روبو-پدیا

چه اتفاقی خواهد افتاد اگر یک ربات به انسان‌ مشورت بدهد؟!

robot مشورت ربات با انسان
نوشته شده توسط علیرضا قربانی

چه اتفاقی خواهد افتاد اگر یک ربات به انسان‌ها مشورت بدهد؟!

در مؤسسه‌ی سیستم‌های هوشمند و رباتیک، در شهر پاریس در فرانسه، ۵۶ شخص بالغ دعوت شدند تا مدت زمانی را با ربات Robot تحقیقاتی شبیه سازی شده به نام iCub سپری کنند. هدف از این دعوت مشاهده میزان اعتماد انسان به ربات است.
سرپرست محققان، سرنا ایوالدی، می‌گوید: با ورود بیش از پیش ربات‌ها به مکان‌های اداری، اعتماد به ربات‌ها تبدیل به یک مسئله مهم شده است. اگر قرار باشد که انسان و ربات در کنار هم با موفقیت کار کنند، انسان‌ها باید از همکاران ماشینی‌شان مطمئن شوند. در ادامه‌ی این مقاله با مرجع تخصصی آموزش الکترونیک و رباتیک ، دیجی اسپارک همراه باشید.

 

ایوالدی در انجمن فرانسوی تحقیقات در علم کامپیوتر و اتوماسیون(INRIA) میٔ‌گوید:  ما می‌خواهیم آزمایش کنیم تا ببینیم مردم آمادگی اعتماد به یک ربات را دارند یا خیر. ما شدیداً علاق مندیم که بدانیم مردم چه انتظاراتی از ربات ها دارند، که ما به عنوان مهندسان رباتیک حتی حدس هم نمی-زنیم. ما چه کاری باید انجام دهیم تا ربات ها شایستگی همکاری با انسان را داشته باشند؟!

 

تیم تحقیقاتی ایوالدی سؤالاتی را برای شرکت کننده‌ها مطرح کردند. بعضی از سؤالات آسان و صریح بود. مانند؛ “کدام یک از این دو صدا بسیار بلندتر است؟” یا ” کدام یک از این اشیاء سنگی‌تر است؟”. بقیه سؤالات دارای جزئیات بیشتری بود، مثلاً می‌پرسیدند که کدام یک از این دو وسیله برای گذاشتن در کیف برای رفتن به ساحل یا روز بارانی مناسب‌تر است.

سپس نوبت ربات Robot بود تا پاسخ دهد. جواب او که توسط یکی از محققان از پشت صحنه کنترل می‌شد، همواره بر خلاف پاسخی بود که مردم داده بودند. پس از شنیدن جواب‌های ربات، شخص داوطلبی می‌گفت: می‌خواهی جوابت را تغییر دهی؟

 

 

در بیشتر موارد جواب‌های اولیه‌ی مردم بهتر می‌شد. ایوالدی شگفت زده بود که بعضی از افراد با ربات، مانند یک انسان صحبت می‌کردند و تلاش می‌کردند که او را متقاعد کنند تا به آن‌ها بپیوندد.
بعضی از افراد پس از شنیدن جواب‌های ربات پاسخشان را تغییر دادند. ۱۳ نفر از آن‌ها به انتخاب جواب‌های ربات برای سؤالات سنجشی تمایل داشتند. اما فقط سه نفر از آن‌ها با جواب‌های ربا‌ت در مورد سؤالات مبهم اجتماعی متقاعد شدند. اما مابقی بر این عقیده بودند که ربات‌ها کماکان از این که دارای مقام و منصب شوند، بسیار دور هستند.

 

آرون استینفلد از دانشگاه کارنگی ملون در شهر پیتسبورگ، پنسیلوانیا، می‌گوید: مردم در برابر ربات‌های خودکار نسبت به کار با کامپیوترها و ماشین‌ها، رفتار متفاوتی را از خود نشان می‌دهند و این شاید به این دلیل است که آن‌ها می‌دانند که ربات‌ها از سطح هوشی بالاتری برخوردارند.

 

ایوالدی مگوید: یک راه برای اینکه مردم راحت‌تر به ربات‌ها اعتماد کنند می‌تواند طراحی آن‌ها باشد، بگونه‌ای که کار و فعالیتشان آشکارتر باشد و در آن صورت مردم احساس بهتری نسبت به اینکه چه کاری را به آن‌ها واگذار کنند،خواهند داشت. در شرایط پیچیده و پُر از استرس داشتن این دسته از اطلاعات اهمیت دارد. بویژه وقتی که یک ربات می‌تواند آن کار را بهتر از انسان انجام دهد.
استینفلد چگونگی رفتار مردم هنگام کنترل یک ربات در عملیات جستوجو و نجات را تجربه کرده است. او می‌گوید، آ‌ن ‌ها وقتی مشاهده م‌کردند که ربات به خوبی فعالیت می‌کند خیلی بیشتر به آن اعتماد داشتند و به جای اینکه ربات را به صورت دستی کنترل کنند، آن را روی حالت خودکار گذاشته بودند.

درباره نویسنده

علیرضا قربانی

علیرضا قربانی هستم دانشجوی مهندسی پزشکی. چیزهای خیلی زیادی رو در دنیا دوست دارم. یک گیک هستم و یشه گفت یک هکر. نه به معنی دزدی پسورد و ایمیل مردم. به معنی عشق به دونستن و عشق به تحقیق درباره خیلی از چیزهایی که می بینم و می‌شنوم. اگر بخوام علاقه‌مندی‌ درجه یکم رو نام ببرم میتونم بگم برنامه نویسی و بعد از اون امبدد سیستم ها.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۱ دیدگاه