آردوینو اینترنت اشیا IOT سخت افزار قطعات الکترونیک

آموزش استفاده از رله Relay در پروژه‌های الکترونیک و اینترنت اشیا IOT

Relay-in-IOT--digispark
نوشته شده توسط اروند طباطبایی

در کلیه صنایع و یا زندگی روزمره، عملیات کنترل از راه دور توسط مدارهای الکترونیکی صورت می‌گیرد. زمانی بود که گفته میشد با علم الکترونیک می‌توان توسط یک کلید ساده و کوچک، جرثقیل غول‌پیکر را جابجا کرد. (نمیدونم چه فازی بوده که این حرفو میزدن!) این عملیات کنترل از عمده قطعات الکترونیک تشکیل شده‌است. چندین پروتکل کنار هم قرار می‌گیرند و در نهایت به مدار دیگری فرمان داده می‌شود. اینکه فرمان از یک مدار کوچک و ضعیت به مدار بزرگتر با جریان و لتاژ کاری بیشتری منتقل می‌شود، از چند تکنولوژی متفاوت استفاده می‌کند. یکی از این روش‌ها استفاده از رله Relay می‌باشد. رله نوعی کلید الکترونیکی است. با عبور جریان الکتریکی از داخل آن، همانند یک کلید عمل می‌کند. در خروجی می‌تواند یک مدار دیگر را به حالت باز یا بسته تبدیل کند. در ادامه این آموزش شیوه استفاده از رله Relay در پروژه‌های اینترنت اشیاء IOT را در مرجع تخصصی اینترنت اشیاء به زبان فارسی، دیجی اسپارک آموزش خواهم داد. شیوه اتصال رله Relay برای بسیاری از کاربران به یک مشکل تبدیل‌ شده است. از این رو از دوستان حرفه‌ای که این پروژه‌های ساده را تحمل می‌کنند؛ تشکر می‌کنم.

 


دو مدل رله در اینترنت اشیا


رله SPDT یا معمولی که دارای بوبین و سیم پیج است و رله حالت جامد یا SSR که از قابلیت اطمینان بیشتری برخوردار است. در هر دو حالت عمل کلید بین مدار انجام می‌شود. ولی در رله معمولی از سیم پیچ القایی استفاده شده است و در اثر عملکرد زیاد ممکن است ایجاد جرقه و در اثر عبور جریان زیاد ممکن است منجر به آتش سوزی شود. بنابراین رله حالت جامد SSR با توجه به ساختار اصلی آن، از امنیت بیشتری برخوردار است. این موضوع به این خاطر است که در رله حالت جامد SSR هیچ قسمت متحرکی وجود ندارد. در پروژه اینترنت اشیاء IOT اطلاعات در لایه‌های مختلف ارسال و منتقل می‌شوند. در نهایت باید توسط یک مدار منجر به تغییرات فیزیکی شود. مثلا در اثر تغییر دما در محیط، سیستم تهویه روشن شود. یا در اثر تغییرات حضور انسان در محیط، سیستم روشنایی روشن و یا خاموش شود. از این رو پس از اجرا تمام مراحل پروژه اینترنت اشیاء IOT باید با وسیله‌ای مانند رله خروجی را به یک مدار دیگر هدایت کنیم.

 


شیوه اتصال و سیم کشی رله Relay


رله معمولی دارای بوبین که از پرکاربردترین نوع است. در خروجی دارای ۳ پایه می‌باشد.پایه وسط مشترک و دو پایه کناری یکی NO به مفهوم Normally Open یعنی به صورت پیش فرض در حالت باز قرار دارد. پایه دیگر NC به مفهوم Normally Close یعنی به صورت پیش فرض در حالت بسته قرار دارد. خروجی رله به صورت کلید میان راهی بین یکی از سیم‌ها قرار می‌گیرد. جهت درک بهتر این موضوع به تصویر زیر دقت کنید.

Relay-connect--Digispark

شیوه اتصال در رله‌های حالت جامد یکسان است. با این تفاوت که در آن مدل از رله‌ها فقط دو پایه وجود دارد. دقیقا همانند رله معمولی ببین مسیر قرار می‌گیرند. در مورد پایه سوم در رله‌های بوبین دار، شیه عملکرد مدار برعکس می‌شود. یعنی با برعکس کردن اتصالات به موقع برقرار جریان لامپ روش می‌شود و پس از سوئیچ کردن رله، لامپ خاموش می‌شود.

Relay-connect-Digispark

 

پروژه اینترنت اشیاء IOT ساده توسط برد Wemos D1 Mini را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید. پیرو برنامه‌ای خاص در زمان و موقع مشخص رله تحریک شده و در اثر این تحریک فن برقی روشن و یا خاموش می‌شود. همانطور که در تصویر ملاحضه می‌کنید، رله مانند یک کلید سر راه یکی از رشته سیم‌ها قرار گرفته است.

Relay-+-Wemos-D1-Mini--Digispark


ماژول رله یا قطعه رله


تفاوت ماژول رله با قطعه رله در این است که، ماژول رله مدار فرمان دارد. به عبارتی برای راه اندازی رله نیازمند طراحی مدار ولتاژ برگشت و محافظ مدار هستیم. برای این منظور بستگی به طراحی انجام گرفته، بایستی از ترانزیستور، اپتوکوپلر و دیود استفاده کنیم. ولی با استفاده از ماژول رله Relay بدون نیاز به درگیر شدن در این بخش، میتوانیم خیلی ساده خروجی میکروکنترلر را به ورودی ماژول رله متصل کنیم. ماژول رله اگر دارای اپتوکوپلر باشد، بدون اینکه به برد میکروکنترلر فشار وارد کند و یا نویزی روی آن داشته باشد، کاربردی خواهد بود. بنابراین در خرید ماژول رله بایستی این نکته را مد نظر قرار بدهیم.

 


روش اتصال ماژول رله به وسایل برقی


ماژول رله میلیون در خروجی دارای سه پایه هستند. این سه پایه به ترتیب NC یعنی دائما بسته، Com پایه مشترک و NO یعنی دائما باز هستند. معمولا خروجی ماژول رله از ترمینال پیچی استفاده شده است. برای سهولت در اجرا و امنیت در اتصالات، کافیست ترمینال پیچی خروجی رله را به صورت اصولی متصل کنیم. برای این کار به یک پیچ گوشتی ظریف نیاز داریم. معمولا پیچ‌های ترمینال به صورت چهارگوش و یا دو گوش هستند. بنابراین کافیست پیچ گوشتی مناسب را انتخاب کرده و این پیچ را در جهت پادساعتگرد چرخانده تا محل اتصال آزاد شود. حال سر سیم افشان را بایستی در حد نیم سانتی متر لخت کرده باشیم. سر سیم افشان را داخل این ترمینال قرار داده و پیچ را در جهت ساعتگرد میچرخانیم تا سیم در محل خود به صورت محکم و سفت قرار گیرد. اینکه سیم‌ها را به کدام پایه‌ها متصل کنیم در بالاتر کاملا توضیح داده ام.

 


رله High Level Trigger


ماژول‌های رله بر اساس چندین قابلیت دسته بندی می‌شوند. ولی یک قابلیت بسیار مهم در راه اندازی ماژول رله این است که تحریک پذیری رله به چه صورتی باشد. ماژول رله High Level Trigger توسط ولتاژ ورودی ۵ یا ۳ ولت تحریک می‌شود. اگر پایه ورودی از میکروکنترلر در حالت High قرار بگیرد، خروجی رله فعال می‌شود. اگر در حالت Low یا همان ۰ ولت قرار بگیرد، خروچی آن هیچ تغییری نمی‌کند. اما با توجه به اینه خروجی رله دارای سه پایه است. در دو حالت مختلف می‌توانید از این نوع ماژول رله استفاده کنید.

رله High Level Trigger در حالت نرمالی اپن Normally Open

برای استفاده از این ماژول رله در حالت Normally Open از دو پایه No و Com در خروجی رله به وسیله برقی اتصال داده، سپس در صورت اعمال ولتاژ ۵ به پایه تحریک رله، خروجی هم فعال می‌شود. اگر پایه تحریک رله در حالت ۰ یا همان Low قرار بگیرد، خروجی آن هم غیر فعال خواهد بود.

رله High Level Trigger در حالت نرمالی کلوز Normally Close

برای استفاده از این ماژول رله در حالت Normally Close از دو پایه Nc و Com در خروجی رله به وسیله برقی اتصال داده، سپس در صورت اعمال ولتاژ ۰ یا همان Low به پایه تحریک رله، خروجی هم فعال می‌شود. اگر پایه تحریک رله در حالت ۵ یا همان High قرار بگیرد، خروجی آن هم غیر فعال خواهد بود.

این حالت‌ها براساس نوع ورودی تحریک رله‎‌ها و اینکه خروجی را به چه صورتی متصل کنید، شامل ۸ حالت مختلف از عملکرد خواهد بود. در جدول زیر این موارد به صورت تک به تک توضیح داده شده است. کافیست با دقت بررسی کنید.

 


نمونه کد راه اندازی رله با آردوینو


برنامه نویسی برای راه اندازی یک ماژول رله از طریق برد آردوینو، خیلی پیچیده نیست. کافیست چند خط کد ساده برای فعال سازی یکی از پایه‌های دیجیتال آردوینو بنویسید. به نمونه کد زیر دقت کنید. در این نمونه یکی از پایه‌ها را با دستور pinMode() به عنوان خروجی تعریف می‌کنیم. سپس توسط دستور digitalWrite() آنرا در حالت Low یا همان ۰v و سپس در حالت High یا همان ۵v تعریف می‌کنیم. تا خروجی رله وصل و قطع شود.

// constants won't change
const int RELAY_PIN = 3; // the Arduino pin, which connects to the IN pin of relay

// the setup function runs once when you press reset or power the board
void setup() {
// initialize digital pin as an output.
pinMode(RELAY_PIN, OUTPUT);
}

// the loop function runs over and over again forever
void loop() {
digitalWrite(RELAY_PIN, HIGH);
delay(500);
digitalWrite(RELAY_PIN, LOW);
delay(500);
}

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام اتصالات رله در پروژه‌های مختلف با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد.

 

در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.

درباره نویسنده

اروند طباطبایی

بنیانگذار دیجی اسپارک: اولین مرجع تخصصی امبدد سیستم به زبان فارسی / کارشناس سئو و تولید محتوا

هرچه می آموزم میبینم که خیلی کم آموختم. علاقه به رباتیک و تکنولوژی دارم. امیدوارم بتونم دانشی را که آموخته‌ام، به روش‌های مختلفی به کاربران علاقمند منتقل کنم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۱۲۳ دیدگاه

  • باسلام..اول از شما بابت مطالب و آموزشهای بسیار ارزشمندی که بصورت رایگان در اختیار عموم قرار دادید تشکر ویژه میکنم.من یک تازه وارد به دنیای iot هستم و علاقه مندم اموزشهای شما رو مخصوصا در مورد Node mcu از ابتدا و به ترتیب دنبال کنم ولی متاسفانه نمیتونم یک پیوستگی معنادار بین این مطالب اموزشی پیدا کنم(شاید مشکل از من باشه) لذا خواهشمندم با شماره گذاری این اموزشها ویا هر روش دیگر که خودتون صلاح میدانید یک ترتیب منطقی در اونها به وجود بیارید تا بهتر قابل استفاده باشند.ممنون

    • با سلام
      ضمن تشکر از توجه شما، در دیجی اسپارک سیستم آموزشی قطعا با سیستم آکادمیک فرق می‌کند. اگر در این شیوه آموزش به دنبال صفر تا صد مدل آکادمیک هستید، پیشنهاد می‌کنم از همین ابتدا مسیر را دور بزنید و برگردید. کلیه آموزش‌ها در دیجی اسپارک به صورت پروژه محور هستند. البته از آنجایی که درخواست کاربران در این خصوص زیاد شده است، تصمیم به ایجاد یک فایل راهنما برای کاربران گرفته‌ایم، که طبق دستورالعمل آن بتوانند ترتیب بین آموزش‌ها را بر اساس نیازمندی‌شان دنبال کنند. برای برد Node MCU کافیست در قسمت جستجو سایت همین عبارت را جستجو کنید.

  • سلام و تشکر، میبخشیدا ولى به همین سادگیه واقعا؟؟ من همش فکر میکردم رله خیلى سخت تر باشه

    • با سلام
      ضمن تشکر از توجه شما، بله اتصال رله به همین سادگی است که مشاهده می‌کنید. مدارها را طبق الگو ببندید، اگر با مشکل مواجه شدید از همین طریق اعلام کنید.

  • با سلام و احترام،جناب مهندس طباطبایی،از اینکه جنابعالی در خصوص کاربردی کردن مفاهیم رباتیک از دنیای مجازی به واقعیتها پلی میزنید بسیار خرسندم و مشتاق پیوستن شما به شبکه مترولوژی ایران هستم،چرا که در علم اندازه شناسی هدف ما اندازه گیری از راه دور وتنظیم با مرجع استاندارد مجازی شده میباشد ،توضیح اینکه کلیه وسایل اندازه گیری در زمانهای مشخص نیاز به اطمینان یافتن از کارکرد دقیق و صحیح با ردیابی به مرجع استاندارد دارندلذا در صورت اعمال این صحه گذاری از طریق یک شبکه به مرجع استاندارد نوید بخش راهی بسوی کالیبراسیون از راه دور خواهد بود.در صورت تمایل به جمع ما بپیوندید.
    با تشکرلینک ارتباط گروه تلگرامی
    https://t.me/joinchat/BYGdFQAN4wdJUuEWe0oTjw

    • با سلام
      ضمن تشکر از توجه شما، از پیشنهادتان سپاسگزارم، امیدوارم بتوانم در این زمینه کارهای موثری انجام دهم.

  • سلام خسته نباشید، ممنون از مطالب خوبتون، من در رابطه با رله حالت جامد سوال داشتم که قراره بعنوان سوییچ کولر استفاده بشه و از طریق میکرو فرمان قطع و وصل بگیره . نحوه ی اتصال رله به میکرو رو میخواستم بدونم به چه صورت است و اینکه ایا به مداری برای تامین ولتاژ DC نیاز است یا خود میکرو باید مستقیم به رله وصل شود؟
    ممنون از راهنماییتون

    • با سلام
      ضمن تشکر از توجه شما، چنانچه از ماژول رله حالت جامد استفاده می‌کنید، میتوانید مستقیما از پایه میکرو فرمان ارسال کنید.

  • ممنون
    هر چه می تونید ساده تر کنید.
    دانشمندی میگه زمانی شما مطلبی رو فهمیدید که بتونید اون رو به اولین نفری که توی خیابون می بینید توضیح بدید.
    همینطور ادامه بدین منم یاد میگیرم.
    عالی بود
    ببینین از این هم ساده تر و عالی تر میتونین بگین!!!
    واقعا ممنونم، این آموزشتون باعث شد درس دوم Node-RED رو بتونم انجام بدم و لذت بار اول انجام دادن و لمس کردن یک پروژه رو حس کنم.

  • سلام دوست عزیز، موقع استفاده از آردینو و رله، آردینو ریست میشه، پاور رله رو از آردینو جدا هم کردم ولی بازم ریست میشه، به نظرتون مشکل از کجاس و راه حلی داره؟

    • با سلام
      ضمن تشکر از توجه شما، لطفا بفرمایید که از چه نوع رله‌ای استفاده کرده‌اید، ماژول رله یا رله معمولی، همچنین تغذیه آردوینو چیست؟ نکته آخر هم از کجا تشخیص میدهید که آردوینو ریست میشود. لطفا این سوالات را پاسخ دهید؛ تا بتوانم راهنمایی کنم.

      • ممنون از پاسخ سریعتون
        من از ماژول رله ۴ کاناله ۵ ولت با اپتوکپتر استفاده کردم و تغذیه آردینو هم usb لپ تاپ هست، و در مورد ریست هم چون از یک ال سی دی استفاده کردم بر اساس متن نمایش داده شده مشخص شده برام که ریست می شه، البته موقعی که بار به رله وصل نیست به درستی عمل می کنه مدار، اگر شدنی باشه منبع تغذیه آردینو و رله میشه یکی باشن؟ بار هم پمپ کولری هست

        • سلام مجدد
          خواهش میکنم، خب در این شرایط مشکل جریان دهی دارید. پیشنهاد میکنم که از سک منبع تغذیه با توان جریان دهی بیشتر حدود ۲ آمپر استفاده کنید. سپس موارد را اطلاع رسانی کنید.

          • ممنون، حتما امتحان می کنم و جواب رو میگم، یه نکته، من از آردینو نانو CH340 استفاده می کنم ، از این بابت مشکلی نیست؟ و یک سوال دیگه منبع تغذیه چند ولت باشه بهتره؟
            در این شرایط با تنها یک منبع تغذیه برای رله ها و آردینو با بار کولر جواب میده؟

            • ببخشید یه سوال، اگه مشکل جریان دهی هست چرا وقتی بار به رله وصل نیست ریست نمیشه؟
              بار که ولتاژ ۲۲۰ ac رو داره به واسطه اپتوکوپلر از قسمت فرمان کاملا ایزوله هست؟برخی سایت های خارجی دیدم گفتن مشکل inductive shutoff spike هست، در صورت استفاده از اپتوکوپلر مشکل جریان القایی نباید باشه، درسته؟

              • خب این موضوع تا حدودی درست است. البته دقت کنید که ولتاژ و جریان خروجی رله ربطی به ورودی ندارد. رله معمولی دارای سیم‌پیچ و بوبین است از اینرو به هنگام عمل کردن رله، همین موارد نیاز به جریان دهی دارند. بنابراین باید منبع تغذیه تامین کننده که در پروژه شما از پین آردوینو است؛ باید توانایی جریان دهی داشته باشد.

              • مممنون از پاسختون، من از یک پاور کامپیوتر (۳۰۰ وات)از خروجی ۵ ولتش به عنوان منبع تغذیه استفاده کردم ولی بازم ریست میشه!! مشکل کجاست ؟!!

                  • با سلام
                    باز هم ریست میشه؟!
                    برای جدا کردن پاور رله باید مثبت منبع به JDVCC رله و گراند منبع تغذیه و آردینو به هم وصل بشن و VCC و GND و IN رله هم به آردینو، درسته؟با این وجود باز هم ریست میشه!

                    • سلام مجدد
                      ضمن عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی، در این صورت باید موارد را دقیق‌تر بررسی کنم تا بتوانم راهنمایی کنم. توضیحاتتون درست است ولی اتصال gnd را دو رشته کنید یکی به ماژول رله و یکی به آردوینو متصل کنید.

  • با سلام مجدد، ممنون بابت راهنمایی هاتون در این چند روز، ولی مشکل با مدار اسنابر حل شد.
    مختصر توضیح میدم که اگه کسه دیگه ای به این مشکل برخورد بتونه استفاده کنه:
    در اینجور مواقع برای حذف نویز ناشی از رله باید از مدار ساده اسنابر استفاده کرد، به این صورت که یک خازن ۱۰۰نانو ۴۰۰ ولت رو با مقاومت ۳۳ اهم ۳ وات سری کردم و بین پایه no و com رله قرار دادم. البته محاسباتی برای مقادیر هست ولی من با این مقادیر مشکلم حل شد.

  • سلام من یه رله دو کاناله دارم که در حالت عادی وقتی به تغذیه اردوینو میزنم چراغش روشن و رله وصل میشه و وقتی فرمان میدم تا رله وصل شه خاموش میشه یعنی به بیان دیگه برعکس عمل میکنه چیکار کنم درست شه؟ تشکر

    • با سلام و تشکر ازشما
      همانطور که میدانید رله دو حالت دارد. این موضوع مشکلی ایجاد نمیکند، شما در خروجی رله هر دو حالت را دارید، میتوانید اتصالات را در خروجی رله تغییر دهید.

    • با سلام و تشکر از شما
      پیشنهاد میشود از ماژول رله استفاده کنید. برای برد رزبری پای حتما از ماژول با اپتوکوپلر استفاده شود، یا ماژول رله SSR و یک پین دیجیتال هم باید استفاده شود.

  • سلام، تغذیه ماژول رله معمولی حدود ۶۰ آمپر جریان میکشه. ولی آردوینو ۴۰ آمپر جریان میده. چطور میشه تغذیه ی ماژول رله رو از آردوینو رو جدا کرد؟ من از خروجی رگولاتور ۷۸۰۵ رله رو تغذیه کردم ولی رله عمل نمیکنه

  • سلام و تشکرمجدد.در صورت امکان نحوه محاسبه جریان در مصرف کننده های خانگی و انتخاب رله متناسب با جریان مصرفی را توضیح بفرمایید و یا مرجعی برای مطالعه معرفی نمایید.

    • با سلام
      از توجه شما سپاسگزارم، برای محاسبه جریان مصرفی به صورت تئوریک اینطور می‌شود: رله ای که خروجی اسمی آن ۱۰ آمپر است، با عبور ولتاژ برق شهری یعنی همان ۲۲۰ ولت، توانایی پشتیبانی از ۲۲۰۰ وات را دارد. تا اینجا توان رله مشخص شد ولی این توان به صورت اسمی است. که پیشنهاد می‌شود بسته به برند و کیفیت رله از توان‌های کمتری در خروجی آن استفاده شود. حال تصور کنید یک وسیله برقی مانند کولر گازی، در اطلاعات فنی این دستگاه نوشته شده است که ۸ آمپر جریان می‌کشد. ولی این جریان همیشه یکسان نیست و در زمان‌های شروع به کار معمولات جریان پیک بالاتری خواهد داشت. که در این خصوص پیشنهاد می‌شود از یک مولتی متر دقیق برای سنجش جریان لحظه‌ای استفاده کنید.

          • سلام من لامپ ۲۲۰ vرو میتونم به ترموستاتی که منبع تغذیه اش ۱۲ولت است وصل کنم خطر برق گرفتگی ندارد اخه معلم گفت خطر برق گرفتگی دارد

            • با سلام
              بستگی به مدل ترموستات دارد، اگر از نوع رله دار باشد، بله به خروجی رله می‌توانید متصل کنید. طبیعتا استفاده از رله در ولتاژ برق شهری، بسیار خطرناک است و نیازمند تجربه کافی می‌باشد. درصورتی که در این مورد اطلاعاتی ندارید، اکیدا انجام این کار را به یک متخصص بسپارید.

  • باسلام وتشکر ازمطالب عالی سایتتون بی زحمت شیوه اتصال بین برد آردوینو ورله وقفل برقی رو بگید ممنون میشم.

    • با سلام
      در خصوص اتصال ماژول رله به آردوینو که موارد بسیار ساده می‌باشند. برای هر ماژول دو پایه تغذیه مثبت و منفی روی ماژول قرار گرفته‌اند. سپس یک پین دیگر برای ارتباط بین آردوینو و ماژول می‌باشد که به پین دیجیتال آردوینو اتصال می‌دهید. اما در خصوص اتصال به مصرف کننده، همانطور که در تصاویر بالا مشاهده می‌کنید مهم نیست که مصرف کننده چه باشد، همانند تصویر به پایه‌های خروجی رله اتصال دهید. همچنین در آموزش دربازکن برقی با RFID و آردوینو شیوه اتصال قفل برقی به آردوینو کاملا توضیح داده شده است. چنانچه در خصوص راه اندازی سوالات دیگری داشتید از همین طریق مطرح بفرمایید. بنده و دیگر کاربران دیجی اسپارک به شما کمک خواهیم کرد.

  • سلام من میخوام یه برد d1 mini رو با یه رله پنج ولت رو تو کلید لامپ قراربدم تا کنترلش بکنم ولی هیچ سررشته ای از الکترونیک ندارم.
    دوتا سوال دارم ازتون:
    یک اینکه برای اتصال برد به رله و رله به برق ۲۲۰ ولت و لامپ از مقاوتی خازنی چیزی باید استفاده کنم؟
    دو اینکه از چه منبع تغذیه ای برای بردم استفاده کنم؟ میتونم از سه تا باتری نیم قلمی سری استفاده کنم؟ یا جواب نمیده؟ یا زود خالی میشه؟ یا اینکه یه شارژ ۵ولت موبایل رو باز کنم و تو کلید قرار بدم؟

    • با سلام
      در این خصوص پیشنهاد میشود حتما از ماژول رله استفاده بفرمایید. در این صورت به هیچ قطعه اضافی از جمله مقاومت و خازن نیازی ندارید. ۲- برای تغذیه برد ویموس از ولتاژ ۵ ولت می‌توانید استفاده کنید. در صورت استفاده از باتری پیشنهاد میشود از باتری های لیتیومی به همراه شیلد شارژر باتری ویموس استفاده بفرمایید.

      • چون برای تک تک لامپ های منزل باید اینکارو انجام بدم یک اینکه مقرون به صرفه ترین راه چیه؟(از نظر بورد و منبع تغذیه) و دو اینکه هر بوردی رو یه آیپی متفاوت ست میشه چجوری میتونم همه ی لامپ هارو از یه آدرس کنترل کنم؟

        • برای این منظور از ماژول رله می‌توانید استفاده کنید. برای تامین انرژی هم می‌توانید از شارژر موبایل ۵ ولتی استفاده بفرمایید. در خصوص تفاوت آی پی منظورتان را دقیقا متوجه نشدم.

          • وقتی دوتا برد d1 رو با آموزشی که تو سایت هست به دو تا لامپ وصل کنیم هر برد یه وب سرور مستقل ایجاد میکنه دیگه مثلا:
            ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۱۱۰ و ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۱۱
            میخوام ببینم چطور با یه آدرس همرو کنترل کنم؟
            مشکل دیگمم اینه که بعضی وقتا یدفه وب سرور قطع میشه و باید بردو ریست کنی تا وصل شه دوباره
            مشکل چی میتونه باشه

      • (با تشکر از پاسخگویی و سایت خوبتون یه اشکالی که وجود داره اینه که بعد ارسال نظر بعضی مواقع اینترنال ارور میده سایت و اگرم ارور نده هیچ پیغامی مبنی بر ثبت شدن نظر نمینویسه فقط صفحه رفرش میشه نمیفهمم نظر ارسال میشه یا نه)

        چون برای تک تک لامپ های منزل باید اینکارو انجام بدم یک اینکه مقرون به صرفه ترین راه چیه؟(از نظر بورد و منبع تغذیه) و دو اینکه هر بوردی رو یه آیپی متفاوت ست میشه چجوری میتونم همه ی لامپ هارو از یه آدرس کنترل کنم؟

  • سلام . این طوری که من از رله ها متوجه شدم هر وسیله ای که قصد کنترلش را داریم بنا به جریان مورد نیازش باید رله را هم متناسب آن انتخاب کرد ؟
    اگر جریان مورد استفاده بیش از رله انتخابی باشد به دستگاه آسیب می رسه؟ و اینکه اگر چند دستگاه با جریان بالا برای کنترل مدنظر باشد در انتخاب ماژول رله و آردوینو باید دقت کرد یا فقط در ماژول رله تاثیر گذاره؟

  • با سلام
    اگر بخواهیم از یک رله دو کاناله استفاده کنیم ، آیا باید از دو دو شاخه برق برای تامین برق دو رله استفاده کنیم یا میتوان از یکی استفاده کرد ؟
    اگر ممکن است لطفا شماتیک قرار دهید
    باتشکر

    • سلام
      دقت داشته باشید که خروجی هر رله به صورت مجزاست. چنانچه هر دو وسیله به هم نزدیک هستند و از یک مکان تامین انرژی می‌شوند، می‌توانید به همین روش استفاده بفرمایید. ولی پیشنهاد نمی‌شود.

  • با سلام من از ماژول رله و برد wemos d1 mini استفاده میکنم ولی مشکلی که وجود داره اینه که وقتی رله رو به d1 mini وصل میکنم اتصال برقرار میشه ولی دستور پذیر نیست یعنی قطع و وصل نمی شه ممنون میشم راهنمایی کنید

  • با سلام من از ماژول رله و wemos d1 mini استفاده میکنم ولی مشکلی وجود داره اینه که رله قطع و وصل نمیشه و فرمان پذیر نیست

  • سلام . از کدوم قسمت برد UNO میشه فهمید که قابلیت نصب چند ماژول و سنسور و رله وجود دارد؟
    مخصوصا رله و اینکه رله های متعدد را به کجای آردوینو UNO باید وصل کرد؟ (چون کارایی هر رله و دستور گرفتن جدای از هم هست)؟؟
    من این سوالو در جاهای دیگه پرسیدم گفتن از اینجا باید بپرسم. ممنون میشم جواب بدید

    • با سلام
      هیچ قسمت مشخصی برای این موضوع وجود ندارد. شما می‌بایست اتصالات I/O برد را بررسی کنید. به عنوان مثال به پین‌های آنالوگ و دیجیتال می‌توانید رله را وصل کنید. در خصوص کارایی مجزا هم می‌بایست در برنامه‌ای که می‌نویسید یک به یک آدرس دهی کنید. سوالاتتان را تا رسیدن به پاسخ نهایی می‌توانید در دیجی اسپارک دنبال کنید.

  • با سلام
    با تشکر از سایت خوبتون و مطالب مفیدتون.
    من قصد دارم یه برد مادر تو خونه داشته باشم که با این برد بتونم تمام پریزهای خونه رو کنترل کنم مثلا حدود ۱۵ تا پریز .و از طرفی هم با موبایل هم بتونم با برد اصلی یا تک تک پریزها ارتباط برقرار کنم .و اگه بتونم واسه برد اصلی یک LCD بگذارم واسه نمایش بعضی اطلاعات.حالا نمیدونم که ارتباطم با پریزهای خونه و برد اصلی بر پایه WIFI و استفاده از ماژول های WIFI به همراه رله باشه یا اینکه از HM-TRP(ماژول ارتباط رادیویی) استفاده کنم و اینکه استفاده از Rasberry pi3 به عنوان برد اصلی گزینه مناسبی هست یا نه .و اینکه آیا ارتباط با ۱۵ تا ماژول wifi قابل پیاده سازی هست یا نه بهتره مثلا خونه رو به zone های مختلف تقسیم کنم و هر zone شامل ۳ ماژول wifi باشه و مثلا تو خونه ۵ zone داشته باشیم.
    میشه خواهش کنم من رو راهنمایی کنید؟

    • با سلام
      ضمن تشکر از توجه شما، ایده‌ی جالب و دست یافتنی است. پیشنهاد بنده این است، اگر امکانات زیر ساختی فراهم می‌باشد. کلیه پریزها را از قسمت تقسیم به رله متصل کنید. با این روش می‌توان چند رله را با یک برد میکرو + ماژول ارتباطی در یک مکان قرار داد. کلیه ماژول‌های وای فای بایستی به یک روتر متصل باشند. سپس از طریق وب سرور محلی یا یک وب سرور ولید موارد کنترل شوند. در چنین حالتی استفاده از اپلیکیشن‌هایی مانند تلگرام پیشنهاد می‌شود. لطفا آموزش مدیریت منزل از هر مکان با ربات تلگرام و برد NodeMCU را هم مطالعه بفرمایید. به شما ایده خواهد داد. با روشی که معرفی کردم نیازی به برد رزبری پای نمی‌باشد.

      • نحوه ساختن سرور ولید به چه صورته؟
        من الان دوتا برد رو به دوتا رله وصل کردم و تو دوتا وب سرور متفاوت ساختم و با آدرسای مثلا ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۱۵ و ۱۹۲٫۱۶۸٫۱٫۱۶ کنترلشون میکنم چجوری میتونم از یک آدرس کنترلشون کنم

        • منظور این است که وب سرور را بجای لوکال روی یک سرور مجازی با آی پی ولید راه اندازی کنید. سپس از طریق آن به بردها فرمان بدهید. در خصوص اینکه از یک آدرس موارد را کنترل کنید باید کتابخانه ESP8266WebServer.h را بررسی بفرمایید. سپس در کدها تغییرات لازم را اعمال کنید.

        • استاد محترم مخواهم ریلی را با واتر پمپ ۱۲ ولت در برد آردوینو و موتور درایور l293d
          اتصالاتش در خود آردوینو میشود ویا در موتور درایور هم میشود

          • با سلام
            بنده متوجه سوال شما نشدم. میخواهید که به واتر پمپ فرمان وصل وقطع بدهید؟ یا اینکه از طریق درایور موتور آن‌را کنترل کنید؟ مدل واتر پمپ را هم بفرمایید، تا بررسی کنم.

  • سلام
    من یک رله شیلد ۴ رله خریدم VCC را به +۵ آردوینو و گرند به گرند آردوینو پایه IN1 را به پایه ۴ وصل کردم ولی برعکس عمل می کند یعنی وقتی پایه ۴ HIGH هست رله قطع می شه و وقتی LOW هست رله وصل چطوری درستش کنم

  • با عرض سلام و خسته نباشید؛
    ببخشید خیلی سوال مبتدی (و البته مسخره ای میپرسم)
    من میخوام یک لامپ سقفی اتاق رو که با کلید یک پل روشن میشه رو به رله متصل کنم.
    باید چطور عمل کنم؟
    یعنی چطور کلید رو به رله متصل کنم؟
    ممنون میشم راهنمایی کنین…

    • با سلام
      کاربر گرامی، هر سوالی در جایگاه خودش ارزشمند می‌باشد. از اینرو هرگز چنین برداشت نکنید. اگر هدف شما استفاده همزمان از رله و کلید یک پل می‌باشد. می‌بایست شماتیک آنرا برای شما رسم کنم. ولی اگر منظورتان این است که یک چراغ را با رله کنترل کنید، موارد خیلی ساده است. کافیست همانند شماتیک ارایه شده در این آموزش عمل بفرمایید.

      • سلام و درود؛
        ممنون بابت پاسخگویی تون؛
        بله من میخوام رله رو به کلید یک پل وصل کنم که لامپ روشن بشه در مدار کنترل مادون قرمزی که خانم پوربلورچی آموزش دادن. (میخوام جای ال ای دی لامپ سقفی اتاق روشن بشه)
        باید از رله استفاده کرد

  • سلام
    برای کنترل فرضا لامپهای منزل میخواهم پروژه به گونه ای باشد که رله بصورت بیسیم عمل کند یعنی از برد آردوینو تا رله نیاز به سیمکشی نباشد اگر از ماژول ۸۲۶۶ استفاده کنم و آن را به اردوینو وصل کنم فقط قسمت فرستنده بیسیم شده است من ماژول رله معمولی تهیه کرده ام(غیر بیسیم) آیا امکان دریافت دستورات توسط این رله به صورت بیسیم با سناریویی خاص ممکن است یا باید رله بیسیم بخرم؟

    • با سلام
      بله با استفاده از ماژول ESP8266 و اتصال آن به رله مانند آموزش ساخت خانه هوشمند با ماژول ESP8266 وب سرور لوکال گرافیکی می‌توانید رله بیسیم بسازید. البته این موضوع می‌تواند توسط ماژول‌های رادیویی باند ۴۳۳ توسط ریموت هم انجام شود. حال اگر بخواهید تمامی لامپ‌ها و روشنایی‌ها ساختمان را به این روش بیسیم کنید، کمی هزینه برخواهد بود. بنابراین مقرون به صرفه‌ترین سناریو، استفاده از یک برد وای فای به همراه چند رله در جعبه تقسیم و یا جعبه فیوزها می‌باشد. ولی در چنین شرایطی حتما نیاز به کار گیری مسایل ایمنی می‌باشد که در اینجا ورود نمی‌کنیم.

  • با سلام و تشکر فراوان ، اگر بخواهیم از طریق رله و ماژول eps8266 کلید برق خانه رو کنترل کنیم با توجه به اینکه پشت کلید فضای کمی داریم و همچنین به ایمنی زیاد احتیاج داریم آیا ماژول رله ssr جوابگو است؟

  • سلام وقتتون بخیر، من یک پروژه دارم که با استفاده از برد آردویو، ماژول اینترنت و پروتکل mqtt باید نور یک لامپی رو از هر جایی کنترل کنم، خواستم ببینم شما می تونید کمک کنید؟

  • سلام
    از طریق sep8266-01 قصد دارم پروژه ای رو اجرا کنم از طریق وب پروژه روی برد برد اجرا میشه و مثلا led از طریق وایفای روشن میشه ولی وقتی رله جای گزین میکنم عمل نمیکنه.رله ۵ ولت هست و vcc رو از ۵ ولت منبع جدا گرفتم و فقط برای تحریکش باید از gpio esp8266-01 استفاده کنم.ناگفته نماند که وقتی رله رو بدون فرمان دادن به gpio وصل مینم رله یکسره میشه و فرمان دادن یا ندادن تاثیری نداره . چرا پروژه که با فرمان دادن led رو روشن میکنه(برنامه نویسی درسته)ولی وقتی رله جایگزین led میشه عمل نمیکنه؟ برای تغذیه از برد uno استفاده کردم جواب نداد بعد ازمنبع تغذیه برد برد استفاده کردم باز هم بی نتیجه بود.آیا ممکن هست ۳٫۳ ولت بودن esp8266-01 تاثیر داشته باشه؟ باتوجه به اینکه vcc و gnd رو از منبع جدا گرفتم.البته gnd رو از esp8266 هم گرفتم فرقی نکرد.تصور من این هست که فقط تحریک IN به عهده gpio هست و باید با همون ۳٫۳ عمل کنه.

    • با سلام و تشکر از شما
      در این خصوص دقت کنید که اگر از رله به تنهایی استفاده می‌کنید، حتما نیاز به یک ترانزیستور و دیود بین رله و ماژول ESP8266 خواهید داشت. به این دلیل که پین GPIO توانایی تحریک رله را ندارد.

  • سلام
    ضمن تشکر از زحمات شما و سایر همکارانتان میخواستم بدانم چرا در طول هفته گذشته دو سوال و نظر بنده که ارسال نموده ام روی سایت درج نشد!؟

  • باسلام و وقت بخیر
    من ماژول رله دو کاناله با اپتوکوپلر دارم بیزحمت یه راهنمایی می فرماید که اگر من بخواهم مانند شماتیک اتصال رله به لامپ روشنایی وصل کنم از چه طریقی می توانم رله را فعال کنم ؟ خود این ماژول احتیاج به تغذیه دارد؟
    بیزحمت بفرمایید به کدوم پایه چی را وصل کنم منظورم در ورودی هست.

    • با سلام
      دقت کنید ماژول رله دارای دو بخش اتصالات می‌باشد. بخش ورودی شامل تغذیه ماژول که اگر از ماژول رله دو کاناله استفاده می‌کنید. ولتاژ ۵ ولت نیاز دارد. سپس دو پایه دیگر برای اتصال به میکروکنترلر می‌باشند. بخش دوم، شامل خروجی‌های رله است. هر رله هم دارای ترمینال در خروجی است که مانند همین آموزش می‌توانید اتصالات را به مصرف کننده متصل کنید.

  • سلام وقت بخیر
    اگر بخواهم از شیوه اتصال رله به لامپ روشنایی مانند شماتیک استفاده کنم با ماژول رله دو کانال با اپتوکوپلر چطوری رله را تحریک کنم ؟منظور یه توضیح بابت پین های ورودی به من می دهید؟
    آیا این ماژول ، تغذیه مجزا می خواهد ؟
    یا اگر به ورودی تغذیه رله را تامین کنیم رله عمل می کند؟

  • با سلام، من یک بورد Wemos D1 R1 wifi دارم و قصد دارم که یک ماژول رله ۵ ولتی رو باهاش قطع و وصل کنم اما مشکل این هست که نمیدونم برای سیگنال از کدوم پایه باید استفاده کرد (پایه های D10 , D2) رو امتحان کردم و پاسخی نگرفتم .
    برای مثال دستور (pinMode(16, INPUT و بعد دستور digitalWrite حالت های lOW , HIGH
    بقیه پایه ها درست وصل شدن و رله به درستی کار میکنه اما از طریق کد دستور نمیگیره
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    • با سلام و تشکر از شما
      تمامی این پایه‌های برای فرمان به رله کاربردی هستند. ولی دقت کنید در کدنویسی برای برد ویموس شماره‌دهی پایه‌های باید به این صورت باشد PinMode(d1 …..
      لطفا بررسی و نتیجه را از همین طریق اطلاع دهید.

  • سلام اقای طباطبایی ممنونم بابت مطالب مفیدی که تو سایت میزارین
    من یه سوال دارم ممنون میشم راهنمایی کنید
    من میخوام یه موتور الکتریکی ۳ فاز رو با استفاده از رسپری روشن و خاموش کنم و درضمن سرعت چرخش موتور رو تنظیم کنم

    چطوری میتونم این کار رو انجام بدم؟

    • با سلام و تشکر از شما
      از آنجایی که موتورهای سه فاز توسط مدار فرمان صنعتی کنترل می‌شوند. تنها راهی که به ذهن من میرسد، استفاده از رله در خروجی رزبری پای و اتصال رله‌ها به کنتاکتور فرمان است. البته این مورد بایستی با طراح مدار فرمان برق صنعتی هم مشورت شود. چنانچه امکان پذیر باشد. میتوانید به این روش اقدام کنید.

  • سلام و عرض ادب

    رله مدل TONGLING رو دارم استفاده می کنم. کد زیر رو میزنم ولی فقط یکمی چراغ روی رله کمی پرنور و کم نور میشه (طبق زمان تعیینی من)
    مشکل اینجاست که آردینو مورد استفاده من (DUE) ، با دستور LOW ، خروجیش صفر نمیشه و فقط نور روی رله کم و زیاد میشه.
    (برق Vcc رله رو از آردینو میگیرم).

    اگر محبت کنید و کمک کنید ممنون میشم

    void setup() {
    pinMode(2, OUTPUT);
    }
    void loop() {
    digitalWrite(2, HIGH);
    delay(3000);
    ///digitalWrite(2, LOW);
    ///delay(3000);
    }

    پیشاپیش از پاسخ شما تشکر میکنم

  • با سلام
    یک ماژول ترموستات کنترل دما دارم که رله ۱۰ آمپر دارد می خواهم به کلید کولر دور تند وصل کنم ولی لازم است یک رله ۱۲ولت ۳۰ آمپر اضافه کنم ولی نمی دانم چطور اینکار را انجام دهم هر دو قطعه را دارم لطفا راهنمایی کنید و نقشه سیم کشی را بفرمایید

  • با سلام
    بنده چنوتا سوال داشتم؛
    – من میخوام با استفاده از آردوینو uno و ماژول رله و ماژول sim800L یه یخچال فروشگاهی رو از راه دور با پیامک خاموش و روشن کنم.
    من قصد استفاده از ماژول رله (DKP – 40151) را دارم. آیا این نوع رله مناسب هست؟
    ماژول تک کانال بدون اپتوکوپلر از همین مدل برای این پروژه چگونه هست؟
    – اپتوکوپلر کاربردش چیست؟ و اینکه بودنش برای این پروژه لازم است؟
    – ممکن است که هنگاه راه اندازی یخچال، جریان برگشتی به مدار فرمان آسیب وارد کند؟ یا از رله عبور نمیکند و ایمن است؟

    منظورم از یخچال، یخچال فروشگاهی معمولی هست، به برق شهری وصله و تک فاز

    • با سلام
      برای کنترل یخچال فروشگاهی، رله مورد نظر شما انتخاب مناسبی نیست. با توجه به اینکه یخچال به هنگام راه اندازی جریان زیادی نیاز دارد، ممکن است رله‌ها برای این منظور مناسب نباشند. به همین دلیل بهتر است خروجی رله را به کنتاکتور متصل کرده و از کنتاکتور به یخچال اتصال دهید. تمامی ماژول‌های رله دارای حفاظت برگشت جریان هستند.

  • با سلام من میخواستم با استفاده از اردینو رله ای رو در تاریخ خاص روشن شه و در تاریخ دگه خاموش شه مثل یک بازه یک ماهه . اگه امکانش هست راهنمایم کنید

  • سلام جناب طباطبایی ببخشید یه کمکی میخواستم در مورد کد اضافه کردن لامپ ۲۲۰ ولت از طریق رله به پروژه آردوینو و شیلد اترنت ممنون میشم کمکم کنید.

    • با سلام
      دقت داشته باشید که رله مانند کلید عمل می‌کند، تفاواتی نمی‌کند که مصرف کننده چند ولتی باشد. کدنویسی ماژول رله بسیار ساده است و با دستورات دیجیتالی write و High یا Low که در اکثر آموزش‌ها استفاده شده است، می‌توانید به ربه فرمان دهید.

      • سلام وقت بخیر
        بنده با آردینو و آی سی شیفت رجیستر
        ی ماژول ۸ رله رو برنامه نوسی کردم
        و ب درستی کنترل میشه
        اما وقتی مصرف کننده رو وصل میکنم
        برنامه بدرستی اجرا نمیشه و ماژول کلا قاطی میکنع
        اینم بگم که هیچ ارتباطی بین برد و مصرف کننده نیست

        • با سلام
          اگر ماژول رله مورد استفاده دارای ایزولاتور نباشد، ممکن است روی برد میکرو نویز ارسال کند. به همین دلیل برنامه هنگ میکند. لطفا بررسی کرده و در ادامه همین پیام اطلاع رسانی کنید.

  • با سلام خدمت شما
    آیا امکان استفاده از رله ۵ ولت بدون هیچ گونه میکرو کنترلر وفقط بوسیله نرم افزار موبایلی اندروید می باشد
    رله ۵ ولت با کنترل usb + نرم افزار اندروید
    ایا توابع کتابخانه ای برای اندرویید استودیو موجودهست یا مثال پروپزه ای؟
    با تشکر فراوان

  • با سلام و خسته نباشید
    من یک رله تک کانال ۳٫۳ ولت دارم که ۴ تا پایه ورودی به نامهای VCC و GND و V1 و V2 دارد و خروجی هم که C و NC و NO
    حال من ولتاژ ۳٫۳ را به پایه های VCC و GND متصل میکنم و لامپ و برق را طبق نقشه به خروجی متصل میکنیم مدار من روشن می شود ولی ولتاژ از NC به NO منتقل نمیشود و لامپ من در پایه NC روشن نمی شود
    خواهشمند است که مرا یاری نمایید

  • سلام مهندس
    من اگر تغذیه ESP 12-E رو از آردوینو اونو بگیرم و یک ماژول رله ۵ ولتی به esp وصل کنم مشکلی پیش نمیاد .یعنی رله رو میتونه خاموش روشن کنه؟

    • سلام
      برای این مورد تغذیه رله باید همانند تغذیه ESP برابر با ۳٫۳ باشد تا ماژول بتواند به رله فرمان دهد.

  • سلام
    وقتتون بخیر
    من میخام به خروجی رله پمپ ۱۲ ولت وصل کنم ، سیم مثبت و منفی مستقیم به خروجی رله وصل کنم یا عین همین سیم کشی که برای ۲۲۰ ولت انجام دادید باید یه سرش مستقیم به رله و سر دیگش به آداپتور وصل بشه و….. ؟؟؟ ممنون میشم یه توضیحی بدید راجب قطعات dc که میخاییم وصل کنیم به خروجی رله .
    ممنون

  • سلام وقتتون بخیر باشه
    من یه مشکلی دارم
    از ماژول رله تک کاناله استفاده میکنم و اردویینو هم نانوعه
    موضوع اینه که اردویینو با اداپتور توی یه قسمتی از خونه وصله به برق و کار خودشو انجام میده اما زمانی که توی بقیه پریز های خونه دوشاخه ای وصل میشه یا محافظی چرا سبز روشن میشه ، رله خود به خود تغییر وضعیت میده .
    نکته اینکه اردویینو و دوشاخه ای که گفتم به پریز وصل میشه از هم جداعن و باهم مشترکا از یه پریز استفاده نمیکنن .
    سایتی رو مطالعه کردم که نوشته بود تغذیه رله رو با یه خازن موازی کنم
    امکانش هست راهنمایی بفرمایید ؟!
    ممنونم