رزبری پای RaspberryPi در حال حاضر با روند رو به تکنولوژی که در پیش گرفته است. وابسته به نیاز هر شخص، هر سازمان مدل های مختلفی توسعه و روانه بازار کرده است. کافیست اولین برد رزبری پای یک تا آخرین مدل ارائه شده در سال ۲۰۲۰ با عنوان Raspberry Pi 400 و مسیر تغییر را در ذهن خود تجسم کنید. در این مقاله کارهایی که با رزبری پای Raspberry Pi قابل اجرا است را با هم مرور میکنیم. به سوال بسیار مهم چه کارهایی با رزبری پای میتوان انجام داد؟ پاسخ میدهیم. در ادامه این پست با مرجع تخصصی رزبری پای به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.
جایگزین PC با رزبری پای
ساده ترین کاری که با برد رزبری پای میتوانید انجام دهید استفاده از آن به عنوان یک کامپیوتر خانگی Desktop PC است. برای شروع به۶ وسیله کاربردی نیاز دارید.
- موس Mouse; که قطعا در هر خانه ای جز وسایل میز کار است.
- کیبورد Keyboard; اگر موس دارید، قطعا کیبورد هم دارید 🙂
- کابل HDMI – Micro HDMIبرای ارتباط تصویر با برد رزبری پای
- نمایشگر LCD / OLED
- میکرو اس دی برای رایت سیستم عامل مورد نیاز مانند OS, Chromium, …
- تغدیه پاور مناسب ۵ ولت ۳ آمپر
با در اختیار داشتن تمامی این موارد ابزار مورد نیاز برای شروع وب گردی با کمترین هزینه ممکن و یک سیستم خانگی سبک برای اجرای کارهای روزمره را خواهید داشت.
ساخت وب سرور با رزبری پای Raspberry Pi
از تجربه های لذت بخش کار با برد رزبری پای Raspberry Pi تنظیم و استفاده به عنوان وب سرور Web Server است. به این معنی که میتوانید رزبری پای را به عنوان یک هاست وبسایت کانفیگ کرده و استفاده کنید. هاست فضایی است که در آن اطلاعات فایل های وب سایت شما بارگذاری شده و به محل ذخیره اطلاعات وب سایت گفته میشود. هاست همیشه بایستی در دسترس باشد و سرعت بالایی در پردازش داشته باشد. به عنوان مثال اگر شما یک وبلاگ دارید، از رزبری پای Raspberry Pi به عنوان هاست میتوانید استفاده کنید.
استفاده از Kodi – ساخت مدیا سنتر
کدی Kodi یک اپلیکیشن اوپن سورس Open Source و رایگان مدیا پلیر است با پابتون و سی پلاس پلاس نوشته شده است. این اپلیکیشن بر روی اندروید Android, ویندوز Windows، آی اُ اس IOS، لینوکس Linux و Mac OS اجرا میشود. شعار kodi کدی: Kodi Brings your media to life with Endless Features, a Beautiful interface
یادگیری برنامه نویسی – Learn how to code
اگر بخواهیم واقع بینانه به رزبری پای و کاربرد آن نگاه کنیم، بدون شک یادگیری برنامه نویسی از آپشن های اصلی استفاده از برد قدرتمند رزبری پای است. با نصب OS رزبری پای به صورت پیش فرض دسترسی به چندین IDE برای یادگیری پایتون Python در اختیار شما قرار میگیرد. برنامه های مانند scratch، نرم افزار گرافیکی برنامه نویسی نود رد Node-RED همه و همه شروع با سرعت بسیار بالا برای یادگیری برنامه نویسی است. اولین بار در سال ۲۰۱۲ با هدف یادگیری برنامه نویسی به کودکان ابزار برنامه نویسی بر روی سیستم عامل های رزبری پای توسعه یافت. اما چندی نگذشت که این خبر و امکانات منحصر به فردش به جهانیان رسید و توسعه و انقلابی شگرف در جهت یادگیری حرفه ای زبان های برنامه نویسی کاربردی شکل گرفت. GPIO های رزبری پای با قابلیت اتصال به تمامی سنسورهای موجود در بازار رشد شایانی در جهت طراحی و ساخت و اجرای پروژه های DIY, Smart داشت و تاکنون پروژه های بیشماری از ترکیب سنسورهای کاربردی با برنامه نویسی و رزبری پای در دنیای اینترنت اشیا اجرا شده است. سه زبان برنامه نویسی مشهور که با برد رزبری پای Raspberry Pi امکان یادگیری آن ها فراهم است به شرح زیر است.
-
زبان برنامه نویسی پایتون Python
پایتون یکی از مشهورترین زبان های برنامه نویسی اوپن سورس در دنیا است. پکیج کامل پایتون در لینوکس توزیع شده و در دسترس عموم به راحتی قرار گرفته است. پس از نصب سیستم عامل رزبری پای OS برنامه Thonny یک محیط توسعه یافته یکپارچه برای یادگیری زبان پایتون برای مبتدیان است. در این خصوص IDE های فوق العاده ای برای برقراری تمامی امکانات لازم برای کدنویسی اعم از اشکال زدایی، رفع عیب خودکار در حین برنامه نویسی و شبیه سازی را در اختیار شما قرار میدهد. در لینک میکروپایتون Micropython انواع پروژه ها و آموزشهای مبتنی بر این زبان را مشاهده کنید.
-
زبان برنامه نویسی Java
زبان برنامه نویسی Java دنیای گسترده ی خودش را دارد و این روزها در بسیاری از دانشگاه های معتبر جهان به عنوان زبان حیاتی در حال تدریس است. رزبری پای هم از این مورد مستثنا نبوده و امکان برنامه نویسی به سبک Java را در اختیار علاقمندان به این حوزه قرار داده است. برای شروع برنامه نویسی Java از IDE BlueJ Java در رزبری پای Raspberry Pi میتوانید استفاده کنید.
-
زبان برنامه نویسی JavaScript
جاوااسکریپت یک زبان برنامه نویسی جامع با جامعه کاربری فعال در سراسر دنیا است. از کاربرد این زبان در ساخت یک مرورگر ساده گرفته تا اصلاح HTML و استفاده در برنامه های تلفن همراه و برنامه نویسی سمت سرور است. دسترسی به Nodejs و امکانات فوق العاده برای برنامه نویسی و استفاده از نرم افزار Node-RED بخش دیگری از آن است.
-
دیگر زبان های برنامه نویسی
علاوه بر سه زبان مهم که اشاره شد، رزبری پای امکان یادگیری و اجرای زبان های برنامه نویسی دیگری را در اختیار ما قرار میدهد.
- زبان برنامه نویسی C
- زبان برنامه نویسی C++
- زبان برنامه نویسی PHP
- زبان برنامه نویسی Ruby
ورود به رباتیک و ساخت ربات
رزبری پای از رباتیک هم قافل نشده است و در راستای ورود به این حوزه و رد اثری از بنیادش دست به طراحی و تولید بردهای رزبری پای با ابعاد استاندارد و کاهش هزینه پرداخته است. مانند رزبری پای زیرو، رزبری پای ۳ مدل A PLUS که با حذف رابط های غیر ضروری و کاهش ابعاد قیمت آن نسبت به مدل های دیگر کاهش یافته و توجه مهندسان رباتیک را جلب کرده است. برای درک بهتر و مشاهده ربات های ساخته شده با رزبری پای Raspberry Pi کافیست گوگل کنید 🙂
ساخت دوربین امنیتی با رزبری پای
رزبری پای به واسطه داشتن رابط CSI که برای اتصال دوربین است، کاربردهای فوق العاده ای در طراحی سیستم های امنیت داشته است. رزبری پای در مدل های ۱، ۲، ۳ و ۴ از تمامی دوربین های معرفی شده پشتیبانی میکند. همچنین برای رزبری پای زیرو دوربین مختص به آن طراحی شده است که البته با توجه به نوع دوربین ممکن است با مدل های رزبری پای ۲،۳, ۴ هم همخوانی داشته باشد. با وجود دوربین و رزبری پای و کمی دانش برنامه نویسی پایتون و یا حتی نه بدون داشتن دانش برنامه نویسی به واسطه دریافت راهنمایی از تیم دیجی اسپارک میتوانید با این تجهیزات سیستم امنیتی دوربین را در منزل، محیط کار و محیط های صنعتی پیاده سازی و اجرا کنید. لوازم مورد نیاز به شرح زیر است.
- رزبری پای Raspberry Pi
- دوربین رزبری پای
- دوربین دید در شب
- پایتون
- اپلیکیشن های موبایل و یا هر نمایشگری برای دریافت دیتا
ابزار مانیتورینگ شبکه Network Monitoring Tool
از رزبری پای میتوانید به عنوان رصد لحظه ای ابزارها و دیوایس های خود در شبکه استفاده کنید. اطلاع از قطعی دیوایس ها، اطلاع از دسترس خارج شدن وبسایت و هزاران موارد دیگر که همگی وابسته به نظارت بر شبکه Network است. یکی از ابزارهای اوپن سورس و در دسترس ابزار Nagios است که نصب و تنظیمات آن اصلا کار پیچیده ای نیست. با توجه به اینکه این ابزار منابع زیادی را مصرف میکند، پیشنهاد میشود از جدیدترین نسخه های معرفی شده از رزبری پای Raspberry Pi برای Nagios استفاده کنید. با این حال این ویژگی در لینوکس به صورت پیش فرض وجود دارد اما میتوان به عنوان یکی از کاربرهای رزبری پای به آن اشاره کرد.
استفاده از رزبری پای به عنوان بروکر Broker
پروتکل MQTT ارتباط ماشین تو ماشین یا همان M2M را بین دو سخت افزار مختلف برقرار میسازد. انتخاب سخت افزار بر اساس نیاز پروژ مشخص میشود و با استفاده از Node-Red به هر سخت افزاری دسترسی پیدا خواهید کرد. جهت تست پروژه در این آموزش از دو رزبری پای استفاده میشود. در پروتکل MQTT تاپیک نقش اساسی انتقال دهنده پیام به واسط را ایفا میکند. به این صورت که برای هر دیتا یک تاپیک منحصر به فرد در نظر گرفته و در MQTT آن را تعریف میکنیم. اگر از رزبری پای و نود رد Node-Red استفاده کنیم در تنظیمات نود، تاپیک Topic را نوشته و تایید میکنیم. در صورتیکه از آردوینو Arduino استفاده شود، توسط کتابخانه MQTT در کدهای برنامه، تاپیکها بر اساس نوع دیتا تعریف میشود. نقطه اشتراک ارتباط Node-Red با آردوینو همان تاپیک Topic است که توسط ما در برنامه مشخص میشود. با توجه به این توضیحات، به راحتی میتوانید از سخت افزارهایی مانند آردوینو Arduino، برد Nodemcu و یا Wemos جهت اجرا استفاده نمایید. رزبری پای به عنوان Broker و یا همان واسطه عمل کرده و سخت افزارهای دیگر نقش Client جهت Publish و Subscribe دیتا را بر عهده خواهند گرفت.
رزبری پای در کرونا Covid-19
با وجود پاندمی کرونا در سال ۲۰۲۰ و به طبع آن ادامه دار شدن آن تا سال ۲۰۲۱ تحولات اساسی در کار و حرفه و شغل تمامی مردمان جهان ایجاد کرده است. بسیاری از افراد برای در امان ماندن از فضای کارهای اشتراکی و پرجمعیت به دورکاری روی آورده اند و تا به امروز بسیاری از سازمان های بزرگ و کوچک در دنیا از آن پیروی میکنند. به همین دلیل جلسات آنلاین یکی از اصلی ترین پل ارتباطی بین افراد سازمان با یکدیگر است که روز به روز بر اهمیت آن افزوده شده است. پس دست به کار شوید. برد رزبری پای که در گوشه ای از میز خاک خورده است را برداشته و یک دوربین رزبری پای تهیه کنید. در صورتیکه اولین بار است که این خط را میخوانید وارد سایت رزبری پای شده و جدیدترین نسخه ارائه شده برای رزبری پای Raspberry Pi OS را دانلود و نصب کنید. موس و کیبورد و وب کم را آماده کنید. برای ساخت ویدیو کنفرانس از اپ های ویژه ای میتوانید استفاده کنید که طبیعتا راه اندازی آن ها ممکن است ۱۵ دقیقه وقت شما را بگیرد، اما نتیجه فوق العاده خواهد بود.
- استفاده از Google Hangouts
- استفاده از Zoom
- استفاده از Skype
این سه مورد تا الان در بین کاربران مشهور و پر استفاده است و روش تنظیم و اجرا به وفور در اینترنت وجود دارد. پس با خیال راحت از جلسات رسمی مدیریتی رهایی یافته و با کراوات و شلوارک به جسات آینده بپردازید. اگر رزبری پای ندارید بر روی لینک زیر کلیک کنید.
نرم افزار آفیس Office
پس از نصب Raspberry Pi OS در منو اولین چیزی که برای شما آشنا خواهد بود، نرم افزار آفیس است. با نصب آن به تمامی ابزارهای آفیس مانند Word و اکسل و ساخت نمودار و حل فرمول دسترسی خواهید داشت! مناسب برای دانشجویان :)) جهت سرعت در روند کار پیشنهاد میشود از رزبری پای ۴، رزبری پای ۴۰۰ استفاده کنید.
- دسترسی به Libreofice base
- دسترسی به Libreoffice cals
- دسترسی به Libreoffice draw
- دسترسی به Libreoffice impress
- دسترسی به Libreoffice math
- دسترسی به Libreoffice writer
ساخت DIY
اگر دید مهندسی و فنی داشته باشید با ترکیب رزبری پای و قطعاتی که در میز مهندسی خود دارید، هزاران پروژه های مختلف را میتوانید اجرا و پیاده سازی کنید. ترکیبی از برنامه نویسی، دانش الکترونیک، دانش مکانیک و کمی محاسبات ریاضی و خلاقیت. پروژه هایی که تا به حال ساخته و اجرا شده است به شرح زیر است:
- ساخت آینه هوشمند با نمایش ساعت روز تاریخ و برنامه ریزی هفته
- ساخت LEDCube
- ساخت BrewPI
- ساخت ماشین نقاشی
- ساخت چراغ خواب و مطالعه هوشمند
- ساخت NAS
- ساخت ترمومتر
- ساخت رادیو
ساخت ربات شبکه های اجتماعی
ربات ها ممکن است گاهی در شبکه های اجتماعی آزار دهنده باشند و بیشتر ربات های رسانه های اجتماعی به صورت Spam هستند. با این وجود می توانید با استفاده از ربات در شبکه های اجتماعی فعالیت داشته باشید. به دلایل فنی از آوردن نام معذوریم 🙂
ساخت تبلت Tablet
اگر اهل خرید گجت های خاص و عاشق تکنولوژی با روند صعودی در زندگی هستید، با استفاده از یک مانیتور ۷ اینچ و یک رزبری پای برای خودتان تبلت بسازید.
ساخت Retro Gaming System
رزبری پای ۴ در سال ۱۳۹۹
-
Silent, energy-efficient
-
Fast networking
-
USB 3
- اتنخاب حافظه رم RAM
همچنین امسال دو رزبری پای متفاوت به بازار عرضه شد! یکی در نقش جمع و جور کننده ی میز مهندسی و دیگری ورود به بازار بردهای امبدد بر پایه میکوکنترلرهای برنامه پذیر! بله درست حدس زدید. بنیاد رزبری پای از ابتدای شروع فعالیت با هدف تولید کامپیوترهای شخصی نوآفرینی کرد و با الهام از کامپیوترهای خانگی به تولید کامپیوترهای مقرون به صرفه اما کاربردی روی آورد. ماموریت تیم رزبری پای تولید کامیپوترهای هوشمند با دسترسی به علم روز برنامه نویسی، قیمت بسیار کم و راحتی در دسترس است و هر سال همانند دیگر کمپانی های رو به توسعه پیشرفت چشمگیری در تولید محصولاتش دارد. اما امسال یعنی در سال ۲۰۲۰ متفاوت 🙂 رزبری پای جدیدترین کامیپوتر شخصی کامل را معرفی کرد! کامیپوتر در یک کیبورد! رزبری پای ۴۰۰ Raspberry Pi!
در سال گذشته رزبری پای ۴ Raspberry Pi با ۴ حافظه رم مختلف ۱،۲،۴ و در نهایت ۸ گیگ معرفی شد که البته با معرفی رزبری پای ۴ مدل ۸ گیگ، رزبری پای ۴ مدل ۱ گیگ توقف تولید شد. رزبری پای ۴ درمقایسه با رزبری پای های نسل قبل از نظر ظاهر تفاوت چندانی نداشت اما سرعت پردازنده و افزایش حافظه رم و خروجی ویدیو آن را به یک سیستم خانگی، صنعتی و اداری فوق العاده ای تبدیل کرد تا جایی که در حال حاضر در تمامی سازمان ها از رزبری پای به عنوان زیرو کلاینت استفاده میشود. طبق آخرین آمار منتشر شده از بنیاد رزبری پای با شروع اپدیمی کرونا بسیاری از سازمان ها به دورکاری روی آوردند و تمامی کلاس ها مدارس به صورت آنلاین در حال برگزاری است و در این بین رزبری پای توانسته نقش به سزایی در ارتباط درون سازمانی با بیرون از سازمان داشته باشد. با تحقیق و گذر زمان و تجربه ای که در سال های گذشته نمود پیدا کرده است، تولید سیستم خانگی با کمترین هزینه، کوچک ترین ابعاد و زیبایی ظاهری اولویت انتخاب کاربران است. با تمامی این توصیف ها رزبری پای ۴۰۰ معرفی شد.
سکرچ رو اشتباه نوشتید
سپاس از توجه شما
اصلاح شد.
خدا قوت عالی بود
با سلام
سپاس از همراهی شما کاربر گرامی
امیدوارم مفید واقع شده باشد.
سلام
بابت انتشار این مقاله از شما ممنونم. کمتر سایتی به این کاملی به جزییات پرداخته است چون تجربه ی کار ندارند
موفق باشید
با سلام
کاربر گرامی سپاس از همراهی شما
با سلام
برای ساخت تلویزیون اندرویدی میشه از رزبری پای استفاده کرد؟
با سلام
بله میتوانید استفاده کنید اما این مورد توسط تیم فنی تست نشده است.
سلام
ممنون از مطالب آموزشیتون
ببخشید من قصد انجام پروژه اینترنت اشیا با رزبری دارم اما هزینه اش خیلی بالا رفته این روزا
باتوجه به اینکه امکان ران کردن رزبین در بناناپای وجود داره
میتونیم بنانا پای رو جایگزین رزبری کنم؟
مشکلی پیشنمیاد؟
بنانا پای هم متل رزبری با کیفیت هست؟
ممنونم
با سلام
کاربر گرامی این مورد وابسته به پروژه های مد نظر است. در این خصوص پیشنهاد میکنم بردهای جدید که در اینترنت اشیا کاربرد دارند را بررسی کنید.
مشاهده ی بردهای هوش مصنوعی و IoT
سلام وقت بخیر
لطفا راهنمایی بفرمائید چجوری نرم افزار Java.SE.Runtime.Environment.10.0.2.x64 رو روی رزبری پای ۳ مدل b نصب کنم
ممنون
با سلام
کاربر گرامی این مورد توسط بنده تست نشده است. از دیگر کاربرانی که در این خصوص تجربه ای دارند تقاضا میکنم در بحث شرکت کنند.