آردوینو سیم کارت GSM - GPRS پروژه های آردوینو

طراحی و پیاده سازی پروژه هشدار قطع برق شهری با پیامک Sim800L

create-Power-outage-warning-system-with-arduino-sim800l-gsm-module-digispark
نوشته شده توسط معین صابری

روزهایی را به یاد آورید که جریان برق شهری قطع می شود! با قطع جریان برق عملا زندگی از کار می افتد. در کنار این، با قطعی برق، سیستم های صنعتی از کار خواهند افتاد. با از کار افتادن سیستم های صنعتی، چرخه تولید متوقف شده و ضررهای بسیار متوجه کارفرمایان خواهد شد. با توجه به مطالب بیان شده، قطعی برق را می توان جزو مخرب ترین اتفاقات در صنعت و فلج کننده ترین وقایع در زندگی، برشمرد. در این آمورش اما ما اقدام به طراحی و پیاده سازی یک سیستم هشدار قطع برق از طریق پیامک می پردازیم. در این سیستم تغذیه در حالت عادی از برق شهری تامین می گردد. به محض قطعی برق، سیستم به سرعت بر روی باتری بک آپ سوییچ خواهد کرد. پس از وقوع این اتفاق، مورد از طریق پیامک به کاربر اطلاع رسانی می گردد. بدین ترتیب در مکان های خاص و حساس، کاربر قطعی برق را از راه دور و بدون نیاز به حضور فیزیکی تشخیص مدهد. با تشخیص وضعیت قطعی برق، افراد می توانند تصمیمات لازم را اتخاذ نمایند.

جهت طراحی و پیاده سازی این پروژه از برد آردوینو UNO و ماژول سیم کارت SIM800L استفاده می کنیم. برق آردوینو وضعیت برق شهری را به طور مدادم مانیتور می نماید. چنانچه در هر حالت برق شهری قطع شود، مورد را از طریق پیامک به کاربر اطلاع خواهد داد. در این جا ماژول SIM800L وظیفه برقراری ارتباط مخابراتی و ارسال پیامک هشدار به کاربر را بر عهده دارد. در ادامه این آموزش به نحوه اجرای پروژه و نقش هر عضو در سیستم خواهیم پرداخت. در ادامه پروژه هشدار قطع برق با مرجع تخصصی ماژول سیم کارت به زبان فارسی، دیجی اسپارک همراه باشید.

 


آشنایی با ساز و کار پروژه هشدار قطعی برق با پیامک


همانطور که اطلاع دارید، در پروژه هشدار قطع برق قصد به طراحی و پیاده سازی یک سیستم هشدار قطعی برق از طریق پیامک را داریم. در این سیستم هرگاه برق شهری از دسترس خارج شود، باتری پشتیبان سیستم وارد فاز مدار می گردد. در این وضعیت، برد آردوینو UNO با توجه به برنامه از پیش نوشته شده، به ماژول سیم کارت فرمان ارسال پیامک را صادر می کند. ماژول سیم کارت با دریافت فرمان، پیامک را به شماره از پیش تعریف شده ارسال خواهد نمود.

پروژه هشدار قطع برق شهری با آردوینو - دیجی اسپارک

 

برد آردوینو جهت تشخیص قطعی برق، از مبدل آنالوگ به دیجیتال داخلی خود استفاده می کند. به کمک این مبدل، به طور دائم ولتاژ برق اصلی شهر مورد پایش قرار می گیرد. با اندازه گیری ولتاژ، برد آردوینو قطع شدن برق اصلی را تشخیص خواهد داد.  در قسمت بعد با نقش قطعات در پروژه هشدار قطع برق بیشتر آشنا خواهیم شد.

 


اجزای پروژه و نقش هر کدام در اجرای پروژه


پس از بررسی مکانیزم عملکردی پروژه هشدار قطع برق، نوبت به بررسی اجزا و نقش هریک در پروژه هشدار قطع برق می رسد. در ابتدا در نظر داشته باشید که سوییچ بین برق شهری و باتری پشتیبان، از طریق دو دیود صورت می گیرد. به تصویر زیر دقت کنید.

پروژه هشدار قطع برق بدون نیاز به سنسور - دیجی اسپارک

 

در ادامه این موضوع، برد آردوینو با مدار تقسیم مقاومتی، ولتاژ قرار گرفته بر روی ADC خود را می خواند. چنانچه هرگاه ولتاژ قرار گرفته روی ADC از حدی کمتر شود، به ماژول SIM800L فرمان ارسال پیامک صادر می شود.

ماژول سیم کارت Sim800L در پروژه هشدار قطع برق - دیجی اسپارک

 

ماژول SIM800L یک ماژول فوق العاده کلیدی و کاربردی در پروژه های مخابراتی به شمار می رود. این ماژول با اتصال به شبکه موبایلی کشور، قادر به ارسال و دریافت پیامک، برقراری تماس صوتی دو طرفه و اتصال به اینترنت است. این ماژول در بسیاری از پروژه های کنترل از راه دور نظیر کنترل پیامکی رله، ردیاب های خودرو، قفل های کنترل از راه دور و …. کاربرد دارد. در این پروژه نیز ماژول SIM800L وظیفه ارسال پیامک به کاربر را دارد. این ماژول با دریافت فرامین AT از طریق پورت سریال UART، روال ارسال پیامک و به طور کلی تر فرامین کاربر را اجرا می نماید. جهت راه اندازی و کار با این ماژول سلسله آموزش در دیجی اسپارک منتشر شده است. لینک این مجموعه آموزش را به همراه چند آموزش دیگر که در این پروژه کاربردی هستند را در ادامه قرار می دهیم.

لینک مجموعه آموزش SIM800L کلیک کنید

لینک آموزش طراحی و پیاده سازی مدار باتری بک آپ با عملکرد سریع

لینک آموزش افزایش ولتاژ باتری لیتیمی جهت تغذیه برد آردوینو

پس از آشنایی با نقش قطعات در پروژه، نوبت به بررسی شماتیک و اتصالات پروژه می رسد. در این پروژه ما برای تغذیه برد آردوینو از طریق باتری، از یک مبدل افزاینده ولتاژ XL6009 و جهت تثبیت ولتاژ خروجی افزاینده، از کاهنده LM2596 استفاده می کنیم. در آموزش نحوه افزایش ولتاژ باتری که لینک آن در بالا آمده، این مورد را به طور کامل شرح داده ایم.

 


شماتیک و اتصالات پروژه


پس از بررسی نقش قطعات، نوبت به شماتیک و اتصالات پروژه هشدار قطع برق می رسد. ابتدا به تصویر زیر که فرم کلی اتصالات را نمایش می دهد، دقت کنید.

شماتیک و اتصالات پروژه هشدار قطع برق پیامکی - دیجی اسپارک

 

مطابق تصویر فوق، اتصالات پروژه هشدار قطع برق را به شکل زیر در پیش می گیریم. توجه داشته باشید که در این پروژه از باتری لیتیمی جهت تغذیه سیستم در نبود برق شهری استفاده می کنیم. به عنوان دیگر نکته مهم، ولتاژ برق شهری باید حتما از ولتاژ باتری بیشتر باشد.  در ادامه ابتدا به اتصالات مدار تغذیه می پردازیم.

 


اتصالات مدار تغذیه


جهت برقراری اتصالات تغذیه در پروژه هشدار قطع برق، به شکل زیر عمل کنید.

 

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش

 

دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندس‌های دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید.

 


اتصالات ماژول SIM800L و آردوینو


۱- اتصال پایه TX ماژول SIM800L به پایه ۰(RX سخت افزاری) آردوینو

۲-اتصال پایه TX سخت افزاری برد آردوینو(پایه شماره ۱) به کمک تقسیم مقاومتی(دو مقاومت یک کیلو) به پایه RX ماژول SIM800L

۳-اتصال ورودی مثبت کاهنده ولتاژ به پایه VIN

۴-اتصال ورودی منفی کاهنده به پایه GND آردوینو

۵-تنظیم ولتاژ خروجی کاهنده بر روی ۴ ولت و سپس اتصال خروجی مثبت به پایه VCC ماژول سیم کارت و پایه منفی خروجی کاهنده به GND ماژول سیم کارت

توجه: ابتدا ولتاژ خروجی کاهنده را تنظیم کرده و سپس اتصالات را برقرار سازید.

 


کدهای پروژه هشدار قطع برق


پس از بررسی اتصالات، نوبت به کدهای پروژه هشدار قطع برق می رسد. این کدها برای برد آردوینو UNO توسعه یافته است. توجه داشته باشید که پیش از آپلود کدها، ابتدا کابل متصل به پایه RX را جدا کنید، سپس کد را آپلود کنید. پس از آپلود مجددا کابل را متصل نمایید.

 

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه آموزش

 

دسترسی کامل به آموزش برای اعضای دیجی اسپارک امکان پذیر است. بخش اصلی آموزش شامل سورس کدهای توسعه داده شده توسط مهندس‌های دیجی اسپارک است. به همین دلیل این آموزش خاص و یکتاست. برای استفاده از آن بایستی عضویت تهیه کنید. تبادل نظر با کاربران و پرسش سوال رایگان است و میتوانید از بخش نظرات همین آموزش اقدام کنید.

 


اجرای پروژه هشدار قطع برق


پس از آپلود کدهای پروژه، نوبت به اجرای آن می رسد. در این پروژه ابتدا کمی صبر کنید تا ماژول GSM به شبکه متصل شود. همانطور که اطلاع دارید، در این پروژه با قطع برق اصلی، برق باتری بک آپ وارد مدار می گردد. سپس دستگاه با تغذیه از طریق باتری بک آپ، قطع شدن برق اصلی را به کابر اطلاع خواهد داد.

پروژه هشدار قطع برق پیامکی آردوینو بدون نیاز به سنسور - دیجی اسپارک

 

جهت تست پروژه، کابل برق شهری را قطع کنید. پس از قطع برق شهری، پیامک هشدار آن برای کاربر ارسال خواهد شد.

پیامک دریافت هشدار قطع برق شهری - دیجی اسپارک

 


تحلیل کدهای پروژه هشدار قطع برق


پس از اجرای پروژه، نوبت به تحلیل و بررسی کدهای آن می رسد. از آنجاییکه درون کدهای پروژه به صورت خط به خط کامنت(توضیح) درج شده، لذا جدول زیر توابع کلیدی پروژه را شرح می دهد.

شرح تابع
کنترل اتصال به شبکه GSM check_connect
کنترل ولتاژ برق شهری check_volt
ارسال پیامک هشدار در صورت قطع شدن برق اصلی send_sms

 


لوازم مورد نیاز


  1. برد آردوینو UNO
  2. دیود یکسو ساز
  3. مقاومت یک کیلو اهم
  4. مقاومت ۱۰ کیلو اهم
  5. باتری لیتیم پلیمری
  6. ماژول سیم کارت SIM800L
  7. ماژول افزاینده ولتاژ XL6009
  8. ماژول کاهنده ولتاژ LM2596

 


جمع بندی


در این آموزش به طراحی و پیاده سازی یک سیستم هشدار دهنده قطع شدن برق اصلی سیستم پرداختیم. سیستم های بسیاری هستند که با قطع شدن برق شهری، به کمک باتری پشتیبان به فعالیت خود ادامه می دهند. اما این موضوع به قدر اهمیت دارد که باید کاربر از وقوع این اتفاق، با خبر شود. در این آموزش به کمک ماژول پرکاربرد و محبوب SIM800L، درست زمانیکه برق شهری قطع شود، مورد از طریق پیامک به کاربر اطلاع داده خواهد شد. در کنار این، این سیستم مجهز به مدار باتری بک آپ با عملرکد سریع است؛ به طوریکه با قطع برق شهری سیستم بلافاصله روی باتری سوییچ کرده و هیچ گونه قطعی در اجرای برنامه پیش نخواهد آمد.

 

چنانچه در مراحل راه اندازی و انجام این پروژه با مشکل مواجه شدید، بدون هیچ نگرانی در انتهای همین پست، به صورت ثبت نظر سوالتان را مطرح کنید. من در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ رفع مشکل شما را خواهم داد. همچنین اگر ایرادی در کدها و یا مراحل اجرایی وجود دارند می‌توانید از همین طریق اطلاع رسانی کنید.

 

درباره نویسنده

معین صابری

کارشناسی ارشد رشته معماری سیستم های کامپیوتری

مالي که ز تو کس نستاند، علم است
حرزي که تو را به حق رساند، علم است
جز علم طلب مکن تو اندر عالم
چيزي که تو را ز غم رهاند، علم است
(شیخ بهایی)

تبادل نظر و رفع عیب با ثبت دیدگاه

۲۷ دیدگاه

  • با سلام
    میخوام فقط مدار هشدار قطع برق شهری با ارسال پیامک Sim800L و ارسال تماس تلفنی را پیاده سازی کنم و بسازم ، آیا باید اشتراک دیجی اسپارک را تهیه کنم؟ کدام اشتراک؟

    • سلام و عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی
      لطفا با شماره زیر تماس بگیرید:

      ۰۲۱۸۶۰۸۶۹۸۲

  • همچنین لطفا بفرمایید از کدام برد آردوینو استفاده میشود، کدام برد زیر را باید بخرم؟

    برد آردوینو UNO WIFI دارای پردازنده ATmega328P و ESP8266
    یا
    برد آردوینو Uno دارای پردازنده مرکزی ATmega328 و چیپ مبدل CH340G
    یا
    برد آردوینو Uno R3 دارای پردازنده ATmega328P

  • سلام
    ۱.میشه از atmega8 ویا atmega 16 در این پروژه استفاده کرد و ایا اتصالات یکی میباشند؟
    ۲.برنامه فوق داخل atmega 8 جا میشه؟

    • سلام
      برنامه فوق برای میکروکنترلر ATMEGA328P طراحی شده است، از این رو باید تغییرات لازم برای استفاده از مگا ۸ اجرا کنید. اما به نظر نیم رسد مشکل خاصی در اجرا باشد.

  • سلام وقت بخیر من محصول طراحی و پیاده سازی پروژه هشدار قطع برق شهری با پیامک Sim800L خریداری کردن

    در قسمت شما تیک دوتا تصویر کنار هم وجود دراه که باعث سردر گمی بنده شده

    میخواستم خدمت شما عرض کنم این محصول چند تا کاهنده و افزاینده استفاده میشه داخل تصویر ۳ تا میشه ولی داخل متن ۲ استفاده شده

    میشه از شما در خواست راهنمایی دقیق تری بکنم بابت متصل کردن این دوتا عکس شماتیک

  • سلام وقت بخیر من محصول طراحی و پیاده سازی پروژه هشدار قطع برق شهری با پیامک Sim800L خریداری کردم

    در قسمت تصویرشما تیک دوتا تصویر کنار هم وجود دراه که باعث سردر گمی بنده شده

    میخواستم خدمت شما عرض کنم این محصول چند تا کاهنده و افزاینده استفاده میشه داخل تصویر ۳ تا میشه ولی داخل متن ۲ استفاده شده

    اگه امکان داره از شما در خواست راهنمایی دارم برای راهنمای دقیق تریا شماتیک دقیق تر سپاس از شما

    • سلام
      خواهش میکنم، سه عدد کاهنده افزاینده داریم. تصویر شماتیک رو ملاک عمل قرار دهید.

  • آقا سلام عرض شد
    میخواستم بدونم حتما باید از اون باتری که گذاشتید استفاده کنم یا باتری های دیگر هم جواب میده ؟

      • منظور بنده تو نوع باتری لیتیومی هست مدلی که من از قبل تهیه کرده بودم از این استوانه ای ها بود میخواستم ببینم رو اونم جواب میده یا حتما اون مدلی که شما گذاشتید باید تهیه کنم ؟

            • بهتر است ۱۰۰۰ میلی آمپر حداقل باشد، اگر ۳۸۰ میلی آمپر است، باید دست کم نرخ c(c crate) برابر ۵ داشته باشد.

              • سلام مجدد تشکر از راهنماییتون فقط بنده چند تا سوال دیگه هم داشتم شرمندتونم هستم زیاد سوال می پرسم بنده تازه با این رشته آشنا شدم و زیاد معلومات ندارم بنابرین ببخشید اگه سوالاتم ابتدایی است و ممنون میشم به سوالات زیر پاسخ بدهید با تشکر.
                ۱-در شکل مدار شما کاتدی های دیود رو به هم متصل کردید ولی در قسمت توضیح اتصالات شما گفتید آند های دیود رو به هم متصل کنید آیا اشتباه تایپیه ؟
                ۲-منظورتون از برق شهری ۱۲ولت آداپتور ۱۲ ولت هست ؟
                ۳-در مدار امکان اتصال مستقیم برقی شهری وجود دارد یا خیر ؟
                ۴-در برنامه آردینو فقط قسمت شماره رو باید تغییر داد یا بقیش هم نیاز به تغییر داره ؟
                ممنون میشم این سوالات رو پاسخ بدید با تشکر فراوان

                • سلام و خواهش می کنم
                  ۱- بله اشتباه تایپی است
                  ۲-بله دقیقا
                  ۳- باید ۱۲ ولت آداپتوری به آردوینو متصل شود
                  ۴- خیر فقط قسمت شماره

  • سلام مهند جان خسته نباشید
    مهندس من هرچقدر سعی کردم از این پروژه جواب نگرفتم برنامه رو که آپلود میکنم تو سریال مانتیور یه سری حروف عجیب غریب میاد از طرفی ماژول سیم ۸۰۰ هم همینطوری برای خودش چشمک میزنه انگار اتفاقی نمیوفته ممنون میشم راهنمایی کنید.

  • سلام برق اصلی ۲۲۰ به کجای مدار متصل میشه .۲.اینکه این مدار برای برق شهری هست.ومیشه برای برق ۳فاز استفاده کرد

    • با سلام
      از طریق یک آداپتور ۱۲ یا ۹ ولت، برق اصلی آردوینو را تامین کرده و سپس هرموقع برق شهری قطع شود این ورودی هم قطع شده و سپس از باتری پشتیبان استفاده کرده و اطلاع رسانی میکند. در خصوص برق ۳ فاز بایستی مدار متفاوتی استفاده کنید.

  • درود به شما . اشتراک ۳ ماهه رو خرید کردم ، چطور میتونم به پروژه ای رو کامل دسترسی داشته باشم . ایمیل تائید رو هم انجام دادم .
    سپاس

  • سلام افزاینده که گذاشتین حداقل ۵ ولت نیاز داره و باتری که وصل کردین به افزاینده ۳.۷ ولت چجور میشه ؟ جواب میده ؟ لطفا اگر میشه سریع جواب بدین چون دارم برد طراحی میکنم میخوام بدونم جواب میده یا اینکه باطری ولتاژ بالاتر بزارم .