سرگرمی

آموزش ساخت کاردستی ژنراتور برق با موتور DC و باتری شارژی

create-diy-dc-generator-with-dc-motor-and-battery-digispark
نوشته شده توسط عاطفه خدارحمی

با سازوکار ژانراتور آشنایی دارید؟ ژنراتور ها وسیله ای کاربردی و مفید هستند که برق تولید می‌کنند‌ و از قطع برق حین فعالیت های روزانه و اختلال در عملکرد جلوگیری می‌کنند. ساز و کار ژنراتور به صورتی است که انرژی مکانیکی به دست آمده از منبع بیرونی را به انرژی الکتریکی به عنوان خروجی تبدیل می‌کند. در این قسمت از آموزش دیجی اسپارک قدم به قدم به ساخت ژنراتور میپردازیم. در واقع نیروی محرکه ی این ژنراتور از موتور اول تامین میشود، موتور اول نیروی اولیه خود را از باتری تامین کرده و سپس با حرکت خود نیروی حرکتی اش را به موتور دوم انتقال می‌دهد‌. در واقع این مدل ژنراتور به گونه ای طراحی شده است که شما فقط برای یک موتور نیاز به منبع تغذیه دارید و موتور های بعدی با استفاده از نیروی مکانیکی شروع به حرکت کرده و در نهایت برق تولید میکنند. این روش بسیار نقش مهمی در صرفه جویی از منبع تغذیه دارد. در ادامه ساخت کاردستی ژنراتور برق با مرجع تخصصی کاردستی رباتیک به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


لوازم مورد نیاز ساخت ژنراتور برقی


طبق معمول همیشه لوازم مورد نیاز ساخت این کاردستی از دو قسمت بازیافتی و الکترونیکی تشکیل شده است. لوازم بازیافتی شامل مقوا، تخته چوبی و ..است. لیست وسایل الکترونیکی ساخت کاردستی ژنراتور برق به شرح زیر می باشد‌. با کلیک بر روی هر گزینه به صفحه ی محصول منتقل شده و در صورت نیاز میتوانید از سایت دانشجوکیت تهیه کنید.

 


دستور العمل ساخت کاردستی ژنراتور برق


در مرحله ی اول از ساخت ژنراتور یک تکه مقوا را به صورت مستطیلی شکل برش می‌دهیم. سپس در گوشه ای از این صفحه ی مستطیلی شکل به عنوان پایه نگهدارنده یک تکه مقوای دیگر را مربع شکل برش داده و میچسبانیم. سپس موتور را روی آن متصل می‌کنیم. سپس در مقابل آن موتور ۱۲ ولت را قرار می‌دهیم به صورتی که شفت دو موتور در مقابل یکدیگر قرار گیرد. بین دو شفت پولی قرار می‌دهیم. پایه ای دیگر از مقوا تعبیه کرده و ال ای دی ۱۲ ولت را روی آن نصب می‌کنیم. سپس به وسیله ی سیم افشان بین ال ای دی و موتور ۱۲ ولت اتصال را برقرار می‌کنیم. در این مرحله از ساخت کاردستی تکه ای مقوایی را به صورت نوار مستطیل شکل برش داده سپس دو باتری قلمی را به صورت سری روی آن میچسبانیم. با استفاده از دو تکه ی مقوای کوچک در دو طرف باتری جای باتری را محکم میکنیم، در واقع برای باتری ها جاباتری میسازیم. سپس جاباتری را روی صفحه ی اصلی کاردستی میچسانیم.

سپس دو سیم افشان را به موتور ۳ ولت متصل کرده و در انتهای آن دو واشر فلزی متصل می‌کنیم. با قرار دادن واشر ها در دو طرف باتری مشاهده میکنیم که ال ای دی روشن می‌شود. در واقع پس از اتصال واشر فلزی به باتری ها موتور ۳ ولت شروع به حرکت میکند. نیروی مکانیکی ناشی از حرکت موتور دی سی ۳ ولت از طریق اتصال شفت ها به وسیله ی پولی به موتور ۱۲ ولت انتقال پیدا میکند و در نهایت موتور دی سی آن با به نیروی الکتریکی تبدیل کرده و به ال ای دی منتقل میکند. بدین ترتیب شما به صورت کاملا بهینه با تامین نیروی الکترونیکی موتور ۳ ولتی میتوانید ال ای دی ۱۲ ولت را روشن کنید.

 


ویدیوی آموزش ساخت کاردستی ژنراتور


 


نحوه ی اتصالات کاردستی ژنراتور


در مرحله ی اول از ساخت کاردستی مقوا را به ابعاد مناسب برش می دهیم. سپس از تکه ی مقوای دیگر به عنوان پایه استفاده کرده و موتور آرمیچر دی سی ۳ ولت را روی آن نصب می کنیم.

کاردستی ژنراتور برق با موتور آرمیچر DC - دیجی اسپارک

 

بعد از انجام مراحل قبل موتور دی سی ۱۲ ولت را روی مقوای اصلی قرار می دهیم به صورتی که شافت هر دو موتور دی سی در مقابل هم قرار گیرند . از طریق پولی به یکدیگر متصل می کنیم.

اتصال شافت موتور DC به کاردستی ژنراتور برق - دیجی اسپارک

 

در این قسمت از ساخت پروژکتور بعد از چسباندن موتور های دی سی به صفحه ی اصلی کاردستی، ال ای دی را رو به روی موتور متصل می کنیم. سپس توسط سیم افشان ال ای دی ۱۲ ولت را به موتور دی سی متصل می کنیم.

کاردستی ژنراتور برق - دیجی اسپارک

 

مقوا را به صورت نوار مستطیل شکل برش می دهیم و سپس دو عدد باتری قلمی را به صورت سری روی آن میچسبانیم. در نهایت با دو تکه مقوای کوچک هر دو سمت قرار میدهیم تا جاباتری آماده شود.

اتصالات باتری در ساخت کاردستی ژنراتور برق - دیجی اسپارک

 

در این مرحله سیم افشان را به آرمیچر ۳ ولت متصل می کنیم و سمت دیگر سیم واشر فلزی را متصل  می کنیم. واشر هارا در دو سمت باتری ها قرار می دهیم.

نهایی سازی کاردستی ژنراتور برق با آرمیچر - دیجی اسپارک

 

در پایان چنانچه سوالی در خصوص ساخت این کاردستی ژنراتور با موتور دی سی داشتید، از طریق بخش نظرات در ادامه این آموزش مطرح بفرمایید. من و همکارانم در تلاش هستیم تا پاسخ شما را در سریع‌ترین زمان ممکن ارسال کنیم.

 

درباره نویسنده

عاطفه خدارحمی

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۱۱ دیدگاه

  • یعنی موتورهای DC مولد برق هم هستن !؟
    موتورهای DC هم به عنوان مولد استفاده میشن هم آرمیچر !؟

    • با سلام
      خود موتور ها به تنهایی مولد نیستند. برای حرکت نیاز به یک منبع تغذیه دارند و پس از حرکت، شافت موتور شروع به چرخش می‌کند‌. شما میتوانید از نیروی مکانیکی ناشی از چرخش شافت موتور DC به عنوان منبع تغذیه استفاده کرد و موتور دیگر را روشن کنید. در این صورت آرمیچر شما به عنوان مولد عمل کرده است.

    • با سلام
      موتور اول توسط باتری به حرکت در می‌آید، سپس این حرکت باعث حرکت شافت موتور دوم خواهد شد که نقش ژنراتور دارد و به عبارتی برق مورد نیاز برای ال ای دی را تامین میکند.

  • این چه کاریه اصلا نیاز به باتری نیست، ۲ تا موتور DC که بهم وصل بودن رو سیم هاشونو بهم دیگه وصل میکردین و LED رو هم بهشون انشعاب میدادین بعد وقتی موتور رو به حرکت در می‌آوردین برق تولید میشد و دیگه خودش تا آخر میچرخید و برق تولید میکرد