سیم کارت GSM - GPRS

راه اندازی و کار با ماژول سیم کارت SIM7000C بخش دوم: اتصال به شبکه

getting-started-with-gsm-sim7000c-arduino-shield-nb-iot-lte-dfrobot-digispark
نوشته شده توسط معین صابری

به طور قطع ماژول های مخابراتی سیم کارت یکی از مهم ترین و پرکاربردترین ابزارها در سیستم های کنترل از راه دور به شمار می روند. این ماژول ها با دریافت سیم کارت، به شبکه موبایلی کشور متصل می گردند. پس از اتصال، دقیقا همانند یک تلفن همراه ماژول مخابراتی می تواند به ارسال پیامک، دریافت پیام متنی از طریق شماره تماس، برقراری تماس صوتی تلفنی، دریافت و پاسخ تماس تلفنی و … بپردازد. از طرف دیگر، ماژول مخابراتی می تواند به اینترنت از طریق دکل های مخابراتی متصل شود. بدین ترتیب به کمک ماژول مخابراتی سیم کارتی به کلیه روش های معمول ارتباط از راه دور، مجهز خواهیم بود. ماژول مخابراتی سیم کارت SIM7000C یکی از جدیدترین و پرکاربردترین سری ماژول های شرکت معظم سیم کام است. این ماژول که نسل پیشرفته سری ماژول های SIM800 به شمار می رود، قادر است به برقراری تماس تلفنی، پیامک، اینترنت، GNSS است. این ماژول بر خلاف سری SIM800، قادر به تبادل داده تحت فناوری LTE است. بدین ترتیب در این فناوری داده ها با سرعت بسیار بالایی انتقال خواهند یافت.  از طرف دیگر، این ماژول از فناوری GNSS جهت موقعیت یابی بهره می برد. در این فناوری موقعیت یابی علاوه بر ماهواره های آمریکایی، از ماهواره های روسی، چینی و اروپایی استفاده می نماید.

 پیشتر در آموزشی به معرفی شیلد آردوینو ماژول SIM7000C پرداختیم. این شیلد به سادگی روی آردوینو UNO قرار می گیرد. از طرف دیگر، این شیلد از سنسور فشار سنج هم بر روی خود بهره می برد. جهت مطالعه این آموزش می توانید روی این لینک کلیک کنید.  در این سلسه آموزش ها به طور تخصصی به این ماژول کلیدی می پردازیم. ابتدا در نخستین آموزش، به بررسی کلی و نحوه اتصال و رجیستر آن به شبکه، بحث خواهیم نمود. در ادامه این آموزش با مرجع تخصصی ماژول سیم کارت به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


ویژگی ها و امکانات ماژول SIM7000C


همانطور که گفته شد، ماژول SIM7000C جزو ماژول های جدید توسعه یافته است.  این ماژول علاوه بر قابلیت های تماس و پیامک، دارای اینترنت با فناوری LTE و موقعیت یابی به کمک GNSS است. این ماژول می تواند تا ۳۰۰KBS سرعت تبادل داده در فضای وب را داشته باشد. این در حالیست که ماژول SIM7000C همچنان از فناوری GPRS جهت ارسال و دریافت داده پشتیبانی می کند. از طرفی دیگر ماژول SIM7000C قادر به سوییچ خودکار بین حالت LTE و  GPRS است. این ویژگی در زمان هایی که پوشش LTE در دسترس نباشد، بسیار کاربردی خواهد بود.

ویژگی ها و امکانات ماژول SIM7000C - دیجی اسپارک

 

ماژول SIM7000C همانند ماژول های سری SIM800، از رابط سریال UART جهت دریافت و اجرای فرامین کاربر استفاده می کند. در کنار این، ماژول SIM7000C از فرامین AT نیز پشتیبانی می کند. این فرامین تحت استاندارد ۳GPP عمل می کنند. بنابراین با همان فرامین AT استاندارد، این ماژول قادر به فعالیت است. در زیر ویژگی های کلی این ماژول کلیدی را به صورت خلاصه بررسی می کنیم.

  • قابلیت پشتیبانی از فناوری GPRS و LTE
  • پشتیبانی از شبکه کم مصرف NB-IOT
  • دارای جریان مصرفی ۷ میکرو امپری در حالت کم مصرف
  • قابلیت تغذیه تا ۱۰ سال به کمک باتری در حالت کم مصرف
  • قابلیت موقعیت یابی تحت فناوری GNSS
  • دارای ولتاژ کاری ۳ الی ۴٫۳ ولت (۳٫۸ پیشنهادی)
  • دارای پورت USB2، UART، I2C

در ادامه، جدول زیر سرعت تبادل داده در فناوری های مختلف برای این ماژول سیم کارت sim7000c را نمایش می دهد.

سرعت دانلود سرعت آپلود فناوری
۶kbs.85 ۶kbs.85 GPRS
Kbs300 ۳۷۵kbs LTE
Kbs34 Kbs66 NB-IOT
۸kbs.236 ۸kbs.236 EDGE

پس از آشنایی و اطلاع در رابطه با کلیات ماژول، نوبت به راه اندازی و کار با آن می رسد. قسمت های بعدی را به این موضوع اختصاص می دهیم.

 


راه اندازی اولیه بخش نخست ارسال فرامین AT


پس از آشنایی اولیه با ماژول SIM7000C، نوبت به ارسال دستورات اولیه و تست فرامین AT می رسد. در این آموزش ما از شیلد SIM7000C استفاده نموده ایم. این شیلد دارای تغذیه در حدود ۶ الی ۱۲ ولت است. با قرارگیری سیم کارت درون ماژول سیم کارت sim7000c، عبارات زیر در سریال مانیتور نمایش داده می شود.

راه اندازی اولیه بخش نخست ارسال فرامین AT به sim7000C - دیجی اسپارک

 

پس از این قسمت، نوبت به ارسال فرامین AT می رسد. در زیر تصویر برخی از فرامین عمومی و کلی AT را مشاهده می کنید.

دستورات AT به ماژول Sim7000C با ترمینال - دیجی اسپارک

 

پس از این قسمت، نوبت به رجیستر شدن ماژول در شبکه می رسد. این مورد می تواند به صورت خودکار توسط ماژول صورت گیرد. اما گاهی اوقات عمل رجیستر در شبکه باید به صورت دستی صورت پذیرد. این مورد در قسمت بعدی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

 


راه اندازی اولیه بخشت دوم رجیستر در شبکه


پس از بررسی اولیه، نوبت به تست اتصال به شبکه می رسد. برای این مورد، چنانچه اتصال با موفقیت به شبکه صورت گیرد، چراغ NET ماژول هر سه ثانیه یکبار چشمک خواهد زد. در غیر اینصورت، یعنی ماژول به شبکه متصل نشده است. البته این امکان وجود دارد که سیم کارت را اشتباه وارد ماژول سیم کارت sim7000c کرده باشید. برای تست این موضوع، دستور زیر را به ماژول وارد کنید.

AT+CPIN?

 

در صورتیکه با ارسال دستور فوق، عبارت +CPIN: READY را دریافت کردید، یعنی سیم کارت به درستی وارد شده است. در این حالت، دستور زیر را وارد کنید.

AT+CSQ

 

چنانچه در پاسخ به دستور فوق ماژول عبارت +CSQ: 99,99 را ارسال نمود، یعنی ماژول به شبکه رجیستر نشده است. در این حالت باید ماژول را به صورت دستی به شبکه رجیستر کنیم. برای این مورد، لطفا دستور زیر را برای ماژول ارسال کنید.

AT+COPS=?

 

دستور فوق اپراتورهای موجود در منطقه را جست و جو شناسایی می کند. این دستور زمانبر بوده و با ارسال این دستور، دستور دیگری نمی توانید ارسال کنید. بنابراین برای حدود یک دقیقه صبر کنید. پس از یک دقیقه، نام اپراتورهای در دسترس با کد شناسه آن ها مطابق تصویر زیر در سریال مانیتور ظاهر می گردد.

راه اندازی اولیه بخشت دوم رجیستر در شبکه ماژول sim7000C - دیجی اسپارک

 

مطابق تصویر فوق، کدهای اپراتورها به نمایش در می آید. در اینجا ما از سیم کارت همراه اول استفاده می کنیم. بنابراین مطابق دستور فوق، کد این اپراتور ۴۳۲۱۱ است. به همین منظور، با دستور زیر، ماژول را در شبکه همراه اول رجیستر می کنیم.

AT+COPS=1,2,”۴۳۲۱۱”

 

با ارسال دستور فوق، ماژول عبارت OK را برگردانده و پس از چند لحظه چشمک زن ماژول از حالت دائم به حالت هر سه ثانیه یکبار تبدیل خواهد شد. در این حالت، به کمک دستور زیر، بار دیگر کیفیت سیگنال را بررسی کنید.

AT+CSQ

 

پس از چند لحظه، میزان کیفیت سیگنال به صورت تصویر زیر، به نمایش در می اید.

کیفیت سیگنال در راه اندازی Sim700C - دیجی اسپارک

 

عدد ۲۱ در پاسخ به معنای کیفیت سیگنال عالی است. بدین ترتیب ماژول آماده کار و فعالیت در شبکه خواهد بود. حال در این حالت می توان به ارسال پیامک، اتصال به اینترنت، سوییچ بین مدهای اینترنتی و…. پرداخت. قسمت بعد این سلسله آموزش را به این موضوعات اختصاص خواهیم داد.

 


لوازم مورد نیاز


شیلد ماژول SIM7000C، کلیک کنید

 


جمع بندی


در مجموعه آموزش های ماژول SIM7000C، قسمت نخست را به راه اندازی اولیه این ماژول اختصاص دادیم. ماژول SIM7000C یک ماژول فوق العاده کاربردی با پشتیبانی از شبکه NB-IOT است. در کنار این، این ماژول می تواند تحت شبکه پر سرعت LTE به تبادل داده در فضای وب بپردازد. همچنین این ماژول جهت موقعیت یابی از ماهواره های آمریکایی، روسی، چینی و اروپایی تحت فناوری GNSS استفاده می نماید. در این آمزش به بررسی مشخصات کلی و معرفی این ماژول پرداختیم. سپس در ادامه فرامین معمول AT را به ماژول ارسال نمودیم. در نهایت وضعیت اتصال به شبکه و نحوه رجیستر آن به صورت دستی را مورد بحث و بررسی قرار دادیم. در قسمت بعدی این آموزش، به کار با امکانات این ماژول خواهیم پرداخت.

 

چنانچه هرگونه ابهامی در مطالب درج شده وجود دارد، می توانید با ثبت نظر در انتهای همین پست سوال خود را بپرسید. تاکنون در دیجی اسپارک ده‌ها هزار سوال و پاسخ ثبت شده است؛ پس نظرات بی جواب نمی مانند! همچنین اگر ایراد و یا اشکالی در مطالب درج شده وجود دارد، لطفا آن را با ثبت نظر، مطرح کنید. همچنین اگر مشکلی در کدها وجود داشته و یا اجرا نمی شوند، مورد را حتما در انتهای همین آموزش مطرح نمایید. نظرات شما برای ما بسیار ارزشمند هسنند!!

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۴ دیدگاه

  • سلام
    من می‌خوام برای پروژه ای از این ماژول استفاده کنم. اما از چه سیمکارتی میتونم استفاده کنم و آیا مدل C این شیلد در ایران سازگار هست؟

    • سلام
      از سیم کارت های ۳G همراه اول و ایرانسل می توانید استفاده کنید. بله در ایران این ماژول ها کارکرد دارد.