همانطور که در پست قبلی گفتم، یکی از ویژگیهای قدرتمند برد رزبری پای (رسپبری پای) Raspberry Pi ردیف پینهای GPIO آن است که درگوشه بالای برد Raspberry Pi قرار گرفته است. این بخشی از پست قبلی بود و تعدادی ملزومات در آنجا برای شروع کارهای فیزیکی با برد Raspberry Pi معرفی کردم. امروز پینهای GPIO را بیشتر مورد بررسی قرار خواهم داد و در ادامه شیوه مدیریت یک ال ای دی LED را توضیح خواهم داد.
پینهای Gpio در برد رزبری پای Raspberry Pi
مدل های A+ و B+ و پای ۲ دارای ۴۰ پین هستند که همانند زیر به نظر خواهند رسید.
این پینها یک رابط فیزیکی بین برد رزبری پای Raspberry Pi و دنیای پیرامون آن است. شما میتوانید برد رزبری پای Raspberry Pi خود را برنامهریزی کنید تا دستگاهی را خاموش و روشن کند و یا اطلاعاتی را از سنسورهای متصل شده دریافت نماید. از این ۴۰ پین ۲۶ عدد آن Gpio و بقیه آنها پینهای power و زمین هستند. به اضافه ۲ پین EEPROM که نباید با آنها بازی کنید تا زمانی که از کار خود مطلع شوید.
مدل های A و B دارای ۲۶ پین هستند و همانند تصویر زیر هستند:
در نظر داشته باشید که شماره گذاری پینها روی برد رزبری پای (رسپبری پای) غیرمعمول نیستند و از قاعدهی خاصی پیروی میکنند.
پینهای GPIO برای چه هستند؟ و چه کارهایی انجام میدهند؟
شما میتوانید پینها را برنامهریزی کنید تا همانگونه که میخواهید با دنیای واقعی تعامل داشته باشید. ورودی اطلاعات شما از سوئیچها و یا پینها نیستند بلکه ورودی همواره از سنسور و دستگاههای دیگر خواهند بود. برای خروجی نیز میتوانید یک LED را روشن کنید و یا سیگنال یا دیتای مورد نظر خود را با آن بفرستید. اگر برد رزبری پای Raspberry Pi شما به شبکه متصل شده است میتوانید آن را از هرجایی که میخواهید کنترل کنید و دستگاههای متصل به شبکه نیز میتوانند اطلاعات خود را با برد رزبری پای به اشتراک بگذارند. اتصال و کنترل دستگاهها از طریق اینترنت یا همان اینترنت اشیاء IOT روشی بسیار قدرتمند است و یک ایده خوب برای اجرای پروژههای بسیار جالب که میتوانید آنها را در اینترنت جستوجو کنید.
پین های Gpio چگونه کار میکنند؟
محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش
دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندسهای دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید. |
در زیر همان مدار را با استفاده از برد رزبری پای مشاهده میکنید. قدم بعدی نوشتن یک برنامه است تا به gpio پیام دهیم که ال ای دی LED را خاموش و روشن کند. میتوانید این پروژه را در این لینک مشاهده کنید که با زبان پایتون روی برد رزبری پای Raspberry Pi نوشته شده است.
ورودی برد رزبری پای Raspberry Pi:
پین های خروجی بسیار ساده هستند. خاموش یا روشن ؛ ۰ یا ۳٫۳ ولت ؛ شدت زیاد و شدت کم ؛ ولی ورودی ها کمی متفاوت عمل میکنند. به دلیل اینکه این موارد دیجیتالی هستند. در قسمت بعدی درباره کارایی پورتهای gpio و اینکه هرکدام از پورت ها چه وظیفهای را بر عهده دارند صحبت خواهم کرد. چنانچه سوالی دارید میتوانید در قسمت نظرات بپرسید، بنده یا همکارانم تلاش خواهیم کرد که در اولین فرصت پاسخ دهیم.
چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریعترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند میتوانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.
پروژه و دریافت بن ارسال رایگان
برای دریافت بن خرید از دانشجو کیت، کاربران بایستی با استفاده از وسایل این آموزش، پروژه را اجرا کرده و یا حتی مدار جدیدی تعریف کنید. سپس از اجرای کار فیلم گرفته و در شبکههای اجتماعی از جمله آپارات و اینستگرام، با هشتگهای دیجی_اسپارک دانشجوکیت digispark daneshjookit منتشر کنند. سپس از طریق بخش نظرات در ادامه همین آموزش، جهت دریافت بن خرید ارسال رایگان به ارزش ۱۲۰۰۰ تومان از دانشجو کیت، لینک را زیر همین پست ارسال کنید.
در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.
سلام . و خسته نباشید با این برد میشه چندتا led روشن و خاموش کرد ؟
سلام و درود
برد رزبری پای به صورت پیش فرض دارای ۴۰ پایه GPIO میباشد. که در صورت نیاز میتوان از بردهای توسعه مخصوص رزبری پای جهت ارتقاء پایههای دیجیتال و آنالوگ استفاده کرد. جهت بازدید از این بردهای توسعه لطفا لینک شیلد توسعه رزبری پای را مشاهده کنید.
سلام
من میخوام باهاش رله رو راه بندازم ۱۲ ولت
وقتی برق پایه بیس رو با یه مقاومت از خود ۱۲ ولت میگیرم رله میچسبونه ولی وقتی از پایه رزبری میگیرم نمی چسبونه.
مشکل کجاس؟ممنون از توجهتون
ترانزیستور c945
سلام و درود برشما
برای راه اندازی رله با استفاده از برد رزبری پای، حتما باید از رله ۵ ولت استفاده کنید. از این رو رله را عوض کنید و از ۵ ولت استفاده کنید. اگر مشکل حل نشد مجددا پیام بگذارید.
سلام . قسمت بعدی این اموزش که ی قرار میگیره ؟ خیلی وقته منتظرم ؟
با عرض سلام و خسته نباشید
خواستم تشکر کنم از توضیحاتتون
اگر که میشه قسمت بعدی رو قرار بدید واقعا بهش احتیاج دارم
خیلی ممنون
با سلام
ضمن تشکر از توجه شما، قسمت بعدی را فراموش کنید. شما بفرمایید در چه زمینهای نیاز به راهنمایی دارید.
با سلام و خسته نباشید
من برای پروژه دانشگاه تحقیقی رو آماده کردم و به استادم ارایه دادم ولی قبول نکرد وبرای کامل کردنش نیاز به کار با برنامه رزبری داره آیا میتونید در انجام این پروژه کمکم کنید
با سلام
ضمن تشکر از توجه شما، در این زمینه علاوه بر اینکه میتوانید از آموزشهای سایت استفاده کنید. همچنین میتوانید سوالاتتان را در هر مرحله از طریق ثبت نظر در پست مربوطه مطرح کنید.
در مورد آموزش قدم به قدم ساخت نویگیشن با استفاده از رزبری و جی پی اس چه کار باید کرد؟
اتفاقا این آموزش را چند کاربر دیگر هم برای انتشار پیشنهاد داده بودند. ولی از بابت انتشار این آموزش نمیتوانم قول زمانی و دقیق بدهم. از این رو برای شروع میتوانید از شیلد GPS Raspberry Pi استفاده کنید. سپس زبان برنامه نویسیتان را باید انتخاب کنید. اگر به پایتون تسلط دارید، پیشنهاد میکنم با پایتون شروع کنید.
سلام خسته نباشید.
میخاستم روی برد رزبری با زبان c برنامه بنویسم. با نرم افزار geany سعی کردم بنویسم ولی یسری خطاها درباره ی input میده. ایا مشکل از برنامه ای هست که نوشتم یا تنظیمات خاصی داره؟؟
ایا با استفاده از terminal هم میشه با زبان c برنامه نوشت؟
با سلام
ضمن تشکر از توجه شما، بنده با برنامه نامبرده کار نکردهام. لطفا خطای دریافتی را کامل بنویسید تا بررسی کنم، در صورت امکان راهنمایی خواهم کرد، در غیر این صورت باید منتظر پاسخ از طرف کاربرانی که در این زمینه تجربه دارند باشید.
برای برنامه نویسی از طریق ترمینال به آموزش برنامه نویسی C++ با رزبری پای Rapberry pi که توسط همکارم نوشته شده است، مراجعه کنید.
سلام مهندس .
سپاس بابت سایت خوبتون.
مهندس می تونید پروژه پردازش صوتم بزاریدد.
مثلا بگی no
ledروشن بشه و………..
با سلام
ضمن تشکر از توجه و دقت شمادر این خصوص آموزش مربوطه با برد ویموس در سایت منتشر شده است. لطفا به آموزش کنترل اشیا با برد Wemos از طریق صدا با Google Assistant و IFTTT مراجعه کنید.