سخت افزار قطعات الکترونیک مدارهای الکترونیک

قطعات الکترونیک و نحوه محاسبه مقاومت پایه بیس در ترانزیستورهای BJT

نوشته شده توسط معین صابری

ترانزیستورها، یکی از قطعات پرکاربرد در مدارات الکترونیک دیجیتال به شمار می‌روند. این قطعه در بسیاری از مدارت دیجیتال، نقش حساس و مهمی را ایفا می نماید. این نقش به قدری جدی است که گاهی حیات یک مدار، به این قطعه وابسته می شود. مهم ترین کاربرد ترانزیستور، تقویت جریان است. همانطور که در اصل پاسکال، به یک نیروی کم، می توان نیروی بسیار بزرگتر را کنترل نمود؛ به کمک ترانزیستور می‌توان با یک جریان بسیار کم، جریان بسیار زیاد و قوی تر را کنترل نمود. قطعات الکترونیک جهت راه اندازی، نیاز به رعایت نکات و پیشنیاز است. ترانزیستور هم از این قاعده مستثنی نبوده و برای راه اندازی آن، نکاتی را می بایست در نظر داشت. در این آموزش، به نحوه صحیح راه اندازی ترانزیستور BJT در حالت سوییچ و تقویت کنندگی خواهیم پرداخت. در ادامه با مرجع تخصصی آردوینو به زبان فارسی ،دیجی اسپارک همراه باشید.

 


شناخت ترانزیستور و کاربرد آن


ترانزیستور یک قطعه سه پایه، با یک ورودی و دو خروجی است. در حقیقت ترانزیستور را می توان مشابه یک شیر آب در نظر گرفت. هر ترانزیستور BJT، دارای سه پایه به نام های امیتر، بیس و کلکتور است. تا زمانیکه ولتاژ بین بیس و امیتر از میزان مشخصی کمتر باشد، جریانی از کلکتور به سمت امیتر، جاری نخواهد شد. با افزایش هر چه بیشتر ولتاژ بین بیس و امیتر، جریان بین کلکتور و امیتر افزایش خواهد یافت. این موضوع را می توان دقیقا مثل یک شیر آب فرض کرد. همانطور که با پیچاندن هر چه بیشتر شیر، میزان فشار آب افزایش می یابد، با افزایش ولتاژ بیس ترانزیستور، جریان بیشتر در کلکتور آن ظاهر خواهد شد.

شناخت ترانزیستور BJT در الکترونیک و کاربرد قطعات - دیجی اسپارک

از ترانزیستور در مدارها و سیستم های مختلفی می توان استفاده نمود. یکی از مهم ترین کاربرد ترانزیستور BJT، سوییچ الکترونیک است. همانطور که اطلاع دارید، یک کلید مکانیکی، دارای دو پایه است که با قرار گرفتن در مسیر جریان برق، چنانچه دکمه فشار داده شود، جریان الکتریکی در مدار جاری خواهد شد. ترانزیستور می تواند به عنوان یک سوییچ الکترونیک، با تنظیم ولتاژ پایه بیس نسبت به امیتر، روشن شده و جریان الکتریکی را از کلکتور به امیتر، جاری می سازد. همانطور که بیان شد، یکی از مهم ترین کاربردهای ترانزیستور، کنترل جریان های بالا با جریان ضعیف است. پایه های میکروکنترلرها، نظیر برد آردویینو، در خروجی جریان محدودی در حدود ۳۰ میلی آمپر دارند. فرض کنید یک موتور الکتریکی با جریان ۴۰۰ میلی آمپر دارید. طبیعتا نمی توانید با پایه خروجی آردویینو، این موتور را کنترل نمایید. اینجاست که به کمک یک ترانزیستور، می توانیم با جریان کم آردویینو، یک جریان بزرگتر را کنترل نماییم. در رابطه با نحوه و چگونگی انجام این کار، در بخش های بعدی به طور کامل صحبت خواهیم نمود.

پایه های بیس کلکتور و امیتر در ترانزیستور BJT - دیجی اسپارک

 


معرفی ترانزیستور های BJT و FET


در دسته بندی ترانزیستورها، دو نوع کلی ترانزیستور BJT و ترانزیستور FET وجود دارد. تفاوت عمده این ترانزیستور ها در مد کاری، معمولا به دلیل تفاوت جریان و ولتاژی است که این ترانزیستور ها می توانند از خود گذر داده و تحمل نمایند. ترانزیستور های FET که عموما تحت عنوان MOSFET در بازار عرضه می شوند، جریان و ولتاژ به مراتب بسیار بیشتری را می توانند از  ترانزیستور های BJT از خود عبور دهند. به عنوان نمونه، ترانزیستور ماسفت IRF840 می تواند تا ۵۰۰ ولت و ۸ آمپر از خود عبور دهد. این در حالیست که یک ترانزیستور BJT، به عنوان مثال ۲N2222 می تواند ۶۰۰ میلی آمپر و نهایتا ۴۰ ولت را از خود عبور دهد.

ترانزیستورهای ماسفت دارای سه پایه به نام های گیت، درین و سورس هستند. در این ترانزیستور، زمانیکه ولتاژ بین گیت و سورس از حد آستانه بیشتر شود، ترانزیستور روشن شده و جریان از درین به سمت سورس جاری خواهد شد. ترانزیستورهای ماسفت، به دو نوع N و P دسته بندی می شوند. در نوع N، ولتاژ گیت-سورس معمولا بین ۲ الی ۵ ولت خواهد بود. در نوع P، این ولتاژ منفی شده و بین -۲ الی -۵ خواهد بود.

شناخت پایه های ترانزیستور ماسفت

در مقابل ترانزیستورهای ماسفت، ترانزیستور های BJT، دارای سه پایه به نام های امیتر، بیس و کلکتور هستند. ترانزیستور های BJT همانند ترانزیستورهای ماسفت، دو نوع PNP و NPN دارند. در نوع NPN، معمولا زمانیکه ولتاژ بیس-امیتر از ۰٫۶ بیشتر شود، ترانزیستور روشن شده و جریان بین کلکتور و امیتر جاری خواهد شد. در نوع PNP این مقدار معمولا از ۰٫۶- می بایست کمتر شده تا ترانزیستور روشن شود.

 


نحوه کار با ترانزیستور BJT به عنوان سوییچ در مدار


در قسمت های پیشین راجع به ترانزیستور، انواع و پایه های آن صحبت کردیم. در این قسمت، از یک ترانزیستور BJT با نوع NPN به عنوان سوییچ استفاده خواهیم نمود. همانطور که پیشتر بیان شد، از ترانزیستور می توان به عنوان یک سویچ الکترونیکی، در مدارها استفاده نمود. به عنوان مثال، فرض کنید یک موتور فن دارید که می خواهید تحت شرایطی خاص، مثلا با افزایش دما از یک حد خاص، از طریق یکی از GPIO ها که به صورت خروجی تعریف شده، فن شروع به کار نماید. با توجه به اینکه بیشینه جریان خروجی از پایه های آردویینو نهایتا ۳۰ میلی امپر است، بنابراین نمی توان این موتور را از طریق پایه GPIO، تغذیه نماییم. برای این منظور، از ترانزیستور، به عنوان یک سوییچ الکترونیکی، به صورت سری با تغذیه موتور، استفاده کرده و با اتصال پایه بیس آن به آردویینو، می توانیم موتور را به سادگی خاموش و یا روشن نماییم. برای روشن تر شدن این موضوع، لطفا به تصویر زیر، توجه نمایید.

اتصال ترانزیستور BJT به بردهای آردوینو - دیجی اسپارک

 

مطابق شکل فوق، ترانزیستور مشابه یک کلید، به صورت سری در راه تغذیه موتور قرار گرفته است. یک پایه موتور به تغذیه ۵ ولت و پایه دیگر به کلکتور ترانزیستور متصل شده است. پایه امیتر نیز به زمین متصل شده و هرگاه ترانزیستور فعال شود، اتصال بین کلکتور و امیتر برقرار شده و در نتیجه موتور، به زمین مدار متصل شده و روشن خواهد شد. از طرفی دیگر، زمانی اتصال بین کلکتور و امیتر برقرار می شود که ولتاژ بین پایه بیس و امیتر، از یک حد مشخص، مثلا ۰٫۶ نیز بیشتر شود. بنابراین، تا زمانیکه این ولتاژ کمتر از ۰٫۶ است، ترانزیستور خاموش خواهد بود. با افزایش این ولتاژ، ترازیستور روشن شده و هرچه این ولتاژ بیشتر شود، جریان بیشتر در کلکتور جاری خواهد شد. این روند تا یک جا ادامه داشته و از یک ولتاژ خاص به بعد، هر چه ولتاژ بیس-امیتر افزایش یابد، تاثیری در جریان کلکتور نخواهد داشت. بنابراین، یک ترانزیستور دارای سه ناحیه کاری زیر خواهد بود:

۱-قطع: زمانی که ولتاژ بیس-امیتر از میزان ولتاژ آستانه کمتر است.

۲-خطی: زمانی که ولتاژ بیس امیتر از آستانه بیشتر شود. در این قسمت، هرچه ولتاژ بیس-امیتر افزایش یابد، جریان بیشتری از کلکتور عبور خواهد کرد.

۳-اشباع: زمانیکه ولتاژ بیس-امیتر از یک حد بیشتر شده و در این ناحیه، هرچه ولتاژ را افزایش دهیم، تاثیری در جریان کلکتور نداشته و جریان آن ثابت می ماند.

برای راه اندازی ترانزیستور، همواره لازم است که در پایه آن، یک مقاومت با ولتاژی که قرار است به بیس متصل شود، سری گردد. در قسمت بعدی دلیل این موضوع و بعد از آن، نحوه محاسبه این مقاومت را خواهیم دید.

 


دلیل قرار گیری مقاومت در بیس ترانزیستور


همانطور که گفته شد، هر ترانزیستور BJT، دارای سه پایه به نام های امیتر، کلکتور و بیس است. زمانیکه ولتاژ بین پایه بیس و امیتر از یک حد مشخصی بیشتر شود، ترانزیستور روشن شده و جریان بین امیتر و کلکتور جاری خواهد شد. بین قسمت بیس و ترانزیستور، مشخصا ترانزیستور NPN یک دیود وجود داشته که به دیود بیس امیتر معروف است. همانطور که اطلاع دارید، هر دیود برای راه اندازی، یک ولتاژ آستانه مشخصی داشته که جهت روشن شدن آن، می بایست ولتاژی بیش از ولتاژ آستانه، یه دیود اعمال نماییم. پس از روشن شدن دیود، این قطعه دقیقا مثل یک کلید روشن عمل کرده و جریان را از خود عبور خواهد داد. زمانیکه پایه آردویینو یک منطقی شود، ولتاژ پایه ۵ ولت (بسته به آردویینو مورد استفاده) شده و به دیود بیس-امیتر(در اینجا ترانزیستور را نوع NPN در نظر بگیرید) این ولتاژ متصل می گردد. در این حالت، یک پایه از این دیود به پایه GPIO(که اکنون ۵ ولت دارد) متصل شده و پایه دیگر این دیود به زمین متصل می شود. در این قسمت، با توجه به اینکه دیود در حالت روشن قرار گرفته، پایه ۵ ولت آردویینو به گراند متصل می گردد. در حقیقت، پایه آردویینو اتصال کووتاه شده و سبب آسیب دیدگی آردویینو و دیود خواهد شد. برای روشن تر شدن موضوع، به تصویر زیر توجه نمایید.

مقاومت بیس پایه ترانزیستور - دیجی اسپارک

 

مطابق تصویر فوق، زمانیکه ولتاژ آند از کاند بیشتر شود، دیود روشن شده و جریان الکتریکی را از خود عبور می دهد. روشن شدن دیود در مدار فوق، سبب ایجاد اتصال کوتاه شده(چون دیود پس از روشن شدن دقیقا مثل یک سیم عمل می نماید!) و منبع تغذیه و دیود آسیب خواهند دید. این دقیقا مشابه اتصال دیود بیس ترانزیستور به پایه GPOIO خواهد بود. برای غلبه بر این مشکل می بایست از یک مقاومت به صورت سری در مدار استفاده نماییم. همانطور که اطلاع دارید، مقاومت ها زمانیکه به صورت سری در مدار قرار می گیرند، جریان را محدود خواهند کرد. به عبارت دیگر، مقاومت همانند یک مصرف کننده، به عنوان مثال لامپ، در مسیر مدار قرار گرفته و مانع از ایجاد اتصال کوتاه می گردد.

 


نحوه محاسبه مقاومت بیس ترانزیستور


در قسمت پیشین در رابطه با ضرورت وجود مقاومت در پایه بیس ترانزیستور، صحبت کردیم. در این قسمت به نحوه محاسبه مقدار این مقاومت صحبت خواهیم نمود. در رابطه با محاسبه این مقدار می بایست دقت لازم صورت گیرد،  چراکه این موضوع اهمیت بالایی در عملکرد صحیح قطعه خواهد داشت. برای محاسبه این مقدار، ابتدا باید به معرفی پارامتر ضریب تقویت ترانزیستور بپردازیم. در ادامه به معرفی این پارامتر می پردازیم.

همانطور که پیشتر بیان شد، یکی از وظایف اصلی هر ترانزیستور، تقویت جریان است. به عبارت دیگر، یک ترانزیستور می تواند جریان ضعیف پایه بیس را تقویت کرده و جریان قوی جاری شده بین کلکتور و امیتر را کنترل نماید. به پارامتر تقویت کنندگی ترانزیستور در اصطلاح ضریب تقویت، بهره، گین و یا HFE گفته می شود. ضریب تقویت، بیانگر میزان قدرت یک ترانزیستور در تقویت جریان ورودی در بیس آن به شمار می رود. به عنوان مثال فرض کنید ضریب تقویت یک ترانزیستور، ۳۵ باشد. این عدد به معنای تقویت ۳۵ برابری جریان بیس در کلکتور خواهد بود. به عبارت دیگر، این ترانزیستور می تواند تا ۳۵ برابر جریان بیس را از کلکتور عبور دهد. به عنوان مثال، فرض کنید جریانی که در بیس قرار گرفته، ۱۰۰ میلی آمپر و ضریب تقویت ۳۵ باشد، آنگاه جریان کلکتور می تواند تا ۳۵ برابر، یعنی ۳۵۰۰ میلی آمپر باشد.

میزان ضریب تقویت هر ترانزیستور با ترانزیستور دیگر متفاوت است، این مقدار تحت عنوان HFE، درون دیتاشیت هر ترانزیستور ذکر می گردد. به عنوان مثال، دیتاشیت ترانزیستور ۲N2222، این مقدار را بین ۳۵ الی ۷۵(بسته به شرایط مختلف) ذکر می نماید. ضریب تقویت ترانزیستور، در محاسبه مقاومت لازم برای پایه بیس ترانزیستور، پارامتری مهم به شمار می رود. این ضریب که در محاسبات تحت عنوان بتا(b) شناخته می شود، به صورت زیر، رابطه بین جریان بیس و کلکتور را مشخص می سازد.

bIB=IC

در رابطه فوق، b ضریب تقویت ترانزیستور، IB جریانی که به بیس ترانزیستور می رسد و در نهایت IC جریانی است که از کلکتور عبور خواهد نمود. در رابطه فوق، با محاسبه جریان بیس، می توانیم مقاومت مورد نیاز پایه آن را محاسبه نماییم. برای روشن تر شدن موضوع، فرض کنید می خواهیم یک موتور با بیشینه جریان ۳۰۰ میلی آمپر را با ترانزیستور ۲n2222  از نوع NPN را به کمک برد آردویینو کنترل نماییم. بدین ترتیب، جریان کلکتور ۳۰۰ میلی آمپر(IC=0.3) خواهد بود. فرض کنید ضریب تقویت ترانزیستور نیز، عدد ۳۵ (b=35)باشد. بنابراین، مطابق رابطه فوق، جریان بیس به صورت زیر محاسبه می شود.

bIB=IC

۰٫۳=۳۵*IB

با تقسیم عدد ۰٫۳ بر ۳۵، مقدار IB برابر با ۰٫۰۰۸ یا ۸ میلی آمپر خواهد شد. همانطور که پیشتر نیز گفته شد، قصد داریم تا موتور مورد نظر را از طریق برد آردویینو کنترل نماییم. مطابق شماتیکی که در قسمت های قبلی مشاهده شد، پایه GPIO آردویینو به بیس ترانزیستور، جهت کنترل موتور متصل می شود. فرض کنید پایه GPIO آردویینو، در حالت یک منطقی، ولتاژ ۵ ولت تولید می نماید. از آنجاییکه جریان پایه بیس، با محاسبه در قسمت قبل، برابر با ۸ میلی آمپر(۰٫۰۰۸ آمپر) شده است، بنابراین می توانیم طبق قانون اهم، مقاومت مورد نظر را حساب کنیم. همانطور که اطلاع دارید، قانون اهم، رابطه بین جریان، ولتاژ و مقاومت را به صورت زیر بیان می نماید.

V= I * R

مطابق رابطه فوق، با توجه به اینکه ولتاژ پایه GPIO اردویینو ولت و جریان بیس ۰٫۰۰۸ آمپر است، بنابراین، مقاومت، خیلی ساده از تقسیم ولتاژ به جریان به دست می آید.

R = 5/0.008=625

طبق محاسبه فوق، جهت راه اندازی ترانزیستور، نیاز به یک مقاومت ۶۲۵ اهمی خواهیم داشت. بنابراین، جهت محاسبه مقاومت مورد نیاز برای بیس، می بایست جریان عبوری از کلکتور را در نظر بگیرید. سپس با مطالعه دیتاشیت ترانزیستور، می بایست پارامتر ضریب تقویت و یا همان HFE را مطالعه کرده و طبق رابطه گفته شده در بالا، جریان بیس را محاسبه کنید. در نهایت، با توجه به ولتاژی که قرار است به پایه بیس اعمال شود، طبق قانون اهم، از تقسیم این ولتاژ بر جریان بیس، مقاومت مورد نیاز خود را محاسبه کرده و در مدار قرار دهید.

 


قطعات مورد نیاز


ترانزیستور

مقاومت

 


جمع بندی


در این آموزش، به بررسی نقش ترانزیستور به عنوان سوییچ و نحوه راه اندازی صحیح آن پرداختیم. ترانزیستور یک قطعه سه پایه بوده که در مدارهای الکترونیکی بسیار پرکاربرد است. اما این قطعه، همانند هر قطعه دیگری، نیازمند رعایت نکاتی جهت راه اندازی است. یکی از نکات مهم در راه اندازی ترانزیستور، استفاده از مقاومت مناسب در بیس آن است. وجود این مقاومت بسیار ضروری بوده و در صورت عدم قرارگیری، موجب آسیب به سایر واحدها خواهد شد. همچنین، در صورتیکه مقاومت به درستی در بیس قرار نگیرد، ترانزیستور عملکرد لازم را نخواهد داشت. در این آموزش، به طور کامل در رابطه با این مقاومت و نحوه محاسبه مقدار آن، به طور کامل صحبت کرده و مدار مناسب و لازم آن را تشریح نموده ایم.

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۷۱ دیدگاه

    • سلام
      تفاوت در نحوه راه اندازی این ترانزیستورهاست. ترانزیستورهای NPN با ولتاژ مثبت، معمولا ۰٫۶ ولت بین پایه های بیس و امیتر روشن می شوند. به عبارت دیگر، برای روشن کردن این ترانزیستورها، ولتاز VBE باید از مثبت ۰٫۶ بیشتر باشد. اما ترانزستورهای PNP، دقیقا برعکس ترانزیستورهای NPN عمل کرده و با ولتاژ منفی، یعنی ۰٫۶- برای بیس-امیتر یا همان VBE فعال می شوند.

    • سلام فرقشون در جایی که قرار میگیره داره مثلا npn ترانزیستور منفیه و فقط ولتاژ منفی رو از خودش عبور میده پس سمت منفی مصرف کننده قرار میگیره ولی pnp چون ترانزیستور مثبته فقط ولتاژ مثبت رو از خودش عبور میده پس در سمت مثبت مصرف کننده قرار میگیره

  • سلام
    برای تعیین مقاومت بیس نیاید ولتاژ بیس را از ولتاژ Vbe(on) که حدود ۰٫۷ ولت هست کم کنیم ؟

    • سلام، در این مورد، ما فرض کرده ایم که ولتاژ متصل به بیس ترانزیستور، ۵ ولت است، بنابراین VBE (ON) موضوعیت ندارد. عمده مورد مطرح شده در این پست، نحوه انتخاب صححی مقاومت بیس به کمک رابطه زیر است:
      bIb=IC

  • سلام – خیلی وقت بود که در مورد نحوه کار ترانزیستور و کاربردش و محاسبه هاش دنبال مطلب میگشتم و مطالب یا خیلی گنگ و کتابی بود و یا خیلی طولانی و سردرگم کننده و امروز بعد مدتها این مطلب رو خوندم خیلی ساده و تمیز و کاربردی و یک قدم بیشتر از اونچیزی که انتظار داشتم مطالب گفته شده ممنون از این آموزش ساده و ککاربردی و عالیتون کامل قضیه ترانزیستور رو فهمیدم و برام روشن شد – لطف کنید در مورد ترانزیستورهای قدرت و ماسفتها و مخصوصن آی سی ها و دیودهای قدرت و سلف و خازنهای قطب دار و غیر قطبی و مقادیر و نحوه قرار گرفتن مقاومت و یا قطعات در کنار یا بعد از اونها هم همینطور مطالب ساده و کاربردی و همراه با محاسباتشون با مثال رو قرار بدید به شدت منتظریم – ممنون و دمتون گرم

    • سلام و متشکرم از لطف و همراهی شما
      بله در رابطه با ماسفت ها هم صحبت خواهیم کرد. البته در باره ماسفت ها، موضوع کاملا متفاوت است. ترانزیستورهای ماسفت دارای خازن در پایه گیت هستند. این خازن می بایست به درستی شارژ شود. این موضوع به کمک ماسفت درایورها انجام می شود. برای موارد دیگر هم حتما آموزش منتشر خواهیم نمود. البته آموزش زیر را هم می توانید در زمینه تقسیم مقاومتی مطالعه نمایید:
      آموزش مدار تقسیم مقاومتی، کلیک کنید

  • باسلام خدمت شما،
    از اینترنت، مدار برای اینورتر ۱۰کیلووات گرفتم، میخوام بدونم نیاز به سلف داره یا نه، و اگر داره چه اندوکتانس نیاز داره. نمیتونم فرکانس و ظرفیت خازنی رو حساب کنم. راهنمایی میفرمایین؟

    • سلام
      در این زمینه اطلاعی ندارم، پیشنهاد می کنم اگر دیگر کاربران اطلاعی دارند در این زمینه ورود کنند.

  • سلام ممنونم از مطلب خوبتون . اطلاعاتی در مورد ترانزیستور های soi mesfet میخواستم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    • سلام و متشکرم از لطف شما
      در این زمینه متاسفانه اطلاعاتی ندارم. امیدوارم دیگر دوستان مطلع در این زمینه، اطلاعات خود را به اشتراک بگذارند.

  • سلام مهندس ، پایه بیس ترانزیستور ۰٫۷ ولت افت ولتاژ داره

    آیا احتیاج هست که از ۵ ولت کم بشه؟

    تشکر

    • سلام
      بله در عمل نیاز هست تا این مقدار کم شود. اما در آموزش از آنجاییکه ترانزیستور را ایده آل فرض کرده ایم، این مقدار را محاسبه نکردیم.

  • سلام برای روشن کردن۱۰ ال ای دی از چه ترازیستور و مقاومتی استفاده کنم ولتاژ ورودی ۱۲ ولت ورودی ولتاژ برای مقاومت تقریبا ۳ ولت

    • سلام مهندس خسته نباشید ، ممنون از مطالب مفید که در اختیار کاربران میزارید. یه سوال داشتم خدمت شما :

      برای مثال اگر در دیتاشیت ولتاژ پایه بیس و امیتر ترانزیستور ۳٫۵ ولت باشه و ما ولتاژ ۱۲ بکار ببریم ؛ آیا به ترانزیستور آسیب میزنه؟

      در اینجور مواقع ولتاژ ورودی مجاز به پایه بیس چطور باید محاسبه شود؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

      با تشکر از شما

  • سلام مهندس، آموزش خوبی بود
    اگر امکان داره آموزش راه اندازی ماسفت و تریستور هم در سایت بزارید، جایی ندیدم که مثل شما خوب آموزش بده

    تشکر از شما

  • با سلام خدمت شما دوست عزیز یک سوال داشتم میخواستم از یک ترانزیستور bjt برای قطع و وصل کردن منفی استفاده کنم ولی در دیتاشیت مقدار مختلفی از ضریب تقویت وجود داشت نمیدونم دقیقا کدوم رو انتخاب کنم که ترانزیستور مورد استفاده من ۲sd882 هست

    • سلام
      بسته به جریانی که می خواهید از ترانزیستور عبور دهید، ضریب تقویت را انتخاب کنید.

  • سلام
    وقت بخیر
    خسته نباشی
    معمولا فقط در اینترنت مرور میکنم ولی برای این متن و توضیحات کامل و جامع و ساده و قابل درک برای همه ، جای بسی تشکر و قدردانی داره .
    دمت گرم
    واقعا عالی بود
    دمت گرم

  • سلام
    گین ترانزیستور همونطور که گفتید ثابت نیست. مثلا از۳۵ تا ۷۵ متغیره. من توی محاسبات باید چه عددی بین این دوتا انتخاب کنم؟

  • درود بر شما
    توضیحات ومثالهایی که زدید. با دانش اندکی که من دارم بسیار قابل درک بود.
    برای یک جاروبرقی شارژی که برد اصلیش سوخته از چه ترانزیستور برای کلید زنی میشه استفاده کرد؟چون کلید روی جارو قابلیت جریان کشی زیاد نداره و زود داغ میشه
    مشخصات موتور ۲۴ ولت دی سی با جریان کشی ۸ آمپر
    باطری ۶ عدد ۳٫۷ ولتی
    از یک ماژول شارژ باطری ۶ سل هم بجای برد خودش استفاده کردم فقط میخوام یه ترانزیستورسر راهش بزارم که کار کلید رو انجام بده تا کلید خودش داغ نکنه
    سپاس از راهنمایی شما

    • سلام
      در انتخاب ترانزیستور، باید جریان و ولتاژی که قرار است روی آن قرار بگیرد را تنظیم کنید. ترانزیستورهای مختلف را بررسی کرده و جریان و ولتاژ کلکتور را بررسی کنید.

  • سلام و تشکر
    در متن بالا فرمودید نحوه‌ی استفاده از ترانزیستور دو مورد است ، سویچ زنی را با توضیح خوب شما کامل متوجه شدم ، (فقط یک سوال با دومنبع تغذیه مجزا یکی برای بیس و یکی برای کلکتور و امیتر می توان در ترانزیستور کار کرد ؟ در واقع از ترانزیستور می شود مثل رله ولی در حد و اندازه ی خودش استفاده نمود ؟ )

    دومی به عنوان تقویت کننده یا افزاینده رو ندیدم اگر
    مثل قبلی با شکل مدار توضیح بدهید ممنون میشوم .
    مثلا یک سیگنال صوتی چطور با ترانزیستور تقویت می شود ؟

    • سلام
      بله، دقیقا به همین روش می توان استفاده کرد. ورودی کلید بیس هست و دو پایه کلید کلکتور و امیتر خواهند بود. زمانیکه به بیس سیگنال دهید، کلکتور و امیر به هم متصل خواهند شد. در رابطه با افزایش جریان، در حقیقت ترانزیستور جریانی را افزایش نمی دهد، بلکه با جریان کم قرار گرفته در بیس، می تواند یک وسیله با جریان بسیار بالاتر را کنترل کند. در حقیقت شما با جریان ضعیف پایه های خروجی میکروکنترلر، می توانید یک لامپ ۲۲۰ ولت را کنترل کنید. در اینجاست که عبارت تقویت جریان از عملکرد ترانزیستور تعبیر می شود.

  • این روش محاسبه برای به دست آورد مقاومت R چندان درست نیست اگه ترانزیستور رو بصورت دارلینگتون ببندیم hfe جدید به توان ۲ میرسه لذا شدت جریان بیس بسیار کوچک میشه و با ولتاژ ۵ ولت مقاومت R در محاسبه بسیار بزرگ در میاد که اصلا منطقی نیست

    • سلام
      از بیان دانش خود سپاسگزارم، بله مطالب شما کاملا درست است. اما هدف این آموزش آشنایی هر چه بیشتر با ترانزیستور به صورت پایه است

  • سلام وقت بخیر جناب مهندس ، می خواستم ولتاژ بین ۱۲ تا ۳۵ ولت به پایه گیت تریستور اعمال کنم، آیا پایه گیت تریستور احتیاج به مقاومت داره؟ برای مثال تریستور C106B
    اگر امکانش هست راهنمایی بفرمایید.
    تشکر

  • با عرض سلام یک ترانزیستور td۲۰۳۰ رو میخوام برای آمپلیفایر فعال کنم خواستم بپرسم چطوری میشه مقاومت و خازن با مقادیر صحیح رو به مدار ببندم

    • سلام
      باید به دیتاشیت مراجعه کنید، بیشینه جریان قابل تحمل و بیشینه جریانی که آمپلیفایر شما نیاز دارد، باید بررسی شود.

  • درود بر شما مهندس خیلی به زبان ساده و جامع آموزش دادین دقیقا دنبال چنین مطلبی با زبان ساده میگشتم.