انجام می‌شود. بدین ترتیب کافی است محفظه پشت لپ‌تاپ را باز کنید و قطعه معیوب را از سوکت‌ها جدا کرده و سپس با هارد جدید جایگزین کنید. در پایان نیز سیستم‌عامل را مجدد نصب نمایید.

از این که تا این قسمت ما را همراهی کردید از شما ممنونم. دربخش دوم به آموزش ارتقا یا تعویض هارد لپ‌ تاپ می‌پردازیم.

درباره نویسنده

آزاده مختاری

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه