آموزش رزبری پای رزبری پای پروژه رزبری پای گنو/لینوکس

آموزش ساخت NAS سرور لوکال با برد رزبری پای raspberry pi

نوشته شده توسط اروند طباطبایی

تا به حالا پست های زیادی درباره برد رزبری پای Raspberry Pi منتشر کردیم. در این پست می آموزید که چطور این برد را به عنوان یک سرور NAS برای شبکه‌ی محلی خود تنظیم کنیدسرور NAS به سروری گفته می شود که پس از اتصال به شبکه، به کاربران اجازه ی دسترسی به فایل ها و اطلاعات به اشتراک گذاشته شده و همچنین مدیریت و تغییر آن‌ها را می‌دهد. با راه اندازی یک سرور NAS در شبکه‌ی خانگی خود می‌توانید اطلاعات را به صورت مجمتع نگه داشته و بین دستگاه‌های مختلف از جمله لپ تاپ، موبایل و… به اشتراک بگذارید. در ادامه این آموزش با مرجع تخصصی رزبری پای به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


نصب و راه اندازی NAS سرور رزبری پای


برد رزبری پای Raspberry Pi به تنهایی حافظه کمی برای تبدیل شده به NAS سرور را دارد. در نتیجه بهتر است از یک سخت افزار ذخیره سازی با رابط USB استفاده کنید. حجم این حافظه به خودتان و حجم کارتان بستگی دارد. من از هارد یک ترابایتی دارای پارتیشن بندی با فرمت NTFS کار می‌کنم. تا با سیستم عامل‌های ویندوز و OS X هم بتوانم به اطلاعات دسترسی داشته باشمابتدا سعی کنید پکیج ntfs-3g را نصب کنید تا اگر سیستم عاملتان از NTFS پشتیبانی نمی‌کند، این مشکل حل شود. برای این منظور ترمینال رزبری پای را باز کنید. سپس دستور زیر را جهت نصب پکیج وارد کنید.

$ sudo apt-get install ntfs-3g

حال بایستی یک دایرکتوری بسازید و پارتیشن مورد نظر را روی آن سوار کنید.

$ sudo mkdir /media/ext
$ sudo mount -t auto /dev/sda1 /media/ext

دایرکتوری دیگری نیاز داریم تا اطلاعاتی که قرار است به اشتراک گذاشته شود در آن قرار بگیرد. این بخشی بسیار اهمیت دارد، به این دلیل که پوشه اصلی مشترک بین سیستم‌ها خواهد شد. 

$ sudo mkdir /media/ext/share

 


مدیریت NAS سرور رزربری پای


مدیریت NAS سرور بسیار اهمیت دارد. برای اینکه بتوانیم سرور NAS خود را مدیریت کنیم Samba می‌تواند گزینه‌ی بسیار خوبی باشد. چون از ویندوز و دسترسی‌های این سیستم عامل هم پشتیبانی می‌کند. بایستی روی برد رزبری پای Raspberry Pi نرم افزار Samba را نصب کنیم. برای نصب آن دستور زیر را اجرا کنید.

$ sudo apt-get install samba samba-common-bin

در این مرحله فایل تنظیمات Samba را باز کرده و تنظیمات دلخواه را انجام می‌دهیم.

$ sudo nano /etc/samba/smb.conf

علامت # را از ابتدای خط security = user بر می‌داریم. برای این منظور نشانگر را روی کاراکتر مورد نظر برده و دکمه ی delete را فشار می دهیم. با این کار سیستم احراز هویت را فعال می‌کنیم.

nas-rpi

در قدم بعد قسمت جدیدی به فایل اضافه می کنیم، به انتهای فایل رفته و تنظیمات زیر را اضافه کنید.

[Backup]

comment = Backup Folder

path = /media/ext/share

valid users = @users

force group = users

browsable = yes

create mask = 0660

directory mask = 0771

read only = no

کلیدهای ترکیبی Ctrl+X و سپس Y را بزنید تا تغییرات اعمال شده ذخیره شوند. پس از اینکه به خط فرمان برگشتید باید سرویس Samba را مجددا راه اندازی کنید. هر یک از دستورات زیر بسته به نسخه‌ی سیستم عاملتان می‌تواند این کار را انجام دهد.

$ sudo service smbd restart
$ sudo /etc/init.d/samba restart

 


ساخت حساب کاربری Samba


در اینجا یک حساب کاربری می‌سازیم که به سرور Samba دسترسی خواهد داشت. در مثال این پست نام کاربری حساب، backups و پسورد آن backups4pi است. می‌توانید هر نام و پسورد دیگری که دوست دارید را انتخاب کنید. برای این منظور دقیقا دستورات زیر را در ترمینال وارد کنید. بجای دو عبارت اعلام شده میتوانید هر موردی که دلخواهتان است را اضافه کنید.

$ sudo useradd backups -m -G users
$ sudo passwd backups

بعد از اجرای دستور دوم باید دوباره پسورد خود را وارد کنید. دقت داشته باشید هنگام وارد کردن پسورد هیچ عبارتی در نمایشگر نشان داده نمی‌شود. سپس دستور زیر را اجرا کنید تا کاربر ساخته شده به عنوان یک کاربر قانونی Samba پذیرفته شود.

$ sudo smbpasswd -a backups

با استفاده از دستور زیر فایل fstab را باز کنید.

$ sudo nano /etc/fstab

این دستور فایل fstab را در ویرایشگر نانو باز می‌کند، متن زیر را به انتهای این فایل اضافه کنید فایل را بعد از ذخیره کردن ببندید.

/dev/sda1 /media/ext auto noatime 0 0

دستور زیر هم برایتان نرم افزاری نصب می‌کند تا بتوانید تنظیمات دلخواه پیشرفته‌تری در مورد سوار شدن پارتیشن مورد نظر را اعمال کنید.

$ sudo apt-get install autofs

خوب حالا فایل مربوط به تنظیمات این برنامه را باز می کنیم.

$ sudo nano /etc/auto.master

در پایان این فایل عبارت auto.master+ را پیدا کنید و متن پایین را در زیر آن بنویسید و فایل را ذخیره کنید.

+auto.master
/media/ /etc/auto.ext-usb –timeout=10,defaults,user,exec,uid=1000

این همه‌ی مراحلی بود که بایستی برای نصب NAS روی رزبری پای Raspberry Pi انجام دهید. تا بتوانید فایل‌های خود را در یک شبکه محلی به اشتراک بگذارید

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید. 

 

در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.

 

درباره نویسنده

اروند طباطبایی

بنیانگذار دیجی اسپارک: اولین مرجع تخصصی امبدد سیستم به زبان فارسی / کارشناس سئو و تولید محتوا

هرچه می آموزم میبینم که خیلی کم آموختم. علاقه به رباتیک و تکنولوژی دارم. امیدوارم بتونم دانشی را که آموخته‌ام، به روش‌های مختلفی به کاربران علاقمند منتقل کنم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۸ دیدگاه

  • با سلام خواستم با رسپبری پای ۳ b+
    raspberry pi 3 b+ plex 4k server میخواستم وصل به تلویزیون هوشمند وقتی وصل کردم فقط اتفاقی برای تلویزیون نمی افته

  • سلام
    آموزش خیلی خوبی بود.
    من میخام که برد رزبری به روتر (وایفای) وصل باشه و هرکسی که بهش وصله بتونه به حافظه‌ی رزبری (میکرو اس دی که داخلشه و حافظه یواس‌بی که بهش وصله) دسترسی داشته باشه (با یوزرنیم و پسورد) امکانش هست این آموزش هم بذارید.

    • با سلام و تشکر از شما
      در این آموزش روش ارتباط و دسترسی به حافظه جانبی یا به عبارتی، پارتیشن مورد نظر ارایه شده است. ولی برای دسترسی به پارتیشن‌های دیگر طبیعتا بایستی دسترسی به هنگام نصب کردن، فعال کرده باشید. دقت داشته باشید که این مورد امنیت سیستم را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.