اینترنت اشیا IOT اینترنت اشیاء تئوریک

آموزش ویدیویی اینترنت اشیاء IOT بخش دوم سنسور و انتخاب آن در IOT

what-exactly-is-iot-sensors-digispark
نوشته شده توسط رضا خسروی

با بخش دوم آموزش اینترنت اشیاء IOT در خدمت شما علاقمندان هستم. همانطور که پیش‌تر گفته شد، در این مجموعه آموزش ویدیویی اینترنت اشیاء نحوه طراحی و ساخت اینترنت اشیاء IOT را توضیح خواهم داد. در ابتدا باید بدانیم مفهوم آیوتی IOT چیست؟ در جلسه قبلی اینترنت اشیاء IOT را به بدن انسان شباهت دادیم. سه بخش مجزا از جمله سنسورها، ارتباطات و پردازش کاملا شبیه ساز بدن انسان هستند. در این جلسه کلا راجع به سنسور Sensor و انتخاب آن در اینترنت اشیاء IOT و همچنین انتخاب سنسورها در IOT صحبت خواهیم کرد. باز هم این موضوع را تاکید میکنم که اگر دستگاهی به اینترنت متصل باشد، به مفهوم اینترنت اشیاء IOT نمی‌باشد. به واقع ارتباطات و اتصال به شبکه اینترنت در حقیقت یک سوم از مبحث اینترنت اشیاء IOT را تشکیل می‌دهد. در ادامه این آموزش شما با مفهوم کامل اینترنت اشیاء iOT آشنا خواهید شد. این مجموعه ویدیوها به صورت بهم پیوسته در بستر دیجی اسپارک منتشر خواهند شد. در ادامه این آموزش با مرجع تخصصی اینترنت اشیاء IOT به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

سنسورها Sensors در اینترنت اشیاء IOT

برای استفاده از سنسور در یک پروژه IOT به سه پارامتر اساسی باید توجه داشته باشیم. ۱- سنسور با چه دقتی نیاز داریم. ۲- سنسور در چه شرایطی باید کار کند. ۳- نوع سنسور چه باید باشد. به عنوان مثال سنسوری که در صنعت نفت استفاده می‌شود، با سنسوری که در صنعتی پزشکی و یا نظامی مورد استفاده است. کاملا متفاوت است. برای بهتر تفهیم شدم موضوع، سنسورهای معمولی برای سنجش حرارت از ۱۰- تا ۴۵+ درجه سانتی گراد را سنجش می‌کنند. حالا اگر بخواهیم درجه حرارت داخل موتور ماشین را اندازه گیری کنیم، باید از سنسور منحصر به همان صنعت استفاده کنیم. درجه حرارت داخل موتور ماشین بسیار زیاد است. همچنین اگر بخواهیم از سنسور دما برای سنجش حرارت بدن انسان و پارامترهای دمایی استفاده کنیم. دیگر محدوده رنج قابل سنجش اهمیت ندارد. بلکه دقت سنسور اهمیت بیشتری دارد. نکته دیگر در استفاده از سنسورها دانستن آنالوگ و دیجیتال می‌باشد. به طور کلی سنسورها به دو دسته آنالوگ و دیجیتال دسته بندی می‌شوند. در MCU مورد استفاده هم باید این نکته رعایت شود، که آیا سنسور آنالوگ و دیجیتال قابلیت کارایی با MCU را دارند یا خیر. با این توصیف هر سه بخش سنسور در یک پروژه اینترنت اشیاء IOT به سادگی می‌توانید موارد را درک کنید.

انواع ارتباطات در اینترنت اشیاء IOT

از انواع پروتکل‌های انتقال می‌توان در سیستم‌های IOT استفاده کرد. به عنوان مثال از پروتکل‌های PAN، MAN، MAN، WAN که به ترتیب استانداردهای انتقال هستند و در IOT می‌توانیم استفاده کنیم. البته این استانداردها به صورت اتصال کابلی هستند. متدهای دیگر از جمله RFID یا NFC که برای ارتباط نزدیک استفاده می‌شود. متد دیگر زیگبی Zigbee و زدویو ZWave که رادیو فرکانس هستند و قابلیت استفاده در IOT را دارند. با توجه به اپلیکیشن طراحی شده میتواند برد زیاد یا کم داشته باشند. استفاده از بلوتوث Bluetooth که بیشتر مصرف خانگی دارد. همچنین استفاده از وای فای WiFi که بیشترین مصرف را در پروژه‌های IOT دارد. متد دیگر license free هستند. از جمله لورا Lora و سیگفاکس Sigfox که دارای استانداردهای مجزا ولی آزاد برای تمامی کشورها هستند. به طور مثل در مالزی از باند ۹۱۹ تا ۹۲۳ میتوانیم استفاده کنیم. در ایران باند فرکانسی مجاز را اطلاعی ندارم. همین مثال مناسبی برای پروژه‌های اینترنت اشیاء IOT است.

 

چنانچه در زمینه‌های مطرح شده ایده یا سوال دارید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ شما را خواهم داد.

 

در پایان نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید و با اشتراک گذاری این آموزش در شبکه های اجتماعی , از وبسایت دیجی اسپارک حمایت کنید.

 

درباره نویسنده

رضا خسروی

رضا خسروی کارشناسی ارشد تکنولوژی اطلاعات از دانشگاه استفورد شایر انگلستان و مدیر عامل شرکت اسکای میکس مالزی فعال در زمینه اینترنت اشیاء

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۱۸ دیدگاه

  • سلام مهندس
    میخواستم بدونم با توجه به اینکه ماژول ها زیاد هستند آیا برای زبری ماژول های مشخص هست و برای آدرینو هم هم چنین ؟
    نمی توانیم ماژول های زبری را برای آدرینو و آدرینو را برای زبری استفاده کنیم ؟

    • با سلام و تشکر از توجه شما
      برای برد رزبری پای ماژول و شیلدهای منحصر به فرد تولید میشوند. میتوانید به لینک شیلدهای رزبری پای Raspberry pi Shield مراجعه کنید. نکته دیگر اینکه ماژول‌های آردوینو هم میتوان به برد رزبری پای وصل کرد. شما میتوانید در هر قسمت از اتصال که با مشکل مواجه شدید، در پست‌های مربوطه داخل دیجی اسپارک سوالتان را مطرح کنید.

  • با سلام
    نیاز به مشاوره جهت نحوه ارسال اطلاعات از سنسور reed switch به شبکه sigfox دارم.
    قبلا هم دو بار برای همکاران پیام گذاشته ام ولی جوابی نیامده.
    باتشکر
    رسولی

    • با سلام و تشکر از شما
      لطفا توضیحات دقیق‌تر ارایه دهید. reed switch یک کلید است و مانند خیلی از سنسورهای دیگر خروجی مشخصی دارد. sigfox هم که شبکه تبادلی است و ربطی به هم ندارند.

  • سلام
    ممنون از مطالب عالی و خوب
    یه پروزه دارم در زمینه استاندارد ایمن سازی در کنترل اشیا صنعتی iiotممکن هست راهنمایی بفمایید چندتا از روش های ایمن سازی را معرفی کنید
    ممنون میشم

  • با سلام
    وقت بخیر
    بنده در زمینه ارتقای امنیت و حفظ حریم خصوصی با استفاده از تکنولوژی IoT در حال فعالیت می باشم.
    ابتدا باید تشکر کنم بابت مطالب مفید که قرار دادید. در صورت امکان نیاز به همکاری و تبادبل اطلاعات با شما می باشم.
    در انتها میخواستم ازتون اجازه بگیرم که از این مطالب بتونم استفاده کنم.
    با تشکر و قدردانی

    • با سلام و تشکر از شما
      در حال حاضر فقط از طریق ثبت نظر در سایت می‌توانید در ارتباط باشید. تا موارد بیشتر در ادامه بررسی می‌شوند. در خصوص استفاده از مطالب هم در صورت ذکر منبع مشکلی ندارد. لطفا صفحه حمایت از دیجی اسپارک را مطالعه کنید.

  • با عرض سلام
    میخواستم بدونم محموعه کامل اموزش های اقای خسروی رو از کجا میتونم تهیه کنم

  • سلام و عرض ادب
    من میخاستم رو تشخیص فعالیت کار کنم و‌داده ها رو‌جمع آوری کنم
    میخاستم ببینم چه مدل سنسور حرکتی خوبه که تو خونه کار بزارم و داده جمع کنم

  • سلام و وقت بخیر ، من درخواست آموزش پروتکل lora wan و lora رو داشتم ، به صورت خصوصی . ممنون میشم راهنماییم کنید.