تحلیل کتابخانه

تحلیل و بررسی کتابخانه AT24C256.h

AT24C256-h-arduino-library-digispark
نوشته شده توسط معین صابری

در مجموعه آموزش های تحلیل و بررسی کتابخانه های کاربردی آردوینو، در این قسمت به تحلیل یک کتابخانه بی نهایت کاربردی می پردازیم. حافظه های جانبی همواره یکی از مهم ترین ابزار در کنار میکروکنترلرها و بردهای دیجیتال و پردازشی به شمار می روند. یکی از مهم ترین نوع این حافظه ها، حافظه های EEPROM هستند. این حافظه ها با قطع جریان برق، داده ها را در خود حفظ می کنند. یکی از کاربردی ترین نوع این حافظه ها، آی سی های AT24C256 هستند. جهت راه اندازی و کار با این آی سی، کتابخانه تحت آردوینو توسعه یافته که در این آموزش به تحلیل و بررسی آن می پردازیم. در ادامه این آموزش با مرجع تخصصی کتابخانه آردوینو به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


آی سی AT24C256


حافظه های جانبی همواره یکی از مهم ترین و پرکاربردترین ابزارها در راه اندازی و کار با میکروکنترلرها به شمار می روند. آی سی AT24C256 یک حافظه EEPROM است. این آی سی با قطع برق نیز داده ها را همچنان در خود ذخیره نگه می دارد. همچنین این آی سی دارای حجم حافظه ۳۲ کیلوبایت بوده و از رابط سریال I2C جهت ارتباط با میکروکنترلرها استفاده می کند.

آی سی AT24C256 - دیجی اسپارک

 

 آی سی AT24C256 قابلیت تعریف آدرس های مختلف را داراست. بدین ترتیب شما می توانید چندین آی سی AT24C256 را تنها با دو پایه I2C راه اندازی کنید. در کنار این، جهت راه اندازی و کار با این آی سی، کتابخانه تحت آردوینو توسعه یافته که در این آموزش به آن می پردازیم.

 


نصب کتابخانه AT24C256


به منظور استفاده از کتابخانه AT24C256، ابتدا می بایست آن را نصب کنیم. در این قسمت به نصب این کتابخانه با جستجو در مخازن آردوینو می پردازیم. به همین منظور، ابتدا در نرم افزار آردوینو بر روی گزینه Tools و سپس Manage Libraries را کلیک کنید. پس از کلیک بر روی این گزینه، با تصویر زیر رو به می شوید. این منو کتابخانه های در دسترس را به شما نشان می دهد. شما نیز می توانید با جستجوی نام کتابخانه مورد نظر خود، آن را در مخازن آردوینو یافته و سپس نصب کنید.

روش نصب کتابخانه در آردوینو - دیجی اسپارک

 

مطابق فلش مشخص شده در تصویر فوق، در کادر جستجو عبارت AT24C256.h را تایپ کنید. پس از چند لحظه با تصویر زیر رو به رو می شوید. در این مرحله، کتابخانه مشخص شده با کادر قرمز رنگ را با کلیک بر روی گزینه install، نصب کنید.

توجه: در صورتیکه مطابق تصویر زیر با گزینه Install all رو به رو شدید، همین گزینه را جهت نصب کتابخانه و سایر کتابخانه های وابسته به آن، انتخاب کنید.

نصب کتابخانه AT24C256 در آردوینو - دیجی اسپارک

 


الزامات و نکات فنی کتابخانه AT24C256


کتابخانه AT24C256 جهت ارتباط با آی سی، از کتابخانه Wire استفاده می کند. کتابخانه Wire هسته اصلی ارتباط I2C را شکل می دهد. بنابراین انتظار می رود که این کتابخانه علاوه بر بردهای آردوینو، بر روی سایر بردها نظیر ESP8266 نیز قابل استفاده باشد.

کتابخانه eeprom آردوینو - دیجی اسپارک

 


توابع کتابخانه AT24C256.h


پس از بررسی آی سی و الزامات فنی کتابخانه آن، نوبت به توابع کتابخانه ای می رسد. این کتابخانه از دو تابع، یکی جهت نوشتن داده و دیگری جهت خواندن استفاده می کند. این توابع به شرح جدول زیر هستند.

شرح تابع
به کمک این تابع داده در حافظه نوشته می شود. ورودی اول از نوع بایت مقدار و ورودی دوم آدرس محل شروع ذخیره سازی داده است. void write(byte val, int address)
به کمک این تابع مقدار از حافظه خوانده شده و در خروجی قرار می گیرد. در ورودی آدرس ذخیره سازی درج می گردد. int read(int address)

 

پس از بررسی این دو تابع، در قسمت بعدی به اجرای یک نمونه برنامه می پردازیم.

 


اجرای یک نمونه برنامه


در این قسمت به اجرای یک نمونه برنامه می پردازیم. در این برنامه مقداری را در حافظه ذخیره کرده و سپس آن را می خوانیم.

#include "AT24C256.h"
AT24C256 eeprom = AT24C256();  //ایجاد یک شی از کلاس کتابخانه
int val = 24;  //این عدد را در حافظه خوانده و سپس از آن می خوانیم
int Add = 0;  //آدرس محل ذخیره سازی داده در حافظه که در اینجا خانه شماره ۰ حافظه را انتخاب کرده ایم
void setup() 
{
  Serial.begin(9600);
  while (Serial);
  delay(500);
}

void loop() 
{
  //نوشتن مقدار(عدد ۲۴) در آدرس (خانه شماره ۰)
  eeprom.write(val, Add);
  //خواندن مقدار از حافظه و نمایش آن در سریال مانیتور
  Serial.println(eeprom.read(Add));
   while(1);
}

 


لوازم مورد نیاز


آی سی AT24C256

انواع برد آردوینو

انواع برد ESP8266

 


جمع بندی


در مجموعه آموزش های تحلیل و بررسی کتابخانه ها، این قسمت به بررسی کتابخانه AT24C256 پرداختیم. این کتابخانه جهت راه اندازی آی سی AT24C256 ، یک آسی EEPROM به کار می رود. به کمک این کتابخانه راه اندازی و کار با این آی سی EEPROM بسیار تسهیل می گردد. در این آموزش به تحلیل و بررسی این کتابخانه کاربردی پرداختیم. در ابتدا به معرفی آی سی، سپس نحوه نصب و پس از آن به الزامات فنی کتابخانه پرداختیم. در نهایت ضمن بررسی توابع کتابخانه، به ارائه یک مثال جهت استفاده از توابع آی سی، پرداختیم.

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۲ دیدگاه

  • سلام و احترام
    من می خواهم از این IC حافظه و یک oled با پروتکل I2C استفاده کنم ، چطور می تونم ادرس I2C این IC رو مشخص کنم ؟ که با oled تداخل نداشته باشه ؟‌

    با تشکر

    • سلام
      از برنامه I2C SCANNER استفاده کنید. در برنامه های EXAMPLE اردوینو این برنامه وجود دارد.