در سلسله آموزش های ماژول بلوتوث HC05 قسمت پنجم به مهم ترین بخش آموزش می پردازیم. همانطور که اطلاع دارید، در فاز برقراری ارتباط دو ماژول بلوتوث، ابتدا دو دستگاه باید Pair و اتصال و سپس CONNECT شوند. ارتباط بین دو بلوتوث برای پروژههای مختلف الکترونیکی و ارتباط بیسیم کاربری است. در این آموزش قصد داریم تا به این موارد بپردازیم. در ادامه با مرجع تخصصی ماژول بلوتوث به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.
اتصال دو دستگاه: فاز ۱ مد کاری HC05
در قسمت های پیشین این سلسله آموزش راجع به نحوه اتصال دو دستگاه تا حدودی صحبت کردیم. در این آموزش قصد داریم تا نحوه برقراری ارتباط بین دو دستگاه را مشاهده کنیم. برای شروع ارتباط، یک دستگاه باید در مد MASTER و دستگاه دیگر باید در مد SLAVE قرار گیرد. همانطور که پیشتر گفته شد، دستگاه در مد SLAVE فرامین را از دستگاه در مد MASTER دریافت و اجرا می کند. به عنوان مثال در پخش بلوتوثی خودرو، تلفن شما در نقش MASTER و پخش خودرو در نقش SLAVE قرار دارد. تلفن همراه با ارسال فرامین پخش آهنگ به سیستم صوتی، آهنگ ها را پخش خواهد کرد. در قسمت های پیشین راجع به قرار گیری ماژول در مدهای SLAVE/MASTER صحبت کردیم. در این جا قصد داریم تا بلوتوث خود را در مد MASTER قرار داده و آن را به یک دستگاه متصل کنیم. به عبارتی روند Pair و اتصال را انجام دهیم.
AT+ROLE=1
پس از قرارگیری ماژول در مد SLAVE، نوبت به PAIR سازی است. قسمت بعد به این موضوع می پردازد.
اتصال دو دستگاه: فاز ۲ PAIR کردن دو دستگاه
پس از آنکه دستگاه در مد MASTER قرار گرفت نوبت به Pair و اتصال کردن دستگاه هاست. همانطور که اطلاع دارید، پیشتر در رابطه با بدست آوردن آدرس و نام دستگاه ها صحبت کرده ایم. برای بدست آوردن نام دستگاه ها ابتدا باید ماژول در مد SLAVE قرار گرده و سپس با دستور AT+INQ آدرس و بعد از آن با دستور AT+RNAME نام دستگاه از روی آدرس تشخیص داده شود. به منظور PAIR دو دستگاه، ابتدا حافظه ماژول را از لوث! وجود کلیه دستگاه های قبلی پاک کنید. به این منظور به شیوه زیر عمل می کنیم.
AT+RMAAD
پس از حذف دستگاه ها از حافظه، نوبت به Pair و اتصال سازی می رسد. برای این مورد، می بایست از دستور AT+PAIR استفاده کنیم. این دستور دارای دو پارامتر ورودی است.
۱- آدرس دستگاه
۲- مدت زمان انتظار برای اتصال به دستگاه به ثانیه
توجه: آدرس دستگاه همانند مد دریافت نام بوده که در آن ویرگول حذف می شود.
برای جفت سازی دستگاه، فرض کنید آدرس به صورت ۱۲۳۴,ab,fdegh باشد. به همین منظور به صورت زیر عمل می کنیم.
AT+PAIR=1234,ab,fdegh,20
پس از ارسال دستور فوق، ماژول عبارت OK را بر می گرداند. در ادامه، می بایست به دستگاه مد نظر خود متصل شویم. به همین منظور قسمت بعد به این موضوع اختصاص دارد.
اتصال دو دستگاه: فاز ۳ برقراری ارتباط
پس از PAIR سازی دو دستگاه، نوبت به اتصال دو دستگاه می رسد. برای اتصال، باید از دستور AT+LINK استفاده شود. در جلوی این دستور نام آدرس دستگاه قرار می گیرد.
محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش
دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندسهای دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید. |
اتصال به ماژول HC05 در مد SLAVE
پس از آشنایی با شیوه اتصال در مد MASTER، نوبت به مد SLAVE می رسد. برای قرارگیری در مد SLAVE قصد داریم تا از طریق تلفن همراه با ماژول ارتباط برقرار کنیم. به همین منظور ابتدا به کمک دستور زیر، ماژول را به تنظیمات کارخانه برمی گردانیم.
AT+ORGL
پس از ارسال این دستور، ماژول به تنظیمات کارخانه بر می گردد. در این حالت باید یکی از نرم افزارهای ترمینالی بلوتوث برای تلفن همراه را دانلود کنید. یک یاز این نرم افزارها، نرم افزار Bluetooth Terminal HC05 است. این نرم افزار را می توانید از گوگل پلی دانلود کنید. پس دانلود و نصب، وارد نرم افزار شوید.
توجه داشته باشید که پیش از ورود به نرم افزار، بلوتوث تلفن را فعال نکنید. مطابق تصویر فوق، بر روی گزینه مجوز دسترسی به بلوتوث را صادر کنید. پس از اجاره دادن، بر روی گزینه SCAN کلیک کنید تا بلوتوث های اطراف شناخته شوند.
پس از این مورد، دستگاه با نام HC را یافته و به آن متصل شوید. پس از چند لحظه، دو دستگاه آماده اتصال می شوند. در اینجا با ورود رمز ۱۲۳۴، دو دستگاه به یکدیگر متصل خواهند شد. حال اگر سریال مانیتور آردوینو را باز کنید و عباراتی تایپ نمایید، این عبارات در صفحه تلفن همراه به نمایش در خواهد آمد.
همچنین در ادامه، در کادر SEND ASCII عبارت HI HC05 را تایپ نمودیم. در ادامه در سریال مانیتور آردوینو، این عبارت را دریافت کردیم.
اجرای پروژه HC-05 با آردوینو
پس از آشنایی با دستورات، نوبت به اجرای یک پروژه با آردوینو می رسد. در این پروژه ساده قصد داریم تا پس از اتصال بلوتوث به دستگاه، مقدار خروجی تابع millis را هر ک ثانیه یکبار، به تلفن ارسال کنیم. به این منظور، برنامه زیر را روی برد آپلود کنید.
#include "SoftwareSerial.h" SoftwareSerial bl(4,5); void setup() { bl.begin(9600); } void loop() { bl.println(millis()/1000); delay(1500); }
توجه داشته باشید که برای این برنامه، ما از سریال نرم افزاری جهت ارتبط بین آردوینو و بلوتوث استفاده می کنیم. به همین منظور اتصالات را به شیوه زیر برقرار کنید.
لوازم مورد نیاز
لینک خرید ماژول HC05، کلیک کنید
لینک خرید مبدل سریال به USB، کلیک کنید.
لینک خرید برد آردوینو UNO، کلیک کنید
لینک خرید مقاومت یک کیلو اهمی، کلید کنید
جمع بندی
در مجموعه آموزش های ماژول بلوتوث HC05 قسمت پنجم به بررسی نحوه اتصال در مدهای کاری SLAVE و MASTER پرداختیم. ارتباط بین دو دستگاه بلوتوث همواره یکی از چالش های این ماژول ارتباطی به شمار می رود. در این سلسله آموزش سعی بر آن بود تا با توضحی عمقی، این چالش ها را برطرف سازیم. در این آموزش پله به پله نحوه ارتباط ماژول با دستگاه های دیگر را در مد SLAVE/MASTER بررسی کردیم. در نهایت با ارایه یک مثال برنامه نویسی، نحوه برقراری ارتباط بین ماژول، برد آردوینو و تلفن همراه را مشاهده نمودیم.
چنانچه ایرادی در مطالب مندرچ وجود داشته و یا قصد دارید تا دانش خود را با دیگران به اشتراک بگذارید، پیشنهاد می کنم مورد را به صورت کامنت در انتهای پست مطرح کنید.