پرتاب راکت یک سرگرمی جذاب است. البته مدار پرتاب راکت که در دیجی اسپارک در مورد آن صحبت خواهیم کرد ایمن است و خطری برای شما ندارد. این مدار با ایجاد گرما باعث اشتعال راکت و در نهایت پرتاب آن میشود. در عمل اگر کلید ایمن داخل سوییچ نچرخد، اتصالی برقرار نخواهد شد ولی زمانی که کلید در محل خود بچرخد، جریان برقرار شده و لامپ روشن میشود. این یعنی جریان برقرار است. در ادامه با وب سایت مرجع آموزش الکترونیک، دیجی اسپارک همراه باشید.
زمانی که به کلید فشاری وارد میکنیم جریان برق ایجاد شده و باعث تولید گرما میشود. این گرما در نهایت راکت را روشن میکند. مشاهده کردید که مدار بسیار ساده است و با هزینهای کم و با سرعت قابل اجرا خواهد بود.
گرمای تولیدی در مدار توسط اتصال بین دو سیم نازک فاز و نول ایجاد میشود. این گرما به راحتی باعث روشن شدن فتیلهی راکت میشود. فتیلهی راکت دارای پوششی از مواد شیمیایی اشتعال زا است که با ایجاد حرارت در زمانی اندک مشتعل میشود.
سیمهای نازک بعد از ایجاد جریان معمولا ذوب خواهند شد. ذوب شدن سیم باعث قطع جریان و توقف اتوماتیک مدار خواهد شد. تا الان متوجه شدید که مدار بسیار ساده و ایمن بود. خطرناکترین قسمت یک مدار برق آن است که در اینجا کار ما با یک باتری ۱۲ ولت و ۷ آمپرساعت انجام خواهد شد(از جریان DC هم میتوان استفاده کرد البته به واسطهی یک کاهنده).
شرح عملی مدار :
زمانی که کلید در سوییچ چرخانده شود و به دکمهی پرتاب هم فشار وارد کنیم، لامپ با روشن شدن برقراری جریان را نشان میدهد و موشک آمادهی پرتاب میشود.
لیست قطعات:
T1: BS170
D1, D2: 1N4007
ZD1: 8V2
LED 1, 2, 3: 5mm سبز, ۵mm زرد, ۵mm قرمز
R1, R2, R5 : 1K
R3, R4: 10K
RL1: 12V SPDT Relay
S1: کلید سوییچی
S2: کلید فشاری
S3: دکمه ی پرتا
تذکر:
آمپر مورد نیاز برای ایجاد حرارت بین ۵۰ میلی آمپر تا ۵۰ آمپر است. کابل و سوییچ مناسب برای جریان برق قوی این مدار انتخاب کنید. همچنین این مدار توسط دانشجو کیت تست نشده است.