درایور موتور مدارهای الکترونیک

راه اندازی موتور آرمیچر DC با سلول خورشیدی Solar Cell

Motor-DC-with-Solar-Cell-digispark-
نوشته شده توسط پریسا پوربلورچیان

از سلول خورشیدی Solar Cell به عنوان تغذیه استفاده کنید. سلول خورشیدی با توجه به ساختار و ماهیت آن انرژی نورانی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. با تجیزات بسیار ساده می‌توانید بازده انتقال انرژی نورانی به الکتریکی را با سلول خورشیدی اندازه‌گیری کنید. در این آموزش به معرفی سلول خورشیدی و استفاده از آن به عنوان تغذیه مدار را یاد خواهیم گرفت. در ادامه آموزش با مرجع تخصصی الکترونیک و رباتیک به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


سلول خورشیدی Solar Cell


سلول خورشیدی Solar Cell انرژی نورانی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. سلول خورشیدی Solar Cell دارای ابعاد و ظاهر متفاوتی هستند که بر اساس نوع قرار گرفتن سلول و ابعاد آن توان سلول خورشیدی مشخص می‌گردد. هنگامی که سلول در مسیر نور خورشید قرار می‌گیرد، الکتریسیه تولید خواهد کرد. الکتریسیته تولید شده پس از اتصال به دستگاه به باتری منتقل شده و ولتاژ اعمال می‌شود. با جایگزین کردن سلول خورشیدی با تغذیه وسایل الکترونیکی در هر محیطی می‌توانید گجت خود را شارژ کنید. هر سلول خورشیدی دارای چند پارامتر خروجی شامل ولتاژ مدار باز Voc، ولتاژ پیک Vmp، جریان اتصال کوتاه Isc،جریان پیک Imp می‌باشد.

سلول خورشیدی کوچک - دیجی اسپارک

 

ولتاژ پیک و جریان اتصال کوتاه ولتاژ و جریان سلول خورشیدی را قبل از اتصال به هر وسیله ای مشخص می‌کند. جهت به دست آوردن مقادیر صحیح می‌بایست سلول در محیطی که انرژی نورانی به مقدار کافی وجود دارد، قرار گیرد، سپس با چرخش سلول در زوایای مختلف در برابر نور می‌توان مقادیر ولتاژ را درزوایای مختلف اندازه گیری کرد. همچنین با در اختیار داشتن ماکزیمم توان سلول و توان واقعی سلول بازده سلول قابل اندازه گیری خواهد بود.

راه اندازی موتور DC با سلول خورشیدی - دیجی اسپارک

 

اندازه گیری ولتاژ مدار باز Voc

برای اندازه گیری ولتاژ مدار باز Voc سلول خورشیدی به یک ولت متر و گیره سوسماری نیاز داریم. سر منفی سلول خورشیدی را به پایه COM مولتی متر و سر مثبت سلول خورشیدی را به پایه مثبت مولتی متر اتصال دهید. سپس سلول خورشیدی Solar Cell را در محیط آفتابی یا در برابر نور لامپ با شدت کافی قرار دهید. عدد نمایش داده شده بر روی مولتی متر همان ولتاژ مدار باز Voc و در واقع ولتاژ سلول مورد استفاده است که باید به اطلاعات درج شده سلول نزدیک باشد.

موتور DC آرمیچر با جریان کم - دیجی اسپارک

 

 


اتصال موتور آرمیچر DC سلول خورشیدی


برای راه اندازی موتور آرمیچر DC با توجه به ولتاژ موتور به یک یا چند سلول خورشیدی نیاز خواهیم داشت. در ابتدا با توجه به اطلاعات گفته شده در بالا ولتاژ و جریان سلول خورشیدی را محاسبه کرده و سپس موتور DC را همانند تصویر زیر به سلول خورشیدی اتصال دهید.

اتصال موازی سلول خورشیدی و موتور DC - دیجی اسپارک

 


اندازه گیری ولتاژ عبوری از موتور آرمیچر


جهت اندازه گیری ولتاژ عبوری از موتور آرمیچر DC ، همانند تصویر زیر اتصالات را برقرار کنید، سپس از طریق مولتی متر پایه‌های مثبت و منفی را در مدار قرار دهید. به این روش اتصال، اتصال موازی در مدار گفته می‌شود.

اتصال موازی سلول خورشیدی و موتور DC - دیجی اسپارک

 


اندازه گیری جریان عبوری از موتور


جهت اندازه گیری جریان موتور آرمیچر DC، مولتی متر را بر روی حالت اندازه گیری جریان قرار دهید. سپس اتصالات بین موتور و سلول خورشیدی و مولتی متر را مانند بخش قبلی انجام دهید. سپس یکی از پایه‌ها را جدا کرده و به پایه مولتی متر اتصال داده، سپس از پایه دیگر مولتی متر به بخش جدا شده اتصال دهید.

 


اندازه گیری توان سلول


پس از محاسبه مقدار ولتاژ و جریان می‌توان توان سلول خورشیدی را محاسبه کرد:

Vmax = Voc * Isc

اندازه گیری توان واقعی

توان واقعی که از طریق سلول خورشیدی به موتور القا می‌شود از طریق ولتاژ عبوری از موتور و جریان عبوری از موتور به دست می‌آید:

P = V * I

 


وسایل مورد نیاز


سلول خورشیدی ۳٫۵ ولت ۱۰۰ میلی آمپر

سیم افشان با گیره سوسماری

موتور تخت DC مدل FP130-FT

پروانه ۴ پره پلاستیکی

 

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.

 


پروژه و دریافت بن ارسال رایگان 


برای دریافت بن خرید از دانشجو کیت، کاربران بایستی با استفاده از وسایل این آموزش، پروژه را اجرا کرده و یا حتی مدار جدیدی تعریف کنید. سپس از اجرای کار فیلم گرفته و در شبکه‌های اجتماعی از جمله آپارات و اینستگرام، با هشتگ‌های دیجی_اسپارک و دانشجوکیت  و digispark  و  daneshjookit منتشر کنند. سپس از طریق بخش نظرات در ادامه همین آموزش، جهت دریافت بن خرید ارسال رایگان به ارزش ۱۲۰۰۰ تومان از دانشجو کیت، لینک را زیر همین پست ارسال کنید.

در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.

درباره نویسنده

پریسا پوربلورچیان

تولید کننده محتوا / کارشناس IOT

زندگی یعنی پژوهش و فهمیدن چیزی جدید

تلاشم بر این است تجربیاتم در زمینه IOT‌ را به بهترین شکل با شما در میان بگذارم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۱۱ دیدگاه

  • در این پروژه بهتر بود یک خازن (جهت چرخش در هر دو جهت خازن عدسی ترجیحا ۱۰۴ استفاده شود) تا جریان و ولتاژ بازگشتی در حد قابل قبول کنترل و موتور(شاسی موتور) نلرزد، اگر از چهار تا دیود هم برای مسیر جریان استفاده می شد که قطعا پروژه ای حرفه ای از آب در میومد.

    • با سلام
      کاربر گرامی از اینکه نظر و تجربیات خود را با دیگر کاربران به اشتراک می‌گذارید، صمیمانه سپاسگزارم.

  • سلام٬ اولا خسته نباشید وخداقوت از ساخت وحفظ این وب سایت. بدون اغراق اولین سایتی هست که در فضای مجازی برخوردکرده ام که در آن روحیه صداقت٬ همکاری وموثر بودن٬ فارغ ازنفع شخصی وبرآمده واستوار برنفع جمعی ٬ بارز است. باسپاس وقدردانی از زحماتتان٬
    جسارتا من نیاز دارم یه آرمیچر که در حالت عادی باباطری های معمولی از ۳ ولت تا۱۲ ولت کارمیکنه( هرچی ولتاژبیشتره دورش ببشترمیشه) رو باسلول خورشیدی راه اندازی واستفاده کنم. از مطالب شما نهایت استفاده روکردم ولی توی این زمینه آماتور هستم٬ میشه راهنمایی ام کنید از کجا سلول خورشیدی مناسب تهیه کنم وآیا همین سلول رو مستقیم به آرمیچروصل کنم کار کامل هست یا مدار وقطعه واسطه ای هم ممکنه لازم داشته باشه.
    ولتاژ وتوان آرمیچرروهم درهمون حد کهگفتم باباطری کارکدش روچک کردم میدونم. متاسفانه الان امکان استفاده از ولت مترواینهاروندارم.ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.
    سپاس فراوان
    و

    • با سلام
      سپاس از همراهی و پیگیری شما
      در خصوص درخواستی که دارید دو نکته را باید رعایت کنید. اول اینکه جریان مورد نیاز آرمیچر برای راه اندازی را بدانید. دقت داشته باشید جریان ارتباطی با ولتاژ کاری ندارد. بایستی آرمیچر مورد نظرتان از لحاظ جریان برای راه اندازی در حدود ۲۰۰ میلی آمپر تا ۴۰۰ میلی آمپر باشد. سپس بر این اساس سلول خورشیدی با توان جریان دهی در همین بازه را بایستی انتخاب کنید. جهت خرید سلول خورشیدی به فروشگاه مراجعه کنید.

  • سلام،سلول خورشیدی یا همون باتری خورشیدی در دمای ۱۷۰- کار میکند؟ اگر نه باید چکار کنم تا عملی بشه؟

  • با سلام این سوال که در درجه بالا یا پایین کار میکنه باید بگم از اسم قطعه میشه فهمید که با نور کار میکنه و سرما وگرما چندان تأثیر نداره و نکته جالب اینه که حتی با نور نامریی مثل دیود های دید در شب یا کنترل تلویزیون و… هم کار میکنه و نکته خیلی جلبتر که با نور آتیش و آتیش سیگار با قدرت کار میکنه واز همه اینها جالبتر چه در تاریکی وچه روشنایی اگه یه المنت بخاری یا المنت هویه در هر حال المنت نیکروم با بیشترین حد ولتاژ وکمترین روشنایی از سمت المنت کار میکنه .
    ودر آخر بگم استفاده مستقیم از سلول ازش نمیشه قدرت کافی گرفت مگر اینکه با یک سلف و یک ترانزیستور و خازن و مقاومت کارایی بهتری میشه از سلول گرفت .
    با تشکر