آردوینو پروژه های آردوینو

طراحی و پیاده سازی پروژه رله تایمر دار بلوتوثی با HC-05 و برد آردوینو

create-bluetooth-relay-timer-with-arduino-and-hc-05-module-digispark
نوشته شده توسط معین صابری

رله های تایمر دار یکی از ابزارهای بسیار مهم در پروژه های مختلف به شمار می روند. به کمک این ابزار می توان خروجی رله را تنظیم و زمانبندی نمود. این ابزار می تواند در پروژه های مختلف مفید واقع شود؛ آنجاکه نیاز است تا توان مصرفی وسایل برقی کنترل شود. در این آموزش به کمک برد آردوینو و ماژول بلوتوث به طراحی و پیاده سازی یک رله تایمر دار می پردازیم. جهت کنترل و ارسال فرمان به این رله، از بلوتوثث کمک می گیریم. بدین ترتیب و به سادگی هرچه تمام تر، می توانیم به دستگاه فرمان ارسال کنیم.  در ادامه پروژه رله تایمر دار بلوتوثی با مرجع تخصصی ماژول بلوتوث به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


قطعات پروژه رله تایمر دار بلوتوثی


همانطور که پیشتر گفته شد، در این پروژه قصد داریم یک رله را زمانبندی کنیم. در این روش، مدت زمان فعال و یا غیر فعال بودن رله تعیین می گردد.  به این منظور، نیاز به یک میکروکنترلر، یک رله و طبعا یک ماژل بلوتوث برای برقراری ارتباط بی سیم داریم. در این جا ما جهت پردازش مرکزی، دریافت دستور و اجرای فرمان از برد آردوینو UNO استفاده می کنیم.

برد آردوینو در رله تایمر دار بلوتوثی - دیجی اسپارک

 

برد آردوینو UNO، یک برد پردازشی بر پایه میکروکنترلر ATMEGA328P است. این برد بر روی خود از امکانات جانبی مناسبی بهره می برد. بدین ترتیب به کمک این برد می توان به سادگی پروژه رله تایمر دار بلوتوثی مد نظر را راه اندازی نمود. از طرف دیگر، جهت دریافت فرامین از طریق بلوتوث، ما از ماژول HC05 استفاده می کنیم. ماژول بلوتوث HC05، یک ماژول معروف و بسیار پرکابرد در زمنیه ارتباط بی سیم بلوتوث است. به کمک این ماژول می توان به سادگی داده ها را بین دو ماژول HC05 و یا یک تلفن، جا به جا نمود. این ماژول دارای پورت سریال UART بوده که به سادگی با میکروکنترلرهای مختلف اتصال می یابد.

ماژول بلوتوث HC-05 پروژه رله تایمر دار بلوتوثی - دیجی اسپارک

 

ماژول بلوتوث HC05 یک ماژول با کاربری ساده است. کافیست تغذیه را متصل کنید. سپس به ماژول متصل شوید. به همین سادگی!! ارتباط بین تلفن همراه و بلوتوث برقرار می شود. پس از برقراری ارتباط، فرامین به بلوتوث منتقل شده و برد آردوینو با دریافت زمان فعال/غیر فعال سازی،  آن را به رله منتقل می کند. در این جا ما از ماژول رله استفاده می کنیم. ماژول رله یک ماژول فوق العاده کاربردی جهت استفاده از رله است. در حالت عادی جهت راه اندازی و کار با رله ها، نیاز به مدار واسط داریم. این مدار شامل یک ترانزیستور برای تقویت جریان خروجی میکروکنترلر و یک دیود جهت جلوگیری از برگشت جران رله می شود. اما ماژول رله تمام این المان ها را در خود جای داده؛ به طوریکه نیازی به طراحی مدار نخواهد بود.

ماژول رله در پروژه رله تایمر دار بلوتوثی - دیجی اسپارک

 


کدهای پروژه رله تایمر دار بلوتوثی


پس از آشنایی با قطعات پروژه رله تایمر دار بلوتوثی، نوبت به کدهای آن می رسد. کدهای زیر را روی برد آردوینو آپلود نمایید.

 

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش

 

دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندس‌های دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید.

 


 شماتیک و اتصالات پروژه رله تایمر دار بلوتوثی


پس از آپلود برنامه، نوبت با اجرای اتصالات رله تایمر دار بلوتوثی می رسد. نخست به تصویر زیر که فرم کلی اتصالات را نمایش می دهد، دقت کنید.

اتصالات در پروژه رله تایمر دار بلوتوثی آردوینو - دیجی اسپارک

در ادامه اتصالات را مطابق تصویر فوق و به شکل زیر ادامه دهید.

 


اتصالات ماژول بلوتوث


  • اتصال پایه VCC ماژول بلوتوث به ۵ ولت آردوینو
  • اتصال پایه GND ماژول بلوتوث به GND آردوینو
  • اتصال پایه TX ماژول بلوتوث به RX آردوینو

 


اتصالات ماژول رله


  • اتصال پایه VCC به ۵ ولت آردوینو
  • اتصال پایه GND به GND آردوینو
  • اتصال پایه IN ماژول رله به پایه ۱۳ آردوینو

 


اجرای پروژه رله تایمر دار بلوتوثی


پس از برقراری اتصالات، نوبت به اجرای پروژه می رسد. برای اجرای پروژه، می بایست از نرم افزار Blueterm استفاده کنیم. این نرم افزار که از طریق گوگل پلی در دسترس است، می تواند ارتباط بین تلفن همراه و ماژول HC05 را فراهم کند. به کمک این نرم افزار به بلوتوث متصل می شویم. جهت ارسال فرمان، باید مدت زمان خاموش و روشن بودن رله را تعیین کنیم. فرمت تعیین مدت زمان خاموش و روشن بودن رله، به شکل زیر است.

X,Y

 

 مطابق فرمت فوق، ورودی X مدت زمان فعال بودن رله به میلی ثانیه و ورودی Y مدت زمان خاموش بودن آن است. به عنوان مثال، چنانچه بخواهیم رله برای ۳ ثانیه روشن و ۶ ثانیه خاموش باشد، به شیوه زیر عمل می کنیم.

۳۰۰۰,۶۰۰۰

با تایپ و ارسال متن فوق در محیط Blueterm، دستور به برد ارسال خواهد شد.

 


لوازم مورد نیاز


لینک خرید برد آردوینو UNO، کلیک کنید

لینک خرید ماژول رله، کلیک کنید

لینک خرید ماژول بلوتوث HC05، کلیک کنید

 


جمع بندی


در این آموزش به طراحی  و پیاده سازی رله تایمر دار بی سیم به کمک ماژول بلوتوث و برد آردوینو پرداختیم.  همانطور که اطلاع دارید، رله های تایمر دار یکی از مهم ترین ابزار در صنایع و پروژه های مختلف به شمار می رود. به کمک این ابزار شما می توانید مدت زمان فعال و غیر فعال بودن یک وسیله برقی را کنترل نمایید. در این آموزش یک رله تایمر دار بی سیم طراحی کردیم. به کمک این رله تایمر دار، می توان مدت زمان روشن و خاموش بودن وسیله برقی را کنترل نمود. جهت ارسال فرامین، از ماژول بلوتوث استفاده شده است. بنابراین به سادگی و از طریق تلفن همراه می توانید رله را کنترل نمایید.

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه