سخت افزار قطعات الکترونیک لحیم کاری

۱۲ مرحله تا ساخت فیبر مدار چاپی با اتو

12 مرحله تا ساخت فیبر مدار چاپی - دیجی اسپارک (2)
نوشته شده توسط اروند طباطبایی

یک فیبر مدار چاپی دست ساز معمولا به عنوان پروژه یا در طراحی رباتیک به صورت موقتی به کار می‌رود. فیبر مدار چاپی با نام  (PCB  (Printed Circuit Board شناخته می‌شود. در تمامی مدارهای الکترونیکی از برد مدار چاپی یا همان PCB استفاده شده است. در طراحی‌های حرفه‌ای، صنعتی و انبوه تولید فیبر مدار چاپی با روالی که در این آموزش به آن میپردازیم، کاملا متفاوت است. برای تولید PCB در کارخانه‌‎های بزرگ، طرح اولیه وارد شده و سپس روی صفحات بزرگ فیبر پیاده شده و اقدام به برش کاری و اسید کاری می‌شود. در ادامه به ۱۲ مرحله ساخت فیبر مدار چاپی در منزل اشاره می‌کنم. دقت داشته باشید که این روش فقط مخصوص ساخت نمونه کوچه و در منزل به کار می‌رود، با دیجی اسپارک همراه باشید.

 


شروع ساخت فیبر مدار چاپی در منزل


روش ساخت فیبر در این حالت با روش‌های صنعتی و تولید انبوه کاملا متفاوت است. در حقیقت برای ساخت مدار الکترونیکی دستی، به این روش اقدام می‌کنیم. برای پیاده سازی ابزارهای پیچیده و خاصی نیاز نداریم. فقط داشتن ماژیک ضد آب، کاغذ کاربنی و پرینتر، در آخر هم اسید مدار چاپی نیاز است. فیبر مدار چاپی کوچک و برش خورده هم مناسب با طرح اولیه لازم خواهد بود.

۱- طراحی مدار: برای طراحی مدار می‌توانید از نرم افزارهای کامپیوتری کمک بگیرید. یا اینکه طرح مدار مسی را با دست بکشید.

۲- فیبر مخصوص مدار چاپی که یک طرفش از مس تشکیل شده است، تهیه کنید.

۳- سطح مسی فیبر را با مایع ظرف شویی شست و شو دهید و سپس آنرا خشک کنید.

۴- طرح مدار چاپی را روی یک کاغذ کاربنی پرینت بگیرید. مطمئن باشید که طرح برای انتقال روی سطح مسی در سمت مناسب کاغذ قرار گرفته باشد.

۵- کاغذ کاربنی را از سمتی که طرح روی آن پرینت شده روی سطح مسی فیبر مدار چاپی قرار دهید.

12 مرحله تا ساخت فیبر مدار چاپی - دیجی اسپارک

 

۶- یک کاغذ سفید روی کاغذ کاربنی قرار دهید. به کمک اتو روی کاغذ سفید بکشید تا طرح مورد نظر روی سطح مسی نمایان شود. دقت داشته باشید که تک تک جزئیات را کامل اتو کنید تا روی سطح مسی نمایان شود.

۷- فیبر مدار چاپی و کاغذ کاربنی را بدون حرکت قرار دهید تا سرد شوند. کاغذ کاربنی را به آرامی از روی سطح مسی بردارید تا طرح کپی شده خراب نشود.

12 مرحله تا ساخت فیبر مدار چاپی - دیجی اسپارک

 

۸- کاغذ کاربنی را بررسی کنید تا مطمئن شوید که تمام جوهرهای پرینتر به روی سطح مسی منتقل شده اند و طرح مدار کامل باشد.

۹- قسمت‌هایی را که روی فیبر مسی نمایان نشده‌اند را به کمک یک ماژیک مقاوم در برابر آب و همرنگ با جوهر کپی شده روی فیبر مسی، تصحیح کنید. در نهایت مدتی زمان در نظر بگیرید تا جوهر کاملا خشک شود.

12 مرحله تا ساخت فیبر مدار چاپی - دیجی اسپارک

 


اسید کاری فیبر مدار چاپی


۱۰- حال باید سطوح مسی که رنگی نمی‌باشند را از بین ببرید. برای این کار از اسید کلرید فریک استفاده کنید. در فرایند اسید کاری فیبر مدار چاپی، همواره بایستی در ظرف پلاستیکی با لبه‌های بلند اقدام کنید. لباس های کهنه تان را از کمد بیرون بکشید. دستکش ضد آب و عینک محافظ کننده چشم هم نیاز دارید.

اسید کلرید فریک را به همراه آب ولرم ترکیب کنید. محلول را در فضای باز در یک ظرف پلاستیکی بریزید و فیبر مسی را درون آن قرار دهید. و به آرامی ظرف را تکان دهید تا محلول اسید روی فیبر حرکت کند. با این کار قسمت‌هایی که دارای جوهر نمی‌باشند توسط اسید خورده می‌شوند.

نکته مهم برای کار با اسید کلرید فریک این است که دمای محلول نباید از ۴۵ درجه سانتی گراد بیشتر شود. این دما باعث می شود که بخارات اسیدی خطرناک آزاد کند. پس از اینکه به مدت ۵ تا ۲۰ دقیقه فیبر مسی در محلول اسید غوطه ور شد، آنرا خارج کنید و با آب بشویید. محلول اسید را در یک ظرف پلاستیکی دربسته نگه داری کنید و از ریختن آن در طبیعت و چاه فاضلاب خودداری کنید. حال فیبر مسی را به کمک یک کاردک پلاستیکی بسابید تا قسمت اسید کاری شده از روی فیبر محو شود.

۱۱- حال که قسمت مسی مدار آماده شده ، به کمک یک دریل با مته ۰٫۹ میلی متر قسمت هایی را که قرار است پایه‌های قطعات از آن عبور کنند را سوراخ کاری کنید. در این مرحله هم از عینک حفاظت کننده چشم باید استفاده کنید.

۱۲- فیبر مسی را تمیز کنید و تمام پلیسه‌ها را جدا کنید، فیبر شما برای جای‌گذاری قطعات و لحیم کاری آماده است.

 

درباره نویسنده

اروند طباطبایی

بنیانگذار دیجی اسپارک: اولین مرجع تخصصی امبدد سیستم به زبان فارسی / کارشناس سئو و تولید محتوا

هرچه می آموزم میبینم که خیلی کم آموختم. علاقه به رباتیک و تکنولوژی دارم. امیدوارم بتونم دانشی را که آموخته‌ام، به روش‌های مختلفی به کاربران علاقمند منتقل کنم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۵۱ دیدگاه