برد رزبری پای (رسپبری پای) Raspberry Pi یک پلتفرم قدرتمند است. توانایی اجرای سیستم عاملهای مختلفی را دارد. در اکثر سیستم عاملهای لینوکسی برای برد رزبری پای Raspberry Pi میتوانید دسکتاپ و دسترسی را تغییر دهید. در این پست انواع سیستمعاملهایی که به صورت رسمی توسط بنیاد رزبری پای و غیر رسمی معرفی شده اند را بررسی خواهیم کرد. دانستن این سیستم عاملها به قدرت انتخاب کاربران بر اساس نیاز و استفاده شان کمک خواهد کرد. در ادامه با وب سایت تخصصی رزبری پای دیجی اسپارک همراه باشید.
۱- رزبین Raspbian
رزبین سیستمعاملی بر پایهی لینوکس دبیان Debian است. این سیستم عامل توسط بنیاد رزبری پای Raspberry Pi توسعه داده شده است. سیستم عامل رزبین بهترین و بیشترین انتخاب کاربران است. سرعت پاسخ گویی و کارایی سیستم عامل بسیار عالی است. رزبین از دسکتاپ سبک و کمحجم Xfce استفاده میکند. حجم این سیستم عامل حدود ۴ گیگابایت است. شیوه نصب این سیستم عامل را از آموزش نصب رزبین ببینید.
۲- گوگل کُدر Google Coder
این سیستمعامل به صورت رسمی از سوی گوگل ارائه شده است. با سیستمعامل گوگل کدر برد رزبری پای Raspberry Pi را به یک سرور جهت برنامهنویسی HTML، CSS، Java Script و NodeJS تبدیل کنید. قابلیت مدیریت فایلهای هر پروژه و Live Preview نیز در کُدر وجود دارد.
۳- اندروید Android
سیستم عامل اندروید مخصوص برد رزبری پای Raspberry Pi توسط یکی از توسعهدهندگان به صورت غیر رسمی ارائه شده است. آخرین نسخه آن اندروید ۷ Noughat است. حجم این سیستم عامل حدود ۴۰۰ مگابایت است. تقریباً از تمامی قابلیتهای اندروید میتوان در برد رزبری پای استفاده کرد. ولی انتظار سرعت و عملکرد شگفت انگیز را نداشته باشید.
۴- کرومیوم او اس Chromium OS
سیستمعامل کرومیوم توسط گوگل برای برد رزبری پای Raspberry Pi ارائه شده است. البته به صورت غیررسمی برای رزبری پای پورت شده است. حجم آن حدود ۱ گیگابایت است. بهترین کاربرد این سیستمعامل، وبگردی است. سیستم عامل سبک و کم کاربرد.
۵- اوبونتو ماته Ubuntu Mate
سیستمعامل اوبونتو توزیعهای مختلفی دارد. اوبونتو مات یا به قول برخی از کاربرها ماته Ubuntu Mate نسخه دسکت تاپ دارد. این نسخه بسیار سبک است. نسخه اوبونتو ماته مخصوص برد رزبری پای Raspberry Pi دقیقا همانند نسخه دسکتاپ است. اوبونتو ماته بر پایهی اوبونتو بوده و حجم آن ۸ گیگابایت میباشد. در مقایسه با سیستم عامل رزبین سرعت آن کمی کُند است. ولی جامعه کاربری تمام تلاشش را برای بهینه سازی انجام داده است.
۶- سیستم عامل RaspBMC
سیستم عامل گنو/لینوکسی RaspBMC ، برای تبدیل برد رزبری پای Raspberry Pi به یک مدیاسنتر خانگی ساخته شده است. کافیست پس از نصب سیستم عامل RaspBMC برد را به تلوزیون وصل کنید. برخی از قابلیتهای این سیستم عامل :
پشتیبانی از زیرنویس فارسی
پشتیبانی از اکثر فرمت های ویدئویی
پشتیبانی از فیلم های با وضوح ۱۰۸۰p
پشتیبانی از تماشای ویدئو به صورت آنلاین
۷- رتروپای Retropie
محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش
دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندسهای دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید. |
۱۲- سیستم عامل RISC OS Open
سیستم عامل RISC OS مخصوص پردازندههای ARM طراحی شده است. این سیستم عامل برپایه هیچیک از سیستم عاملهای لینوکس و یونیکس نمیباشد.
۱۳- سیستم عامل Windows 10 IoT Core
سیستم عامل IoT Core روی برد رزبری پای (رسپبری پای) Raspberry Pi و Minnowboard Max قابل اجراست. سیستم عامل ویندوز IOT روی دستگاه های بدون نمایشگر هم کار کند. از آنجایی که IoT Core نسخه کم حجم شده ویندوز ۱۰ است؛ در آن رابط کاربری پنجرهای و دسکتاپ را نمیبینید. بلکه توسعه دهندگان باید اپلیکیشن فراگیر را پیاده سازی نمایند که نقش رابط کاربری را عهده دار شود.
۱۴- پای نت PiNet
سیستم عامل پای نت با نگرش استفاده در کلاسهای درس طراحی شده است. یک رزبری پای به عنوان سیستم مرکزی با سیستم عامل پای نت PiNet به عنوان سیستم مرکزی و دیگر بردهای رزبری پای در کلاس درس به آن متصل میشوند. هر دانش آموز دارای نام کاربری و گذر واژه خواهد بود. با این روش فعالیتهای کلیه دانش آموزان قابل ردیابی است. همچنین طراحی سیستم عامل پای نت PiNet کلا از کف انجام شد است. از این رو تمامی نکات مورد نیاز در کلاس درس در آن اعمال شده است.
۱۵- نوبز Noobs
پیشنهاد بنیاد رزبری پای برای تازه کارها استفاده از سیستم عامل نوبز Noobs است. این سیستم عامل سبک و سریع است. نوبز Noobs مخفف New Out Of Box Software میباشد. نصب نوبز بسیار ساده است و پس از نصب آن میتوان عاملهای مورد نظر را از لیست انتخاب کرد تا خودشان اتوماتیک نصب شوند. به عبارتی یک رابط برای نصب سیستم عاملهای دیگر است.
سلام خیلى ممنونم بابت معرفى سیستم عامل ها، بنده یک مشکلى با سیستم عامل رزبین دارم. تنظیمات تاریخ محلی رو که انجام میدم روی رسپبری ۳ و تهران رو انتخاب میکنم وقتی وارد میشم میبینم کلا داره تقریبا ۱ ساعت عقب تر نشون میده !! مشکل چیه ؟ ممنون
با سلام و درود
شاید زمان محلی را درست انتخاب نکردید. فایل زیر را نگاه کنید ببینید کدام کشور نوشته شده؟
cat /etc/timezone
اگر این مراحل را رفتید و کشور را غیر از ایران زده بود، با دستور زیر وارد تنظیمات شوید:
sudo dpkg-reconfigure tzdata
چنانچه مشکل باقى بود، از همین طریق ادامه دهید.
تشکر از شما جناب طباطبایى
مراحل را انجام دادم و این پیغام نمایش داده میشود:
pi@raspberrypi:~ $ sudo dpkg-reconfigure tzdata
Current default time zone: ‘Asia/Tehran’
Local time is now: Thu Jan 12 13:15:32 IRST 2017.
Universal Time is now: Thu Jan 12 09:45:32 UTC 2017.
لطفا از نصب بودن NTP روی رزبری پای خود مطمئن شوید. با دستور زیر اینکار را انجام دهید.
sudo systemctl status ntp.service
اگر نصب نبود با دستور زیر نصبش کنید.
sudo apt-get install ntp
با تشکر از پیگیری شما
من الان نگاه کردم دیدم ntp رو نصب دارم روی رزبری پای حالا نمیدونم قبلا نصب کردم یا پیش فرض نصب بوده دقیق خاطرم نیست.
خروجی دستور زیر را بررسی کنید. ببینید از چه ntp سروری به صورت پیش فرض استفاده میشود.
ntpq -p
سپس از سرور پینگ بگیرید ببینید قابل دسترسی هست یا نه؟
مهندس جان من نمیتونم سیستم عامل rasbbmc رو دانلود کنم میتونی یه لینک دیگه بدی یا لینک رو اصلاح کنی؟؟؟
با سلام
ضمن تشکر از توجه شما، با کلید روی لینک دانلود وارد سایت OSMC میشوید. که همانجا گزینه دانلود دارد. سپس وارد یک صحفه دیگر میشوید که باید سیستم عامل دسکتاپ را جهت دانلود نرم افزار نصب کننده انتخاب کنید. سپس یک فایل راه اندار روی سیستم شما دانلود میشود. که با استفاده از آن تنظیمات مورد نظر و ورژن سیستم عامل Raspbmc را انتخاب میکنید. تا انتها پیش بروید و سیستم عامل را روی مموری کارت نصب کنید.
چنانچه در این مراحل به مشکل خوردید از همین طریق ادامه دهید.
سلام آقای طباطبایی عزیز تشکر بابت آموزش ها
من میخوام رزبین را نصب کنم اما نمیدونم کدام نسخه را دانلود کنم بهتر است
لطفا راهنمایی بفرمایید https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/ پیکسل یا جسی لایت چه فرقی میکنن
با تشکر
با سلام
ضمن تشکر از توجه شما، نسخه جسى با محیط گرافیکى است و کلیه فعالیت ها در محیط گرافیکى سیستم عامل انجام میشود. ولى نسخه لایت محیط گرافیکى ندارد و فقط از طریق کامندلاین به سیستم عامل دسترسى خواهسد داشت. نسخه لایت براى متخصصین و یا فعالیت هایى است که نیاز به شخصى سازى کردن در اجراى برخى پروژه هاست.
سلام نمی تونیم سیستم عامل mac os روش نصب کنم
با سلام
ضمن تشکر از توجه شما، اینکه قطعی بگویم خیر، اینطور نیست. بنده در این خصوص تجربه ندارم. در حال حاضر سیستم عامل های دبیان ارایه شده به صورت رسمی برای این برد دارای عملکرد مناسب و بسیار بهبود یافته هستند. بعلاوه هیچ محدودیتی برای ساخت سیستم عامل وجود ندارد.
فوق العاده بود استاد طباطبایی، ازتون تشکر میکنم.
باسلام
ضمن تشکر از توجه شما، امیدوارم برای کلیه دوستان مفید باشد.
ببخشید ی سوال داشتم آیا رزبری پای نیاز به سیستم عامل جداگانه داره؟
با سلام و تشکر از شما
بله حتما به سیستم عامل نیااز دارید. در این پست میتوانید پرکاربردترین سیستم عاملها را بررسی کنید.
سلام استاد
بسیار تشکر میکنم، ساده، دقیق و به درد بخور بود. موفق باشید.
سلامت باشید.
برای داشتن مدیا سنتر آیا نیاز به یک روتر هست؟
یا صرف نصب کردن سیستم عامل مورد نظر و متصل کردن رزبری با کابل Hdmi به تی وی کفایت می کنه؟
اگه کفایت میکنه چجوری از روی گوشی فایل بفرستم تا روی تی وی نمایش بده؟
درود
بستگی به نوع سیستم عامل دارد. اگر پشتیبانی تحت شبکه داخلی برای کنترل مدیا داشته باشد، حتما به روتر نیاز خواهید داشت.
سلام وقت بخیر ببخشید میشه از پاوربانک شیاومی برای پاور رزبزی پای استفاده کرد ؟
آسیبی به برد نمیزنه ؟
با سلام
ولتاژ مورد نیاز برای رزبری پای ۵ ولت ۲٫۵ تا ۳ آمپر میباشد. در خصوص استفاده از پاوربانک بایستی اطمینان کامل کسب نمایید، پیشنهاد میشود از آداپتورهای اورجینال استفاده نمایید.
با سلام یک سوال کدام از ورژن رزبین دانلود کنم raspbian buster with desktop and recommended software
raspbian buster with desktop
raspbian buster lite
با سلام
نسخه raspbian buster with desktop and recommended software دانلود کنید.
با سلام
من حدود ۳ نوع از سیستم عامل های سایت شما رو دانلود و نصب کردم روی رسپبریم و بعد از نصب کامل و اتمام تمام مراحل سیستم ریبوت میشه و دیگه تصویر بالا نمیاد و من مجبور میشم مجددا سیستم عامل رو عوض کنم و باز همین مشکل رو دارم
لطفا راهنمایی کنید
با تشکر
با سلام
روش نصب سیستم عامل و مدل برد رزبری پای را اعلام بفرمایید. همچنین دقیقا اعلام کنید کدام سیستم عاملها و از کجا اقدام به دانلود کردید.
سلام.من هرکاری میکنم نمیتونم به اینترنت وصل بشم.از طریق وای فای رزبپری به هات اسپات گوشی وصل میشه اما به اینترنت وصل نمیشه.مدل رزبپری من ۴b هستش
با سلام
در تنظیمات وای فای کشور را انتخاب کنید و همچنین تنظیمات اولیه مانند ساعت و زمان را مشخص کنید. این مورد قطعا وابسته به تنظیمات است.
سیستم عامل windows iot core لینکش خراب شده لطفا پیگیری کنید. ممنون
با سلام
تشکر از شما، این سیستم عامل دیگر پشتیبانی نمیشود.
باسلام.میخوام رزبری پای۴ رم ۸گیگ جهت استفاده ویادگرفتن سیستم عامل لینوکس و برنامه نویسی تهیه کنم.بنظر شما امکانات سیستم عامل مخصوص رزبری پای کافی هست؟امکانات این سیستم عامل مثل بقیه سیستم عاملهای قابل نصب روی لپ تاپ هست؟محدودیت نداره؟به عنوان کامپیوتر دوم میخوام استفاده کنم.باتشکر
با سلام
در نظر داشته باشید این مورد به OS که بر روی رزبری پای نصب میکنید و امکاناتی که مد نظر دارید، وابسته است. برای یادگیری لینوکس با توجه به اینکه OS هایی که برای رزبری پای معرفی شده است، بر پایه لینوکس است قطعا انتخاب مناسبی است اما نمیتوانید تمامی انتظارات از یک کامپیوتر شخصی را از رزبری پای داشته باشید. صرفا برای یک هدف خاص میتوانید از آن بهره ببرید. در انتها پیشنهاد میکنم برای خرید رزبری پای چهارصد ۴۰۰ را بررسی کنید.
سلام خسته نباشید
میخواستم بپرسم ببینم میشه روی رزبری پای پیکو پلاس یکی از این سیستم عامل ها رو نصب کرد؟ اگه میشه نصب کرد شما چه سیستم عاملی رو پیشنهاد میدید؟
باتشکر از زحمات شما
با سلام
رزبری پای پیکو قابلیت نصب سیستم عامل را ندارد. به عبارتی اولین برد میکروکنترلر رزبری پای است.