آموزش رزبری پای خانه هوشمند رزبری پای پروژه رزبری پای

راه اندازی دوربین رزبری پای OVA5647 Raspberry Pi Camera Module

getting-started-with-raspberry-pi-camera-digispark
نوشته شده توسط پریسا پوربلورچیان

یکی از ویژگی هایی که برد رزبری پای Raspberry Pi را نسبت به دیگر بردها متمایز کرده، وجود اسلات دوربین Camera بر روی برد است. در این حالت دوربین رزبری با پروتکل استاندارد خودش روی آن نصب می‌شود. دریافت تصویر با دوربین از محیط و پردازش تصویر یکی از پروژه‌های پرکاربرد در اینترنت اشیا است. وابسته به دوربین و رزبری پای Raspberry Pi است. پیش از ورود به اجرای پروژه‌های پردازش تصویر، به معرفی دوربین رزبری پای و دستورات مربوط به راه اندازی آن می‌پردازیم. در ادامه با مرجع تخصصی رزبری پای به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


دوربین رزبری پای Raspberry Pi


دوربین Raspberry Pi، یک دوربین کوچک با ابعاد و وزن کم است که مناسب برد رزبری پای (Raspberry Pi) است این دوربین، مجهز به حسگر تصویری با کیفیت بالا، لنز و مدار الکترونیکی است که به شما اجازه می دهد تا تصاویر با کیفیت بالا را به راحتی دریافت و ضبط کنید.دوربین Raspberry Pi از طریق رابط CSI (Camera Serial Interface) به برد رزبری پای متصل می شود و با استفاده از نرم افزارهای مختلفی می توانید از تصاویر ضبط شده استفاده کنید. به عنوان مثال، می توانید از آن برای ساخت دوربین مداربسته، عکاسی و فیلمبرداری، پروژه های رباتیک و بسیاری از کاربردهای دیگر استفاده کنید.همچنین، این دوربین قابلیت ضبط تصاویر با وضوح بالا و حتی فیلم های ۴K را نیز داراست که می توانید از آن برای ضبط فیلم های تبلیغاتی، ویدئوهای آموزشی و غیره استفاده کنید. در کل، دوربین Raspberry Pi یک ابزار کارآمد و قدرتمند برای عکاسی و فیلمبرداری، هوش مصنوعی و پردازش تصویر و بسیاری از کاربردهای مختلف است. دوربین رزبری پای در انواع مختلفی از لحاظ کارایی تولید شده است. دوربین با رزلوشن ۵ مگاپیکسل و یا دوربین با رزلوشن ۸ مگاپیکسل، دوربین دید در شب و… تولید شده است. از آنجایی که پروتکل CSI رزبری پای از پیش تعریف شده است. تمامی این دوربین‌ها برای راه اندازی روش یکسانی دارند. جهت شروع کار به دوربین رسپبری پای نیاز داریم. در این آموزش از دوربین مدل OVA5647 که رزلوشن ۵ مگاپیکسلی دارد، استفاده می‌کنیم.

 


دوربین رزبری پای ۵ مگاپیکسل مدل OVA5647


دوربین Raspberry Pi OVA5647، یک دوربین با کیفیت بالا برای برد رزبری پای (Raspberry Pi) است. این دوربین دارای یک حسگر تصویر با کیفیت بالا و رزولوشن ۵ مگاپیکسل است که قابلیت ضبط تصاویر با وضوح تا ۲۵۹۲ × ۱۹۴۴ پیکسل را داراست. علاوه بر آن، دوربین Raspberry Pi OVA5647 دارای قابلیت ضبط فیلم با وضوح ۱۰۸۰p، ۷۲۰p و VGA با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه است. این دوربین قابلیت تنظیم فوکوس را نیز داراست، به علاوه می‌تواند تصاویر HDR و DNG RAW را نیز ضبط کند. دوربین Raspberry Pi OVA5647، به سادگی با برد رزبری پای از طریق رابط CSI (Camera Serial Interface) متصل شده و از طریق نرم‌افزارهای raspistill و raspivid کنترل و تنظیم شود. با در نظر گرفتن همه این ویژگی ها، دوربین Raspberry Pi OVA5647 یکی از بهترین گزینه های دوربین برای پروژه های رزبری پای است.
  • حسگر تصویر ۵ مگاپیکسل با کیفیت بالا
  • قابلیت ضبط تصاویر با وضوح تا ۲۵۹۲ × ۱۹۴۴ پیکسل
  • قابلیت ضبط فیلم با وضوح ۱۰۸۰p، ۷۲۰p و VGA با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه
  • دارای فوکوس دستی و خودکار
  • دارای قابلیت تصویربرداری HDR و DNG RAW
  • قابلیت کنترل و تنظیم تنظیمات دوربین از طریق نرم‌افزار raspistill و raspivid
  • قابلیت اتصال به برد رزبری پای از طریق رابط CSI (Camera Serial Interface)
  • دارای لنز فیکس با فاصله کانونی ۳٫۶ میلی‌متر
  • در کل، دوربین Raspberry Pi OVA5647 یکی از قدرتمندترین و کارآمدترین دوربین های موجود برای برد رزبری پای است.

 تمامی مدل های رزبری پای Raspberry Pi دارای اسلات CSI یا همان دوربین Camera هستند. همانند تصویر زیر رزبری پای را رو به روی خود قرار داده و اسلات دوربین را مشاهده کنید. برای نصب دوربین رزبری پای بایستی قفل روی اسلات را به بالا بکشید و کابل فلت را با رعایت جهت پایه‌ها در آن قرار داده و سپس قفل را به سمت پایین فشار دهید.

 


 راه اندازی دوربین رزبری پای


دوربین رزبری پای Raspberry pi را رو به روی خود قرار دهید. پایه‌های دوربین که به رنگ آبی و یا مشکی است، دقیقا به سمت شما بایستی باشد. لبه‌های اسلات دوربین را به به سمت بالا آورده و سپس دوربین را در جهت درست روی اسلات قرار دهید. سپس لبه را به پایین کشیده و به حالت اول تغییر دهید.

نکته مهم: قبل از اتصال برق رزبری پای raspberry Pi دوربین را جای گذاری کرده و سپس برد را روشن کنید. در قدم بعدی تنظیمات نرم افزاری برای راه اندازی دوربین رزبری پای را انجام می‌دهیم.


چگونه از دوربین رزبری پای Raspberry pi استفاده کنیم؟


از منو رزبین، گزینه Raspberry Pi Configuration را انتخاب کنید.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، گزینه Camera را فعال Enable کنید. با این اقدام پورت CSI دوربین رزبری پای فعال می‌شود. چنانچه دوربین به درستی در این اسلات وارد شده باشد، امکان فعال سازی را دارد.

 


کنترل دوربین رزبری با Command


پس از اتصال دوربین به رزبری پای Raspberry Pi و فعال کردن آن در رزبین با ارسال کامند در ترمینال دوربین فعال خواهد شد.

گرفتن عکس با دوربین رزبری پای و ذخیره در Desktop

در ابتدا یک اسم دلخواه برای عکس در نظر گرفته و همراه با دستور raspistill وارد نمایید تا عکس در Desktop ذخیره شود. در صورت نیاز در ذخیره عکس در محلی دیگر بایستی محل ذخیره عکس را در کامند مربوطه مشخص نمایید.

raspistill -o Desktop/Ax1.jpg

همانطور که در تصویر بالا مشهود است، با وارد کردن کامند دوربین روشن شده و عکس گرفته شده با نام Ax1 در دسکتاپ Desktop ذخیره شده است.

 

تغییر ارتفاع و عرض تصویر دوربین رزبری پای

برای تغییر ارتفاع و عرض تصویر از -w و -h استفاده می‌شود.

raspistill -o Desktop/ax2.jpg -w 500 -h 320

 

گرفتن ویدیو با دوربین رزبری پای و ذخیره در Desktop

توسط دستور raspivid با ماژول دوربین ویدیو گرفته و در محل مورد نظر ذخیره می‌شود.

raspivid -o Desktop\myvideo.h264

 


دوربین رزبری پای و پایتون


راه اندازی دوربین رزبری پای با پایتون Python در اجرای پروژه‌های پردازش تصویر بسیار کاربردی است. در صورتیکه از رزبین استفاده می‌کنید، نرم افزارهای مختلفی برای اجرای کدهای پایتون در دسترس شما قرار دارد. مانند Thonny Python IDE و MU که در آخرین ورژن رزبین معرفی شده است. در ادامه با MU دوربین را فعال خواهیم کرد.

 

نرم افزار IDE MU برای راه اندازی دوربین رزبری پای

mu در آخرین ورژن رزبین Raspbian معرفی شد و با توجه به محیط گرافیکی ساده و راحت برای کاربران تازه کار با پایتون بسیار مناسب است. جهت اجرای دستورات مربوط به دوربین در صورتیکه از رزبین استفاده می‌کنید، کتابخانه picamera به صورت پیشفرض نصب شده است. در صورت عدم نصب از کامند زیر استفاده کنید.

python -c "import picamera"

 

فعال شدن دوربین رزبری پای با کامند پایتون Python

mu را باز کرده و کد پایتون را کپی کنید. با توجه به اینکه کتابخانه camera به صورت پیشفرض در رزبین Raspbian نصب شده است، تنها کافیست توسط دستور from picamera import PiCamera کتابخانه را در برنامه وارد import کنید.

from picamera import PiCamera
from time import sleep

camera = PiCamera()

camera.start_preview()
sleep(5)
camera.stop_preview()

جهت اجرای این برنامه از طریق ide mu همانند زیر اجرا کنید:

  • در ابتدا فایل را با پسوند camera ذخیره کنید.
  • سپس در منو mu بر روی گزینه Run کلیک کنید.
  • دوربین به مدت ۵ ثانیه فعال شده و سپس خاموش می‌شود.

با فراخوانی کتابخانه PiCamera و کتابخانه Sleep دوربین طبق تعریف در کدها(۵) Sleep، به مدت ۵ ثانیه روشن و سپس خاموش می‌شود. توسط دستور Start_preview دوربین فعال و با دستور stop_preview دوربین غیرفعال می‌شود.

 


گرفتن عکس دوربین رزبری پایتون


جهت گرفتن عکس با دوربین رسپبری پای و پایتون از کد زیر استفاده می‌شود:

camera.capture()

برای گرفتن عکس کافیست دستور camera.capture را به کد قبلی اضافه کنید.

# Write your code here 🙂
from picamera import PiCamera
from time import sleep

camera = PiCamera()

camera.start_preview()
sleep(5)
camera.stop_preview()
camera.capture('/home/pi/Desktop/axe3.jpg')
camera.stop_preview()

نکته ای که بایستی در کدها به آن توجه شود، محل ذخیره عکس در رزبین است که در کد بالا عکس با اسم دلخواه Axe3 در محل home/pi/desktop ذخیره شده است.

 


ویدیو با دوربین رزبری پای و پایتون


جهت رکورد ویدیو با دوربین رزبری پای و پایتون از کد زیر استفاده می‌شود:

capture()
start_recording()
stop_recording()

 جهت رکورد ویدیو با دوربین کافیست کد زیر را به کد فعال شدن دوربین اضافه کنید:

from picamera import PiCamera
from time import sleep
camera = PiCamera()
camera.start_preview()
sleep(5)
camera.start_preview()
camera.start_recording('/home/pi/Desktop/secondvideo.h264')
sleep(5)
camera.stop_recording()
camera.stop_preview()

همانند قبل یک اسم دلخواه و محل ذخیره دلخواه برای ویدیو در نظر گرفته شده و در دستور camera.start_recording نوشته می‌شود. با اجرای این دستور دوربین فعال شده و ویدیو گرفته می‌شود.

 


تعیین مدت زمان رکورد ویدیو


در صورتی که نیاز داشته باشیم، دوربین در مدت زمان مشخص فعال و ویدیو ضبط شود، بایستی از کامند زیر استفاده شود:

sleep(20)
#مدت زمان مورد نیاز خود را در پرانتر بنویسید.

 

اضافه کردن نوشته به عکس

جهت اضافه شدن متن مورد نظر به عکس از دستور زیر استفاده می‌شود.

annotate_text

به این صورت که قبل از انتخاب محل عکس و ذخیره آن با وارد کردن کامند annotate و متن مورد نظر، عکس همراه با متن ذخیره میشود.

camera.annotate_text = "Ladypi!"

 


خرید دوربین رزبری پای


رزبری پای Raspberry Pi دارای اسلات دوربین است و از دوربین مخصوص رزبری پای استفاده می‌کند. در حال حاضر دو دوربین ۵ و ۸ مگاپیکسل در بازار معرفی شده است. همچنین از دوربین اینفرارد دید در شب در کنار دوربین رزبری پای جهت استفاده در شب میتوان استفاده کرد. دوربین رزبری پای با تمامی سری بردهای رزبری پای معرفی شده توسط بنیاد سازگاری دارد و با اجرای دستورات گفته شده در این آموزش میتوانید دوربین را راه اندازی کنید. درحال حاضر جدید ترین دوربین معرفی شده ۸ مگاپیکسل و همراه با رزبری پای Raspberry Pi 4 معرفی شده است. دوربین رزبری پای ۵ مگاپیکسل مدل OVA5647 در حال حاضر یک خرید به صرفه و با کیفیت است و برای اجرای پروژه های رزبری پای وابسته به دوربین انتخاب بسیار مناسبی است.

لینک خرید دوربین رزبری پای Raspberry Pi Camera

 

 

 

تمامی مراحل ضروری جهت اجرای پروژه با دوربین رزبری پای Raspberry Pi در این آموزش توضبح داده شده است، مراحل را یک به یک اجرا کرده و در صورت هر گونه سوال از طریق بخش دیدگاه ها با ما در ارتباط باشید. 

 


پروژه و دریافت بن ارسال رایگان


برای دریافت بن خرید از دانشجو کیت، کاربران بایستی با استفاده از وسایل این آموزش، پروژه را اجرا کرده و یا حتی مدار جدیدی تعریف کنید. سپس از اجرای کار فیلم گرفته و در شبکه‌های اجتماعی از جمله آپارات و اینستگرام، با هشتگ‌های دیجی_اسپارک   دانشجوکیت    digispark    daneshjookit منتشر کنند. سپس از طریق بخش نظرات در ادامه همین آموزش، جهت دریافت بن خرید ارسال رایگان به ارزش ۱۲۰۰۰ تومان از دانشجو کیت، لینک را زیر همین پست ارسال کنید.

 

درباره نویسنده

پریسا پوربلورچیان

تولید کننده محتوا / کارشناس IOT

زندگی یعنی پژوهش و فهمیدن چیزی جدید

تلاشم بر این است تجربیاتم در زمینه IOT‌ را به بهترین شکل با شما در میان بگذارم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۳۹ دیدگاه

  • سلام خانم پوربلورچیان
    خدا قوت آموزش عالی و جامعی بود. واقعا از شما سپاسگزارم.

  • با سلام و تشکر از شما
    محیط mu در رزبین من وجود ندارد؟ راهنمایی در خصوص نصب میفرمایید لطفا؟

    • سلام
      با تشکر از شما
      جهت نصب mu بر روی رزبین ابتدا با دستور آپدیت رزبین را آپدیت کرده و سپس به لیست Recommended Software application مراجعه کنید. برنامه mu را نصب و استفاده کنید.

  • سلام
    توضیحات عالی بود چند وقتی بود در سایت های خارجی دنبالش بودم ولی به نتیجه نرسیدم
    خوشحالمکه با دیجی اسپارک شروع کردید موقق باشید

  • سلام وققتون بخیر چطوری میتونم دوربین رو راه اندازی کنم جوری که تصویرش به صورت لایو نشون بده وقتی به شبکه وصلهو به صورت ویدیو ضبط نشه

    • با سلام
      در این خصوص از نرم افزارهای پایتون و Node-RED میتوانید استفاده کنید.

  • با سلام خیلی ممنون برای اطلاعات خوبی که در اختیار ما گذاشتید ایا میشه برد رسپبری پای رو
    به فرستنده های رادیویی وصل کرد؟

    • با سلام
      در حال حاضر آموزش ها به صورت متنی در سایت منتشر شده است. بررسی نمایید و در صورت هرگونه سوال از طریق بخش دیدگاه ها در ارتباط باشید.

  • با سلام و احترام
    ضمن عرض تشکر و قدردانی از ارائه مطالب آموزنده و کاربردی؛ بنده یک دوربین مدل imagingsourse دارم که دو تا خروجی پورت I/O و USB دارد ؛ ممنونم می شوم راهنمایی فرمایید که چگونه با رزبری پای متصل نمایم.
    با تقدیم احترام
    محمودپور

    • با سلام
      متاسفانه این مورد توسط بنده تست نشده است و پیشنهاد می‌شود از دوربین مخصوص رزبری پای استفاده کنید.

  • با سلام و احترام
    ضمن عرض تشکر و قدردانی از ارائه مطالب آموزنده و کاربردی؛ بنده یک دوربین مدل imagingsourse دارم که دو تا خروجی پورت I/O و USB دارد ؛ ممنونم می شوم راهنمایی فرمایید که چگونه با رزبری پای متصل نمایم.
    با تقدیم احترام
    محمودپور

  • با سلام و احترام
    ضمن عرض سپاس از توضیحات کامل و جامع؛ بنده دوربین را راه اندازی نمودم منتهی هر کاری میکنم به صورت RGB تصویر را نمایش نمی دهد، ممنون میشوم راهنمایی فرمایید.
    با تشکر

      • با سلام و عرض سپاس
        منظورم از RGB این هست که تصویر را معمولی نمایش بدهد. بنده از دوربین مدل ۳٫۶mm IR1080P استفاده میکنم و از همان کدی که در سایت قرار داه شده استفاده میکنم. برنامه کامل اجرا میشود منتهی مشکلی که هست تصویر معمولی نیس و یک ذره متمایل به آبی نمایش می دهد.

        • با توجه به اینکه این مدل توسط بنده تست نشده است، اطلاعات کاملی جهت رفع عیب در دسترس نیست. لذا از دیگر کاربرانی که در این مورد تجربه ای دارند، تقاضا میکنم در بحث شرکت کنند.

  • سلام ممنون از اموزشتون . چطوری میتونم دوربین رزبری پای را با فاصله ۵ متری به رزبری متصل کنم؟

      • ممنون از شما . وارد performance و سپس وارد configure… شدم دو گزینه overlay و boot partition پیش رو بود.

        • با سلام
          در ابتدا sudo raspi-config را وارد کنید.
          سپس Interfacing Options را انتخاب کنید. سپس رو به روی عبارت Raspberry Pi camera عبارت Enable را فعال کنید.

  • ممنونم. این مراحل رو انجام دادم .ولی بعد از این کار فرمان میاد که پورت دوربین فعال دوربین آماده . ولی تابع libcamera دسترسی نداره.
    رزبی من ۳b هست و رزبین ۶۴ بیت از خود سایت رزبین نصب کردم. با ۳۲ هم این مشکل بوده.

  • سلام
    دوتا ماژول دوربین USB500W02M ویک برد رزبری پای مدل PI3 B v1.2 دارم
    چجوری میتونم یک مدار دوربین بسته که با گوشی کنترل میشه رو راه اندازی کنم
    ممنون میشم به طور کامل و استاندارد راهنماییم کنین

    • با سلام
      کاربر گرامی درخواستی که دارید خارج از موضوع بخش نظرات است. بایستی آموزشی کامل در خصوص کانفیگ کردن سیستم عامل و پیاده سازی موارد مربوطه را دنبال کنید.

  • سلام سرکارخانم بلورچیان
    من میخواهم از libcomera (libcamera2) درnode-red ویدئوی زنده داشته باشم با جستجو در اینترنت هم مطلب خوبی نیافتم لطفا راهنمایی بفرمایید

    • سلام وقت بخیر
      این مورد توسط بنده تا امروز بررسی نشده است. بررسی خواهم کرد.