گنو/لینوکس

چگونه اوبونتو را Rolling Release کنیم

نوشته شده توسط اروند طباطبایی

کاربران اوبونتو برای به روز رسانی و دریافت نسخه های جدید این توزیع بر روی سیستم خود دو راه پیش رو دارند. اولین راه استفاده از نسخه های استاندارد است که هر ۶ ماه یکبار عرضه می‌شود و راه دوم استفاده از نسخه های lts یا با پشتیبانی بلند مدت است که به روز رسانی از موارد امنیتی و پایداری و پشتیبانی خوبی را برای ۵ سال به کاربر ارائه میکند. مشکل روش اول این است که باید هر ۶ ماه یکبار توزیع جدیدی نصب کنید و مشکل روش دوم این است که اجزایی که در سیستم دارای اهمیت امنیتی نیستند و یا از دیدگاه شما مهم به حساب آمده و میخواهید به روز باشند در نسخه های lts معمولاً قدیمی تر هستند.

خوشبختانه روش سومی نیز وجود دارد که روش رسمی محسوب نشده با این حال افرادی ازآن استفاده میکنند؛ همچنین این روش بسیار آسان است و حتی کاربران معمولی سیستم نیز میتوانند از آن استفاده کنند. این روش تبدیل کردن اوبونتوی خود به یک توزیع rolling release یا توزیع غلطان است و به فراموشی سپردن به روزرسانی توزیع و آپگرید کردن آن از یک نسخه قدیمی به نسخه جدیدتر است و میتوانید آخرین پکیج ها را بر روی سیستم خود نصب کنید و بدون محدودیت به روز باشید. بدون آنکه نیاز به نصب توزی آرچ و یا توزیع‌هایی بر پایه آرچ داشته باشید!

آیا این کار خطرناک است؟

به هر حال برای اینکه اوبونتو را یک توزیع غلطان کنیم خطراتی نیز وجود دارد که کاربران حرفه‌ای سیستم عامل های لینوکسی از پس آن‌ها برخواهند آمد. شما باید کانال‌های توسعه نرم‌افزار ها را بر روی سیستم خود فعال کنید که به وسیله توسعه‌دهنده ها؛ مترجم ها و تیم های تست نرم‌افزارها استفاده میشود. این بدین معنی است که نرم افزارهایی که استفاده میکنید همیشه در حال توسعه هستند و جدیدترین نسخه هایی که ممکن است پایدار نباشند به دست شما میرسد و ممکن است با سخت‌افزار شما به درستی هماهنگ نشده باشند و یا حتی مشکلات نرم افزاری و تداخل با دیگر برنامه‌ها را به وجود بیاورند ( دقیقاً همانند توزیع آرچ! ) با این حال نسخه توسعه‌دهنده های اوبونتو هنوز در حال تست و گذراندن مراحل خود است و تیم اوبونتو همیشه در حال کارکردن بر روی این قابلیت است.

چگونه این کار را انجام دهیم؟

در اینجا ما از آخرین نسخه پایدار اوبونتو دسکتاپ استفاده کرده‌ایم که همان نسخه ۱۵.۱۰ میباشد و نام آن willy werewolf است.

قبل از اینکه به سراغ مرحله اصلی آموزش برویم بهتر است کارهایی که در زیر آمده است را انجام دهیم :

تمامی چیزهایی که از دست دادنشان برای شما دردناک است را بر روی یک دستگاه خارجی و یا پارتیشنی مطمئن منتقل کنید.

تمامی ppa های موجود را با دستور ppa-purge پاک کنید.

هر گونه درایور گرافیک و یا سایر سخت‌افزار ها را خودتان نصب کرده‌اید پاک کنید.

سیستم را یک بار ریبوت کنید

توجه داشته باشید که برای پاک کردن ppa ها میتوانید از قسمت software&update نیز استفاده کنید و آن‌ها را انتخاب کرده و پاک کنید.

پس از آنکه سیستم خود را ریستارت کردید یک ترمینال باز کرده و دستور زیر را در آن وارد کنید:

sudo sed -i 's/wily/devel/g' /etc/apt/sources.list

 


این دستور سیستم شما را از نسخه ۱۵٫۱۰ استاندارد به توزیع Ubuntu development که مخصوص تست و توسعه است تغییر میدهد. در زیر مشاهده میکنید که با دستور وارد شده چگونه تمامی سورس ها به چیزی که میخواستیم تغییر پیدا کردند و بر روی کانال development منتقل شدیم.

حال ترمینال را باز کرده و دستورات زیر را به ترتیب در آن وارد کنید :

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade

 

پس از آن اگر از شما پسورد سیستم را درخواست کرد وارد کنید و سپس سیستم شما به روزرسانی هایی را برای پکیج های پیشفرض خود به آخرین نسخه انجام میدهد. پس از آن میتوانید ppa های مورد نیاز خود را به اوبونتو اضافه کرده و دو دستور قبلی را مجدداً تکرار کنید تا آخرین نسخه از برنامه‌هایی را که نیاز دارید بر روی سیستم داشته باشید. پس از آن نیازی نیست تا ppa های خود را تازمانی که به نسخه جدیدتر می‌رویم به روزرسانی کنید.

توجه داشته باشید که اگر با به روزسانی پکیج های خود به مشکل برخوردید دستورات زیر میتوانند به شما کمک کنند :

apt -f installand

و

apt -f dist-upgrade

 

امیدوارم به شما در اوبونتو غلطان خوش بگذره 🙂

درباره نویسنده

اروند طباطبایی

بنیانگذار دیجی اسپارک: اولین مرجع تخصصی امبدد سیستم به زبان فارسی / کارشناس سئو و تولید محتوا

هرچه می آموزم میبینم که خیلی کم آموختم. علاقه به رباتیک و تکنولوژی دارم. امیدوارم بتونم دانشی را که آموخته‌ام، به روش‌های مختلفی به کاربران علاقمند منتقل کنم.

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه