رباتیک روبو-پدیا

دیجی ربات : ourobot – ربات جدیدی که از موانع عبور می‌کند

نوشته شده توسط علیرضا قربانی

دانشجویان دانشگاه علوم کاربردی بیلفلد، رباتی به نام  Ourobot را تولیدکردند که به راحتی و با مکانیزم جدیدی می‌‌تواند از موانع عبور کند. در ادامه‌ی این مقاله با مرجع تخصصی الکترونیک و رباتیک ، دیجی اسپارک همراه باشید.

 

این ربات شبیه به یک زنجیر چرخ می­باشد، اما فقط از دوازده حلقه به اندازه مچ دست تشکیل شده است. در هر حلقه یک موتور وجود دارد. برای توضیح بیشتر، این ربات توسط چهار دانشجوی لیسانس رشته­ی مهندسی کامپیوتر؛ جوهان شرودر، آدرین گوکزه، سیمون بِیر، و متئوس ویلتزوک، در دانشگاه علوم کاربردی بیلفلد تولید شد. این پروژه توسط پروفسور اکسل اشنایدر از دانشگاه علوم کاربردی بیلفلد و جان پسکاربیت از دانشگاه بیلفلد نظارت می­شد.

ourobot - ربات جدیدی که از موانع عبور می‌کند
ourobot – ربات جدیدی که از موانع عبور می‌کند

آنچه که Ourobot  را از سایر ربات­های قابل مقایسه­‌ی دیگر متمایز می­کند، سنسورهای فشاری است که در حلقه­‌های زنجیر نهاده شده و باعث می­شود که ربات بتواند موانع را شناسایی و از آن­ها عبور کند.در ضمن، اسم ربات از یک سمبول مصری باستانی الهام گرفته شده که نشان می­دهد که یک مار بزرگ دمُ خود را می­خورد (Ouroboros). جان پسکاربیت توضیح می­دهد که Ourobot در لحظه فقط می­تواند به خط مستقیم، رو به جلو حرکت کند و هنوز نمی­تواند پیچ وخم­ها را مدیریت کند.اما سنسورهای آن می­تواند موانعی مانند یک کتاب را شناسایی کرده و از آن­ها عبور کند. مکانیزم کنترل این ربات، که باعث می­شود زنجیرهای منحصربه فرد متصل شده به یکدیگر، به منظور عبور از یک مانع باهم ارتباط برقرار می­کنند، یک مسئله­‌ی پیچیده­ ریاضی را در بر می­گیرد. اکسل اشنایدر، از اعضای انتخابی CITEC و سرپرست پروژه­‌ی بزرگ “Hector، در مرکز توسعه شگرف می­گوید: این یک نکته­‌ی قابل توجه است که این دانشجویان چگونه این مسئله را حل کرده‌اند. اشنایدر توضیح می­دهد که: هیچگونه کاربرد بتونی برای Ourobot وجود ندارد. همچنین این مسئله این پروژه را در برابر پروژه­های لیسانس دانشگاه علوم کاربردی، که اغلب کاربردی محور هستند، مستثنی می­کند. اشنایدر اضافه می­کند که، این مسئله تحقیقات پایه و بنیادی را غیرممکن نمی­سازد، بلعکس، ما از همان ابتدا دانشجویان را در پروژه­‌های تحقیقاتی شرکت می­دهیم.

با پیشنهاد مشترک دانشگاه­ بیلفلد و دانشگاه علوم کاربردی بیلفلد به اعضای گروه برای تحصیل در رشته بیومکاترونیک در مقطع ارشد، همکاری آن­ها با دانشگاه ادامه پیدا خواهد کرد. متئوس ویلتزوک، که بر روی این پروژه کار می­کرد، اکنون در این مقطع ثبت نام کرده است. او و همکارانش به “ویروس ساخت این ربات” مبتلا شده‌­اند و همگی بسیار مشتاق  به ادامه کار در این زمینه هستند.

 

یک اتفاق مهم برای تیم، حضور در کنفرانس بین­‌المللی ربات ICRA بود که در استکهلم، در ماه مِی امسال برگذار شد. برگه­‌های تحقیقاتی در مورد Ourobot با استقبال پرشوری مواجه شد. برای حضور در این رویداد راه طولانی باید طی شود. به هرحال، پروژه Ourobot به پایان نرسیده است و کماکان در حال توسعه و پیشرفت است.

اشنایدر توضیح می­دهد که نگاه ناظران به این پروژه، انتقال این ربات از کار کردن در حالت دو بعدی به حالت سه بعدی است. او در ادامه می­گوید: ما مایل هستیم که ربات را به‌­گونه­‌ای توسعه دهیم که در هنگام کارکردن، فرم کلی آن تغییر کند؛ یعنی بتواند مانند یک تک سلولی خود را به محیط اطرافش وفق دهد و قادر به منبسط شدن و دوباره منقبض شدن، باشد. به این ترتیب، Ourobot می­تواند در مسیرهای باریک حرکت کند و بوسیله حرکات گوناگون، از موانع عبور کند. تیم تحقیقاتی نمونه‌­های مختلفی از مدل سه بُعدی Ourobot  را طراحی کرده­‌اند که شبیه به یک توپ یا یک مار است. با این حال، در این زمینه هنوز تحقیقات زیادی میتواند انجام گیرد.

تهیه شده توسط: دانشگاه علوم کاربردی بیلفلد

درباره نویسنده

علیرضا قربانی

علیرضا قربانی هستم دانشجوی مهندسی پزشکی. چیزهای خیلی زیادی رو در دنیا دوست دارم. یک گیک هستم و یشه گفت یک هکر. نه به معنی دزدی پسورد و ایمیل مردم. به معنی عشق به دونستن و عشق به تحقیق درباره خیلی از چیزهایی که می بینم و می‌شنوم. اگر بخوام علاقه‌مندی‌ درجه یکم رو نام ببرم میتونم بگم برنامه نویسی و بعد از اون امبدد سیستم ها.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه