از شنیدن موزیک های تکراری و صحبتهای خستهکننده رادیو خسته شده اید؟ آیا میخواهید ایستگاه رادیویی خود را بسازید؟ در این آموزش نگاهی سریع به پخش موزیک های mp3 و یا رادیوهای آنلاین بر روی رادیو fm خواهیم پرداخت. حتی میتوانید از این فرستنده برای سیستم صوتی خودروی خود نیز استفاده کنید. و باز هم مانند اکثر اوقات این رزبری پای Raspberry Pi است که به کمک شما خواهد آمد. قابلیت فرستنده بر روی رادیو یکی از قابلیتهایی است که از دید اکثر افراد پنهان مانده است. قبل از ادامه دادن مراحل ساخت فرستنده رادیویی با رزبری پای به این نکته توجه داشته باشید که قوانین محلی و دولت های مختلف ممکن است تفاوت داشته باشد و شاید استفاده از یک فرستنده fm با بردی بیشتر از حد مجاز و تعریف شده کاری غیر قانونی باشد و مورد پیگرد قانونی قرار بگیرید. در ادامه با وب سایت مرجع لینوکس، دیجى اسپارک همراه باشید.
راه اندازی فرستنده رادیویی با رزبری پای
با دانلود کردن ایزوی pifm میتوانید این کار را شروع کنید و یا اگر از سیستم عامل رزبین در رزبری پای Raspberry Pi استفاده میکنید، میتوانید اسکریپت پایتونی piraterasio.py را استفاده کنید. اما این آموزش بر پایه سیستم pifm پیش خواهد رفت.
شما همچنین به یک کابل جامپر همچنین برای آنت نیز باید از وسیلهای همانند آنتن های وسایل قدیمی استفاده کنید. در اینجا نا از یک آنتن تلویزین قدیمی استفاده کردهایم اما با این حال میتوانید از کابل های دو میلی متری نیز خریده و استفاده کنید. میتوانید این سیم هارا به اندازه های دلخواهتان ببرید. همچنین یک لوله که با گرما تغییر سایز بدهد نیز نیاز داریم تا جامپر و آنتنی را که به هم متصل میکنیم را با آن وصل کرده و آنتن را با این لوله نگه داریم. همچنین به چسب تفنگی و یا چسبی قویتر برای چسباندن آنتن و متعلقات آن نیاز داریم. از آنجایی که همه چیز از قبل سرهم بندی شده است فقط نیاز داریم تا وسایل پروژه را در کنار هم بگذاریم و کار اسمبل کردن قطعات را تکمیل کنیم. و در آخر نیز نیاز به یک کامپیوتر لینوکسی داریم ( البته به جز رزبری پای Raspberry Pi ). اما قبل از آن یک سؤال مهم را پاسخ خواهیم داد …
تبدیل رزبری پای به فرستنده رادیویی
برای جلوگیری از تداخل با دیگر دستگاهها رزبری پای Raspberry Pi از یک تکنیک به نام spred-specrum استفاده میکند این مساله موجب کاهش تأثیر و نویز پردازنده بر دیگر سختافزار های نزدیک دستگاه خواهد شد اما تأثیرات جانبی آن یک آرایه در پین های GPIO است که میتواند برای پخش و فرستندگی در باند fm استفاده شود. شما میتوانید از این قدرت با متصل کردن یک آنت به پین ۴ استفاده کنید.
ساخت آنتن رادیو FM
شما باید متوجه شده باشید که قسمت اصلی این پروژه ساخت یک آنتن خوب است با این حال اگر کار را به خوبی انجام دهید در ۱۰ دقیقه آنتن شما آماده خواهد شد. به وسیله یک جامپر سیمی که به ۱۰ میلیمتر سیم متصل شده است و در ادامه این را به یک سیم ۲ میلیمتری متصل کنید.
پس از اینکه لحیم ها محکم و سخت شدند آن قطعه تیوپ مانند پلاستیکی که برای محافظت از آنت کنار گذاشته بودید را به اندازه ۵۰ میلیمتر ببرید و بر روی قسمت مورد نظر نصب کنید. و بالای جامپر و اتصالات را با آن بپوشانید و برای مدت کمی آن را گرم کرده تا به اتصالات ما بجسبدو تیوب بر روی اتصالات فیت شود. پس از تمام شدن کار میتوانید آن را به پین شماره ۴ از پین های GPIO متصل کنید.
اتصال آنتن ایستگاه رادیویی به GPIO 4
اگر تا به حال از پین های gpio استفاده نکردهاید ممکن است در این مرحله به مشکل بر بخورید پس ما نحوه پیدا کردن پین شماره ۴ را به شما خواهیم گفت. در هر دو نسخه ۲۶ و ۴۰ پینی بردهای رزبری پای Raspberry Pi پین شماره ۴ چهارمین ردیف دوتایی از پین ها است اگر شمارش را از گوشه برد شروع کنیم. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید.
آنتن خود را به این دو پین متصل کنید تا بهترین نتایج را بگیرید. البته اتصال آنتن به بقیه پین ها نیز نتیجه میدهد ولی سیگانل آنقدرها قوی نیست.
آماده کردن لیست پخش ایستگاه رادیویی
قدم بعدی آماده کردن فایلهای mp3 است . این موارد را از سیستم خود بر روی کارت حافظه رزبری پای Raspberry Pi کپی کنید و آنها را در پارتیشن /pirate radio کپی کنید. احتمالاً شما نمیتوانید این کار را از ویندوز انجام دهید پس بهتر است یک لینوکس بر روی سیستم خود نصب کنید. همچنین این کار را از درون یک توزیع لایو نیز میتوانید انجام دهید. پس از آن به فایل pirateradio.config مراجعه کرده و آن را باز کنید تا به ویرایش آن بپردازیم. در این فایل کلکسیونی از تنظیمات را مشاهده خواهیم کرد مانند فرکانس و شافل کردن موزیک ها و تکرار موزیک ها و حتی پخش استریو این سه مورد آخر با تغییر تنظیمات پیشفرض به false انجام میشود.
شما نیاز دارید تا فرکانس را نیز میزانی ست کنید که با رایو های fm قابل دریافت باشد. برای مثال در انگلیس این فرکانس ها از ۸۷٫۵ تا ۱۰۸ متغیر است و خارج از این بازه اگر فرکانس را ست کنید نمیتوانید با رادیوی خود آن را دریافت نمایید. فکر خوبی است که در باند fm خود جستجو کرده و یک خالی در آن پیدا کرده واستفاده کنید تا دچار تداخل در فرکانس ها نشوید. پس از آن فایل کانفیگ را ذخیره کرده و ویرایشگر را ببندید.
تبدیل رزبری پای به ایستگاه رادیویی
پس از اینکه موسیقیهای شما در کارت حافظه ذخیره شد آن را از سیستم جدا کنید و به رزبری پای Raspberry Pi متصل کرده و رزبری را روشن نمایید. پس از آن به سراغ رادیوی خود رفته و روی فرکانسی که به فایل کانفیگ دادهاید آن را تنظیم کنید. پس از چند ثانیه باید آهنگها شروع به پخش شدن کنند.
سیگنال های دستگاه ساخته شده توسط شما نهایتاً ۵۰ تا ۱۰۰ فوت برد مفید دارند و پس از آن شکسته خواهند شد. با این حال غیرفعال کردن stereo_playback میتواند در افزایش برد دستگاه شما مؤثر باشد. همچنین برد دستگاه با قرار گرفتن آن در جایی مرتفع یا با استفاده از سیم آلومینیومی برای آنتن میتوان برد آن را بیشتر کرد همچنین میتوانید برد خود را با باتری روشن کرده و به صورت قابل حمل آن را به هرجایی که میخواهید ببرید.
چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریعترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند میتوانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.
در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.
ایزوی pifm رو از کجا دانلود کنم
http://cdn.makezine.com/make/pifm/PiRadio.zip
میشه کاری کرد ک رزبری پای فرستنده ی پارازیت بشه؟
با سلام
ضمن تشکر از توجه شما، برای این کار به برد رزبری پای نیازی نیست. بیشتر به محاسبات مخابراتی نیاز دارید. که از این بحث خارج است.
سلام میشه جای فایل mp3 صدای خودمون رو از طریق میکروفن مستقیم پخش کنیم؟
یا اینکه هم بشه صداهای مموری رو پخش کرد و هم صدای خودمون از طریق میکروفن؟
ممنون میشم جواب بدین
با سلام
خیر این امکان به صورت اجرای زنده وجود ندارد.
سلام امکان ساخت این پروژه با برد zero w هست
با سلام
نظر به اینکه پینهای GPIO مورد استفاده در این آموزش با پینهای برد Raspberry Pi Zero سازگاری دارد، طبیعتا مشکلی نخواهد داشت. الباقی موارد نرم افزاری را باید بررسی کنید. به این علت که آموزش فوق مربوط به چند سال پیش میباشد.