آتش سوزی و نشت گاز، خطرات اجتناب ناپذیری هستند که زندگی ما را همواره، تهدید می کنند. سالانه، افراد بسیار زیادی به دلیل نشت گاز منواکسید کربن در فصل زمستان، جان خود را از دست می دهند. از طرفی، وقوع آتش سوزی، خسارتی جبران ناپذیر بوده که مال و جان انسان ها را تهدید می نماید. در این آموزش، به طراحی و پیاده سازی سیستمی می پردازیم که در صورت تشخیص نشت گاز و دود و یا آتش سوزی، با شماره تلفن کاربر تماس گرفته و موضوع را به وی اطلاع می دهد. پیش تر در این آموزش(لینک آموزش-کلیک کنید)، به طراحی سیستم هشدار نشت گاز پرداخته است. در این آموزش، با ارتقا آموزش پیشین، امکان تماس تلفنی از طریق سیم کارت را به پروژه اضافه می نماییم. خیلی از مواقع ممکن است شما در محل حضور نداشته باشید و یا با توجه به خاصیت گاز منواکسید کربن که خواب آور است، افراد از نشت گاز مطلع نباشند. به خصوص که ممکن است در موردی حادتر، در مکان نشت گاز، نوزادی حضور داشته باشد. در ادامه با مرجع تخصصی آردوینو به زبان فارسی و مرجع تخصصی ماژول سیم کارت به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.
لینک اجرای این پروژه در لایو اینستاگرام
کاربرد سیستم اعلام نشت گاز و آتش
همانطور که بیان شد، در این آموزش قصد داریم به طراحی سیستم اعلام نشت گاز وآتش سوزی، از طریق سیم کارت بپردازیم. آتش سوزی، حادثه ای است که همواره احتمال وقوع آن می رود. چه بسیار کارگاه ها، خانه ها، مغازه ها و حتی کارخانه هایی بودند که در هنگام عدم حضور صاحبان و افراد، به کام آتش رفته اند. به عنوان نمونه، خبرگزاری عصر ایران، از یک مورد آتش سوزی منزل به دلیل اتصال شارژر موبایل در حین عدم حضور ساکنین در منزل، گزارش می دهد.
در خبری دیگر، در یک کارگاه ساخت مبل، در نیمه های شب، آتش سوزی رخ می دهد. به گزارش خبرگزاری مهر، خسارت مالی وارد شده به این کارگاه، بسیار زیاد برآورد شده است. خسارتی که شاید برای صاحب کارگاه، هیچ گاه جبران پذیر نباشد. در کنار رعایت نکات ایمنی، شاید اگر وقوع حریق بلافاصله به صاحب کارگاه اعلام می شد، وی فرصت بسیار بیشتری برای نجات کارگاه خود می داشت.
اما، چنانچه صاحب خانه و یا کارگاه، از دستگاه اعلام حریق به کمک تماس تلفنی در محل خود استفاده می کرد، بلافاصله از وقوع حادثه مطلع می شد و می توانست جلوی خسارت جبران ناپذیر را، بگیرد. از طرفی دیگر، با توجه به اینکه تماس تلفنی از طریق سیم کارت برقرار می شود، نگرانی از سوختن سیم های تلفن و عدم برقراری تماس به این دلیل، از بین می رود. این یک واقعیت است که نمی توان زمان وقوع حادثه را تعیین کرد، حتی شاید نتوان احتمال وقوع حادثه را به صفر رساند، اما می توان با در نظر گرفتن تمهیداتی، از وقوع آن مطلع شد و از وقوع خسارت های جبران ناپذیر مالی و جانی، جلوگیری نمود.
مورد نشت گاز، تنها به آتش سوزی و خسارت مالی ختم نمی شود. گاهی اوقات، نشت گاز جان افراد را به سادگی هرچه تمام تر، می گیرد. با توجه به خاصیت این گاز، افراد هنگام تنفس در محیط مسموم، دچار خواب عمیق شده و فرصت نجات خود را از دست می دهند. خبرگزاری صدا و سیما، از فوت دو کودک در اثر نشت گاز، خبر می دهد. در صورتیکه دستگاه اعلام نشت گاز و آتش سوزی با سیم کارت در منزل و اتاق خواب این دو کودک وجود داشت، با نشت گاز و وقع حادثه، والدین آن ها که ظاهرا در منزل حضور نداشتند، از موضوع مطلع می شدند و احتمالا الان این دو کودک، زنده بودند.
همانطور که پیشتر بیان شد، در این آموزش به طراحی دستگاهی می پردازیم که به کمک آن، در صورت وقوع آتش سوزی و یا نشت گاز، با شماره تلفن کاربر تماس گرفته و موضوع را به وی اطلاع می دهد. این دستگاه دارای یک سنسور تشخیص کیفیت هوا بوده که به مانیتورینگ دائم کیفیت هوای محیط می پردازد. با تشخیص دود و یا گازهای حاصل از آتش سوزی، به کمک ماژول مخابراتی سیم کارتی، با کاربر تماس گرفته و موضوع را به وی اطلاع می دهد. در ادامه به بررسی قطعات به کار رفته در این دستگاه می پردازیم و در نهایت کدهای برنامه دستگاه را بررسی وتحلیل خواهیم نمود.
سنسور MQ135 تشخیص کیفیت هوا
سنسور MQ135، یکی از سنسورهای سری MQ بوده که در تشخیص گازهای مختلف، به کار می رود. سنسورهای MQ، یکی از پرمصرفترین سنسورها در زمینه تشخیص کیفیت هوا، میزان آلودگی هوا، نشت گاز، تشخیص الکل و …. است. این سنسورها که به وفور در پروژه های تشخیص نشت گاز و میزان سنجی کیفی هوا به کار می روند، دارای دقت قابل قبول و قیمت مناسب هستند. سنسورهای گاز MQ، هرکدام نسبت به محدوده خاصی از گازهای آلاینده، حساس هستند. در جدول زیر، محدوده حساسیت این سنسورها را مشاهده می نمایید.
سنسورهای MQ دارای خروجی آنالوگ هستند. این سنسورها هم به صورت خام و هم به صورت برد راه انداز، عرضه می شوند. در نوع خام، نیاز است تا در خروجی سنسور یک مقاومت قرار دهید. اما در نوع بر راه انداز، تنها کافیست خروجی آنالوگ و یا خروجی دیجیتال آماده آن را به آردویینو و یا هر برد دیگری متصل نمایید. بر روی برد راه انداز، یک پتانسومتر قرار گرفته که به کمک آن می توانید میزان حساسیت خروجی را تنظیم نمایید.
ماژول سیم کارت SIM800L
ماژول سیم کارت SIM800L، یک ماژول مخابراتی بسیار کوچک و مقرون به صرفه است. با قرار دادن یک سیم کارت درون ماژول، می توان به ارسال و دریافت پیامک و برقراری تماس تلفنی، پرداخت. از دیگر ویژگی های این ماژول، می توان به اتصال آن به اینترنت، نام برد. ویژگیهای مهمتر دیگری هم این ماژول کوچک دارد. در پستهای قبلی راجع به این مورد بسیار توضیحات ارایه کردیم. از نکات بسیار مهم در راه اندازی این ماژول، بحث تغذیه است. منبع تغذیه برای راه اندازی این ماژول می بایست توان حداقل دو آمپری داشته باشد. از دیگر نکات حین راه اندازی ماژول، عدم وجود پین کد روی سیم کارت و آنتن مناسب برای آن است.
برد آردوینو UNO
برد آردویینو UNO، یک برد بسیار محبوب و پرکاربرد در زمینه طراحی و توسعه پروژه های الکترونیک، به شمار می رود. به کمک این برد، دسترسی ساده تر و استانداری به پایه های ورودی و خروجی خواهید داشت. وجود رگولاتور های ۳٫۳ و ۵ ولت، در کنار کریستال ۱۶ مگاهرتزی میکروکنترلر، روند توسعه پروژه را تسریع می بخشد. همچنین، با توجه بوت لودر آردویینو، پروگرام کردن آن به سادگی و از طریق کابل USB، صورت می پذیرد.
در این پروژه، از برد آردوینو UNO به عنوان پردازشگر مرکزی استفاده نموده ایم. با توجه به خروجی آنالوگ سنسور کیفیت هوا و تشخیص گاز MQ135، با اتصال این خروجی به یکی از پایه های ورودی آنالوگ، می توانیم مقدار آن را خوانده و در صورت تشخیص خطر، از طریق پورت سریال به ماژول SIM800L فرمان برقراری تماس، صادر می شود. در نظر داشته باشید که برای ارتباط سریال، از سریال نرم افزاری استفاده شده است. یکی از قابلیتهای پلتفرم آردویینو اینست که می توان هر پایه دلخواه را به صورت نرم افزاری، تبدیل به پایه سریال نماید.
شماتیک و اتصالات
در زیر تصویری از شماتیک و اتصالات مدار را مشاهده می نمایید. در ادامه، نحوه اتصالات را شرح می دهیم.
محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش
دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندسهای دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید. |
کدهای برنامه اعلام نشت گاز
در این قسمت، کدهای برنامه اعلام حریق از طریق تماس تلفنی را مشاهده، می نمایید. کدهای زیر را درون نرم افزار آردویینو خود کپی کرده و سپس بر روی برد آردویینو، آپلود نمایید.
محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش
دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندسهای دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید. |
تست عملکرد تشخیص آتش سوزی
در این قسمت به بررسی و تست عملکرد دستگاه، می پردازیم. ساز و کار کلی دستگاه اعلام حریق و نشت گاز از طریق تماس تلفنی، به این صورت است که در ابتدا به کمک سنسور گاز MQ135، میزان کیفیت هوا سنجیده می شود. سپس، در صورت تشخیص دود، به کمک ماژول SIM800L، با شماره تعیین شده از سوی کاربر، تماس گرفته می شود.
پس از چند لحظه، مشاهده می کنیم که سنسور با تلفن ما، تماس برقرار می نماید.
تحلیل کدهای برنامه
در این قسمت، به بررسی کدهای برنامه می پردازیم. در نظر داشته باشید که توضیحات کاملی در رابطه با عملکرد هر قسمت از برنامه، درون کدها قرار گرفته است. در اینجا نیز، روال و عملکرد برنامه رو به صورت زیر، صورت بندی می نماییم.
تنظیم پایه های ۱۰ و ۱۱ برای ارتباط سریال با ماژول SIM800L
انتظار ۳۰۰ ثانیه ای (۵ دقیقه) برای کالیبره شدن سنسور گاز
مانیتورینگ مداوم وضعیت سنسور گاز با تابع analogRead
در صورت تشخیص گاز، برقراری تماس تلفنی با دستورات AT
قطعات مورد نیاز
جمع بندی
در این آموزش، به طراحی یک سیستم اعلام نشت گاز و آتش سوزی از طریق تماس تلفنی پرداختیم. با توجه به اینکه متاسفانه نشت گاز همه ساله جان بسیاری از هموطنانمان را می گیرد، وجود یک سیستم هشدار نشت گاز، بسیار ضروری به نظر می رسد. به خصوص وقتی که در منزل کودک خردسال و یا فرد سالمند نیاز به مراقبت، تنها باشد. در این حالت، درصورت نشت گاز ، دستگاه با شماره تلفن افراد تماس گرفته و خطر اعلام می شود. در حالت دیگر، متاسفانه وقوع آتش سوزی درکارگاه ها و اماکن تجاری، در زمان غیاب صاحبان آن ها، سبب شده تا خسارات مالی بسیاری به این افراد وارد شود. به کمک دستگاه طراحی شده در این پروژه، در صورت وقوع آتش سوزی، دستگاه به صورت خودکار و از طریق یک سیم کارت و بدون نیاز به خط تلفن ثابت، با صاحب آن محل تجاری تماس گرفته و خطر را اعلام می نماید.
چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریعترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند میتوانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.
با سلام
آیا تقسیم مقاومتی برای اتصال سریال ماژول ها
ضروری است؟
میشود کمی توضیح دهید؟
سلام
پایه های ماژول SIM800، نهایتا می توانند ولتاژ ۲٫۸ را بر روی خود قبول کنند. از آنجاییکه پایه TX آردویینو ولتاژ ۵ ولت داشته و این پایه به پایه RX ماژول SIM800L متصل می شود، ولتاژ ۵ ولت در دراز مدت، سبب آسیب به ماژول خواهد شد. به همین منظور، از تقسیم مقاومتی استفاده می کنیم. به کمک این تقسیم مقاومتی، ولتاژ ۵ ولت به ۲٫۵ ولت رسیده و مانع از آسیب به ماژول خواهد شد.
سلام
من میخواهم این پروژه را اجرا کنم ولی سنسور ۱۳۵ را ندارم. سنسور من مدل mq9 هست، آیا میشه با همین کد اجراش کنم؟؟
سلام
بله، قابل اجراست
سلام وقت بخیر
بجایه مبدل ۲۵۹۶از چه ماژولی میتونم استفاده کنم؟در دسترس نیست.
سلام و متشکرم
از مدل زیر استفاده نمایید. دقیقا همان عملکرد را دارد:
لینک ماژول کاهنده lm2596s، کلیک کنید
با سلام و درود این پروژه با برد آردوینو Arduino UNO SMD با تراشه CH340
قابل اجراست ؟؟
سلام
بله، کاملا قابلیت اجرایی دارد
میشه بپرسم ولتاژ dcکه به مبدل وارد شده رو از چی گرفتید؟؟
سلام
از یک آداپتور با ولتاژ حداقل ۲ امپر، به عنوان مثال، می توانید از آداپتور زیر استفاده کنید:
لینک آداپتور ۵ ولت ۳ آمپر، کلیک کنید
حتی به کمک محصول زیر و شماتیک قرار گرفته در صفحه محصول، تغذیه کل سیستم را می توانید تامین کنید:
لینک مبدل ۲۲۰ به ۱۲ ۲٫۵ آمپر، کلیک کنید
سلام.چرا به طور خودکار هر بیست ثانیه یکبار تماس میگیره؟
این موضوع به دلیل حساسیت سنسور هست، در کد برنامه مقدار حساسیت را کاهش دهید
سلام وقت بخیر
با استفاده از آداپتور پنج ولت سه امپری که به lm2596وصل شده چطور میشه خروجیش رو هم به سیم ۸۰۰ داد هم آردینو ، چطور امکان پذیره که به برد آسیب نرسونه؟؟
سلام
برای اطمینان بیشتر، از آداپتوری با ولتاژ ۷ الی ۱۲ ولت با جریان ۳ استفاده کنید. جک آداپتور را به آردوینو UNO متصل کنید. سپس پایه vin آردوینو که ولتاژ آن دقیقا برابر با ولتاژ آداپتور است را به ورودی LM2596متصل کرده و با قرار دادن خروجی آن بر روی ۴٫۲، ماژول سیم کارت را تغذیه کنید.
سلام من این پروژه رو انجام دادم اما با وجود شعله آتیش زیره سنسور تماس نمیگیره مشکل از چی میتونه باشه؟؟
سلام
وضعیت چشمک زن ماژول سیم کارت به چه صورت است؟
هر یک ثانیه چشمک میزنه
به شبکه متصل نشده است.
برای اتصال به شبکه باید هر سه ثانیه یکبار چشمک بزند. آموزش زیر را برای اتصال تغذیه مطالعه کنید:
آموزش راه و اندازه کار با ماژول SIM800L، قسمت دوم تغذیه، کلیک کنید
سلام سنسور mq قسمت تورش سیاه شده و دیگه عمل نمیکنه راهکاری هست ؟
سلام
باید عوض شود.
سلام. اگر بخوام به ماژول سیم کارت پیام بدم که از سالم بودن دستگاه باخبر بشم و ماژول بتونه به کاربر فیدبک بده که دستگاه سالم هست ویک پیام در این زمینه ارسال کنه . چطور اینکاروانجام بدم؟
سلام
روی این لینک کلیک کرده و آموزش تبادل پیام را مطالعه کنید.
سلام
میشه از برد اردوینو uno r3 استفاده کرد
با سلام
برد آردوینو uno یکسان است چه مدل ch340 باشد و چه مدل R3 با هر دو کاربردی است.
سلام میتوانید بگید که چطور در دیجی اسپارک ثبت نام کنم هرچی تلاش میکنم ارور میده
با سلام
روی گزینه تهیه اشتراک کلیک کرده و اقدام کنید.