Jekyll نرم افزاری برای ساخت سایتهای استاتیک است. سایتهای استاتیک در گذشته بسیار رایج بودند اما با ظهور CGI و زبانهای پرل و پی اچ پی از محبوبیت و میزان استفاده ی آنها کاسته شد، اما هنوز استفاده از آنها کاملاً متوقف نشده است. دلایل بسیاری برای استفاده از سایتهای استاتیک وجود دارد، سرعت بالا، امنیت نسبتاً بیشتر، سادگی و وجود هاست های رایگان از جمله ی این دلایل هستند. نرمافزار هایی مانند Jekyll محتوا و قالب مورد نظرتان را از شما دریافت کرده و یک سایت استاتیک به شما تحویل میدهند که میتوانید آن را روی سرور خودتان با Apache یا Nginx ی هر وب سرور دیگری به سادگی نمایش دهید یا اینکه آن را روی هاست های رایگان آپلود کنید(گیتهاب یکی از محبوبترین ها در این زمینه است)
حتماً متوجه شدهاید که در سایتهای استاتیک خبری از دیتابیس، سیستم کامنت گذاری، آپدیت های سنگین و پیچیده و … نیست. سایتهای استاتیک بسیار ساده هستند. جکیل به شما کمک خواهد کرد که از کار های پیچیده برای تنظیم سیستم تگ گذاری و طبقه بندی پست ها و … را خیلی راحت به انجام برسانید تا مجبور نباشید چنین چیز هایی را دستی انجام دهید. برای استفاده از جکیل باید آن را روی یک سیستم محلی/ ریموت نصب کنید، محتوا را به آن بدهید و سایت استاتیکی که به عنوان خروجی خواهد داد را روی هاست خود آپلود کنید.
نحوه نصب:
نصب جکیل بسیار آسان و سر راست و تنها چند دقیقه زمان می برد، ما اینجا از یک سرور مجازی با سیستم عامل ubuntu 15٫۱۰ با ۵۱۲ مگابایت رم استفاده کردیم.(می توانید از لپتاپ یا رزبری یا هر چیز دیگری استفاده کنید)
به نرمافزار های مفسر روبی، RubyGems، NodeJS و حداقل نسخه ۲.۷ پایتون نیاز داریم.
قبل از هر چیزی بهتر است مخازن خود را آپدیت کنیم:
# apt-get update
سپس پکیج های مربوط به روبی را نصب کنید:
# apt-get install ruby-full
و در نهایت پکیج gem جکیل را نصب می کنیم:
# gem install jekyll
برای اینکه مطمئن شوید جکیل نصب شده میتوانید دستور زیر را اجرا کنید تا در صورت نصب بودن، ورژن آن به شما نمایش داده شود:
# jekyll -v
پس از نصب میتوانید پروژه ساخت سایت خود را دستور زیر استارت بزنید:
sudo jekyll new example.com
دستور بالا یک دایرکتوری جدید در مسیر جاری خواهد ساخت، با دستور cd داخل دایرکتوری شوید و سپس دستور زیر را اجرا کنید(آی پی دلخواه خود را جایگزین آی پی ما در دستور زیر کنید)
# jekyll server --host 192.168.1.122
عکس در مرورگر خود آدرس آی پی که بالا وارد کردید را با پورت باز کنید تا سایت خود را ببینید:
برای اطلاعات بیشتر مانند نحوه ی وارد کردن اطلاعات و ساخت قالب و انجام تنظیمات بیشتر میتوانید به سایت جکیل رفته و مستندات آن را بخوانید 🙂
درود بر شما، خوب بود. به نظرم کامنت گذاری در این سیستم قابل انجام هست.
سپاس از همراه شما