آردوینو آردوینو Arduino Uno آموزش آردوینو پروژه های آردوینو پکیج سنسور آردوینو

آموزش ساخت مدار فرمان با نور و ماژول فتوسل LDR پکیچ ۳۷ سنسور آردوینو

Arduino-Sensor-Kit-LDR-Module-digispark
نوشته شده توسط پریسا پوربلورچیان

مدارهای فرمان انواع مختلفی دارند و برای راه اندازی یا مدیریت یک سیستم دیگر به کار می‌روند. مدار فرمان عمدتا بر اساس شیوه فرمان پذیری‌شان دسته بندی می‌شوند. فرمان در اثر تحریک گازی خاص، فرمان در اثر تغییرات دما در دامنه‌ای مشخص، فرمان در اثر تغییرات نوری، فرمان در اثر صوت و…. هر کدام از این مدارها کاربرد منحصر به فردی دارند. در این آموزش از پکیج ۳۷ سنسور آردوینو، ماژول فتوسل LDR را انتخاب کرده‌ام. در ادامه آموزش ساخت مدار فرمان با نور و ماژول فتوسل LDR با وب سایت مرجع آردوینو به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 

ماژول فتوسل LDR – Photoresistor

ماژول فتوسل یا به عبارتی LDR جهت تشخیص شدت نور به کار برده می‌شود. LDR مخفف Light Dependent Resistors می‌باشد. در واقع به این معنی است که شدت نور به مقاومت سنسور نور بستگی خواهد داشت. ماژول LDR برای تشخیص شدت نور محیط به کار می‌رود. زمانی که شدت نور تابیده شده به سنسور افزایش پیدا کند، مقاومت LDR کاهش می‌یابد. در واقع رابطه شدت نور و مقاومت سنسور نور معکوس است. سنسور LDR در تاریکی مطلق دارای مقاومت بسیار بالایی است و تا ۱مگا اهم افزایش می‌یابد. حال زمانیکه به سنسور نور تابیده شود،مقاومت به صورت اتوماتیک کاهش می‌یابد که بسته به مقدار نور تابیده شده ممکن است تا مقاومت اهمی بسیار کمی تغییر کند. ماژول فتوسل دارای ۳ پایه به ترتیب GND , VCC , Signal می‌باشد. در ادامه به بررسی اتصالات و راه اندازی ماژول LDR می‌پردازیم.

هدف آموزش ماژول فتوسل LDR

در این آموزش به بررسی عملکرد ماژول LDR می‌پردازیم. با تابش نور مستقیم به سنسور LDR، مقاومت سنسور نوری کاهش یافته و سنسور غیر فعال می باشد. حال با ایجاد تاریکی حول سنسور، مقاومت سنسور LDR افزایش یافته و سنسور عمل خواهد کرد. برای بررسی دقیق تر وضعیت سنسور LDR، برای خروجی سنسور از یک ماژول LED RGB ساده و ماژول رله تک کانال موجود در پیکچ ۳۷ سنسور آردوینو استفاده میکنیم. هنگامی که سنسور در محیط تاریک قرار گرفته میشود، ال ای دی خاموش خواهد شد و رله غیر فعال خواهد شد.

ماژول LED RGB ساده

ماژول LED RGB دارای ۳ رنگ RGB می باشد.ماژول RGB سه رنگ; توسط پین های PWM سه رنگ آبی، قرمز و سبز را به راحتی در اختیار ما قرار می‌دهد. ماژول LED RGB دارای ۴ پایه GND,Blue,Red,Green می‌باشد. با اتصال هر یک از پایه های ماژول به میکروکنترلر، هر سه رنگ تولید خواهد شد. دقت کنید که استفاده از پایه ها در این ماژول به دلخواه می‌باشد. در این پروژه تنها از پایه Blue برای اتصال به آردوینو استفاده می‌کنیم.

آموزش-کار-با-ماژول-فتوسل-پکیج-37-سنسور-آردوینو-.digispark

ماژول رله تک کانال  Relay

ماژول رله تک کانال Relay 1channel دارای ولتاژ ۵ ولت و ولتاژ خروجی ۲۲۰ ولت می‌باشد. رله تک کانال دارای توان ۱۰ آمپر است و برای پروژه های DIY مناسب است.  رله Relay در الکترونیک همانند کلید عمل می‌کند. در واقع رله‌ها سوییچ‌هایی هستند که مدارهای الکترونیکی را باز و بسته می‌کنند. رله در خروجی دارای ۳ پایه می‌باشد. پایه وسط مشترک و دو پایه کناری یکی NO به مفهوم Normally Open یعنی به صورت پیش فرض در حالت باز قرار دارد. پایه دیگر NC به مفهوم Normally Close یعنی به صورت پیش فرض در حالت بسته قرار دارد. به طور کلی رله برای انتقال جریان در مدار های الکتریکی کاربرد دارد. ماژول رله تک کانال دارای سه پایه به ترتیب GND , VCC , Signal می‌باشد. در ادامه به بررسی اتصالات میپردازیم:

وسایل مورد نیاز:

ماژول رله تک کانال ۵ ولت Relay پکیج ۳۷ سنسور آردوینو

ماژول photoresistor – LDR از پکیج ۳۷ سنسور آردوینو

ماژول ال ای دی LED RGB از پکیج ۳۷ سنسور آردوینو

برد آردوینو Arduino Uno R3 با تراشه R3 اورجینال

کابل فلت ۴۰ رشته نری به مادگی Male to Female

 

اتصالات:

  • پایه سیگنال S ماژول LDR را به پایه A0 آنالوگ آردوینو اتصال دهید.
  • پایه زمین GND ماژول LDR را به پایه GND آردوینو اتصال دهید.
  • پایه VCC ماژول LDR را به پایه ۳٫۳ ولت آردوینو اتصال دهید.
  • پایه سیگنال (S) ماژول رله را به پایه ۲ آردوینو اتصال دهید.
  • پایه GND ماژول رله را به پایه GND آردوینو اتصال دهید.
  • پایه VCC ماژول رله را به پایه ۵ ولت آردوینو اتصال دهید.
  • پایه B ماژول LED RGB را به پایه ۳ آردوینو اتصال دهید.
  • پایه GND ماژول LED RGB را به GND آردوینو اتصال دهید.

آموزش-کار-با-ماژول-فتوسل-پکیج-37-سنسور-آردوینو-.digispark

کد آردوینو ماژول LDR پکیج سنسور

 

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش

 

دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندس‌های دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید.

 

کد را در آردوینو کپی کنید. طبق اتصالات گفته شده در آموزش، هر سه ماژول را با دقت اتصال دهید. حال برنامه را کامپایل کنید. پس از کامپایل کردن، با توجه به محیطی که در آن قرار گرفته اید و میزان شدت نوری که در محیط می‌تابد، سنسور LDR عمل خواهد کرد. در ابتدا با تابش نور به سنسور LDR، رله – Relay فعال است و ماژول ال ای دی روشن است. حال با ایجاد تاریکی در محدوده سنسور LDR، رله عمل کرده،خاموش می‌شود. همچنین ماژول ال ای دی خاموش خواهد شد. با تغییر میزان شدت نور تابیده شده به سنسور LDR عملکرد خروجی ها ( رله و ال ای دی ) را مشاهده خواهید کرد.

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد.

 

پروژه و دریافت بن ارسال رایگان

برای دریافت بن خرید از دانشجو کیت، کاربران بایستی با استفاده از وسایل این آموزش، پروژه را اجرا کرده و یا حتی مدار جدیدی تعریف کنید. سپس از اجرای کار فیلم گرفته و در شبکه‌های اجتماعی از جمله آپارات و اینستگرام، با هشتگ‌های دیجی_اسپارک   دانشجوکیت    digispark    daneshjookit منتشر کنند. سپس از طریق بخش نظرات در ادامه همین آموزش، جهت دریافت بن خرید ارسال رایگان به ارزش ۱۲۰۰۰ تومان از دانشجو کیت، لینک را زیر همین پست ارسال کنید.

 

در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.

 

درباره نویسنده

پریسا پوربلورچیان

تولید کننده محتوا / کارشناس IOT

زندگی یعنی پژوهش و فهمیدن چیزی جدید

تلاشم بر این است تجربیاتم در زمینه IOT‌ را به بهترین شکل با شما در میان بگذارم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۲۲ دیدگاه

  • سلام. لطفا آموزش ساخت ups با استفاده از پاوربانک با خروجی های ۵ و ۱۲ ولت تهیه کنید. برای روشن نگه داشتن مودم و دوربین مداربسته خیلی حیاتیه و پرت انرژی کمتری نسبت به ups های صنعتی میتونه داشته باشه

    • سلام
      از پیشنهاد شما ممنونم. پروژه بررسی خواهد شد و در صورت امکان آموزش داده خواهد شد.

  • با سلام
    لطفا در خصوص زمانی که چند سنسور داریم و اختلاف لحظه ای نور داریم هم راهنمایی بفرمایید بطور مثال ما ۲ تا سنسور داریم نمی خواهیم بشکل لحظه ای بما جواب بده و اگر اطمینان حاصل کرد که این نور، نور ماندگاری هست عمل کنه چطور عمل کنیم البته الگوریتم های زیادی هست ولی کدومش بهتره لطفا راهنمایی بفرمایید

    • سلام
      برای اینکار باید در کدها تاخیر – Delay تعریف کنید. به این صورت که اگر خروجی سنسور به عنوان مثال به مدت ۲۰ ثانیه فعال بود به این معنی است که نور در محیط ثابت است و سپس بعد از ۲۰ ثانیه به رله فرمان دهد. و در غیر اینصورت هم عمل نکند.

  • سلام وقتتون بخیر
    در مورد نحوه کپی کردن کد داخل برنامه مشکل دارم . کد کپی نمیشه . لطفا راهنماییم کنید. خیلی ممنون از لطفتون

    • سلام
      در متن آموزش،در قسمت کد برنامه چند آیکون برای کپی و انتقال کد به نرم افزار آردوینو وجود دارد. به عنوان مثال یکی از آیکون ها با نام کپی است که با کلید میانبر ctrl+ c کد را کپی و سپس با ctrl+v انتقال دهید. بسیار راحت است تنها باید از یکی از آیکون هایی که برای کپی کد در نظر گرفته شده است، استفاده کنید. اگر مشکل برطرف نشد مجددا اعلام کنید تا راهنمایی کنم.

  • سلام . وقت بخیر. یه راهنمایی در زمینه مدار فرمان برای رله ۴ کاناله میخواستم که با ۴ تا ldr جداگانه فعال بشن . برنامه نویسی رو انجام دادم اما تمام کانال ها با هم فعال میشن. میخوام هر رله ای با ldr خودش فعال بشه.ممنون از لطفتون

    • سلام
      از توجه شما ممنونم. در آموزش کد برنامه خط به خط تعریف شده است. در واقع هدف این است که با تحلیل کد ها به زبان فارسی تغییر در برنامه را برای کاربران آسان تر کنیم. در این آموزش در خروجی از یک رله استفاده می‌کنیم که با تحریک سنسور LDR خروجی رله فعال می‌شود. حال برای رله ۴ کاناله باید در کد برنامه تغییراتی ایجاد کنید. پایه های رله های دیگر را در سه قسمت Begin , void setup , void loop تعریف کنید. پیشنهاد می‌شود در ابتدا کد این برنامه را خط به خط تحلیل کنید و سپس تغییرات را اعمال کنید.

  • سلام
    خسته نباشید
    خانم پوربلورچیان زمانی که میخوام سه تا سنسور رو هم زمان به برد وصل کنم برنامه نویسی هم ارور نمیده ولی اجرا نمیشن مثلا دوتا از سنسور ها کار میکنن یکیشون کار نمیکنه
    ممنون میشم پاسخ بدید.

        • با توجه به اینکه ۲ سنسور دیگر فعال است، باید اتصالات و کد پروژه را بررسی کنید.
          به ترتیب سه پایه برای خروجی سنسور، در کد برنامه تعریف کنید و سپس در حلقه Setup و loop تغییرات را اعمال کنید.
          از اتصالات و سالم بودن کابل ها اطمینان حاصل فرمایید.

  • سلام، من اتصالات و کد رو دقیقا طبق سایت انجام دادم و هیچ اروری نداد منتهی وقتیکه دستم رو نزدیک سنسور میبرم ال ای دی روشن خاموش میشه و کلا خاموش نمیشه رله هم همینطور میشه

    • سلام
      در حالت اولیه بدون اینکه سنسور در محیط تاریک قرار گیرد، ال ای دی و رله روشن است یا خاموش؟

  • سلام
    خسته نباشید
    خانم پور بلورچیان اگه به جای نوشتن کد این برنامه کد برنامه ی کنترل شدت نور با پتانسیومتر (پروژه ی ۱ تو کارگاه) رو بنویسیم
    برای شرطی کردن و معکوس کردن کارایی باید چه تغییراتی ایجاد کنیم ؟
    اگه امکان داره از طریق ایمیل بهم جواب بدید .

    • درست شد
      برای تغییر کارایی باید تو map عدد هارو تغییر بدیم که حالت معکوس داشته باشه
      ۰٫۲۵۵ رو به ۲۵۵٫۰ تغیر بدیم

    • سلام آقای خیاطی
      کد پروژه کامل یکسان است و باید طبق سرفصل کارگاه از تابع ریاضی که گفتم استفاده کنید.
      پس از پاسخ به سوال، از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.
      بررسی و نتیجه را اعلام کنید.

      • تغییرات رو انجام دادم و لامپ هوشمند رو درست کردم که به آقای طباطبایی اطلاع دادم
        کاربردش اینه که وقتی کسی وارد خونه میشه لامپ های خونه روشن میشه و بر حسب نور محیط نور داخل اتاق تنظیم میشه (نور محیط زیاد باشه نور اتاق کمه ، نور محیط کم باشه نور اتاق زیاد میشه ) و وقتایی که کسی خونه نیست لامپ خاموشه
        میزان مصرف برق رو خیلی پایین میاره

        در ضمن به اکانت من ایمیل فرستاده نشده هنوز

        • بسیار عالی
          از اینکه تجربیات خود را با دیگر کاربران به اشتراک می‌گذارید، صمیمانه سپاسگزارم.
          پس از پاسخ به سوال شما، از طریق ایمیل به شما اطلاع رسانی خواهد شد.

  • سلام من میخوام یه فلزیاب درست کنم اطلاعاتم هم در حوزه الکترونیک زیاد نیست لطفا راهنمایی کنید

    • با سلام
      فلزیاب یکی از موارد تخصصی در الکترونیک می‌باشد و امکان ورود به آن وجود ندارد.