سخت افزار قطعات الکترونیک

افزایش ولتاژ باتری های لیتیومی جهت تغذیه با ماژول XL6009

نوشته شده توسط معین صابری

باتری ها یکی از پرکاربردترین منابع تغذیه سیستم های مختلف به شمار می آیند. به کمک باتری میتوان در موقعی که جریان برق در دسترس نیست، سیستم را تغذیه و راه اندازی کنیم. باتری های لیتیمی، از پرکاربردترین باتری ها جهت تغذیه سیستم های امبدد به شمار می روند. از مزایای این نوع باتری ها می توان به وزن کم و ابعاد کوچک  اشاره نمود. در کنار این، باتری های لیتیم پلیمری از وزن سبک تر و حجم بالاتر نسبت به نوع لیتیم یونی برخوردار هستند. بازه ولتاژ باتری های لیتیمی تک سلول در حدود ۳٫۴ تا ۴٫۲ ولت قرار می گیرد. این بازه به ازای تخلیه کامل تا فول شارژ تعریف می شود. از آنجاییکه تغذیه اکثر بردها نظیر رزبری پای ۵ولت است، لذا تغذیه این بردها با باتری دچار مشکل خواهد شد. در این آموزش به بررسی نحوه تامین تغذیه ۵ ولت و یا بیشتر به کمک باتری های لیتیمی می پردازیم. در ادامه این آموزش، با مرجع تخصصی رزبری پای و آردوینو به زبان فارسی، دیجی اسپارک، همراه باشید.

 


بررسی باتری های لیتیومی


باتری های لیتیمی با وزن سبک و ابعاد کوچک، انتخاب مناسبی برای تغذیه سیستم ها هستند. افزون بر این، این باتری در دستگاه های قابل حمل، انتخابی مناسب به شمار می روند. باتری های لیتیمی را می توان به دو دسته پرمصرف یونی و پلیمری تقسیم نمود. ظرفیت بالاتر، ابعاد کوچکتر و وزن سبک تر از جمله برتری های پلیمری نسبت به یونی است.

شناخت باتری های لیتیومی و استفاده در مدار - دیجی اسپارک

 

باتری های لیتیم یونی به سادگی از طریق آداپتورهای ۵ ولتی شارژ می شوند. برای شارژ این باتری ها ماژول های کنترل شارژ وجود داشته که به سادگی می توان فرایند شارژ را اجرا نمود. این ماژول ها دارای سوکت شارژ سازگار با تلفن همراه بوده و می توانند باتری ها را شارژ نمایند.

افزایش ولتاژ باتری لیتیومی با ماژول XL6009 - دیجی اسپارک

 

همانطور که پیشتر گفته شد، بازه کاری باتری های لیتیم پلیمر، در حدود ۳٫۴(تخلیه کامل) الی ۴٫۲(شارژ کامل) قرار می گیرد. اما بسیاری از بردها، سنسورها و ماژول ها نیاز به تغذیه ۵ ولت جهت راه اندازی دارند. بنابراین افزایش ولتاژ باتری، امری ضروری تلقی می شود. در قسمت بعدی، به ماژول افزاینده ولتاژ، نحوه راه اندازی و چالش های آن می پردازیم.

 


معرفی ماژول افزاینده ولتاژ Xl6009


ماژول XL6009 DC-DC Buck Boost Converter یک ماژول الکترونیکی است که به شما اجازه می‌دهد ولتاژ ورودی را بالا یا پایین ببرید تا ولتاژ خروجی مطلوب را بدست آورید. این ماژول در برنامه‌های مختلفی که ولتاژ پایدار DC لازم است مانند سیستم‌های تغذیه با باتری، الکترونیک خودرو یا سیستم‌های انرژی تجدیدپذیر استفاده می‌شود.ماژول XL6009 بر پایه یک توپولوژی رگولاتور سوئیچینگ، به‌طور خاص یک تبدیل‌کننده بوک-بوست غیر جداشدنی، طراحی شده است. این ماژول از سوئیچینگ با فرکانس بالا برای تبدیل بهینه ولتاژ ورودی به سطح ولتاژ خروجی مورد نظر استفاده می‌کند. معمولاً این ماژول دارای محدوده ولتاژ خروجی قابل تنظیم است که می‌توان با استفاده از پتانسیومتر روی برد یا اعمال یک مرجع ولتاژ خارجی آن را تنظیم کرد.محدوده ولتاژ ورودی در محدوده ۳ تا ۳۲ ولت را پشتیبانی می‌کند (بسته به مدل خاص). ماژول محدوده ولتاژ خروجی قابل تنظیمی را فراهم می‌کند که با استفاده از پتانسیومتر روی برد یا مرجع ولتاژ خارجی می‌توان آن را در محدوده مشخصی (مانند ۵ تا ۳۵ ولت) تنظیم کرد. این ماژول می توان تا ۳ آمپر جریان دریافت نمود. همچنین، وجود یک مولتی ترن بر روی آن، قابلیت تنظیم ولتاژ خروجی دلخواه را فراهم می کند. به کمک این ماژول، می توان ولتاژ باتری های لیتیمی را افزایش داده و به مقدار مورد نظر رساند. کافیست باتری را با رعایت پلاریته، به ورودی ماژول اعمال کنید. سپس می توانید ولتاژ مورد نظر خود را با چرخاندن مولتی ترن، تنظیم کنید.

 

مشخصات ماژول XL6009 DC-DC Buck Boost Converter به شرح زیر است:

  • محدوده ولتاژ ورودی: ۳ ولت تا ۳۲ ولت (بسته به مدل خاص ماژول)
  • محدوده ولتاژ خروجی: قابل تنظیم با استفاده از پتانسیومتر یا مرجع ولتاژ خارجی (مثلاً ۵ ولت تا ۳۵ ولت)
  • جریان خروجی حداکثر: وابسته به شرایط مختلفی مانند ولتاژ ورودی، ولتاژ خروجی و شرایط حرارتی. به دیتاشیت ماژول مراجعه کنید.
  • کارایی: ماژول XL6009 برای ارائه کارایی بالا طراحی شده است و معمولاً دارای کارایی بالایی (مثلاً ۹۰ درصد یا بیشتر) است.
  • ویژگی‌های حفاظتی: برخی ماژول‌های XL6009 ممکن است دارای ویژگی‌های حفاظتی مانند حفاظت در برابر دمای بالا، جریان بیش از حد و اتصال کوتاه باشند. ویژگی‌های حفاظتی ممکن است بسته به مدل خاص ماژول متغیر باشد.
  • تعداد و نوع پین‌ها: تعداد و نوع پین‌های ماژول برای اتصال به ورودی و خروجی و دیگر عناصر مرتبط تعیین می‌شود. آن‌ها به‌طور مشخص در دیتاشیت یا مستندات ماژول توضیح داده می‌شوند.
  • ابعاد: ابعاد ماژول فیزیکی ممکن است متغیر باشد، اما به‌طور کلی طراحی شده است که به‌راحتی در پروژه‌های الکترونیکی قرار بگیرد.

 

 

قوانین افزایش ولتاژ با ماژول XL6009 - دیجی اسپارک

 

به کمک ماژول XL6009، می توانید ولتاژ باتری را افزایش داده و به ۵ ولت برسانید. اما افزایش ولتاژ باتری های لیتیمی به کمک این ماژول مستلزم رعایت الزامات و نکات فنی بوده و در صورت عدم رعایت، قطعات الکترونیکی دچار آسیب جدی خواهند شد. بنابراین در ادامه به تشریح موضوع و سپس راه حل مناسب، خواهیم پرداخت.

 


چالش افزایش ولتاژ باتری لیتیومی با ماژول XL6009


همانطور که در قسمت های قبلی بیان شد، ماژول XL6009 قادر به افزایش ولتاژ ورودی است. این ماژول می تواند ولتاژهایی از بازه ۳ الی ۳۲ را به ۵ الی ۴۰ تبدیل کند. اما در هنگام تبدیل ولتاژ، چنانچه به حداقل مقدار ورودی، به عنوان مثال ۳٫۳ ولت نزدیک شویم، خروجی ولتاژ ناپایدار خواهد بود. برای روشن تر شدن موضوع، فرض کنید که با ولتاژ ورودی ۵ ولت، خروجی ۱۲ ولت را تنظیم می کنید. در این حالت خروجی را تست کرده و ولتاژ ۱۲ را مشاهده می کنید. بار دیگر، بدون تغییر در وضعیت مولتی ترن، با اعمال ولتاژ ۳ به ورودی، ولتاژهایی بسیار بیشتر را ملاحظه خواهید کرد.

 

پیشتر در رابطه با باتری های لیتیمی و بازه ولتاژی آن ها صحبت نمودیم. همانطور که به موضوع واقف هستید با قرار دادن بار بر روی باتری و کار مداوم، به مرور ظرفیت باتری تخلیه شده و از ولتاژ آن کاسته می شود. در طرف دیگر، به دلیل وجود قطعات مختلف و جریان کشی قطعات پر مصرف، ممکن است ولتاژ باتری دچار افت شود. به همین دلیل، با اتصال باتری به رگولاتور XL6009، خطر ناپایدار بودن ولتاژ خروجی، امری بسیار جدی خواهد بود.

به عنوان مثال، فرض کنید قصد تغذیه برد رزبری پای از طریق این روش را دارید. به این منظور باتری را به ورودی رگولاتور متصل کرده و سپس خروجی ولتاژ رگولاتور را بر روی ۵ ولت تنظیم می کنید. با کاهش ولتاژ باتری مطابق نمودار فوق، خروجی رگولاتور از حالت stable خارج شده و مقادیر بسیار بالا وم تغیر، مثلا ۱۲، ۱۴ و یا حتی ۳۰ ولت تولید خواهد کرد. این امر سبب سبب آسیب جدی و سوختن برد رزبری پای شما خواهد شد. بنابراین، نیاز است تا با ارائه راهکاری، بر این مشکل غلبه کنیم. در قسمت بعدی، به بررسی راهکار می پردازیم.

 


حل مشکل ولتاژ ناپایدار در ماژول XL6009


در قسمت قبلی، به چالش ولتاژ های بیشتر از مقدار انتظار در خروجی XL6009 پرداختیم. همانطور که بیان شد، با کاهش ولتاژ ورودی و نزدیک شدن آن به مقدرا ورودی، ولتاژ خروجی تنظیم شده ناپایدار و بسیار بیشتر از مقدار تنظیم شده خواهد بود. به همین منظور، وجود یک ولتاژ ثابت، پایدار و قابل اطمینان نیازی جدی است. جهت ایجاد یک ولتاژ مطمئن و پایدار در خروجی افزاینده XL6009، می بایست از یک رگولاتور کاهنده استفاده شود. به کمک رگولاتور کاهنده، می توان ولتاژی ثابت و پایدار ایجاد کرد. برای این منظور، به شماتیک فوق دقت نمایید. مطابق این شماتیک، در خروجی رگولاتور XL6009، یک دیود قرار گرفته است. این دیود جهت جلوگیری از ولتاژ های احتمالی برگشتی است. در خروجی این دیود، یک رگولاتور کاهنده ولتاژ و از نوع سوییچینگ قرارگرفته است.

 

فرض کنید که قصد ایجاد یک ولتاژ ۵ ولتی به کمک باتری لیتیمی در خروجی دارید. مطابق آنچه که گفته شد، می بایست در خروجی ماژول افزاینده، یک رگولاتور کاهنده قرار دهید. در اینجا ما از یک رگولاتور سوییچینگ کاهنده ولتاژ با نام LM2596HVS استفاده می کنیم. این ماژول کاهنده دارای بازه ولتاژ ورودی ۴ الی ۶۰ بوده و کاملا مناسب ولتاژهای خروجی XL6009 است. جهت عملکرد صحیح رگولاتور کاهنده، بین ولتاژ ورودی و خروجی آن می بایست اختلافی وجود داشته باشد. به عبارت دیگر، ولتاژ ورودی به رگولاتور کاهنده می بایست بیشتر از ولتاژ مورد نظر در خروجی آن باشد.

Increase the voltage of lithium batteries for power supply with XL6009 module

 

به منظور ایجاد یک ولتاژ ۵ ولتی به کمک باتری لیتیمی و ماژول های افزاینده وکاهنده، ابتدا ولتاژ خروجی رگولاتور XL6009 را بر روی ۷ ولت تنظیم کنید. سپس به سادگی می توانید خروجی کاهنده را بر روی ۵ ولت تنظیم کنید. از آنجاییکه این روش ممکن است کمی افزایش جریان، به خصوص در مواقعی که ولتاژ باتری دچار افت می شود، در پی داشته باشید، بهتر است ظرفیت باتری را کمی بیش از آنچه که مد نظر دارید، انتخاب کنید. در نهایت، مابین پلاریته مثبت باتری و ورودی XL6009، استفاده از یک فیوز، توصیه می گردد.

 


تغذیه آردوینو به کمک باتری لیتیمی


بردهای آردوینو UNO دارای یک پایه به نام VIN جهت اتصال تغذیه ورودی هستند. برای تغذیه آردوینو از طریق این پایه، ولتاژ ورودی می بایست در حدود ۶ الی ۱۲ ولت باشد. به کمک مداری که پیشتر تشریح و معرفی گردید، ما ابتدا ولتاژ ورودی باتری را به وسیله ماژول افزاینده XL6009 به ۹ ولت می رسانیم. سپس به کمک ماژول کاهنده ولتاژ LM2596S، ولتاژ ۹ را به ۷ ولت رسانده و برد آردوینو را تغذیه خواهیم نمود.

 


وسایل مورد نیاز


ماژول رگولاتور افزاینده XL6009

ماژول کاهنده ولتاژ با ورودی ۴ الی ۶۰ LM2596HVS

انوع باتری

انواع فیوز

ماژول شارژ باتری های لیتیمی

دیود ۱N5408

 


جمع بندی


در این آموزش به بررسی نحوه افزایش ولتاژ جهت تامین تغذیه مورد نیاز دستگاه های مختلف پرداختیم. در این آموزش به کمک رگولاتور افزاینده XL6009، اقدام به افزایش ولتاژ ورودی می نماییم. این رگولاتور می تواند ولتاژ های ۳ الی ۳۲ را به ۴۰ ولت با خروجی سه آمپر افزایش دهید. به کمک این رگولاتور می توان از طریق باتری های لیتیمی ۳٫۷ ولتی، ولتاژ مورد نیاز بردهای ۵ ولتی را تامین نمود. اما این تمین ولتاژ نیاز به رعایت نکاتی است که در صورت عدم توجه، برد و ماژول  آسیب خواهد دید. در این آموزش به این نکات و الزامات فنی آن به طور کامل پرداخته شده و در نهایت با ارائه مدار، راهکار مناسب تشریح خواهد شد.

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در مدار و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۲۸ دیدگاه

  • سلام مهندس خسته نباشید
    آموزش کاربردی و جالبی بود، من نمیدونستم که حتما باید از افزاینده هم استفاده کنیم.
    ایول

    • سلام و متشکرم از شما
      بله، وجود کاهنده به دلیل نوسانات خروجی در هنگام افت ولتاژ باتری، ضروریست.

  • با سلام
    بابت لایو عالی امشب از شما و آقای طباطبایی تشکر میکنم. راجع به پارامتر C که توی باتری لیتیومی هست میشه یه توضیح مختصری بدید.

    • سلام
      از لطف شما سپاسگزارم
      پارامتر C بیانگر بیشینه ظرفیتی است که می توان از یک باتری بار کشید. فرض کنید باتری با ظرفیت ۲۰۰ میلی آمپر با نرخ C برابر با ۲۵ دارید. شما می توانید ۲۵ برابر ظرفیت باتری را از آن بار بکشید. به عبارت دیگر شما می توانید تا ۲۵*۲۰۰=۵۰۰۰ میلی آمپر از باتری بار بکشید و آن را تخلیه کنید.

  • سلام
    خداقوت لایو امشب عالی بود، میخواستم بدونم که ماژول افزاینده xl6009 و ماژول کاهنده lm2596 به صورت خطی عمل می‌کنند یا به صورت پله ای؟

  • سلام
    خیلی عالی بود من خوندم و استفاده کردم، توی لایو امشب اشاره ای به باد کردن باتری لیتیومی کردید. آیا استفاده از این باتری ها خطرناکه؟

    • سلام و متشکرم از شما
      بله، استفاده از این باتری ها به دلیل احتمال ترکیدن آن ها، توصیه نمی شود.

  • سلام خدا قوت
    میخواستم بدونم این نوع باتری لیتیمی تا تقریبا چه زمانی قابلیت این رو داره که یک برد اردینو رو تغذیه کنه

    • سلام و تشکر از شما
      این مورد بستگی به ظرفیت باتری دارد. برد آردوینو معمولا ۵۰ میلی آمپر جریان مصرفی دارد. این مورد در کنار رگولاتورهای به کار رفته در حدود ۱۰۰ میلی آمپر خواهد شد. حال اگر شما از یک باتری با ظرفیتی در حدود ۲۰۰۰ میلی امپر استفاده کنید، برد تا ۲۰ ساعت روشن خواهد ماند.

  • سلام.اقا قیمت این ماژول تو بازار از ۲۵هست تا ۵۰ تومن ایا کیفیتشون فرقی داره یا قیمت اشخاص متفاوته؟
    سوال بعدی اینکه من به ماژول را به باطری ماشین وصل کردم خوب کار کرد ولی دفعه بعد که با منبع تغذیه راه اندازی کردم دیدم ولتاژ از ۱۲ بالاتر نمیره و ماژول داغ کرده دلیلش به نظرتون چیه؟
    البته این را هم بگم من ولوم خود دستگاه را برداشتم و از ولوم های بزرگتر ۱۰kاستفاده کردم

    • سلام
      به نظر می رسد که بستگی به کیفیت دارد. ولی قیمت های بالا اگر آپشن اضافه ای روی ماژول نمایشگر نداشته باشند، به نظر زیاد است.
      ولتاژ منبع تغذیه چقدر بوده؟ تعویض ولوم هم می تواند تاثیر داشته باشد.

  • سلام مهندس خسته نباشید، من برای پروژه ای مشابه پروژه خودتون از ماژول gps و gsm استفاده کردم و باتری لیتیوم به همین روش گذاشتم، ولی متاسفانه وقتی وصل میکنم ولتاژ افت شدیدی میکنه و سیستم خاموش و روشن میشه، مشکل از چی میتونه باشه؟؟ مدار رو هم چک کردم دقیقا مثل توضیحاتتون هست

    • سلام و متشکرم از شما
      شارژ باتری را حتما چک کنید. به احتمال زیاد شارژ باتری کم شده باشد.
      ظرفیت باتری چند آمپر است؟

  • سلام مهندس خسته نباشید
    متن رو خوندم
    میخواستم بدونم آردوینو رو اگه با آداپتور ۹ ولت تغذیه کنیم بهتره یا با این روش
    و اینکه آداپتور ۱ آمپر میخواهد یا ۲ آمپر
    و اگه مستقیم از طریق یو.اس.بی با پاور بانک تغذیه کنم مشکلی پیش میاد؟
    ممنون

    • سلام و متشکرم از شما
      این روش برای زمانیکه بخواهیم آردوینو را با باتری های لیتیمی تک سلول (ولتاژ ۳٫۷) تغذیه کنیم مناسب است. وگرنه با آداپتور ۹ ولت منعی ندارد.
      در رابطه با جریان، آداپتور ۱ آمپر مناسب است.
      با تغذیه از طریق یو اس بی خیر مشکلی نخواهد بود فقط باید به پورت USB آردوینو متصل شود.

  • سلام بجای استفاوه این ماژول ها، دوستان میتوانند از ماژول های پاور بانک )۵ولت دو امپر ) استفاده بکنن که خروجی ۵ ولت ثابت بده و بدون نوسان

    • سلام
      چرا می توانید از رگولاتور های خطی هم استفاده نمایید. انتخاب سوییچینگ به جهت تنظیم ولتاژ مد نظر صورت گرفته است.

  • سلام خسته نباشید
    ببخشید من وقتی به این ماژول ولتاژ وصل میکنم حالا فرقی نداره ۵ باشه یا ۱۲ در هر صورت ای سی شروع به داغ کردن میکنه ولی یه تست انجام دادم وقتی پتاسیومتر توی مدار رو ( نمیدونم کمترین مقدار یا بیشترین مقدار هستش ) به یه حالت میزارم که حالا یا کمترینه با بیشترین دقیق نمیدونم مشکلی نیست و ولتاژ ورودی رو بهم نشون میده ولی وقتی پتاسیومتر رو میچرخونم مدار شروع به داغ کردن میکنه همه ی این حالت هم بدون وصل کردن مصرف کننده هستش.
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    • با سلام
      برای راه اندازی ماژول XL6009 بایستی توسط یک مولتی متر ولتاژ مورد نظر برای خروجی را تنظیم کنید. پس از آن به مصرف کننده متصل می‌کنید. حال بایستی دقت داشته باشید که این ماژول توانایی عبور ۳ آمپر را دارد. بنابراین اگر مصرف کننده متصل شده به جریانی بیش از ۳ آمپر نیاز داشته باشد، قطعا تراشه آن داغ خواهد کرد.

  • سلام. من ۱۸ باتری لیتیم یونی ۲۰۰۰ میلی آمپر رو موازی کردم و از ماژول XL6009 استفاده کردم که ولتاژ رو به ۵ برسونم. دستگاهم ورودی ۵ ولت ۳ آمپر نیاز داره. آیا ۳ آمپر رو بهم میده؟
    نکته ی بعد اینکه با توجه به ظرفیت بالای باتری ها اگر همیشه شارژ اونها رو بالای ۵۰ درصد نگه دارم آیا مشکل نوسان و افزایش ولتاژ خروجی رو خواهم داشت؟

  • سلام من میخوام از خروجی پاور بانک بگیرم و ولتاژ تا ۱۲ ولت حداکثر ۲ آمپر استفاده کنم مشکلی که ندارم احتیاج به قطعه دیگه ندارم فقط ماژول استفاده کنم

  • بادرود و تشکر از شما استاد گرامی، زمانی که باتری را به یک افزایش ولتاژ متصل میکنیم و فرض به ۱۲ ولت تبدیل میکنیم آیا باتری سریعتر تخلیله میشود؟ نسبت به زمانی که از ولتاژ مستقیم باتری استفاده میکنیم