سخت افزار مدارهای الکترونیک

AMOLED یا IPS ؛ مساله این است!

نوشته شده توسط اروند طباطبایی

این روز ها که تلفن همراه یکی از مهم‌ترین ارکان زندگی هرکسی محسوب می‌شود. تب و تاب یکی از قسمت‌های اصلی تلفن همراه نیز بالا گرفته و شاید خیلی‌ها بخواهند بدانند کدام صفجه نمایش‌ها بهتر هستند. ممکن است در تحقیق خود به نتیجه‌ای برسید که ipsو amoled هردو خوب هستند. در این نوشته میخواهیم این دو مدل از نمایشگر را در کنار هم قرار داده و مقایسه کنیم تا تفاوت‌ها و عیب و مزایای آن‌ها مشخص شود.

هرچند در ابتدای کار باید گفته شود که بیشتر از اینکه نوع صفحه چه باشد سازنده و کیفیت ساخت آن مهم است که یکی از فاکتور های برتری هرمدل از تلفن میباشد.

display-tech-3@2x

AMOLED

صفحه نمایش AMOLED یا Active Matrix Organic Light-Emitting Diode معمولاً در تلفن‌ها از نسل بعدی آنکه super AMOLED نامیده می‌شود استفاده میشود. در این تکنولوژی هر پیکسل برای خود نور و روشنایی جداگانه ای دارد که به دلیل اینکه تنظیم نور و رنگ دقیق‌تر صورت میگیرد یک سروگرن از تکنولوژی های قبلی همچون TFT و oLED بالاتر قرار میگیرد. با این حال تکنولوژی AMOLED از OLED گرفته شده است و کمی تغییرات در آن مشاهده میشود.

در قلب تکنولوژی oled از آند ها و کاتد ها ایجاد جریان الکترونی در یک فیلم نازک استفاده می‌شود و روشنایی بر اساس میزان الکترون های موجود تعیین میشود. رنگ‌ها نیز به وسیله دیود های بسیار ریز قرمز و سبز و آبی تولید میشوند. بهترین راه برای درک کارکرد این‌گونه نمایشگر ها این است که فکر کنید هر پیکسل به صورت جداگانه رنگ هارا بر روی صفحه نشان میدهد. همانند چراغ های حبابی بسیار ریز !

در AMOLED و superAmoled ها رنگ‌ها کمی روشن‌تر به نظر میرسند و مشکی نیز تیره تر از سایر نمایشگر ها دیده می‌شود این به خاطر این است که قسمت‌های مشکی نمایشگر حالتی همانند خاموشی به خود میگیرند. و از نظر عملی نیز به همین دلیل کاهش مصرف باتری خواهیم داشت که باید گفت این مورد دقیقاً بستگی به شیوه استفاده شما از نمایشگر دارد. اگر از همه پیکسل ها استفاده شود AMOLED میتواند نسبت به IPS تشنه تر عمل کند!

display-tech-7@2x

به هر حال سیستم AMOLEd سیستمی است که با‌گذشت زمان و استفاده از آن کیفیتش کاهش پیدا میکند و این برای یک فناوری نوپا چیز جالبی نیست. همچنین هزینه تولید صفحه های AMOLED بسیار گرانتر است و صرفه اقتصادی کمی دارد. از دیگر معایب این نوع نمایشگر میتوان به بدشدن رنگ‌ها از لحاظ شفافیت از فواصل نزدیک اشاره کرد.

یکی از بزرگترین طرفداران superAMOLED ها سامسونگ است و همیشه میتوان این مساله را در روشنی و زنده بودن رنگ‌های صفحه این تلفن‌ها دید. طرفرداری سامسونگ از این تکنولوژی نیز به خاطر رنگ‌های فوق‌العاده و تاریکی بیشتر رنگ مشکی آن است. تفاوت عمده بین superAMOLED ها و AMOLED ها که طرفدار آن‌ها نیز موتورولا است این است که لایه مخصوص لمس که لایه‌ای جدا محسوب می‌شود در آن‌ها ادغام شده است و فضای کمتری میگیرد که برای دستگاه‌های باریک و سبک مناسب‌تر است.

در حالت کلی superamoled ها نور و رنگ بهتری دارند و در مصرف باترینیز صرفه جو تر هستند.

display-tech-1@2x

IPS

در گوشه ی دیگر رینگ مبارزه صفحه نمایش‌های ips را مشاهده میکنید که In-Plane Switching Liquid Crystal Display نام اصلی آن‌ها است . همانطور که superAMOLED نوعی بهینه از AMOLED بود نمایشگر های IPS نیز از TFT مشتق و بهینه شده اند. آیفون نیز صفحه نمایشی IPS دارد و همچنین این مدل ساخت مقرون به صرفه تری نسبت به superAMOLED دارد که خود یک نمره مثبت محسوب می‌شود.

اگر کمی دقیق شویم این صفحه ها از نور پولاریزه شده‌ای استفاده میکنند که از یک فیلتر رنگ رد می‌شود از طرف دیگر پیکسل ها نیز به طور جداگانه خاموش و روشن نمیشوند و نور پس زمینه پیکسل هارا روشن میکند. به همین دلیل است که رنگ مشکی آن تاریکی کمتری نسبت به نوع قبلی صفحه نمایش‌ها دارد.

نقطه قوت این نوع صفحه نمایش‌ها این است که پیکسل هارا میتوان بیشتر بهم چسباند و کیفیت پیکسلی بالاتری نسبت به مدل قبلی را ار آن‌ها انتظار داشت. به همین دلیل است که تلفن‌هایی همانند آیفون کیفیت بالاتر و تراکم پیکسلی بیشتری دارند.

display-tech-6@2x

همیشه گفته می‌شود که رنگ نمایشگر های IPS واقعی‌تر از نمایشگر superamoled به نظر میرسد زیرا نوع AMOLED یا superamoled رنگ هارا اشباع تر نشان میدهد. زاویه دید صفحه های IPS نیز کمتر است و در هنگام دید از کناره ها تغییر رنگ بیشتری را حس میکنیم. از جمله طرفداران IPSها میتوان ال جی و اپل و HTC را نام برد و به تازگی سونی نیز به جمع آن‌ها اضافه شده است.

جمع‌بندی

در نهایت انتخاب با خود شماست که کدام صفحه برایتان مناسب‌تر است. ما در این نوشته از دیجی اسپارک مزایا و معایب هر دو مدل را ذکر کردیم و تصمیم گیری و نتیجه را بر عهده شما خوانندگان محترم خواهیم گذاشت.

درباره نویسنده

اروند طباطبایی

بنیانگذار دیجی اسپارک: اولین مرجع تخصصی امبدد سیستم به زبان فارسی / کارشناس سئو و تولید محتوا

هرچه می آموزم میبینم که خیلی کم آموختم. علاقه به رباتیک و تکنولوژی دارم. امیدوارم بتونم دانشی را که آموخته‌ام، به روش‌های مختلفی به کاربران علاقمند منتقل کنم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۴ دیدگاه