برد ESP8266 برد Nodemcu برد ویموس Wemos

راه اندازی و کار با ماژول ESP8266، بخش پنجم: مد نقطه دسترسی AP

نوشته شده توسط معین صابری

در سلسله آموزش های ماژول ESP8266، در بخش پنجم به قابلیت نقطه دسترسی(Access Point) ماژول می پردازیم. در قسمت های پیشین به معرفی و شرح ویژگی ها، نحوه پروگرام با آردوینو و مد Station ماژول پرداختیم. در این قسمت به قابلیت کلیدی این ماژول، مد نقطه دسترسی AP، می پردازیم. در این مد ماژول همانند یک مودم، می تواند به دستگاه های مختلف نظیر لپ تاپ، تلفن همراه و سایر ماژول های ESP آی پی تخصیص داده و برقراری اتصال آن به خود را بپذیرد.  در ادامه این آموزش، با مرجع تخصصی ESP8266 به زبان فارسی، دیجی اسپارک، همراه باشید.

 


مد نقطه دسترسی تعریف و کاربرد


مد نقطه دسترسی یکی از مهم ترین حالت های کاری ماژول ESP8266 است. این مد که از این به بعد آن را AP، مخفف Access Point، می نامیم ماژول ESP8266 را همانند یک مودم تعریف می کند. در این مد می توانید با تعیین نام وای فای(SSID) و کلمه عبور برای ماژول، سایر دستگاه ها نظیر تلفن همراه، لپ تاپ و دیگر ماژول های ESP8266 را به یک ماژول متصل کنید. در این حالت ماژول که در حالت AP قرار گرفته، با اتصال هر دستگاه، یک آی پی به آن تخصیص می دهد.

esp8266 Access point function

 

در این قسمت از آموزش های ماژول ESP8266، به قابلیت AP می پردازیم. همانند قسمت های قبلی، قابلیت ها و تنظیمات مربوط به مد نقطه دسترسی را قسمت به قسمت شرح خواهیم داد.

 


قرار دادن ماژول در مد AP تنظیم نام SSID رمز عبور و سایر پارامترها


همانطور که گفته شد، ماژول در مد نقطه دسترسی می تواند اتصال سایر دستگاه ها به خود را بپذیرد.  در ابتدا به کمک تابع زیر می توانید ماژول را در مد نقطه دسترسی قرار دهید.

WiFi.softAP(ssid, pass, channel, hidden, number_of_connections)

در تابع فوق، ورودی ها، تنظیمات مربوط به ماژول را در حالت AP، اجرا می کنند. این تنظیمات به شرح زیر هستند.

  • ssid: نامی است که برای ماژول ESP در حالت AP تعیین می گردد. این نام بیشینه ۳۲ کاراکتر را می پذیرد.

 

  • pass: رمز عبوری است که برای اتصال به نقطه دسترسی ماژول ESP تعیین می گردد. در صورتیکه این ورودی به حالت “” تعیین شود، رمزی برای ماژول در نظر گرفته نخواهد شد. بیشینه کاراکتر برای تعیین رمز، ۶۴ عدد است.

 

  • channel: این ورودی شماره کانال وای فای را تعیین می کند. این ورودی بین ۱ الی ۱۳ قابل تعیین است. این ورودی اختیاری بوده و مقدار پیشفرض آن ۱ است.

 

  • hidden: این ورودی حالت مخفی را برای نقطه دسترسی تعیین می کند.در صورتیکه این مقدار true باشد، نقطه دسترسی ماژول به صورت hidden خواهد شد. این ورودی اختیاری بوده و مقدار پیشفرض false است. یعنی در حالت عادی، نام نقطه دسترسی ماژول ESP8266 به صورت visible است.

 

  • number_of_connections: به کمک این ورودی می توانید تعداد دستگاه های قابل اتصال به طور همزمان به ماژول ESP8266 را تعیین کنید. این پارامتر قابل تعیین از ۰ الی ۸ است. این ورودی اختیاری بوده(می توانید آن را قرار ندهید) و مقدار پیشفرض آن در صورت عدم تعیین، ۴ خواهد بود. در زیر یک نمونه کد نیز برای تنظیمات AP قرار گرفته که با مشاهده آن می توانید روال کلی کار را دریابید.

 

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش

 

دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندس‌های دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید.

 


تعریف آی پی دلخواه برای AP


در قسمت پیشین به این موضوع اشاره شد که رنج آی پی های ماژول ESP8266 از ۱۹۲٫۱۶۸۴٫۱ به بالا شروع می شود. اما این امکان فراهم است که شما بتوانید رنج آی پی دلخواه را برای ماژول تعیین کنید.  برای تعیین آی پی دلخواه، از تابع زیر می بایست استفاده نمایید.

 softAPConfig (esp_ip, gateway, subnet)

تابع فوق دارای ۳ ورودی بوده که به کمک این ورودی ها می توانید رنج آی پی مد نظر را تعیین کنید. علاوه بر رنج آی پی، دو پارامتر دیگر نیز باید تعیین شود که به صورت زیر ورودی های این تابع را بررسی می کنیم.

  • esp_ip:  این پارامتر آی پی آدرس  ماژول ESP8266 را به عنوان AP تعیین می کند.
  • gateway: این پارامتر آدرس آی پی geteway را تعیین می کند.
  • subnet: این پارامتر آدرس آی پی subnet شبکه را تعیین می کند.

توجه: ورودی های تابع فوق به صورت رشته تعریف شده اند.

بدین ترتیب به کمک تابع فوق می توانیم رنج آی پی دلخواه را برای ماژول تعیین کنیم. برای روشن تر شدن موضوع، برتامه زیر را مشاهده نمایید. در این برنامه تنظیمات مورد نظر برای AP تعیین شده و آی پی ماژول در سریال مانیتور نمایش داده می شود.

 

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش

 

دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندس‌های دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید.

 


امکانات جانبی در حالت AP


پس از اینکه در قسمت های پیشین نحوه قرارگیری ماژول در حالت AP را بررسی کردیم، در این قسمت به بررسی سایر امکانات این ماژول در حالت نقطه دسترسی می پردازیم. در ابتدا به کمک تابع زیر می توانید ارتباط کلیه دستگاه های متصل به ماژول ESP8266 را قطع نمایید.

 WiFi.softAPdisconnect(wifioff)

تابع فوق ارتباط ماژول ها و دستگاه های متصل را قطع می سازد. ورودی این تابع اختیاری و از نوع بولین است. در صورتیکه مقدار true در ورودی قرار گیرد، مد نقطه دسترسی خاموش خواهد شد. همچنین در ادامه، به کمک تابع زیر می توانید تعداد دستگاه های متصل به ماژول ESP8266 را بدست آورید.

 WiFi.softAPgetStationNum()

 


لوازم مورد نیاز


مبدل سریال به USB

ماژول ESP8266-12E

ماژول مبدل SMD به DIP

 


جمع بندی


در سلسله آموزش های ماژول ESP8266، در قسمت پنجم به بررسی قابلیت نقطه دسترسی (Access Point) پرداختیم. این قابلیت که به طور اختصار از آن به نام AP  یاد می کنیم، ماژول را در حالتی شبیه به مودم های وای فای قرار می دهد. دراین حالت دستگاههای مختلف نظیر تلفن همراه، رایانه و سایر ماژول های ESP می توانند به ماژول ESP8266 متصل شود. ماژول ESP به هر دستگاه آی پی تخصیص می دهد. جهت اتصال به ماژول ESP می توانید نام SSID و رمز عبور را تعیین کنید. در این آموزش کلیه قابلیت ها و توابع کلیدی مربوط به حالت نقطه دسترسی را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین در این آموزش نمونه برنامه ها جهت استفاده از توابع قرار گرفته است. قابلیت AP یک قابلیت کلیدی، به خصوص در پروژه های هوشمند سازی و اینترنت اشیاست. در قسمت های بعدی این سلسله آموزش به سایر قابلیت های کلیدی این ماژول پرکاربرد، خواهیم پرداخت.

 

چنانچه مطالب این آموزش را گنک یافتید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در مطالب درج شده و یا کدها وجود دارد می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۸ دیدگاه

  • با سلام و خسته نباشید خدمت شما
    اول ازتون تشکر میکنم بابت زحمتتاتون
    من یه سوال داشتم که چندان به موضوع این مقاله مربوط نیست ولی خب به esp8266 مربوطه
    خواستم ببینم که ماژولهای esp8266 هم مثل آردوینو دارای وقفه هستند؟ اگه دارن، کار باهاشون و فعالسازیشون مثل اردوینو هست؟

    • سلام و خواهش می کنم از لطف شما
      بله وقفه دارند، روال کار آن ها دقیقا مثل آردوینو است. اگر در این زمینه ابهامی دارید می توانید در کامنت بعد مطرح کنید تا به رفع اشکال بپردازیم.

      • ممنونم از لطف شما
        میشه بفرمایین از کجا باید پایه های مربوط به وقفه سخت افزاری را در esp12f تشخیص بدهیم؟ من یه دیتاشیت ازش دانلود کردم، اما داخلش حرفی از وقفه نزده بود.
        سوال دومم درمورد واحد تایمر/کانتر داخل esp هست، درمورد تعداد و نوع هرکدام از این واحدها از کجا باید اطلاعات کسب کنم؟
        اگر دیتاشیت خاصی مدنظر شماست لطفا بفرمایین که از کجا باید دانلود کنیم؟

        • خواهش می کنم
          توجه داشته باشید که کلیه پایه های GPIO در ماژول ESP8266 قابلیت تعریف به صورت وقفه را دارند. در رابطه با تایمر هم، این ماژول شامل دو تایمر، تایمر ۰ و تایمر ۱ می شود. توجه داشته باشید که تایمر یک برای واحد وای فای رزرو شده است. اطلاعات بیشتر را می توانید از دیتاشیت با لینک زیر مطالعه نمایید:
          لینک دیتاشیت ماژول ESP8266

  • سلام و عرض خسته نباشید
    ببخشید من متوجه نمیشم مگر ماژول در حالت AP نیاز به IP دارد که در آموزش بخشی را به تعریف IP دلخواه اختصاص دادید.
    یا اینکه این تنظیمات برای IP هاییست که ماژول به STA های وصل شده اختصاص می دهد است؟

    • سلام و متشکرم از شما
      بله، این مورد برای آی پی هایی است که دستگاه ها از ماژول دریافت می کنند. از آنجاییکه ماژول آی پی ها را از ۱۹۲٫۱۶۸٫۴٫۱ به بعد شروع می کند، لذا می توان این رنج را تغییر داد.

  • سلام خسته نیاشید ببخشید میشه یه نرم افزار معرفی کنید تا بشه در مد ap با گوشی ارتباط بگیرم و رشته ارسال کنم؟

    • سلام و متشکرم
      نیاز به نرم افزار نیست، با وب سرور خود ESP می توانید از طریق مرورگر تلفن به ESP رشته ارسال کنید