دنیای گچتهای الکترونیکی تجاری از جمله ضبط صوتهای خانگی، بسیار جذاب و تکرار نشدنی است. سالهای پیش پس از توسعه و پیشرفت صنعت الکترونیک با ظهور ترانزیستورها، کجتهای الکترونیکی مختلفی به صورت تجاری وارد زندگی انسانها شدند. رادیو از سالهای دور خاطر ساز زندگی انسانها شده بوده است. پس از آن سیستمهای پخش صوت و تصویر به اقلام زندگی انسانها اضافه شدند. با پیشرفت همه جانبه تکنولوژی و تغییرات در این گجتها، کارایی و عملکرد آنها روبه پایان یافتند. تا جایی که امروزه سیستم کاست ضبط صوت به یک نوستالژیک قدیمی تبدیل شده است. اما در این پست روش تبدیل ضبط صوتهای قدیمی به مدل بلوتوثی را آموزش خواهم داد. یا به عبارتی ضبط صوت قدیمی را با یک ماژول بلوتوث Bluetooth ساده به مدل بلوتوثی تبدیل کرده و به راحتی با موبایل، به صورت بیسیم موزیک پخش میکنیم. در ادامه این آموزش با دیجی اسپارک همراه باشید.
ضبط صوت و سیستم صوتی
عملکرد کلی ضبط صوت به دو بخش کلی تقسیم میشود. پخش کننده صوت و تقویت کننده صوت، این دو بخش جدا نشدنی از هر سیستم صوتی است. منبع پخش کننده صوت میتواند هر چیزی باشد. مثلا در گذشته، کاست یکی از پر کاربردترین منبعهای پخش صوت بوده است. یا پیشتر از آن گرام که به دستگاه آن گرامافون گفته میشود. کاربردی بوده است. با پیشرفته تر شدن تکنولوژی سیستم CD هم به منبع صوتی اضافه شد. پس از این نسل، منبع صوتی به حالت بیسیم تبدیل شد. بخش دوم ضبط صوت یعنی همان تقویت کننده صدا است. هر سیستم صوتی وابستگی شدیدی به این بخش دارد. به عبارتی تعیین کننده قدرت خروجی را بخش تقویت کننده یا همان آمپلی فایر مشخص میکند. آمپلی فایر در سیستم صوتی مشخص کننده تعداد کانالهای خروجی است. در سیستم صوتی خانگی استاندارد حداقل از دو بلندگو یا باند استفاده شده است. البته بستگی به مدل و کاربری آن هم وابسته است. حال با این توضیحات، اگر سیستم صوتی در منزل دارید که بخش اول آن یعنی منبع پخش کننده صوت قدیمی دارد. مثلا کاست یا CD یا گرام است. ولی بخش دوم آن یعنی تقویت کننده صوتی سالم است. میتوانید آن را مجددا احیا کرده و به مدل بلوتوثی تبدیل کنید.
ماژول بلوتوث صوت
تکنولوژی بلوتوث از جمله روشهای انتقال دیتا به صورت بیسیم است. در صنایع مختلف و کاربریهای مختلف هم کاربرد دارد. در حال حاضر چندین نسل مختلف از تکنولوژی بلوتوث عرضه شده است. همواره سرعت انتقال و مصرف انرژی این فناوری در حال بهبودی و ارتقا است. برای انتقال صوت در گجتهایی از جمله هندزفری بیسیم، اسپیکر بیسیم بلوتوثی و یا میکروفن بیسیم، از بلوتوث صوتی استفاده میشود. این ماژولها و یا تراشههای بلوتوث صوتی بسته به کارایی و پهنای باند و کیفیت انتقال صوت، دسته بندی میشوند. در این پست من از یک مدل بسیار ساده ماژول بلوتوث صوت استفاده کردهام. سپس خروجی این ماژول را به آمپلی فایر سیستم صوتی متصل کردهام. ماژول بلوتوث صوتی ورژن ۴٫۱ از تمامی تلفنهای هوشمند مدل روز پشتیبانی میکند. به راحتی متصل شده و فایل صوتی را پخش خواهید کرد.
وسایل مورد نیاز
برای تبدیل ضبط صوتهای قدیمی به مدل بلوتوثی نیازمند اقلام معرفی شده هستید. ماژول بلوتوث صوت که من از مدل بلوتوث IG – Bluetooth ورژن ۴٫۱ XY-BT-MINI استفاده کردم. مدار تغذیه ۵ ولت که من از مدل مبدل کاهنده ۲۲۰ به ۵ ولت Buck Converter مدل ۷۰۰mA استفاده کردهام. به همراه چند رشته سیم افشان برای ایجاد اتصالات و لحیم کاری بین ماژولها و ضبط صوت استفاده میشود. البته برای ماژول بلوتوث انتخابهای گستردهای وجود دارد. کافیست در بخش نظرات با بنده در ارتباط باشید تا مدلهای مناسب را معرفی کنم.
عملیات تغییر ضبط صوت قدیمی
پیش از شروع بایستی ابزارهای لازم را تهیه کنید. پیچ گوشتی مناسب برای باز کردن ضبط صوت کاربرد دارد. مولتی متر جهت تشخیص ولتاژ و ایجاد اتصالات ماژولها نیاز است. هویه برای لحیم کاری و چند رشته سیم و در نهایت عایق برای پوشش قسمتهای آزاد مدار نیاز خواهد بود. دقت داشته باشید که در روند انجام این پروژه، موارد ایمنی را حتما رعایت کنید. ضبط صوتهای خانگی همگی با برق شهری کار میکنند. از اینرو داشتن دانش فنی کافی و رعایت مسایل ایمنی بسیار اهمیت دارد. اگر از این موارد اطلاعی ندارید، اکیدا توصیه میشود که روند اجرای این آموزش را به یک کارشناس فنی بسپارید.
سیستم صوتی که من استفاده کردم، از نوع قدیمی با پخش کننده CD بود. دارای آمپلی فایر مجزا کلاس AB به همراه دو باند استریو قدرتمند است. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید پس از باز کردن پیچهای آمپلی فایر، نمای داخلی آمپلی فایر قابل مشاهده است.
این آمپلی فایر دارای ۵ کانال ورودی است که در پشت آن با فیشهای RCA دسته بندی شدهاند. همچنین با توجه به کارایی گستردهای که دارد، برخی از این موارد خروجی هم دارند. در این بخش به وضعیت ورودی و خروجی آمپلی فایر ورود نمیکنیم. به عنوان ورودی پخش کننده به آمپلی فایر من یکی از کانالهای ورودی را انتخاب کردم. در تصویر بعدی روش اتصالات به این ورودی را مشاهده میکنید.
با توجه به اینکه ورودی صوتی بایستی از نوع استریو باشد، یک اتصال مشترک و دو اتصال دیگر مربوط به L و R هستند. بنابراین مشابه تصویر فوق سیمها را به یکی از ورودیهای آمپلی فایر ضبط صوت خانگی لحیم کاری کردم. دو سیم صورتی رنگ مربوط به کانالهای L و R هستند. سیم سفید رنگ هم مربوط به اشتراک است. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، این سه رشته سیم به کانالهای خروجی ماژول بلوتوث صوت متصل شدهاند. دقت داشته باشید که اتصالات به صورت صحیح و کامل لحیم کاری شوند. با توجه به اینکه این کالا از قطعات بسیار کوچک و حساس SMD طراحی شده است. از اینرو به هنگام لحیم کاری کردن بایستی دقت کافی را داشته باشید.
دقت داشته باشید که این ماژول بلوتوث صوتی برای تغذیه دو بخش دارد. هم با پورت USB از طریق کابل Micro USB قابل تغذیه است و هم از طریق پورت کناری که عبارت BAT نوشته شده است. در خصوص خروجی هم دو بخش دارد. هم از پورت جک ۳٫۵ میلی متری قابل اتصال به انواع آمپلی فایر است. هم از طریق سیمها مشابه با آنچه من در تصویر لحیم کاری کردهام. البته در نظر داشته باشید که بجای این کارها میتوانید خیلی راحت از مبدل RCA به جک ۳٫۵ میلیمتری استفاده کرده و از بخش ورودیهای آمپلی فایر اتصالات را برقرار کنید.
تامین تغذیه ۵ ولتی ماژول بلوتوث
همانطور که اشاره کردم، ماژول بلوتوث صوتی مورد استفاده از ولتاژ ۵ ولت بهره میبرد. به صورت عمومی کلیه ماژولهای بلوتوثی از همین ولتاژ پشتیبانی میکنند. ولی باز هم بستگی به مدل طراحی مدار راه انداز هم دارد. در این بخش بایستی از تغذیه ۲۲۰ ولت به ماژول کاهنده متصل کرده تا در خروجی ولتاژ ۵ ولت DC تثبیت شده دریافت کنیم. در این بخش بسیار بسیار دقت داشته باشید که موارد ایمنی را رعایت کنید. کار با برق شهری و ولتاژ ۲۲۰ ولت نیازمند تجربه و دقت کافی در خصوص اتصالات و راه اندازی مدار است. ماژول کاهندهای که در این آموزش استفاده شده است. بسیار کوچک بوده و برای اتصال نیازمند لحیم کاری دقیق و رعایت اصول ایمنی است. مشابه تصویر زیر یک بخش ورودی برق شهری ۲۲۰ ولت است. من از دو رشته سیم برای این منظور استفاده کردهام. در بخش دیگر ماژول خروجی مثبت و منفی با ولتاژ ۵ ولت تثبیت شده، دو رشته سیم دیگر لحیم کاری کردم. البته در این تصویر هنوز جریان برق در مدار عبور نمیکند.
نکته: دقت داشته باشید که ماژول کاهنده ۲۲۰ ولت به ۵ ولت حتما حتما بایستی عایق کاری شود. خصوصا پشت مدار توسط عایق پلاستی ضخیم بایستی مهار شود. در تصویر زیر هر دو ماژول مورد استفاده را مشاهده میکنید.
پس از عایق کاری کردن و با رعایت اتصالات صحیح، ولتاژ اصلی ضبط صوت را برقرار کنید. در این حالت ال ای دی روی ماژول بلوتوث روشن شده و آماده Pair شدن با موبایل میشود. مشابه تصویر زیر ماژول بلوتوث در حال جستجو برای اتصال است. با پخش کردن موسیقی از موبایل، میتوانید خروجی را در باندهای ضبط قدیمی مشاهده کنید و لذت ببرید.
چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریعترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند میتوانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.
در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.
بسیار آموزنده و مفید
ممنون از آموزش های خوبتون
با سلام
سپاس از همراهی شما
مهندس خسته نباشی، یه سوال داشتم ایا میشه برق ۵ ولت از خود دستگاه ضبط که داری خروجی های برق مثل ۹،۱۲،۶،۵ ولت داره ازشون برق گرفت؟ مشکلی برای خود دستگاه پیش نمیاره یا ماژول خراب کنه؟
سلام
آیا میشود کاری کرد که کاملا با ولتاژ ۵ ولت کار کند و نیازی به برق شهری نداشته باشد؟
با پاوربانک باتری را شارژ کنیم
با سلام
بله دقیقا این ماژول فقط با ولتاژ ۵ ولتی کارایی دارد. حال در این پروژه بایستی به یک روشی این ولتاژ تامین شود. که من از کاهنده ۲۲۰ ولتی استفاده کردم.
سلام
آیا این ماژول صدای پخش به زبان چینی دارد؟ در ویدیوهایی که از ماژول دیدم در ابتدا یک خانم چینی صحبت میکند
با سلام
مدلی که بنده استفاده کردم اینطوری نیست. فقط یک صدای بوق مانند جهت اطلاع از اتصال به بلوتوث پخش میشود.
سلام میخواستم ببینم چگونه میشود یک اسپیکر پروتابل را بلوتوثی کرد آیا با این روش میشه واگه میشه چگونه؟
با سلام
در پاسخ قبلی این مورد را بررسی کردم. لطفا بررسی کنید.
سلام با تشکر از جنابعالی میه چند مدل بلوتوث صوتی با کیفیت هم از نظر خروجی و هم قدرت دریافت بلوتوث از نظر فاصله را معرفی بفرمایید ممنون
با سلام
سپاس از همراهی شما، انواع مختلفی از ماژول بلوتوث موجود است. ولی این مدلی که در این آموزش استفاده کردم، بر اساس تجربه عملی و کار با چندین ماژول مختلف انتخاب کردم. در حالت کلی میتوانید از لینک ماژول بلوتوث در دانشجو کیت اقلام را بررسی کنید.
سلام وقت بخیر
میتوان با دانگل بلوتوث معمولی هم (دانگل بلوتوث کامپیوتر) میتوان این کار انجام داد ؟؟؟
با سلام
دقت داشته باشید که این ماژول بلوتوث مخصوص انتقال صورت است. خروجیهای تبدیل کننده صوتی هم روی ماژول قرار دارند. طبیعتا چنین مواردی روی دانگل USB فراهم نیست.
سلام میخواستم ببینم چگونه میشود یک اسپیکر پروتابل را بلوتوثی کرد آیا با این روش میشه واگه میشه چگونه؟
با سلام
بایستی اسپیکر را باز کرده و از داخل بررسی کنید. اگر امکان پذیر باشد میتوانید خروجی ماژول بلوتوث را به ورودی اسپیکر (در صورت دارا بودن) و یا مستقیما به آمپلی فایر داخلی آن متصل کنید. ولی دقت داشته باشید که اجرای این مورد نیازمند دانش فنی و تجهیزات کامل است.
سلام وقت بخیر
من از این ماژول برای سینمای خانگی استفاده کردم و خیلی عالی بود اما روی پخش ماشین نویز داره که ظاهرا مربوط به منبع تغذیه(پورت فلش) هست . لطفا راهنمایی بفرمایید. ممنون
با سلام و سپاس از شما
در خودرو به چه روشی ولتاژ برد را تامین کردید؟
سلام این ماژول بلوتوث نیاز به برنامه نویسی که ندارد؟
با سلام
خیر، همانطور که در آموزش مشاهده میکنید، فقط بایستی اتصالات را بر قرار کنید.
سلام
ممنون از پست خیلی مفیدتون
من یه ضبط صوت و تصویری ۷۰۰۰ وات دارم که ۲تا کاستش و سیدی خورش خراب شده
ولی بلند گوها و امپلیش سالم هست
من میخاستم راهنمایی کنید تا بتونم با استفاده از امپلی ودیگر تجهیزاتی مثل همین ماژول بلوتوث
یا ماژول وای فاو غیره که بشه هم تصویری و هم صوتی ازش استفاده کنم
و کلیه تجهیزات قبیل ماژول بلوتوث یا ماژول وای فا و خروجی فیشهای صوت و تصویری رو در یه باکس یا یک جعبه شیک به جای باکس خود ضبطم قرار بدم میشه راهنمایی کنید؟
با سلام و تشکر از شما
برای این منظور بایستی از یکی ورودیهای آمپلی فایر روی سیستمتان استفاده کرده و خروجی ماژول بلوتوث معرفی شده در آموزش را به ورودی سیستم متصل کنید. این اتصال میتواند از داخل ضبط و یا خارج آن صورت گیرد. در حال حاضر برای ارسال تصویر با بلوتوث گزینهای نمیشناسم که معرفی کنم.
در کل برای انجام این درخواست بایستی خودتان دانش فنی کافی برای باز کردن سیستم و اضافه کردن مدار جدید را داشته باشید.
سلام آقای مهندس ،این ماژول ارتباط یه طرفه ایجاد میکنه ؟ منظورم اینه که میشه از این ماژول برای ساخت یه هندزفری بلوتوثی استفاده کرد که بشه با استفاده از اون مکالمه برقرار کرد اگه این امکان برای این ماژول فراهم نیست لطف کنین بگین چه ماژولی این قابلیت رو داره که هم مکالمه دو طرفه داشته باشه هم ارسال و دریافت اطلاعات.ممنونم
با سلام
اگر با موبایل به ماژول متصل شوید. با توجه به اینکه موبایل میکروفن دارد، میتوانید چنین کاری انجام دهید. ولی ماژول به تنهایی دارای میکروفن نیست.
مهندس خسته نباشی، یه سوال داشتم ایا میشه برق ۵ ولت از خود دستگاه ضبط که داری خروجی های برق مثل ۹،۱۲،۶،۵ ولت داره ازشون برق گرفت؟ مشکلی برای خود دستگاه پیش نمیاره یا ماژول خراب کنه؟
با سلام
بله میشه ولی پیشنهاد میکنم از منبع تغذیه مجزا برای این منظور استفاده کنید.
مهندس من اینو درست کردم ولی بعضی وقتها صدا پاره پاره میشه موقع خوندن
با سلام
اگر فاصله شما تا ماژول تغییر نمیکند و خود به خود چنین مشکلی پیش میآید. میتواند از جریان منبع تغذیه باشد. این مورد را بررسی کرده و نتیجه را اعلام کنید.
تا برد ۱ متر هیچ مشکلی نداره ولی ۳ متر که میشه قط وصل میشه، چطوری میشه گیرندگی بلوتوث زیاد کرد
با سلام
در این حالت احتمالا جریان کافی به برد بلوتوث نمیرسد.