تکنولوژی

Raw در عکاسی چیست؟ (۱)

نوشته شده توسط اروند طباطبایی

احتمالا بارها و بارها شنیده اید که باید در حالت RAW عکاسی کنید. اما می دانید این چرا مهم است؟ و واقعا چه چیزی برای عکس های شما فراهم می کند؟ بیایید با هم از این ماجرا سر در بیاوریم. اول از همه، RAW چیست؟ RAW یک فرمت ذخیره سازی فایل است که تمام اطلاعات به دست آمده از طریق سنسور دوربین در هنگام گرفتن عکس را ثبت می کند. هنگام عکاسی با فرمتی مثل JPEG اطلاعات عکس فشرده می شود و بخشی از دست می رود. به خاطر اینکه در RAW هیچ فشرده سازی رخ نمی دهد، شما قادر به تولید عکس های با کیفیت تری هستید علاوه بر اینکه تصحیح مشکلات عکس در صورت عکاسی JPEG احتمالا غیر ممکن خواهد بود. خوشبختانه خیلی از دوربین های امروزی می توانند با فرمت RAW عکس بگیرند حتی دوربین های ببین و بگیر! پس حتی اگر از یک دوربین کامپکت استفاده می کنید احتمالا قادر به استفاده از مزیت های فرمت RAW خواهید بود (کافی است راهنمای دوربینتان را چک کنید تا بفهمید!). اخیراً بیشتر سازندگان تلفن همراه همانند سونی نیز در پی استفاده از این فرمت در عکاسی با دوربین های تلفن شما هستند که این یعنی این فرمت در حال پیشرفت و همچنین جا افتادن بین افراد حرفه‌ای و نیمه حرفه‌ای برای عکاسی است.

sensor-raw-sequence

۱- ثبت بیشترین سطح کیفیت

این یکی از بزرگترین مزیت هاست. وقتی با فرمت RAW عکاسی می کنید، شما “همه” اطلاعات سنسور را ذخیره می کنید. این امر بیشترین کیفیت فایل را ایجاد می کند. و وقتی این قابلیت همراه عکس های فوق العاده شما می شود، به بیشترین کیفیت دست میابید. به این نکته توجه کنید: همه ی دوربین ها به صورت فنی در حالت RAW عکاسی می کنند. بله، این واقعیت دارد. تفاوت اینجاست که وقتی با فرمت JPEG عکاسی می کنید، دوربین پردازش خودش را برای تبدیل RAW به JPEG انجام می دهد. به هر حال، دوربین شما نه تنها به باهوشی مغزتان نیست، بلکه به قدرتمندی کامپیوتر شما هم نیست. وقتی RAW عکس بگیرید، می توانید آن پردازش را خودتان انجام دهید. شما می توانید تصمیم بگیرید عکستان چگونه به نظر برسد و راهی برای نتیجه های بهتر پیدا کنید.

۲- ضبط سطوح بالاتری از روشنایی

سطوح روشنایی تعداد مرحله های بین سیاه تا سفید در یک عکس هستند. اگر بیشتر باشند، تغییر تن رنگ ها ملایم تر می شود که ملایمتر بودن بهتر بودن عکس را نتیجه می دهد.
JPEG 256 سطح روشنایی را ثبت می کند در حالی که RAW بین ۴۰۹۶ تا ۱۶۳۸۴ سطح روشنایی را درون خود ثبت می کند. این امر با مفهوم «بیت» توجیح می شود. JPEG به صورت ۸ بیتی ذخیره می شود ولی RAW به صورت ۱۲ یا ۱۴ بیت ذخیره می گردد. اینجا کاربرد بیت معنا پیدا می کند! تاثیر این ویژگی بر روی عکس شما بسیار زیاد است. آن سطوح اضافی نور شما را قادر به تنظیمات بیشتر (میزان روشنایی، سیاهی، کنتراست و …) بر روی عکستان بدون کاهش محسوس کیفیت می کند.
همچنین جلوگیری از پوستری شدن (Posterization) عکس در این حالت راحت تر است. پوستری شدن حالتی است که معمولا در آسمان شفاف مشاهده می کنید و در پرینت عکس هایتان واقعا بد به نظر می رسد!

۳- سادگی در تصحیح نوردهی بیش از حد و نوردهی ناکافی

بدیهی است که شما هنگام عکاسی سعی در ثبت بهترین نوردهی می کنید. اما برخی مواقع همه چیز سریع اتفاق می افتند (مثلا هنگام عکاسی از مراسم عروسی!) پس شما می مانید و عکس هایی که بیش از حد (overexposed) یا به میزان ناکافی (underexposed) نوردهی شده اند. با قابلیت RAW شما اطلاعات اضافی در فایل عکس خواهید داشت، پس تصحیح عکس بدون افت کیفیت زیاد خیلی آسان تر خواهد بود. همچنین می توانید مقدار بیشتری از روشنایی ها و سایه ها را بازیابی کنید. این خیلی خوب است.

۴- سادگی در تنظیم تعادل رنگ سفید – white balance

هنگام عکاسی در حالت JPEG تنظیمات تعادل رنگ سفید به عکس اعمال می شوند. شما بعد از آن به سادگی قادر به تنظیم مجدد نیستید. با عکاسی در فرمت RAW نیز تعادل رنگ سفید ثبت می شود ولی به خاطر وجود مقدار زیادی داده درون فایل عکس شما به راحتی می توانید آنرا دوباره تنظیم کنید. یک رنگ آمیزی و WB عالی برای خلق یک عکس فوق العاده ضروری است و عکاسی RAW شما را قادر می سازد که تنظیمات را راحت تر و سریع تر انجام دهید و علاوه بر آن نتیجه بهتری بگیرید.

۵- گرفتن جزئیات بهتر

وقتی RAW عکاسی می کنید به قابلیت هایی چون شارپ سازی (sharpening) و کاهش نویز (noise reduction) در نرم افزار هایی مثل Lightroom دسترسی خواهید داشت که این قابلیت ها بسیار قوی تر از آنچه در دوربینتان وجود دارد عمل خواهند کرد. به علاوه، این قابلیت ها همیشه در حال بهتر شدن هستند، پس در آینده می توانید دوباره به سراغ عکس های RAW خود رفته و از آن مزیت ها استفاده کنید.

درباره نویسنده

اروند طباطبایی

بنیانگذار دیجی اسپارک: اولین مرجع تخصصی امبدد سیستم به زبان فارسی / کارشناس سئو و تولید محتوا

هرچه می آموزم میبینم که خیلی کم آموختم. علاقه به رباتیک و تکنولوژی دارم. امیدوارم بتونم دانشی را که آموخته‌ام، به روش‌های مختلفی به کاربران علاقمند منتقل کنم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۱ دیدگاه