آردوینو Arduino Uno آموزش آردوینو سیم کارت GSM - GPRS

ساخت دستگاه تماس اضطراری با Sim808 ماژول جی اس ام SOS و برد آردوینو

نوشته شده توسط معین صابری

خطر در کمین است! این جمله، یکی از جملات معروفیست که سال ها می شنویم، مهم نیست در چه شرایطی باشید، چه پشت فرمان حین رانندگی، چه در خانه و مشغول استراحت و چه در محل کار و سرگرم فعالیت، هر لحظه ممکن است با یک اتفاق غیر منتظره و خطرناک رو به رو شویم. در این نوع مواقع است که درخواست کمک از دیگران، می تواند ما را در برابر خطر یاری دهد. از طرفی دیگر ممکن است خطر در حال وقوع آنقدر سریع و ناگهانی باشد که حتی فرصت دسترسی به تلفن همراه خود را برای درخواست کمک نداشته باشیم. در این آموزش توسط تماس اضطراری با Sim808، به طراحی یک سامانه کاربردی می پردازیم که به کمک آن، در مواقع حساس، تنها با فشردن یک دکمه، می توانیم علاوه بر تماس با شماره تلفن از پیش تعیین شده، موقعیت مکانی خود را ارسال نماییم. حتی می توان این پروژه را به شکل یک گجت پوشیدنی، مثل یک مچ بند طراحی نمود، یا اینکه  به صورت یک دستگاه کوچک در فروشگاه ها قرار  گرفته و در مواقع اضطراری، با برقراری تماس تلفنی با پلیس و یا همسایگان و افراد دیگر، موقعیت فروشگاه نیز ارسال شود. در ادامه با مرجع تخصصی آردوینو به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


تماس اضطراری یا SOS چیست؟


پیام اضطرای SOS بیش از یک قرن است که مورد استفاده قرار میگیرد، این پیام در ابتدا در سیستم های کشتی رانی برای مخابره پیام درخواست کمک ابداع شد، اما امروزه به پیام های درخواست کمک نیز به طور خلاصه، SOS اطلاق می گردد. این پیام برای اولین بار توسط آلمان در سال ۱۹۰۵ معرفی شد، سپس ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۰۸، شروع به استفاده از آن نمود. در این آموزش، به طراحی یک گجت هوشمند می پردازیم که در صورت وقوع خطر، کاربر با فشردن یک دکمه، دستگاه با شماره از پیش تعیین شده تماس گرفته و آخرین موقعیت خود را پیامک می نماید. به عبارتی تماس اضطراری با Sim808 برقرار می‌کنیم.

یکی از انواع سرقت ها، سرقت از فروشگاه هاست، در خبرها حتما شنیده اید که افرادی به قصد زورگیری و یا سرقت کالا و وجه های موجود در فروشگاه ها، به سمت آن ها حمله می کنند، یک نمونه از این مورد را می توان فروشگاه های تلفن همراه را مثال زد، با توجه به افزایش قیمت این کالا و از طرفی دیگر سبک و کم حجم بودن این محصولات، متاسفانه می تواند طعمه خوبی برای سارقان و زورگیرها به حساب آید، اما با قرار دادن این دستگاه در فروشگاه، در صورت وقوع خطر، فروشنده با فشردن یک دکمه، ضمن برقراری تماس فوری با پلیس و یا سایر همسایگان و اعلام خطر به آنان، موقعیت فروشگاه نیز ارسال می گردد.

 


تغدیه ماژول SIM808


موضوع تغذیه در این بخش بسیار اهمیت دارد. در صورتیکه آداپتور ۵ ولت ندارید، می توانید از آداپتور ۱۲ ولت زیر استفاده نموده و سپس به کمک یک مبدل ولتاژ سوییچینگ، ولتاژ ۱۲ را به ۵ ولت بکاهید.

آداپتور

مبدل کاهنده ولتاژ

بر روی مبدل کاهنده ولتاژ، یک مولتی ترن وجود دارد که پیش از اتصال  به ماژول، می بایست با چرخاندن آن، ولتاژ را به ۵ ولت برسانید.

 


شماتیک و اتصالات مدار


در این قسمت به بررسی شماتیک مدار و نحوه اتصالات آن میپردازیم. پیش از هرچیز، لازم است که به تغذیه ماژول SIM808 توجه ویژه ای داشته باشید، این ماژول حین اتصال به شبکه، ارسال پیامک و برقراری تماس تلفنی، جریان زیادی لازم دارد، بنابراین، ضمن فراهم آوردن تغذیه ۵ ولت ۲ آمپر، چنانچه از مبدل ولتاژ LM2596 برای تغذیه این ماژول، استفاده می نمایید، از کابل های مناسب(سیم مسی تک رشته و یا همان سیم خشک) برای اتصالات تغذیه آن، بهره ببرید.

ساخت دستگاه تماس اضطراری با Sim808 و آردوینو - دیجی اسپارک

اتصالات مدار فوق را به شرح زیر، دنبال نمایید.

پایه TX به پایه ۱۰ آردویینو

پایه Rx با تقسیم مقاومتی(هر مقاومت یک کیلو اهم) به پایه ۱۱ آردویینو

پایه V ماژول به ۵ ولت

پایه GND ماژول علاوه بر تغذیه به پایه GND آردویینو

توجه: در این پروژه، ما تغذیه آردویینو را از کابل تامین نموده ایم، همچنین، تغذیه ماژول سیم کارت به صورت جداگانه، تامین شده است.

 


تعریف کلید ارسال هشدار SOS


در پروژه تماس اضطراری با Sim808 کلیدی قرار می دهیم تا با فشردن آن، تماس تلفنی و ارسال پیامک موقعیت، فعال گردد. برای همین موضوع، ابتدا پایه ۴ آردویینو را به صورت ورودی و با مقاومت پول آپ داخلی، تعریف نموده ایم، همانطور که می دانید، در صورت تعریف پایه آردویینو به صورت ورودی با پول آپ داخلی، مقدار پیشفرض ورودی پایه یک می شود. در اینجا ما یک پایه کلید خود را به پایه ۴ آردویینو و پایه دیگر آن را به زمین متصل نموده ایم، در صورتیکه کلید فشرده شود، پایه ۴ آردویینو ۰ خواهد شد، چراکه از طریق کلید، این پایه صفر خواهد شد.

 


کد پروژه تماس اضطراری با Sim808 و لوکیشن


در این قسمت کدهای مربوط به پروژه برقراری تماس SOS همراه با ارسال لوکیشن را مشاهده می نمایید.

 

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش

 

دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندس‌های دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید.

 

 


عملکرد و تحلیل کدهای پروژه


در این پروژه، چنانچه کلید فشار داده شود، ابتدا یک تماس تلفنی با کاربر برقرار می گردد، پس از این تماس، لینک موقعیت مکانی به شماره از پیش تعیین شده، پیامک خواهد شد. اگر بخواهیم عملکرد برنامه را به ترتیب بررسی نماییم، روال زیر را خواهیم داشت.

۱-انتظار برای اتصال ماژول sim808 به شبکه

۲- فعال سازی GPS

۳-بررسی وضعیت کلید:

-چنانچه کلید فشرده شده باشد(وضعیت پایه ۴  از ۱ به ۰ تغییر می یابد):

  ۱- برقراری تماس با دستور ATD

   ۲- انتظار ۳۰ ثانیه ای برای تماس و سپس قطع تماس با دستور ATH

   ۳- دریافت طول و عرض جغرافیایی از تابع get_gps_data

   ۴- تعیین شماره تلفن گیرنده پیامک با دستور AT+CMGS

   ۵- قرار دادن طول و عرض جغرافیایی در لینک گوگل مپ

   ۶- ارسال پیامک

ارسال لوکیشن توسط دستگاه تماس اضطراری با Sim808 - دیجی اسپارک

در نهایت با کلیک بر روی لینک پیامک، موقعیت مطابق تصویر زیر، به نمایش درخواهد آمد.

تعیین لوکیشن روی نقشه با دستگاه تماس اضطراری با Sim808 - دیجی اسپارک

 

 


وسایل مورد نیاز


ماژول SIM808 با قابلیت GPS

آنتن GSM

آنتن GPS

برد آردویینو UNO (تغذیه برد آردویینو از همان کابل تامین می شود)

-مقاومت ۱k اهم

-کلید( در این آموزش از یک کلید on-off معمولی استفاده شده است، شما می توانید برای جذابیت بیشتر، از کلید تاچ استفاده نمایید)

ماژول رله

 


جمع بندی


در آموزش تماس اضطراری با Sim808، به طراحی پروژه ای پرداختیم که به کمک آن در مواقع اضطراری، تنها با فشردن یک دکمه، به طور خودکار علاوه بر برقراری تماس تلفنی با شماره از پیش تعیین شده، موقعیت ما به صورت لینک گوگل مپ، به شماره مورد نظر پیامک می گردد، در نوع پیشرفته تر، می توان این سیستم را به صورت یک مچ بند طراحی نمود تا در مواقع ضروری که فرصت دسترسی به تلفن همراه نیست، با فشردن و یا لمس کردن یک دکمه، اعلام خطر نمود. در مدل دیگر، می توان پروژه موجود در این آموزش را در فروشگاه ها به نحوی به کاربرد تا در مواجهه با خطر، به طور خودکار با پلیس تماس گرفته شده و موقعیت فروشگاه به کلانتری ها(در صورت هماهنگی)، همسایگان و  دیگر افراد مخابره شود.

 

 


نظرسنجی


در پایان، از اینکه این مطلب را مطالعه نمودید، سپاسگزاریم. لطفا در جهت ارتقا سطح کیفی مطالب، به سوالات زیر در کامنت ها، پاسخ دهید.

۱-آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

۲- آیا این مطلب روان بیان شده بود؟

۳- به نظر شما، از این پروژه، در چه جاهای دیگری می توان استفاده نمود؟

۴- به نظر شما، به این پروژه چه امکانات دیگری می توان اضافه نمود؟

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۲ دیدگاه

    • سلام، بله، با هر عضویتی می توانید دسترسی داشته باشید، اما هر عضویت ویژگی های مخصوص به خود را دارد. برای مقایسه و بررسی ویژگی ها، لینک زیر را بررسی نمایید.