پلتفرم های اینترنت اشیا همواره یکی از مفیدترین ابزارها در اینترنت اشیا بودهاند. پلتفرمه به کاربر این امکان را دادهاند تا در هر مکان و زمان تنها با اتصال به اینترنت از از دیتای مد نظر خود در لحظه مطلع باشند. همچنین قادر به کنترل مقادیر متناسب با پلتفرم مورد استفاده باشند. پلتفرمهای اینترنت اشیا بسیار گسترده و متنوع هستند. هر پلتفرم IoT برای کاربری مختلفی طراحی شده است. معولا بردهای امبدد از جمله آردوینو و Nodemcu قابلیت ارسال دیتا به این پلتفرمها را دارند. پلتفرم اینترنت اشیا ThingSpeak دارای بخشهای گستردهای است. قسمتهایی از پلتفرم ThingSpeak را میتوانید به صورت رایگان استفاده کنید. در ادامه این آموزش با مرجع تخصصی آردوینو به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.
مفهموم پلتفرم ThingSpeak
شرکتها به طور فزایندهای در حال اتصال طیف گسترده و تعداد نقاط پایانی اینترنت اشیا هستند تا به دادهها از داراییهای فیزیکی مرتبط با کسبوکارشان دسترسی داشته باشند و بهتر مدیریت کنند. اهداف کسب و کار معمولی مبتنی بر اینترنت اشیا شامل مزایای سنتی، مانند بهبود بهینهسازی داراییها، و همچنین فرصتهای تجاری جدید و مدلهای درآمدی، مانند خدمات مشترک است. پلتفرم اینترنت اشیا یک مجموعه نرمافزار داخلی یا یک سرویس ابری است که انواع مختلفی از نقاط پایانی را نظارت میکند و ممکن است آنها را مدیریت و کنترل کند، اغلب از طریق برنامههایی که واحدهای تجاری بر روی پلتفرم مستقر میشوند. پلتفرم اینترنت اشیا معمولا قابلیتهای زیرساخت در مقیاس وب را برای پشتیبانی از راهحلهای اولیه و پیشرفته اینترنت اشیا و عملیات کسبوکار دیجیتال فراهم میکند.
سیستم اینترنت اشیا کامل به سخت افزاری مانند حسگرها یا دستگاه ها نیاز دارد. این حسگرها و دستگاهها دادهها را از محیط جمعآوری میکنند، برای مثال یک سنسور رطوبت یا اقداماتی را در محیط انجام میدهند مثلا آبیاری گیاهان را مدیریت میکنند.
سیستم IoT کامل نیاز به اتصال دارد. سختافزار به راهی برای انتقال همه آن دادهها به cloud یا راهی برای دریافت دستورات از cloud نیاز دارد. برای برخی از سیستمهای اینترنت اشیا، میتواند یک مرحله میانی بین سختافزار و اتصال به cloud، مانند gateway یا روتر وجود داشته باشد.
سیستم IoT کامل نیاز به نرم افزار دارد. این نرمافزار در فضای ابری میزبانی میشود و مسئول تجزیه و تحلیل دادههایی است که از حسگرها جمعآوری میکند و تصمیمگیری میکند. برای نمونه از دادههای رطوبت مطلع شود که تازه باران باریده است و سپس به سیستم آبیاری بگوید که امروز روشن نشود.
در نهایت، یک سیستم IoT کامل نیاز به یک رابط کاربری دارد. برای مفید بودن همه این موارد، باید راهی برای تعامل کاربران با سیستم اینترنت اشیا وجود داشته باشد، برای نمونه یک برنامه وب با داشبوردی که روند دیتا را نشان می دهد و به کاربران اجازه می دهد تا به صورت دستی سیستم های آبیاری را روشن یا خاموش کنند.
شناخت ThingSpeak
پلتفرم ThingSpeak یک برنامه open source اینترنت اشیا و API برای ذخیره و بازیابی اطلاعات از طریق پروتکل های HTTP و MQTT با اینترنت و یا با استفاده از شبکه محلی است. Thingspeak به شما امکان می دهد داده های سنسور ها را جمع آوری، ذخیره کنید و تجزیه و تحلیل کنید، همچنین با استفاده از امکانات موجود در دشبورد IOT این سایت می توانیم نمودار هایی بر اساس مقادیر بدست آمده رسم کنیم. ThingSpeak یک سرویس پلتفرم تجزیه و تحلیل اینترنت اشیا است که به شما امکان می دهد جریان های داده زنده را در کلاود جمع آوری، تجسم و تجزیه و تحلیل کنید. می توانید از طریق دستگاه های خود داده ها را به ThingSpeak ارسال کنید، ایجاد تصویری فوری از داده های زنده و با استفاده از سرویس های وب مانند Twitter و Twilio هشدار ارسال کنید. ThingSpeak مهندسان و دانشمندان را قادر می سازد تا نمونه های اولیه و ساخت سیستم های اینترنت اشیا را بدون تنظیم سرورها یا توسعه نرم افزارهای وب ایجاد کنند.
ThingSpeak یک نرم افزار منبع باز است که به زبان روبی نوشته شده است که به کاربران اجازه می دهد با دستگاه های دارای اینترنت ارتباط برقرار کنند. دسترسی به داده ها، بازیابی و ثبت داده ها را با ارائه یک API برای دستگاه ها و وب سایت های شبکه اجتماعی تسهیل می کند. ThingSpeak در ابتدا توسط ioBridge در سال ۲۰۱۰ به عنوان یک سرویس در پشتیبانی از برنامه های کاربردی اینترنت اشیا راه اندازی شد.
ساخت حساب کاربری ThingSpeak
به منظور ساخت حساب کاربری و شروع کار با این پلتفرم ابتدا به آدرس thingspeak.com مراجعه کنید. در صفحه اصلی سایت گزینه SIGN UP کلیک کنید، سپس وارد صفحه زیر میشوید. در این صفحه به ترتیب مواردی که ذکر میشود را وارد کنید.
- یک آدرس ایمیل که به آن دسترسی داشته باشید برای بازیابی پسوورد و تایید حساب کاربری.
- سپس کشور محل زندگی خود را انتخاب کنید، (به دلیل تحریم های موجود پیشنهاد میشود کشوری بجز ایران را انتخاب)
- در فیلد سوم اسم کوچک خود را وارد کنید
- در نهایت فیلد چهارم مربوط به نام خانوادگی شماست.
در آخر با کلیک بر روی گزینه CONTINUE تغییرات را نهایی کنید.
کلام آخر با سایفر
چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریعترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند میتوانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.
در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.