خانه هوشمند مدارهای الکترونیک

طراحی و پیاده سازی سنسور PIR راه پله هوشمند بدون برنامه نویسی

create-smart-light-with-pir-hc-sr501-and-relay-digispark
نوشته شده توسط معین صابری

چراغ های سنسور دار راه پله ها یکی از مهم ترین و پرکاربردترین ابزارها در صنعت ساختمان به شمار می روند. این چراغ ها به طور هوشمند، در صورت تشخیص حضور افراد لامپ را روشن می کنند. لامپ ها تا زمانیکه افراد در راه پله حضور داشته باشند، روشن مانده و سپس به طور خودکار خاموش خواهند شد. پیشتر در آموزشی، همکارم نحوه ساخت این نوع از لامپ ها را با آردوینو به طور کامل شرح داده که با کلیک بر روی این لینک می توانید این آموزش را مطالعه کنید. در این آموزش بدون برنامه نویسی و نیاز به برد آردوینو، اقدام به طراحی و پیاده سازی لامپ سنسور دار سقفی، با سنسور pir مخصوص راه پله می‌کنیم. در پایان شما قادر خواهید بود که به سادگی، لامپ سنسور دار خود را بسازید. در ادامه با مرجع تخصصی الکترونیک به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


لامپ سنسور دار سقفی و کاربرد


راه پله های ساختمان ها بخشی از سازه ها به حساب می آیند که از نور کافی، مخصوصا در شب هنگام، برخوردار نیستند. به همین علت می بایست لامپ هایی جهت روشنایی تعبیه شود. در ساختمان های قدیمی تر، کلیدهایی در هر طبقه جهت روشن سازی لامپ ها تعبیه می شد. اما از آنجاییکه این لامپ ها معمولا پس از روشن شدن، خاموش نمی شدند، عمر این لامپ ها کاهش و مصرف برق نیز بالا می رفت. اما در سال های اخیر، لامپ های جدید و هوشمندی وارد بازار شده اند. این لامپ ها تا زمانیکه فردی در راه پله (و یا محل نصب) حضور نداشته باشد، لامپ را خاموش نگاه می دارد. در صورتیکه فرد و یا افرادی وارد راه پله شوند، لامپ به طور خودکار روشن شده و با خروجی از محل، لامپ نیز خاموش خواهد شد.

 

در این آموزش به طراحی و پیاده سازی یک لامپ سنسور دار می پردازیم. در این پروژه از هیچ میکروکنترلری استفاده نکرده و نیازی به برنامه نویسی نخواهیم داشت. در ادامه با قطعات و شماتیک مدار آشنا خواهید شد.

 


سنسور PIR بدون برنامه نویسی


سنسور PIR تشخیص حرکت انسان، مهم ترین و اصلی ترین قطعه الکترونیکی در پروژه ساخت سنسور راه پله به شمار می‌رود. این سنسور مبتنی بر فناوری مادون قرمز (IR) بوده و حساس به گرمای بدن موجودات زنده است. سنسور تشخیص حرکت با ارسال امواج مادون قرمز، منتظر بازگشت آن می شود. موج ارسالی در برخورد با گرمای بدن موجودات زنده، دچار تغییراتی شده که این تغییرات در حین بازگشت موج برای سنسور آشکار و حرکت افراد تشخیص داده می‌شود. سنسور PIR تشخیص حرکت SR501 دارای یک خروجی دیجیتال است. این خروجی با تشخیص حرکت و یا حضور افراد، از ۰ منطقی(۰ ولت) به یک منطقی(۳٫۳ ولت) تغییر وضعیت می دهد. در این پروژه ما خروجی این سنسور را به ورودی یک رله(با قرار گیری یک مدار واسط) اعمال می کنیم. این رله با دریافت سیگنال، اتصال تغذیه لامپ را برقرار کرده و بدین ترتیب لامپ روشن خواهد شد.

سنسور PIR تشخیص حرکت SR501 - دیجی اسپارک

 

سنسور تشخیص حرکت SR501 دارای بازه تغذیه ۵ الی ۲۰ ولت است. در این پروژه ما از تغذیه ۵ ولت که مناسب این سنسور و ماژول رله است، استفاده می کنیم. در کنار این، این سنسور به دو پتانسیومتر جهت تنظیم میزان حساسیت و مدت زمان فعال بودن پس از تشخیص حرکت مجهز می باشد.

تنظیمات سنسور pir تشخیص حرکت 501 - دیجی اسپارک

 


ماژول رله تک کانال


رله یک سوییچ مکانیکی با قابلیت کنترل از طریق پالس الکترونیکی است. این سوییچ که در سال ۱۸۳۵ توسط جوزف هانری اختراع گردید، امروزه یکی از قطعات بسیار پرکاربرد در صنایع الکترونیک، اتوماسیون صنعتی، خودرو و…. به شمار می رود. در پروژه سنسور راه پله نیز، با لمس صفحه، می توان رله ها را فعال و یا غیر فعال نمود.

ماژول رله تک کانال Relay - دیجی اسپارک

 

رله ها جهت راه اندازی نیاز به یک مدار راه اندازی دارند. از آنجاییکه فرمان فعال و یا غیر فعال سازی رله از طرف برد آردویینو  و یا سایر المان ها، در پروژه سنسور راه پله خروجی سنسور pir تشخیص حرکت، صادر شده و این جریان خروجی غالبا جهت فرمان به رله کافی نیست، حتما جهت تامین این جریان نیاز به یک ترانزیستور خواهیم داشت. از طرفی دیگر، به دلیل ایجاد بارهای سلفی در زمان سوییچ رله، می بایست از یک دیود هرزگرد نیز استفاده نمود.  این در حالیست که در ماژول رله، این مدار از پیش تعبیه شده و شما می توانید به سادگی، از رله بدون نیاز به هیچ مدار جانبی و یا واسط استفاده کنید. در این پروژه ماژول رله فرمان را از سنسور SR501 (به کمک ترانزیستور) دریافت کرده و لامپ را روشن و یا خاموش می نماید.

 


ترانزیستور BC547 و علت استفاده از آن


ترانزیستور یک قطعه سه پایه، با یک ورودی و دو خروجی است. در حقیقت ترانزیستور را می توان مشابه یک شیر آب در نظر گرفت. هر ترانزیستور BJT، دارای سه پایه به نام های امیتر، بیس و کلکتور است. تا زمانیکه ولتاژ بین بیس و امیتر از میزان مشخصی کمتر باشد، جریانی از کلکتور به سمت امیتر، جاری نخواهد شد. با افزایش هر چه بیشتر ولتاژ بین بیس و امیتر، جریان بین کلکتور و امیتر افزایش خواهد یافت. این موضوع را می توان دقیقا مثل یک شیر آب فرض کرد. همانطور که با پیچاندن هر چه بیشتر شیر، میزان فشار آب افزایش می یابد، با افزایش ولتاژ بیس ترانزیستور، جریان بیشتر در کلکتور آن ظاهر خواهد شد.

ترانزیستور BC547 و علت استفاده از آن - دیجی اسپارک

 

برای اطلاعات بیشتر در رابطه با ترانزیستور، می توانید با کلیک بر روی این لینک آموزش کامل آن را مشاهده کنید. اما دلیل استفاده از ترانزیستور در پروژه سنسور راه پله، به ماژول رله باز می گردد. همانطور که در قسمت پیشین در رابطه با ماژول رله صحبت شد، این ماژول دارای یک پایه ورودی به نام IN و یا SIGNAL جهت فعال و یا غیر فعال سازی لامپ متصل به رله است. ماژول رله زمانی عملکرد صحیح خواهد داشت که ولتاژ پایه IN با ولتاژ تغذیه یکسان باشد. از آنجاییکه ولتاژ تغذیه ماژول ۵ بوده و خروجی سنسور تشخیص حرکت ۳٫۳ ولت است، لذا از یک ترانزیستور استفاده می کنیم. این ترانزیستور به شکل یک گیت NOT عمل می کند. زمانیکه ولتاژ ۳٫۳ در ورودی قرار گیرد، خروجی آن ۰ شده و زمانیکه ورودی ۰ در بیس آن قرار گیرد، خروجی ۵ ولت می شود. برای روشن تر شدن موضوع، به تصویر زیر دقت کنید.

ترانزیستور BC547 در سنسور PIR - دیجی اسپارک

 


شماتیک، اتصالات و PCB


در این قسمت به بررسی شماتیک و اتصالات مدار می پردازیم. تصویر زیر شمای کلی از سیم کشی مدار را نشان می دهد. برای راه اندازی سنسور pir بدون برنامه نویسی و ساخت سنسور راه پله، نقشه نهایی مطابق تصویر زیر خواهد بود.

شماتیک و اتصالات مدار سنسور pir راه پله بدون برنامه نویسی - دیجی اسپارک

 

  • مطابق شماتیک فوق، سیم کشی مدار را با برقراری اتصالات به شرح زیر در پیش می گیریم.
  • اتصال پایه VCC ماژول تشخیص حرکت به ۵ ولت
  • اتصال پایه GND ماژول تشخیص حرکت به GND تغذیه
  • اتصال پایه OUT ماژول تشخیص حرکت به یک پایه مقاومت یک کیلو اهم و اتصال پایه دیگر مقاومت به پایه بیس ترانزیستور
  • اتصال پایه امیتر ترانزیستور به GND
  • اتصال پایه کلکتور ترانزیستور به صورت سری با یک مقاومت یک کیلو اهمی به ۵ ولت
  • اتصال پایه کلکتور(به تصویر شماتیک دقت کنید) به پایه IN ماژول رله
  • اتصال پایه VCC ماژول رله به ۵ ولت
  • اتصال پایه GND ماژول رله به GND

 

در اینجا نوبت به برقراری اتصالات برق شهری می رسد. از آنجاییکه ما سیگنال خروجی سنسور را به کمک ترانزیستور NOT می کنیم، لذا لامپ زمانی فعال می شود که سیگنال صفر به رله برسد. زمانیکه سیگنال صفر به رله برسد، تغیه رله بر روی NO قرار می گیرد. جهت آشنایی بیشتر با رله و عملکرد آن در پروژه های مختلف، می توانید با کلیک بر روی این لینک، آموزش آن را مطالعه نمایید. بنابراین، اتصالات برق شهری، لامپ و رله را به قرار زیر اجرا نمایید.

  • اتصال یکی از کابل های برق شهری به یکی از پایه های لامپ
  • اتصال کابل دیگر برق شهری به پایه com رله
  • اتصال کابل دیگر لامپ به پایه NO رله

توجه: در صورت عدم آشنایی با الزامات و نکات در رابطه با برق شهری، حتما از یک فرد آگاه به امر، کمک بگیرید.

در ادامه نوبت به بررسی فایل PCB پروژه می رسد. در این فایل سنسور و رله از طریق کابل به پد(پایه) های مخصوص متصل می شوند. در ابتدا به تصویر زیر دقت کنید.

در ادامه نیز، فایل PCB پروژه که تحت نرم افزار آلتیوم طراحی شده را با کلیک بر روی این لینک می توانید دانلود کرده و تغییرات مد نظر خود را روی آن اعمال کنید. پس از سیم کشی مدار pir بدون برنامه نویسی، نوبت به اجرای پروژه می رسد. توجه داشته باشید که در این پروژه برای تغذیه قسمت DC، از یک آداپتور ۵ ولت با توان جریان دهی حداقل ۵۰۰ میلی آمپر استفاده نمایید.

 


چراغ سقفی با سنسور PIR مدل HC-SR501


پس از برقراری اتصالات و سیم کشی های مدار، نوبت به اجرای پروژه سنسور pir بدون برنامه نویسی می رسد. پس از اتصال تغذیه، برای چند لحظه خروجی سنسور فعال است. پس از گذشت مدتی، سنسور کالیبره می شود. در این شرایط هرگاه حرکتی توسط سنسور pir تشخیص داده شود، لامپ روشن خواهد شد. به همین سادگی میتوانید سنسور pir را بدون برنامه نویسی راه اندازی کنید.

پروژه چراغ سقفی با سنسور PIR HC-SR501 - دیجی اسپارک

 

پس از چند لحظه، در صورتیکه حرکتی جلوی سنسور صورت نگیرد، خروجی آن غیر فعال شده و لامپ نیز خاموش خواهد شد. از طرفی دیگر، با چرخاندن پتانسیومترهای ماژول تشخیص حرکت، می توانید حساسیت و مدت زمان فعال سازی آن را تنظیم کنید. این مورد در قسمت معرفی سنسور به طور کامل بیان شده است.

 


لوازم مورد نیاز


  1. ماژول رله ۱۰ آمپر
  2. ترانزیستور BC547
  3. مقاومت یک کیلو اهمی
  4. سنسور تشخیص حرکت SR501
  5. منبع تغذیه مبدل ۲۲۰ به ۵ ولت

 


جمع بندی


در این آموزش به طراحی و پیاده سازی لامپ سقفی سنسور دار پرداختیم. این نوع از لامپ ها که در بسیاری از اماکن نظیر راهروو آپارتمان ها مورد استفاده قرار می گیرد، با تشخیص حضور افراد لامپ را روشن کرده و پس از ترک محل توسط افراد، لامپ را خاموش خواهد نمود. بدین ترتیب در مصرف برق صرفه جویی شده و طول عمر لامپ نیز افزایش می یابد. در این آموزش بدون نیاز به برد آردویینو و یا سایر میکروکنترالرها و بدن برنامه نویسی، اقدام به طراحی و پیاده سازی یک نمونه از این لامپ ها پرداختیم. این آموزش به طور قدم به قدم و مرحله به مرحله، جزییات را شرح داده و با ارائه شماتیک، مدار را طراحی و پیاده سازی می نماییم.

 


دیگر آموزش‌های مرتبط با سنسور PIR


معرفی سنسور PIR چگونگی کار و آموزش راه اندازی با برد آردوینو

آموزش ساخت چشمی راه پله با آردوینو و سنسور تشخیص حرکت PIR

طراحی و پیاده سازی سیستم هشدار قطعی برق آسانسور در زمان حضور انسان

پروژه‌ی سیستم تشخیص حرکت انسان با میکروپایتون و رزبری پای پیکو

آموزش ساخت دوربین مخفی امنیتی با برد ESP32-Cam و سنسور PIR

طراحی و پیاده سازی سیستم خوش آمدگویی به کمک آردوینو و DFPLAYER

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۴۵ دیدگاه

  • سلام مهندس
    روی ماژول تشخیص حرکت سه تا قسمت مسی کوچک وجود دارد که اولیش L و وسطی اسم ندارد و سومیش H این پایه کدومش باید وصل بشن ؟
    و کلا این پایه ها مربوط به چی هست ؟

    • سلام
      این ماژول دارای دو مد کاری AUTO RESET و حالت غیر AUTO RESET است. عبارت H برای AUTO RESET و حالت L برای مد غیر AUTO RESET است. مد AUTO RESET حالتی است که در آن ماژول زمانیکه حرکت تشخیص دهد، خروجی یک شده و تا زمانیکه حرکت جلوی ماژول متوقف نشده است، یک باقی خواهد ماند. در حالت غیر auto reset، ماژول زمانیکه حرکتی را تشخیص می دهد خروجی برای مدتی یک بوده و سپس ۰ خواهد شد. پس از تشخیص مجدد حرکت، خروجی ۱ می شود. در صورتیکه پد عبارت H را به پد وسط لحیم کنید، ماژول در حالت AUTO RESET قرار می گیرد. در صورتیکه پد L را به پد وسط لحیم کنیم، ماژول در حالت غیر از AUTO RESET قرار خواهد گرفت.

      • سلام جناب مهندس وقتتون بخیر،
        من دقیقا سر همین موردی که شما فرمودین گیر کردم، طبق فرمایش شما پد H رو به پد وسط لحیم کردم برای اینکه تا وقتی حرکت جلوش انجام میشه، خروجی وصل بمونه و هی قطع و وصل نشه
        اما با این وجود همچنان پس از طی شدن زمان تایمر، خاموش میشه و مجددا روشن میشه، یعنی عملا تغییری در کارکرد ماژول ایجاد نشده
        همچنین در حالت عادی بدون لحیم کردن به پد L ، بازهم ماژول عملکرد عادی خودش رو داره،
        درکل این پدها اصلا تغییری در کارکرد ماژول من ایجاد نمیکنه، علتش چی میتونه باشه مهندس؟

        • سلام و متشکر از شما
          مورد عجیبی است، لطفا پتانسیومتر مربوط به حساسیت را به گونه ای بچرخانید که حساسیت کمی بیشتر شود، سپس مورد را تست کرده و نتیجه را در کامنت بعدی اعلام نمایید.

          • درضمن جناب مهندس، جامپر ماژول من بصورت پد smd هست و مثل اخرین تصویری که شما گذاشتین و دارای پین هدر هست، نیست، ممکنه این نوع از ماژول ها چنین مشکلی داشته باشن؟

            • فکر نمی کنم چنین باشد!
              شما پس از لحیم کردن، زمانی که در برابر سنسور می ایستید، باز هم قطع و وصل وجود دارد؟

              • بله مهندس، درواقع وقتی حرکت کنم وصل میشه، بعد از طی شدن زمان تایمر، چندثانیه خروجی قطع میشه و بعد دوباره اگر حرکت کنم وصل میشه

                • در رابطه با این خروجی توجه کنید که اگر حرکتی یکبار تشخیص داده شود، این خروجی برای همیشه یک باقی نمی ماند! در این حالت تا زمانیکه حرکت تشخیص دهد و جلوی سنسور حرکت باشد، خروجی یک باقی می ماند. در صورتیکه این پایه را لحیم نکنید یا به پایه L لحیم کنید، در صورت تشخیص حرکت، بعد از چند ثانیه خروجی ۰ شده و مجددا خروجی یک می شود.

                  • بله مهندس حرفتون کاملا صحیحه، در واقع وقتی پایه h لحیم شده باشه با تشخیص هر حرکت، تایمر ماژول ریست میشه و از اول شروع به شمردن میکنه تا زمانی که دیگه حرکتی رو تشخیص نده،
                    مسئله من هم همینه که تایمر ریست نمیشه

                    • مورد عجیبی شد!
                      از دیگر دسوتان تقاضا دارم در بحث شرکت کنند، اگر برای شما مقدور است، با سنسور دیگری مورد را تست و بررسی کنید و نتیجه را لطفا در کامنت اعلام نمایید.

                  • سلام مهندس ماژول pirتا چندساعت ب ق وصل باشه در حالت استندبای منظورم اینه مثل کسی جلوی pirوصل نباشه مشکلی نداره به برق وصله نمیسوزه ۲۴ساعته برق وصل باشه

  • سلام خدمت شما
    من چند سوال دارم لطفا راهنمایی کنید
    ۱ – پتانسیومتر در کجا نصب می شود در مدار شماتیک پایین صفحه چیزی مشخص نشده است و در ضمن مدار شماتیک بالای صفحه چیزی دیگری را نشان می دهد مثلا استفاده از یک ای سی ۱۶ پایه و غیره..
    ۲- این مدار را می توان برای چند طبقه استفاده کرد به نظر خودم برای ساختمان یک طبقه باشد درست است؟
    ۳- چه تعداد لامپ را می توان به این مدار متصل کرد؟
    در ضمن من درس الکترونیک را نخوانده ام و رشته من چیز دیگری است ولی به الکترونیک بسیار علاقه مند هستم و ساخت چنین پروزه هایی را دوست دارم.
    من زمان زیادی دنبال این پروزه بودم که در سایت خوب شما پیدا نمودم.
    با تشکر از شما

    • سلام و متشکرم از لطف شما
      ۱-نیازی به نصب پتانسیومتر نیست، پتانسیومتر روی سنسور SR05 متصل هست؛ همچنین شماتیک دقیقا همان طوری که پروژه اجرا می شود، طراحی شده است.
      ۲-بله، برای هر طبقه یک مدار نیاز است.
      ۳-این مورد بستگی به توان رله دارد. مثلا در این پروژه ما از یک رله ۱۰ آمپر استفاده کرده ایم. شما باید ببینید چه تعداد لامپ و با چه جریانی قصد استفاده دارید که از توان رله بیشتر نشود.
      از لطف شما بی نهایت ممنونم
      وب سایت دیجی اسپارک محلی برای تبادل نظر و یادگیری است؛ باز هم هرگونه ابهام و یا ایرادی در اجرای پروژه برای شما وجود داشت، به صورت ثبت کامنت مورد را مطرح نمایید.

      • با سلام مجدد
        سنسور من معمولی و فقط سه پایه دارد و اگر قرار باشد برای یک لامپ ۱۰ تا ۱۸ وات استفاده کنم به نظر شما باید از چه نوع رله ای استفاده کنم. در مورد سنسور که ساده است باید چه کار کنم ایا باید همان مدل را تهیه کنم یا نه .
        باز هم از اینکه وقت گرانبهای خود را می گذارید متشکرم

        • سلام
          در رابطه با سنسور بله همان سنسور گفته شده در آموزش را تهییه کنید. برای لامپ، علاوه بر توان، ولتاژ آن هم مهم است. فرض کنید لامپی دارید که توان ۱۰ وات با ولتاژ ۲۲۰ ولت دارد. طبق رابطه P=VI، جریان مصرفی لامپ برابر با ۰٫۰۴۵ یا ۴۵ میلی آمپر خواهد بود. از طرف دیگر، هر رله می تواند تا نهابت یک جریان را از خود عبوذ دهد. این جریان روی رله ها ذکر می گردد. مثلا در این آموزش ما از رله ۱۰ آمپر استفاده کرده ایم که می تواند تا ۱۰ آمپر جریان را از خود عبور دهد. بدین ترتیب با توجه به مطالب گفته شده، محاسبات خود را انجام دهید.
          در پایان از لطف شما بی نهایت سپاسگزارم

  • سلام
    اگه بخایم فقط در تاریکی وظیفشو انجام بده چه مداری باید بهش وصل بشه چون یه قسمت برای ترمیستور داره اما معلوم نیست که مدار احتیاج داره یا یه مقاوت نوری ساده

  • سلام.ممنون بابت این آموزش کاربردی.سوال من این هست که اگر از ولتاژ ورودی ۱۲ ولت و یک رله ۱۲ ولت استفاده کنیم چه تغییری در ترانزیستور و مقاومت های استفاده شده در این مدار باید لحاظ بشه ؟

    • سلام و متشکرم از شما
      از آنجاییکه ترانزیستور در قسمت بیس خود بیش از ۵ ولت را نمی تواند تحمل کند و از طرف دیگر ماژول رله هم در ورودی به ۵ ولت نیاز دارد، پیشنهاد می کنم از یک رگولاتور ۵ ولتی مثل ۷۸۰۵ استافده منید تا برق ۱۲ به ۵ تبدیل شده و بدون تغییر در مدار، سیستم را راه اندازی کنید.

  • سلام و احترام و تشکر از آموزش های خوبی که دارید

    ۱) من قصد پیاده سازی این مدار بصورت دزدگیر دارم، دو تا اداپتور در اختیار دارم ۶ ولت و ۹ ولت برای همین می خوام از رگلاتور استفاده بکنم ۵ ولت بشه اون برام اوکی اون وقت آژیر پیزو می خوام جای بازر استفاده کنم و ولتاژ کاریش بین ۶ تا ۱۲ صرف نظر از بلندی صدا آژیر پیزو رو با ولتاژ کمتر یعنی با ۵ ولت استفاده کنم خراب نمیشه؟ میشه مثلا در مداری که رگلاتور ۵ وصل کردیم ولتاژ اولیه ۹ ولت اداپتور به پیزو انتقال داد؟ چطور باید وصل کرد؟

    ۲) در برخی مدارهای یوتیوب با این سنسور pir که البته فقط در حد آژیر یا چراغ راهرو اومدن پشت کلید راکر از دیود هرزگرد استفاده کردن در این مدار واقعا لازم هست یا خیر؟ من واقعا بلد نیستم ولی تعاریف خوندم دیود هرزگرد ظاهرا موقع استفاده از رله و موتور مگر نباید استفاده کرد؟! این قطعه مثل فیوز میمونه ببندیم بهتر یا نه اصلا نیازی نیست؟

    • سلام و متشکرم از شما
      ۱-سلام، مشکلی نیست. تغییر ولتاژ ورودی در رگولاتور ۷۸۰۵ خروجی ثابت دارد.
      ۲-دیود هرزگرد برای جلوگیری از جریان برگشتی رله است. اگر از ماژول رله استفاده کنید نیازی به دیود نیست.

  • سلام وخسته نباشید میشه از این پروژه به عنوان یک پروژه صنعتی استفاده کرد یا راحت تر بگم میخوام از این پروژه برای روشن کردن یک اژیر ویک لامپ در
    کارگاه به صورت ۲۴ساعته استفاده کنم امکان داره؟
    اگر این سنسور وقطعات به صورت مداوم قطع ووصل بشن مشکلی ایجاد نمیشه باعث سوختن ماژول ها ومشکلاتی از این قبیل نمیشه واین مدار و ماژول ها ایمن هست یا نه؟

  • سلام جناب مهندس صابری
    قبل از هرصحبتی جاداره تشکر کنم از لطف شما وسایت بسیار خوب جنابعالی
    من تحصیلات کمی دارم ولی علاقه زیادی به الکترونیک دارم چون لذت خاصی از انجام پروژه‌هامیبرم الان دزد گیر با سنسور بیسیم کار میکنم
    سئوال فنی من اینه توپروژه گیرنده ریموت ask315بکاربردم و چند تافرستنده ask315تودریافت سیگنال که گیرنده برای رله ۵ولت ارسال میکنه مشکل دارم
    میتونم با همین شیوه که برای سنسورpirفرمودید بین گیرنده ورله ارتباط برقرار کنم
    الان گیرنده که به رله سیگنال میده رله چغ چغ ضعیفی داره ولی عمل نمیکنه
    لطفآ راهنمایی بفرمائید
    سپاس بیکران

    • با سلام و تشکر از شما
      سوال شما چند بخش دارد، اگر رله در پروژه عمل نمیکند، احتمالا جریان کافی دریافت نمی‌کند. یا اینکه ایزولاسیون درستی انجام نشده است. اما اگر مشکل در ارتباط بیسیم ASK دارید، بایستی مجددا تغذیه مناسب در هر دو سمت فرستنده و گیرنده استفاده کنید.

    • با سلام
      بله، البته بهتر است بجای بررسی کردن به صورت تئوری، دست به عمل شده و اقدام به پیاده سازی کنید. معمولا مشکلات متفاوتی در روند اجرا وجود خواهند داشت.

  • سلام مهندس
    بنده میخام این مدار لامپ هوشمند راه پله رو بسازم
    میشه بگید از چه برد مدار چاپی استفاده کنم بهتره و در چه ابعادی باشه

  • دورود بیکران.
    در بازار دو نوع ماژول رله وجود دارد.
    برخی با ترانزیستور NPN هستند و برخی با ترانزیستور PNP .
    آیا از هر کدام این دو نوع رله میتوان برای این پروژه بهره گرفت؟ یا حتمن باید PNP باشد و یا حتمن NPN ؟
    زیرا میدانید که ترانزیستور NPN با اعمال ولتاژ مثبت به بیس فعال میشود و ترانزیستور PNP با ولتاژ منفی.
    مثلن اگر خروجی ماژول PIR دارای ولتاژ مثبت باشد و ما از ماژول رله‌ای که ترانزیستور آن PNP باشد استفاده کرده باشیم، در این حالت رله اکتیو نمیشود؟!

      • سپاس بابت پاسخ‌تان.
        گمان میکنم High Lv و یا Low Lv بودن را در واقع قطبیتِ ترانزیستورِ استفاده شده در ماژول رله تعیین میکند.
        قبلن در یک پروژه‌ای با استفاده از ماژول IR میخواستم پس از قرار گیری یک جسم جلوی سنسور، ماژول رله ۵V فعال شود.
        اما رله به محض اتصال به تغذیه ( بدون اتصال به خروجی سنسور ) فعال و چراغ سبـزِ مربوط به آن روشن میشد و با تریگر‌ کردن توسط سنسور، رله غیر فعال و چراغ سبز خاموش میشد!
        ترانزیستور روی اکثر ماژول‌های رله‌ پنج ولت هم معمولن ترانزیستور نوع مثبتِ J3Y است ‌. که نسخه اس ام‌ دیِ S8550 است.
        بنابراین چون ترانزیستور PNP است باید Low Lv Trigger ( صفر ولت ) به In آن داد تا فعال شود.
        من برعکسِ این را میخواهم که رله فقط با ارسال فرمان تریگر‌ توسط سنسور فعال شود و در هنگام اتصال به تغذیه فعال نشود.
        آیا راهش فقط استفاده از ماژول رله‌ای است که ترانزیستور آن از نوع منفی باشد؟
        آیا راهی وجود دارد که رله Low Lv را کاری کرد که تبدیل به High Lv شود؟!

        • سلام مجدد
          سپاس از همراهی شما و توضیحاتتون
          فرمایش شما صحیح است ولی بنده هم دقیقا اطلاعی ندارم که از چه قطعه‌ای است. ولی در خصوص ماژول‌ها بهتر است که در آنها دستکاری نکنید و از مدل مناسب استفاده کنید. حتما پیش از خرید با فروشنده هماهنگ کنید که کالای مورد نظر از چه نوعی است.

  • وقت بخیر
    من سه تا سوال دارم
    (اتصال پایه GND ماژول تشخیص حرکت به GND تغذیه) منظور از تغدیه چیست ؟
    منظور از اینکه مقاومت رو به vcc وصل کنیم، vcc یعنی چی ؟
    اتصال پایه VCC ماژول رله به ۵ ولت. ۵ ولت یعنی باید به یک باتری با ولتاژ ۵ وصل کنم ؟
    ممنون

    • با سلام
      ۱- تغذیه یعنی منبع تغذیه که برای این پروژه استفاده میکنید.
      ۲- منظور از vcc یعنی ولتاژ مثبت
      ۳- ولتاژ ۵ ولتی نیاز دارید که از هر منبع مورد نظری میتوانید استفاده کنید.