اینترنت اشیا IOT اینترنت اشیاء تئوریک

۷ شاخه اصلی شهر هوشمند برپایه IoT

7-iot-smart-city-topics-digispark
نوشته شده توسط اروند طباطبایی

شهر هوشمند دارای بزرگترین حجم بازار در IoT می‌باشد. رقابت بر سرعت اجرا و افزایش خدمات به شهروندان بسیار زیاد است. همانطور که در اسپارکرینار فروردین راجع به این موضوع مفصل صحبت کردم. تا این لحظه دوبی بالاترین نرخ سرمایه گذاری در شهرهای هوشمند را به خود اختصاص داده است. پارامترهای مختلفی از جمله حمل و نقل هوشمند، خدمات شهری، دفع زباله و فاضلاب، کنترل امنیت از سنجش دما تا آلاینده‌های مختلفی که سلامت انسان‌ها را درگیر می‌کنند، تحت تاثیر شهر هوشمند در IoT قرار گرفته اند. در این پست راجع به ۷ شاخه اصلی در شهر هوشمند Smart City و زیرشاخه‌های هرکدام توضیح خواهم داد. در ادامه با مرجع آموزش IoT به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


تغییر دنیای فیزیکی به دیجیتالی


اینترنت اشیا IoT پلی برای تبدیل دنیای فیزیکی به زندگی دیجیتالی می‌باشد. هر فعالیت در دنیای انسان‌ها نوعی فعالیت فیزیکی و غیر دیجیتال میباشد. مثلا نفس کشیدن، رفت و آمد روزمره، غذا خوردن و کلیه حس‌های پنج گانه همگی از پارامترهای فیزیکی هستند. کلیه این پارامترها در بستر IoT به پارامتر دیجیتالی تبدیل خواهند شد. جمع آوری دیتا و اطلاعات توسط IoT یک اصل پایه‌ای است. در این بستر با جمع آوری اطلاعات مختلف اقدام به شناخت رفتار و بررسی الگوی رفتاری در شاخه‌های مختلفی می‌شود. سپس با تحلیل این الگوها اقداماتی در راستای کاهش هزینه، کاهش ریسک و بهبود سبک زندگی انسان‌ها فراهم خواهد شد. به عبارتی کلیه پارامترهای دنیای فیزیکی در بستر IoT به پارامترهای دیجیتالی تبدیل خواهند شد. پارامترهای عمومی از جمله دما هوا، رطوبت هوا، آلاینده‌های محیطی شامل صوتی، گازها و… شدت نور تا پارامترهای از جمله مدل رانندگی افراد، مسیرهای انتخابی در مسافرت‌های شهری و بین شهری، محل زندگی، محل کار، الگوی اخلاقی از جمله علاقمندی‌ها و فعالیت‌های اجتماعی و… همگی از پارامترهایی هستند که در راستای اتصال دنیای فیزیکی به دنیای دیجیتالی نقش بازی می‌کنند. در مسیر تغییر دنیای فیزیکی به دیجیتالی، زیر ساخت‌ها نقش بسیار مهمی بازی می‌کنند. از جمله زیرساخت‌های بسیار مهم بستر اینترنتی و نفوذ اینترنت می‌باشد. البته امکان بررسی تمامی زیرساخت‌ها در این پست وجود ندارد. در  اسپارکرینار فروردین راجع به زیر ساخت‌ها IoT توضیحات تکمیلی را ارایه کرده‌ام.

دنیای دیجیتالی با تغییر از فیزیکی به سمت دیجیتالی - دیجی اسپارک

 


شهر هوشمند در بستر IoT


شهری که از اطلاعات یا دیتاهای موجود در بستر شهری برای ارتقاء سطح زندگی انسان‌ها و کسب و کارها استفاده می‌کند. درواقع IoT بستری برای اتصال کلیه وسایل فیزیکی از جمله خودروها، چراغ‌های خیابانی، ساختمان‌ها، مترو، پله برقی در اماکن عمومی و… می‌باشد. در این بستر امکان اتصال و برقراری ارتباط بین وسایل فیزیکی مختلف وجود خواهد داشت. کلیه این موارد باعث می‌شود آینده‌ای بوجود بیاید که هیچ ایده‌ای از فرصت‌های جدید نمی‌توان تصور کرد. ولی نکته‌ای که مهم است، در راستای افزایش بهروری بین دنیای فیزیکی و دیجیتالی از طریق تحلیل دیتاها چه در اماکن عمومی مانند حمل و نقل و ترافیک و آلودگی و.. چه در امکان خصوصی مانند محل زندگی و کار و… بوجود خواهد آمد. به نظر من مهم‌ترین نگرانی در شهرهای هوشمند، وضعیت اتصال به شبکه می‌باشد. منظور از شبکه، حتما اینترنت نیست. بلکه یک شبکه‌ای که امکان ارسال و انتقال دیتا در آن بین سنسورها و سخت افزارها فراهم باشد.

 


زیرشاخه‌های شهر هوشمند


در شهرهای هوشمند به صورت کلی ۷ زیرشاخه اصلی وجود دارد. تا به امروز این هفت مورد از نیازمندی‌های شهر هوشمند شناسایی و در حال اجرا می‌باشند. به عنوان مثال مبحث پارکینگ هوشمند از زیر شاخه حمل و نقل هوشمند می‌باشد. به تنهایی خودش یک شاخه اصلی نیست بلکه زیر شاخه دیگری است. یا مثلا مبحث چراغ هوشمند خیابانی زیر شاخه مبحث چراغ‌های هوشمند شهری می‌باشد. در بحث IoT چهار بخش کلی داریم. ابتدا جمع آوری دیتا توسط سخت افزارها از بخش‌های مختلف و در بخش دوم ارسال آن‌ها در بستر شبکه و در بخش سوم پلتفرم و ذخیره سازی سمت سرور و در بخش چهارم لایه اپلیکیشن و تصویر سازی اطلاعات می‌باشد. تمامی این موارد در ۷ زیر شاخه شهر هوشمند Smart City وجود دارند. در ادامه این پست زیرشاخه‌ها را بدون هیچ ترتیبی مشاهده می‌کنید.

  • چراغ‌های متصل شده هوشمند
  • مدیریت پسماند و زباله هوشمند
  • امنیت عمومی و پیشگیری اولیه
  • حمل و نقل شهری هوشمند
  • خودروهای برقی و خودران
  • خدمات دولتی هوشمند
  • خدمات هوشمند انرژی

 

Smart city benefits-digispark

 

 تمامی این هفت زیر شاخه دارای زیر شاخه‌های دیگری هستند. براساس حجم بازار و سرمایه گذاری‌هایی که تا به امروز در این هفت مورد انجام شده است. آینده رشد و توسعه در صنعت IoT مشخص می‌شود. به نظر شما هر کدام از این ۷ بخش، چه زیرشاخه‌هایی را در بر خواهند گرفت؟ در انتهای این پست راجع به چالش‌های هر کدام از این بخش‌ها در شهری که زندگی می‌کنید، نظراتتان را بنویسید. به کلیه کاربران که در این بحث شرکت کنند، کد تخفیف ۳۵ درصدی برای شرکت در دوره‌های دیجی اسپارک ارایه می‌شود. این کد تخفیف مخصوص کاربرانی است که تا قبل از انتشار پست بعدی در خصوص چالش‌های شهر هوشمند، در نظر سنجی شرکت کنند.

 


ارتقا سطح زندگی در شهر هوشمند


در تمامی کشورهای دنیا و به صورت جزئی‌تر شهرهای سراسر دنیا، شاخص کیفیت زندگی یکی از مهم‌ترین موارد است. تلاش شهرداری‌ها به عنوان ارگان اجرایی در مدیریت شهری، بر ارتقا سطح زندگی و رشد آن می‌باشد. این موضوع از آمار و اطلاعات مختلفی قابل شناسایی است. معمولا توسط ارگان‌های دولتی هر چند ماه یکبار اطلاعاتی در این خصوص ارایه می‌شود. پارامترهایی از جمله میزان رفت و آمد، سرانه مصرف انرژی، مکان‌های تفریحی، مراکز خرید و… همگی اطلاعاتی دارند که این موارد در سازمان‌های زیربط شهرداری‌ها جمع آوری می‌شوند. در گذشته این موارد به صورت سنتی و فیزیکی جمع آوری وتحلیل می‌شدند. ولی در شهر هوشمند به صورت لحظه‌ای اطلاعات دقیق به سمت این سازمان‌ها روانه می‌شوند. بنابراین امکان برنامه ریزی دقیق‌تر و چابک‌تر فراهم خواهد شد. از آنجایی که در شهرهای هوشمند Smart City IoT اطلاعات جدیدی که پیش از این وجود نداشته است. یا به کیفیت و دقتی که در بستر IoT فراهم شده است، نبوده است. می‌تواند دریچه‌های جدید از برنامه ریزی و تفکر را باز کند. برنامه ریزی و مدیریت شهری در راستای رسالت همان شهر، همان منطقه و… همگی فراهم می‌شوند. مزیت نهایی در شهر هوشمند دریافت اطلاعات به صورت لحظه ای است. بنابراین در شرایط بحران و حساس امکان مدیریت و کنترل دقیق‌تری وجود خواهد داشت. درپایان هم سوالات و ابهاماتی که برای شما بوجود آمده است را از طریق بخش نظرات همین پست ارسال بفرمایید.

 

 

درباره نویسنده

اروند طباطبایی

بنیانگذار دیجی اسپارک: اولین مرجع تخصصی امبدد سیستم به زبان فارسی / کارشناس سئو و تولید محتوا

هرچه می آموزم میبینم که خیلی کم آموختم. علاقه به رباتیک و تکنولوژی دارم. امیدوارم بتونم دانشی را که آموخته‌ام، به روش‌های مختلفی به کاربران علاقمند منتقل کنم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۸ دیدگاه

  • سلام
    توضیحات بسیار کامل و جامعی بود و دید جدیدتری نسبت به این کلید واژه پیدا کردم.

  • سلام مهندس
    یه ویدیو دیدم برای چراغ های هوشمند که با عبور خودرو روشن و خاموش میشوند. منظور همینه برای شهر هوشمند؟

    • با سلام
      احتمالا ویدیویی که مشاهده کردید، کانسپ و یا طرح مفهومی در این خصوص بوده است. در شهر هوشمند منظور از چراغ‌های هوشمند، فقط روشنایی نیست. بلکه تابلوها و کلیه اعلاناتی که توسط چراغ و LED به شهروندان اطلاع رسانی می‌کنند، مورد هدف میباشد.

  • اتفاقا روی یک پروژه شخصی در مورد شهر مجازی بابلسر در حال کار هستیم. یکی از مباحثی که حتما بهش خواهیم پرداخت، هوشمند سازی شهره. از پایش ترافیک در مبادی ورودی شهر گرفته تا نمایش استریم هوای شهر و نمایش اون در سامانه. خیلی از چالش های شهری مثل تفکیک از مبدا رو‌میشه با استفاده از iot مکانیزه کرد