برد آردوینو، یک برد بی انتهاست! تقریبا هر ایده و یا دستگاهی را می توان با این برد طراحی و پیاده سازی نمود. زبان برنامه نویسی سطح بالا، سادگی در آپلود برنامه، وجود کتابخانه های مختلف و… در کنار پروژه های مختلفی که با این برد تا اکنون در دیجی اسپارک نشر یافته است؛ من را به این واداشت که یک پروژه جالب دیگر با این برد منتشر کنم. با سیستم های خوش آمد گویی سخنگو حتما آشنا هستید. این سیستم های هوشمند، زمانیکه افراد به جایی وارد می شوند، به آن ها خوش آمد گویی می کند. این مورد در پاساژها، فروشگاه ها، ساختمان های اداری/تجاری و مجتمع های با امکانات لوکس مسکونی دیده می شود. در این آموزش به کمک برد آردوینو و ماژول محبوب DFPLAYER، یک دستگاه خوش آمد گویی هوشمند طراحی می کنیم. در ادامه این آموزش، در ادامه با مرجع تخصصی آردوینو به زبان فارسی ، دیجی اسپارک همراه باشید.
نحوه تشخیص حضور افراد در سیستم خوش آمدگویی
سیستم خوش آمدگویی، به طور هوشمند حضور افراد را تشخیص داده و پیام خوش آمد گویی را پخش می کند. اما تشخیص حضور افراد به کمک سنسور تشخیص حرکت SR501 صورت می گیرد. این سنسور عملکرد ساده ای دارد. در صورت تشخیص حضور افراد، خروجی آن از ۰ ولت(۰ منطقی) به ۳٫۳ ولت(یک منطقی) تغییر وضعیت می دهد.
این سنسور با ولتاژ کاری ۵ الی ۲۰، از فناوری مادون قرمز بهره می برد. در این فناوری، امواج به گرمای بدن موجودات زنده حساس هستند. با تشخیص این گرما، خروجی تغییر وضعیت می دهد. بدین ترتیب حضور افراد تشخیص داده شده و پیام خوش آمد گویی پخش خواهد شد. اما پیام خوش آمد گویی چگونه پخش می شود؟ قسمت بعدی را بخوانید. ولی پیش از آن پیشنهاد می کنم به پروژه های اجرا شده با این سنسور، نگاهی بی اندازید.
- طراحی و پیاده سازی سنسور راه پله هوشمند بدون آردوینو و برنامه نویسی
- آموزش ساخت چشمی راه پله با آردوینو و سنسور تشخیص حرکت PIR
- طراحی و پیاده سازی سیستم هشدار قطعی برق آسانسور در زمان حضور انسان
نحوه پخش پیام خوش آمد گویی
جهت پخش پیام خوش آمد گویی، از یک ماژول جادویی استفاده می کنیم. ماژول DF PLAYER MINI یک ماژول فوق العاده کاربردی جهت پخش صداست. این ماژول از رابط UART بهره برده و فرامین پخش صدا را از همین طریق دریافت می کند. ولتاژ کاری این ماژول بین ۳٫۷ الی ۵ بوده که در حدود ۴ برای آن توصیه شده است.
برای راه اندازی و کار با این ماژول، کتابخانه تحت آردوینو توسعه یافته که روند راه اندازی با آن بسیار تسریع می یابد. همچنین ذکر این نکته ضروریست که این ماژول صداها را از روی کارت SD پخش می کند. برای پروژه خوش آمدگویی، شما یک فایل صوتی با پسوند MP3 را در یک کارت SD قرار داده و سپس کارت را در حافظه ماژول قررا دهید. آنگاه در صورت نیاز به پخش صدا، آهنگ پخش خواهد شد. در ادامه می توانید پروژه هایی که با این ماژول تاکنون در دیجی اسپارک منتشر شده را با کلیک بر روی لینک های زیر، مطالعه کنید.
لینک پروژه پروژه سیستم نوبت دهی با پخش صدا و نمایش نوبت با آردوینو Arduino، کلیک کنید
لینک طراحی و پیاده سازی MP3 Player کنترل از راه دور ریموت IR با آردوینو، کلیک کنید
برد آردوینو UNO
در پروژه خوش آمدگویی پخش پیام خوش آمد گویی، خروجی سنسور تشخیص حرکت خوانده شده و در صورت حضور افراد، به ماژول DF PLAYER فرمان پخش صدا صادر خواهد شد. این امر با توجه به برنامه ای که برای برد آردوینو نوشته ایم؛ صورت می گیرد. این برنامه را برد آردوینو UNO اجرا می کند. در این برنامه، خروجی سنسور تشخیص حرکت مداوم خوانده می شود. هرگاه ولتاژ این سنسور به ۳٫۳ برسد، یعنی افرادی در محدوده تشخیص سنسور قرار گرفته اند. در این حالت برد آردوینو به ماژول DFPLAYER فرمان پخش صدا را صادر می کند. در ابن لحظه، فایل صوتی قرار گرفته در حافظه SD، پخش خواهد شد.
به کمک برد آردوین پروژه های بی شمار و بی نظیری را می توان اجرا نمود. در ادامه برخی از این پروژه ها که در دیجی اسپارک منتشر شده را می بینید. کافیست بر روی عنوان این آموزش ها کلیک کرده و آن ها را مطالعه نمایید.
۱-پروژه طراحی و ساخت رطوبت ساز هوشمند با ماژول بخار سرد و برد آردوینو
۲-ساخت دستگاه پیجر رومیزی رستورانی به کمک برد MEGA2560 WIFI آردوینو
۳-اتصال آردوینو UNO به تلویزیون از طریق کابل AV و بدون نیاز به سخت افزار اضافی
همچنین طی آموزشی سلسله مراتبی، آردوینو از پایه تا ۱۰۰ و به صورت مرحله به مرحله تدریس شده است. این آموزش را می توانید با کلیک بر روی این لینک دنبال کنید.
تامین تغذیه ماژول DFPLAYER از منبعی دیگر
در هنگام پیاده سازی پروژه خوش آمدگویی، نیاز بود تا تغذیه ماژول DF به دلیل تداخلات، از منبع دیگری تامین گردد. به همین منظور ما از یک آداپتور جهت تامین تغذیه استفاده نمودیم. اما از آنجاییکه ولتاژ این آداپتور بسیار بیشتر از بیشینه ولتاژ ماژول DF بود، مجبور به کاهش ولتاژ آن شدیم. به همین منظور، از ماژول کاهنده ولتاژ LM2596 استفاده نمودیم.
بر روی ماژول کاهنده LM2596 یک مولتی ترن وجود دارد. با چرخاندن این مولتی ترن، می توانیم ولتاژ خروجی ماژول را تنظیم کنیم. از آنجاییکه ولتاژ ایده آل ماژول DF PLAYER در حدود ۴٫۲ ولت قرار می گیرد؛ بنابراین ولتاژ خروجی را بر روی این مقدار تنظیم می کنیم.
هشدار: پیش از اتصال خروجی کاهنده به DF، ابتدا ولتاژ خروجی را تنظیم کرده و سپس اتصال را برقرار کنید.
شماتیک و اتصالات پروژه خوش آمدگویی
پس از بررسی اجزای مدار، نوبت به شماتیک و اتصالات پروژه خوش آمدگویی می رسد. تصویر زیر شمایی کلی از سیم کشی و اتصالات را نمایش می دهد.
در ادامه اتصالات مدار فوق را به شرح زیر ادامه می دهیم.
اتصالات ماژول DF PLAYER
پیش از برقراری اتصالات، ابتدا خروجی کاهنده روی ۴٫۲ تمظیم شده و سپس به ماژول DF متصل شود.
- اتصال پایه خروجی مثبت مبدل کاهنده به VCC ماژول MP3
- اتصال پایه خروجی منفی مبدل کاهنده به GND ماژول MP3
- اتصال پایه RX ماژول MP3 به کمک یک مقاومت یک کیلو اهمی به پایه ۱۱ آردویینو
- اتصال پایه TX ماژول MP3 به کمک یک مقاومت یک کیلو اهمی به پایه ۱۰ آردویینو
- اتصال پایه GND ماژول MP3 به پایه GND آردویینو
- اتصال پایه مثبت بلندگو به پایه SPK1 ماژول MP3
- اتصال پایه منفی بلندگو به SPK2 ماژول MP3
اتصالات ماژول SR501
- اتصال پایه VCC سنسور به ۵ ولت آردوینو
- اتصال پایه GND سنسور به پایه GND آردوینو
- اتصال پایه OUT سنسور به پایه A0 آردوینو
نصب کتابخانه DFPLAYER
در این پروژه از ماژول DF PLAYER جهت پخش صدا استفاده می کنیم. بنابراین نیاز است تا در ابتدا، کتابخانه مربوط به هرکدام را در نرم افزار آردویینو، نصب نماییم. برای نصب کتابخانه، ابتدا در نرم افزار آردویینو، مطابق تصویر زیر و با توجه به فلش های قرمز رنگ، بر روی منوی Tools و سپس Manage Libraries کلیک کنید.
پس از این مرحله، نوبت به نصب کتابخانه پخش صدای DF MINI PLAYER می رسد. مطابق مرحله، پیشین با کلیک بر روی منوی Tools وسپس انتخاب گزینه Manage Libraries، در کادر جست و جو، عبارت DFPlayer_Mini را تایپ کرده و مطابق کادر قرمز رنگ در تصویر زیر، کتابخانه DF ROBOT را نصب نمایید.
کدهای پروژه خوش آمدگویی
پس از بررسی شماتیک و اتصالات، نوبت به بررسی کدهای پروژه خوش آمدگویی می رسد. ان کدها برای برد آردوینو UNO توسعه یافته است؛ آن ها روی برد خود آپلود کنید.
محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش
دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندسهای دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید. |
اجرای پروژه خوش آمدگویی سخنگو
پس از آپلود کدها نوبت به اجرای پروژه می رسد. جهت اجرای پروژه، کافیست صدایی که هنگام خوش آمدگویی قصد پخش آن را دارید، در یک کارت SD با فرمت MP3 ذخیره کنید. پس از برقراری اتصالات پروژه، برنامه به مدت ۲ دقیقه صبر می کند تا سنسور کالیبره شود. پس از این، چنانچه حرکتی جلوی سنسور صورت گیرد، پیام خوش آمد گویی پخش خواهد شد.
توجه: در این پروژه ما از بلندگوی ۸ اهم ۳ وات استفاده کرده ایم، اما شما می توانید از مدل دیگری که در قسمت لوارم نیز می آید، استفاده کنید.
تحلیل کدهای پروژه خوش آمدگویی
پس از اجرای پروژه و مشاهده خروجی، نوبت به تحلیل کدهای پروژه می رسد. توجه داشته باشید که درون کدهای پروژه به صورت خط به خط کامنت یا توضیح درج شده، اما در اینجا به طور خلاصه به شرح کدهای می پردازیم. ابتدا در تابع SETUP، تنظیمات مربوط به ماژول DF انجام می شود. توجه داشته باشید که ارتباط بین ماژول DF و برد آردوینو از طریق سریال نرم افزاری صورت می گیرد. سپس در حلقه اصلی برنامه، از آنجاییکه مقدار خروجی سنسور با آنالوگ خوائده می شود، هرگاه مقدار دیجیتال معادل خروجی سنسور بیش از ۲۰۰ شود، یعنی سنسور حرکتی را تشخیص داده است. در این حالت به ماژول DF، فرمان پخش پیام با تابع مخصوص آن ارسال می شود.
لوازم مورد نیاز
- برد آردویینو UNO
- ماژول MP3 PLAYER از نوع DF MINI
- کارت SD
- مقاومت یک کیلو اهمی
- سنسور تشخیص حرکت SR501
- بلندگوی ۸ اهم ۰٫۵ وات
- ماژول کاهنده ولتاژ LM2596
جمع بندی
در این آموزش به طراحی و پیاده سازی یک سیستم هوشمند خوش آمد گویی پرداختیم. از سیستم هوشمند خوش آمد گویی در اماکن مختلف اداری، تجاری و مسکونی استفاده می شود. به کمک این سیستم، زمانی که افراد وارد محل مورد نظر شوند، از طریق بلندگوهای محل، پیام خوش آمد گویی برای افراد پخش می گردد. جهت طراحی و پیاده سازی این سیستم هوشمند، از برد آردوینو UNO به عنوان پردازنده مرکزی، سنسور SR501 به عنوان سنسور تشخیص حضور افراد و ماژول DF PLAYER به عنوان ماژول پخش صدا، استفاده کرده ایم.
دیگر آموزشهای مرتبط با سنسور PIR
معرفی سنسور PIR چگونگی کار و آموزش راه اندازی با برد آردوینو
آموزش ساخت چشمی راه پله با آردوینو و سنسور تشخیص حرکت PIR
طراحی و پیاده سازی سنسور راه پله هوشمند بدون آردوینو و برنامه نویسی
طراحی و پیاده سازی سیستم هشدار قطعی برق آسانسور در زمان حضور انسان
پروژهی سیستم تشخیص حرکت انسان با میکروپایتون و رزبری پای پیکو
آموزش ساخت دوربین مخفی امنیتی با برد ESP32-Cam و سنسور PIR
چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریعترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند میتوانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.
بسیار عالی
متشکرم از شما
سلام مهندس راهی هست که پروژه کنترل وسایل با تلگرام را اجرا کرد ؟
البته با وجود اینکه تلگرام فیلتر است.
سلام
باید بررسی کنیم.
سلام وقت بخیر
ببخشید برای اجرا باید حتما منبع تغذیه یا آداپتور به ماژول LM2596 متصل کنیم و ولتاژ باید با اهم متر تنظیم کنیم
سلام
بله
دقیقا
سلام وقت بخیر
ببخشید برای اجرا باید حتما منبع تغذیه یا آداپتور به ماژول LM2596 متصل کنیم و ولتاژ باید با اهم متر تنظیم کنیم
سلام و متشکرم از شما بله دقیقا باید این مورد را اجرا کنید
البته از منبع تغذیه ۵ ولت هم می توانید استفاده کنید. فقط منبع تغذیه آردوینو و ماژول DF از یکدیگر حتما جدا باشد.
سلام
منبع تغذیه برد آردوینو را از کجا باید تغذیه کرد ؟؟؟
سلام
از طریق کابل USB متصل به رایانه منبع تغذیه آردوینو تامین می شود. حتی با اتصال این کابل به شارژ ۵ ولتی، می توان تامین تغذیه نمود.
سلام
ولتاژ برد آردوینو را از کجا باید تغذیه کرد ؟؟؟
منبع تغذیه را هم از آداپتور و هم از پورت USB می توان تامین نمود.
باید برای برد آردوینو نیز از اداپتور استفاده کرد ؟؟؟
بله
می توانید آداپتور هم استفاده کنید. به عنوان مثال آداپتور زیر مناسب است:
لینک آداپتور مناسب آردوینو، کلیک کنید
باعرض معذرت یعنی در زمان اجرا کد و پروژه هم باید کابل پورت usb آردوینو متصل باشه و هم منبع تغذیه ماژول کاهنده هر دو باید متصل باشن ؟؟؟؟؟؟؟
خواهش می کنم
بله هر دو باید متصل باشند. آردوینو از طریق کابل تغذیه می شود، ماژول DF PLAYER هم از طریق کاهنده
لطفا قسمت شماتیک و اتصالات را بار دیگر با دقت مطالعه کنید.
بله ممنون متشکر
خواهش می کنم
سلام وقت بخیر
ببخشید من کجا میتونم این دستگاه رو بصورت کامل و آماده ی نصب تهیه کنم؟
سلام
در اینجا فقط نحوه ساخت توضیح داده شده است.
سلام وقتتون بخیر
برد خوش آمد گویی رو چطور میتونیم تهیه کنیم؟
سلام و متشکرم از شما
برای این مورد به پرتال پشتیبانی دانشجوکیت از طریق ثبت تیکت، پیام دهید.
daneshjookit.com
سلام من جای Dfplayer از ماژول mp3-TF-16P استفاده کردم استفاده از کتابخانه ها و دستورات یکی است؟
و برای تغذیه LM2596 امکان استقاده از باتری ۱۰۰۰mAh لیتیوم پلیمر ۳٫۷ ولتی تک سل هست؟
اگر هست برای ورودی + تغذیه باید به سیم قرمزباتری و – به سیم مشکی باتری متصل شود؟
برای تغذیه جداگاه برد آردواینو از چه تغذیه ای استفاده کنم؟
سلام
ممکن است دستورات فرق کند. باید تست کنید.
خیر، تغذیه باتری جهت اتصال با کاهنده مناسب نیست و باید سیستم از برق شهری تغذیه شود.
سلام خدمت شما بزرگوار ممنون از آموزشها.
اگه بخواین خود شما یک سنسور خوش آمد گویی بسازید با فایلهای صوتی دلخواه قابل انتخاب هزینه ش چقدر میشه ممنون میشم جواب بدید
با سلام
کاربر گرامی امکان اجرای پروژه های شخصی سازی شده را نداریم.
سلام
من اشتراک دارم ولی کد برنامه ی این پروژه برام بالا نمیاد اگه میشه یه کار کنید من این کد رو دریافت کنم خیلی نیازمندشم
با سلام
کاربر گرامی اگر مشکلی دارید تماس بگیرید.